Gratis musea in Parijs

Ben je on a budget naar Parijs? Parijs heeft een aantal musea waar je gratis naar binnen kunt. Vaak is dan de permanente collectie die gratis te bezoeken is. Voor de tijdelijke exposities wordt vaak een extra bijdrage gevraagd. Je kunt natuurlijk zelf kiezen of je dat het waard vindt. Hier onder heb ik een paar gratis musea in Parijs uitgelicht die ik persoonlijk de moeite waard vind om te bezoeken. Ook vind je onderaan een lijstje met musea in Parijs die gratis zijn op de eerste zondag van de maand en een lijstje met musea die gratis te bezoeken zijn voor iedereen die jonger is dan 26 jaar.

Gratis musea in Parijs
Gratis musea in Parijs onder de 26 jaar
Gratis musea in Parijs op de eerste zondag van de maand

Gratis musea in Parijs

Petit Palais

Het Petit Palais herbergt het Musée des Beaux-Arts de la Ville de Paris. Het is een schitterend gebouw en is, net als het Grand Palais, speciaal gebouwd voor de wereldtentoonstelling van 1900. Het heeft uitgebreide plafond schilderingen en vloeren van marmer en mozaïek. Omdat het Petit Palais een uitgebreide kunstcollectie heeft wordt het ook wel eens het mini-Louvre genoemd. Het voordeel ten opzicht van het Louvre is dat het hier een stuk rustiger is 😉 Want geef zelf toe: wist jij van het bestaan van dit zowaar gratis toegankelijke Petit Palais? 😏 Naast een uitzonderlijk gebouw en een bijzondere collectie is het Petit Palais eigenlijk al een bezoekje waard vanwege de idyllische binnentuin! 😍

Petit Palais Parijs Museum Tuin

De tuin van het Petit Palais © jean-louis Zimmermann

Maison de Victor Hugo

Maison de Victor Hugo is het voormalige woonhuis van de dichter en schrijver Victor Hugo, gelegen aan het prachtige Place de Vosges in het 4e arrondissement van Parijs. Het museum is gewijd aan zijn leven en zijn werk en herbergt een indrukwekkende collectie met zijn persoonlijke tekeningen en portretten. Toegang tot dit museum is helemaal gratis, maar voor €5 kun je een audiogids huren. Dit is wel een aanrader want door middel van een audiogids krijg je veel extra informatie mee.

Maison Victor Hugo, Place des Vosges.

Maison Victor Hugo, Place des Vosges. Foto door: Charlotte Chen

Musée d’Art moderne de la Ville de Paris

Het Musée d’Art moderne de la Ville de Paris is een museum voor moderne kunst. Het museum bevindt zich in hetzelfde gebouw als het Palais de Tokyo en op loopafstand van de Eiffeltoren. De permanente collectie van dit museum is gratis te bezichtigen. Het kunstwerk La Fée Electricité (hier onder te zien op de foto) is het grote pronkstuk van het Musée d’Art moderne de la Ville de Paris. Het is een gigantisch lichtgevend en zeer kleurrijk schilderij, speciaal gemaakt voor de wereldtentoonstelling van 1937. Op het schilderij wordt La Fée Electricité uitgebeeld, oftewel: het elektriciteit sprookje. Het is het grootste schilderij ter wereld.

Gratis Museum Parijs: Musée d'Art moderne de la Ville de Paris

La Fée Electricité in het Musée d’Art moderne de la Ville de Paris © Daisuke Sakai

Gratis musea in Parijs onder de 26 jaar

Als je nog geen 26 jaar bent heb je geluk, want dan mag je bij heel veel musea in Parijs gratis naar binnen! Neem wel altijd je legitimatie mee zodat je kunt aantonen dat je nog geen 26 jaar bent.

Gratis musea in Parijs onder de 26:

Gratis musea in Parijs op de eerste zondag van de maand

Sommige musea in Parijs zijn elke eerste zondag van de maand gratis toegankelijk. Dit geldt zelfs voor grote musea als het Louvre, het Musée d’Orsay, Musée de l’Orangerie en het Musée du Quai Branly. Als je dus niet teveel geld wilt uitgeven aan een museum bezoek is het handig om je tripje naar Parijs rond de eerste zondag van de maand te plannen. Hou er wel rekening mee dat meerdere mensen er van op de hoogte zijn dat de musea in Parijs gratis toegankelijk zijn op de eerste zondag van de maand en dat het op deze zondagen dus een stuk drukker is.

Gratis musea in Parijs op de eerste zondag van de maand:

Reacties
 1. Dankjewel, Eline. Ben ik gerustgesteld 🙂

 2. Hoi Eline,

  Hoef je voor jongeren tot 26;jaar geen tijdslot te reserveren bij b.v. Musée d’Orsay?
  Ik kan dat namelijk niet terugvinden bij het bestellen van tickets.

  Groet,
  Mariëtte

  • Hoi Mariëtte,

   Dankjewel voor je berichtje. Je kunt als jongere geen tijdslot reserveren. Dat is ook niet nodig. Je kunt gewoon naar binnen lopen. Zorg ervoor dat je je legitimatie bij je hebt zodat je kunt bewijzen dat je jonger bent dan 26 jaar. Dan laten ze je naar binnen 😊 De wachtrijen zijn altijd voor mensen die nog een ticket ter plekke moeten kopen. Dat hoef jij dus niet te doen.

