Gratis musea in Parijs

Eline Door Eline

Ga je on a budget naar Parijs? Parijs heeft een aantal musea waar je gratis naar binnen kunt. Vaak is dan de permanente collectie die gratis te bezoeken is. Voor de tijdelijke exposities wordt vaak een extra bijdrage gevraagd. Je kunt natuurlijk zelf kiezen of je dat het waard vindt of niet. Hier onder hebben we een paar gratis musea in Parijs uitgelicht die wij persoonlijk zeker de moeite waard vinden om te bezoeken. Ook vind je onderaan een lijstje met musea in Parijs die gratis zijn op de eerste zondag van de maand en een lijstje met musea die gratis te bezoeken zijn voor iedereen die jonger is dan 26 jaar 😊

Gratis musea in Parijs


Musea die altijd gratis zijn

Onderstaande musea zijn altijd voor iedereen gratis te bezoeken. Sommige musea hebben nog wel bepaalde tentoonstellingen die voor een kleine bijdrage te bezoeken zijn. Maar die kun je ook overslaan 🙂

petit palais gratis musea parijs

Petit Palais: mini Louvre met binnentuin

Het Petit Palais herbergt het Musée des Beaux-Arts de la Ville de Paris. Het is een schitterend gebouw! Net als het Grand Palais en de Eiffeltoren is het speciaal gebouwd voor de Wereldtentoonstelling van 1900. Het heeft uitgebreide plafond schilderingen en vloeren van marmer en mozaïek.

Omdat het Petit Palais een uitgebreide kunstcollectie heeft wordt het ook wel eens het mini-Louvre genoemd. Het voordeel ten opzicht van het Louvre is dat het hier een stuk rustiger is 😉 Want geef zelf toe: wist jij van het bestaan van dit zowaar gratis toegankelijke Petit Palais? 😏 

Naast een uitzonderlijk gebouw en een bijzondere collectie is het Petit Palais eigenlijk al een bezoekje waard vanwege de idyllische binnentuin! 😍 Hier kun je onder het genot van een drankje en croissantje even lekker uitrusten.

Petit Palais Parijs Museum Tuin
De tuin van het Petit Palais
Maison Victor Hugo, Place des Vosges.

Het huis van Victor Hugo

Maison de Victor Hugo is het voormalige woonhuis van de dichter en schrijver Victor Hugo. Het ligt aan het prachtige Place de Vosges in het 4e arrondissement van Parijs.

Het museum is gewijd aan zijn leven en zijn werk en herbergt een indrukwekkende collectie met zijn persoonlijke tekeningen en portretten.

Toegang tot dit museum is helemaal gratis, maar voor €5 kun je een audiogids huren. Dit is wel een aanrader want door middel van een audiogids krijg je veel extra informatie mee 🙂

Tip: vlakbij het Place des Vosges zitten een aantal hele leuke restaurants in Parijs én kun je het lekkerste ijs van Parijs halen 😊

Gratis Museum Parijs: Musée d'Art moderne de la Ville de Paris

Museum voor moderne kunst

Het Musée d’Art moderne de la Ville de Paris is een museum voor moderne kunst. Het museum bevindt zich in hetzelfde gebouw als het Palais de Tokyo en op loopafstand van de Eiffeltoren.

De permanente collectie van dit museum is gratis te bezichtigen. Het kunstwerk La Fée Electricité (te zien op de foto) is het grote pronkstuk van dit museum 😍

Het is een gigantisch lichtgevend en zeer kleurrijk schilderij, speciaal gemaakt voor de Wereldtentoonstelling van 1937. Op het schilderij wordt La Fée Electricité uitgebeeld, oftewel: het elektriciteit sprookje. Het is het grootste schilderij ter wereld!!

Tip: het museum is gratis te bezoeken, dus als je in de buurt van de Eiffeltoren bent is het leuk om hier even naar binnen te lopen om dit bijzondere ‘schilderij’ te bekijken.

Gratis musea in Parijs onder de 26 jaar

Als je nog geen 26 jaar bent heb je geluk, want dan mag je bij heel veel musea in Parijs gratis naar binnen! 😊 Neem wel altijd je legitimatie mee zodat je kunt aantonen dat je nog geen 26 jaar bent. Gaan jullie met het gezin naar Parijs? Dan is het aan te raden om als volwassene wél van tevoren een ticket aanschaffen. Op die manier voorkom je dat je in Parijs in de wachtrij staat. Voor de kinderen hoef je geen ticket aan te schaffen. Een legitimatie is als het ware een ticket.