   Groetjes,
   Eline

 3. Bedankt voor je snelle antwoord! Zo’n zin in om te gaan!

 4. Hoi Eline,

  Wat veel handige info hier op jullie blog/site! Toch nog een vraag: ik ga binnenkort met mijn 19 jarige dochter naar Parijs. Ik vraag me af of er nog corona restricties zijn, zoals mondkapjes en het verplicht tonen van coronabewijzen etc. bij de musea en andere bezienswaardigheden of restaurants. Hoor het graag!

  • Hoi Gerdie,

   Dankjewel voor je lieve complimentje. Leuk dat je met je dochter naar Parijs gaat 😊
   Er zijn nog maar heel weinig beperkingen. Je hoeft geen mondkapjes op en geen coronabewijs te hebben bij restaurants en bezienswaardigheden 🙌 Alleen als je met de Thalys reist moet je nog een mondkapje op en eventueel een bewijs laten zien. In deze blog over corona leggen we daar mee over uit.

   Groetjes,
   Eline

 5. Hoihoi,

  Mijn vriend en ik willen graag naar museum d’Orsay, maar het is niet de eerste zondag van de maand. Wij zijn allebei onder 26. Dit geldt ook voor het museum van napoleon/ leger. Kunnen wij bij deze museums dan gratis naar binnen of niet?

  • Hoi Eva,

   Leuk dat jullie naar Parijs gaan. Zowel het Musée d’Orsay als het legermuseum zijn gratis voor jullie. Vergeet niet je ID mee te nemen om te kunnen bewijzen dat je jonger dan 26 jaar bent.

   Groetjes,
   Eline

 6. Hoi Eline, en jij bedankt voor je snelle reactie 😉 . Door nog verder te surfen op je website gisteravond, kwam ik erachter dat de feestdag 1 mei dit jaar op een zondag valt, en het Louvre dan gesloten is; moeten dus sowieso een andere dag inplannen… nogmaals dank en ik ga de komende weken vast boeken via Tiqets!
  Groetjes, Esther

 7. Hallo Eline,
  Wat een ontzettende handige en fijne website heb je gemaakt! Echt handig al die tips zo op een rijtje. Ik heb dezelfde vraag als Liselot (reactie 24 feb 2022); ook ik ben toevallig in Parijs als er een 1e zondag van de maand is. Hoe zit het dan met de tickets? Alvast hartelijk dank voor je respons!
  Groetjes, Esther

  • Hi Esther (en Liselot haha, sorry voor de late reactie),

   Dankjewel voor je lieve compliment Esther.
   Als je op een eerste zondag van de maand in Parijs bent kun je bij de musea gewoon naar binnenlopen. Je hoeft niets van tevoren te reserveren, je loopt gewoon naar de ingang 🙂 Voor kinderen en jong-volwassenen onder de 26 jaar moet je een paspoort laten zien (geldt eigenlijk alleen voor jong-volwassenen want bij kinderen zien ze vanzelf wel dat ze jonger dan 26 jaar zijn.

   Voor volwassenen raad ik vaak aan wel van tevoren te reserveren als het niet gratis is. Dan hoef je daar niet in de wachtrij te staan.
   Ik raad daarvoor altijd Tiqets aan.

   Hopelijk heb ik jullie hiermee geholpen 😊

   Groetjes,
   Eline | Wegwijs naar Parijs

 8. Hallo Eline,

  Wij willen gebruik maken van de gratis toegang op de eerste zondag van de maand voor het
  Louvre. Wij zijn met 2 volwassenen en 2 kinderen van 12 en 16 jaar. Moet ik hier dan kaartjes of een tijdslot voor reserveren of kunnen wij er zo naar toe gaan?

  groetjes Liselot

 9. Hallo,
  Wij zouden graag tickets bestellen voor het Louvre zodat we niet in de wachtrij hoeven staan. Wij hebben 2 kinderen van 15 en 18 jaar. Moeten we dan 2 kaarten voor onszelf bestellen omdat zij onder de 26 jaar een museum gratis kunnen bezoeken en kunnen we er dan vanuit gaan dat zij ook naar binnen kunnen via de “fastlane” ? Ik hoor graag van u. Bij voorbaat dank.
  Met vr.gr. Marieke van Lieshout

  • Hoi Marieke!

   Leuk dat jullie met de kinderen het Louvre willen bezoeken 😄 Omdat zij jonger zijn dan 26 jaar hoeven jullie inderdaad geen tickets voor de kinderen te kopen. Ze kunnen wél samen met jullie naar binnen zonder in de wachtrij te hoeven staan, dus dat is ideaal 😊 Tickets kunnen jullie hier bestellen.

   Het is wel verstandig om voor de zekerheid een legitimatie bewijs mee te nemen waarop de leeftijd staat. In ieder geval voor de 18-jarige 🙂
   Veel plezier!

   Groetjes,
   Eline | Wegwijs naar Parijs

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.