Tip: tickets kun je altijd het beste bestellen op deze website. Dat is een Nederlandse, betrouwbare tickets die bijna alle tickets aanbiedt. Zo kun je voor meerdere bezienswaardigheden tegelijk tickets aanschaffen. Vaak hebben ze ook korting op bepaalde tickets.
🎟️ Bekijk beschikbare tickets voor Parijs

Gratis musea in Parijs onder de 26:

Gratis musea in Parijs op de eerste zondag van de maand

Sommige musea in Parijs zijn elke eerste zondag van de maand gratis toegankelijk. Als je dus niet teveel geld wilt uitgeven aan een museum bezoek is het handig om je tripje naar Parijs rond de eerste zondag van de maand te plannen. Hou er wel rekening mee dat meerdere mensen er van op de hoogte zijn dat de musea in Parijs gratis toegankelijk zijn op de eerste zondag van de maand. Op deze zondagen zijn musea over het algemeen een stuk drukker.

Gratis musea in Parijs op de eerste zondag van de maand:

Reacties
 1. Hallo Eline,
  Op 5 november a.s. wil ik met vrienden het Louvre bezoeken. Het is de eerste zondag van de maand. Ik begreep dat het dan gratis is, maar als ik op de website van het museum voor een timeslot een ticket aanklik, kost het de reguliere €17. Mijn vraag: is het museum idd gratis die dag, en loop je op elk moment gratis naar binnen, ook zonder timeslot? Het is me niet helemaal duidelijk en ik wil vermijden dat we niet naar binnen kunnen.
  Vr. grt. Etienne

  • Hoi Etienne!

   Dankjewel voor je berichtje. Ik ben blij dat je dit berichtje even stuurt, want het Louvre heeft dit aangepast.
   Het Louvre is helaas niet meer gratis op de eerste zondag van de maand.
   Je kunt wél gratis het museum bezoeken op elke eerste vrijdag van de maand ná 18 uur. Behalve in juli en augustus.
   Als jullie dus gratis naar binnen willen, zouden jullie dat op vrijdagavond moeten plannen (als jullie dan al in Parijs zijn).
   Als je nu een ticket wil reserveren kan dat niet voor de tijdslots na 18 uur, wat betekent dat je gewoon naar binnen kunt gaan. Het museum is dan geopend tot 21.45 uur. Ik ga dit ook gelijk even aanpassen in het artikel.

   Veel plezier in Parijs!

   Veel plezier!!

   Groetjes,
   Eline | Wegwijs naar Parijs

 2. Hey
  Wat een leuke site heb ik hier nu gevonden….
  Wij gaan deze zomer met onze tiener voor de eerste keer naar Parijs. We logeren in de buurt van Montmartre (gevonden via jouw accomodaties) dus we hebben jouw wandelroute meteen geprint!!!
  Dankzij enkele tips die ik hier las hebben wij besloten om een musuem pass aan te kopen. Dan hoeven we enkel maar een tijdsslot te reserveren en de dochter die kan zo maar overal gratis mee naar binnen zonder een tijdsslot te hoeven reserveren… hoe handig is dit wel niet.
  We kijken uit naar ons verblijf. Ik duik nu nog even verder op jou site om nog enkele tips en tricks te ontdekken die onze kunnen helpen op onze trip.
  grtjs

  • Hoi Evy,

   Dankjewel voor je berichtje. Super lief dat je de tijd neemt om een reactie te plaatsen.
   Leuk dat jullie deze zomer voor het eerst naar Parijs gaan met jullie dochter.
   Het klinkt alsof jullie al goed voorbereid op pad gaan 😊 De Montmartre is heel leuk om te verblijven.
   Heel veel plezier!

   Groetjes,
   Eline | Wegwijs naar Parijs

 3. Dankjewel, Eline. Ben ik gerustgesteld 🙂

 4. Hoi Eline,

  Hoef je voor jongeren tot 26;jaar geen tijdslot te reserveren bij b.v. Musée d’Orsay?
  Ik kan dat namelijk niet terugvinden bij het bestellen van tickets.

  Groet,
  Mariëtte

  • Hoi Mariëtte,

   Dankjewel voor je berichtje. Je kunt als jongere geen tijdslot reserveren. Dat is ook niet nodig. Je kunt gewoon naar binnen lopen. Zorg ervoor dat je je legitimatie bij je hebt zodat je kunt bewijzen dat je jonger bent dan 26 jaar. Dan laten ze je naar binnen 😊 De wachtrijen zijn altijd voor mensen die nog een ticket ter plekke moeten kopen. Dat hoef jij dus niet te doen.

   Groetjes,
   Eline

 5. Bedankt voor je snelle antwoord! Zo’n zin in om te gaan!

 6. Hoi Eline,

  Wat veel handige info hier op jullie blog/site! Toch nog een vraag: ik ga binnenkort met mijn 19 jarige dochter naar Parijs. Ik vraag me af of er nog corona restricties zijn, zoals mondkapjes en het verplicht tonen van coronabewijzen etc. bij de musea en andere bezienswaardigheden of restaurants. Hoor het graag!

  • Hoi Gerdie,

   Dankjewel voor je lieve complimentje. Leuk dat je met je dochter naar Parijs gaat 😊
   Er zijn nog maar heel weinig beperkingen. Je hoeft geen mondkapjes op en geen coronabewijs te hebben bij restaurants en bezienswaardigheden 🙌 Alleen als je met de Thalys reist moet je nog een mondkapje op en eventueel een bewijs laten zien. In deze blog over corona leggen we daar mee over uit.

   Groetjes,
   Eline

 7. Hoihoi,

  Mijn vriend en ik willen graag naar museum d’Orsay, maar het is niet de eerste zondag van de maand. Wij zijn allebei onder 26. Dit geldt ook voor het museum van napoleon/ leger. Kunnen wij bij deze museums dan gratis naar binnen of niet?

  • Hoi Eva,

   Leuk dat jullie naar Parijs gaan. Zowel het Musée d’Orsay als het legermuseum zijn gratis voor jullie. Vergeet niet je ID mee te nemen om te kunnen bewijzen dat je jonger dan 26 jaar bent.

   Groetjes,
   Eline

 8. Hoi Eline, en jij bedankt voor je snelle reactie 😉 . Door nog verder te surfen op je website gisteravond, kwam ik erachter dat de feestdag 1 mei dit jaar op een zondag valt, en het Louvre dan gesloten is; moeten dus sowieso een andere dag inplannen… nogmaals dank en ik ga de komende weken vast boeken via Tiqets!
  Groetjes, Esther

 9. Hallo Eline,
  Wat een ontzettende handige en fijne website heb je gemaakt! Echt handig al die tips zo op een rijtje. Ik heb dezelfde vraag als Liselot (reactie 24 feb 2022); ook ik ben toevallig in Parijs als er een 1e zondag van de maand is. Hoe zit het dan met de tickets? Alvast hartelijk dank voor je respons!
  Groetjes, Esther

  • Hi Esther (en Liselot haha, sorry voor de late reactie),

   Dankjewel voor je lieve compliment Esther.
   Als je op een eerste zondag van de maand in Parijs bent kun je bij de musea gewoon naar binnenlopen. Je hoeft niets van tevoren te reserveren, je loopt gewoon naar de ingang 🙂 Voor kinderen en jong-volwassenen onder de 26 jaar moet je een paspoort laten zien (geldt eigenlijk alleen voor jong-volwassenen want bij kinderen zien ze vanzelf wel dat ze jonger dan 26 jaar zijn.

   Voor volwassenen raad ik vaak aan wel van tevoren te reserveren als het niet gratis is. Dan hoef je daar niet in de wachtrij te staan.
   Ik raad daarvoor altijd Tiqets aan.

   Hopelijk heb ik jullie hiermee geholpen 😊

   Groetjes,
   Eline | Wegwijs naar Parijs

 10. Hallo Eline,

  Wij willen gebruik maken van de gratis toegang op de eerste zondag van de maand voor het
  Louvre. Wij zijn met 2 volwassenen en 2 kinderen van 12 en 16 jaar. Moet ik hier dan kaartjes of een tijdslot voor reserveren of kunnen wij er zo naar toe gaan?

  groetjes Liselot

 11. Hallo,
  Wij zouden graag tickets bestellen voor het Louvre zodat we niet in de wachtrij hoeven staan. Wij hebben 2 kinderen van 15 en 18 jaar. Moeten we dan 2 kaarten voor onszelf bestellen omdat zij onder de 26 jaar een museum gratis kunnen bezoeken en kunnen we er dan vanuit gaan dat zij ook naar binnen kunnen via de “fastlane” ? Ik hoor graag van u. Bij voorbaat dank.
  Met vr.gr. Marieke van Lieshout

  • Hoi Marieke!

   Leuk dat jullie met de kinderen het Louvre willen bezoeken 😄 Omdat zij jonger zijn dan 26 jaar hoeven jullie inderdaad geen tickets voor de kinderen te kopen. Ze kunnen wél samen met jullie naar binnen zonder in de wachtrij te hoeven staan, dus dat is ideaal 😊 Tickets kunnen jullie hier bestellen.

   Het is wel verstandig om voor de zekerheid een legitimatie bewijs mee te nemen waarop de leeftijd staat. In ieder geval voor de 18-jarige 🙂
   Veel plezier!

   Groetjes,
   Eline | Wegwijs naar Parijs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *