Gratis musea in Parijs

Ben je on a budget naar Parijs? Parijs heeft een aantal musea waar je gratis naar binnen kunt. Vaak is dan de permanente collectie die gratis te bezoeken is. Voor de tijdelijke exposities wordt vaak een extra bijdrage gevraagd. Je kunt natuurlijk zelf kiezen of je dat het waard vindt. Hier onder heb ik een paar gratis musea in Parijs uitgelicht die ik persoonlijk de moeite waard vind om te bezoeken. Ook vind je onderaan een lijstje met musea in Parijs die gratis zijn op de eerste zondag van de maand en een lijstje met musea die gratis te bezoeken zijn voor iedereen die jonger is dan 26 jaar.

Gratis musea in Parijs
Gratis musea in Parijs onder de 26 jaar
Gratis musea in Parijs op de eerste zondag van de maand

Gratis musea in Parijs

Petit Palais

Het Petit Palais herbergt het Musée des Beaux-Arts de la Ville de Paris. Het is een schitterend gebouw en is, net als het Grand Palais, speciaal gebouwd voor de wereldtentoonstelling van 1900. Het heeft uitgebreide plafond schilderingen en vloeren van marmer en mozaïek. Omdat het Petit Palais een uitgebreide kunstcollectie heeft wordt het ook wel eens het mini-Louvre genoemd. Het voordeel ten opzicht van het Louvre is dat het hier een stuk rustiger is 😉 Want geef zelf toe: wist jij van het bestaan van dit zowaar gratis toegankelijke Petit Palais? 😏 Naast een uitzonderlijk gebouw en een bijzondere collectie is het Petit Palais eigenlijk al een bezoekje waard vanwege de idyllische binnentuin! 😍

Petit Palais Parijs Museum Tuin

De tuin van het Petit Palais © jean-louis Zimmermann

Maison de Victor Hugo

Maison de Victor Hugo is het voormalige woonhuis van de dichter en schrijver Victor Hugo, gelegen aan het prachtige Place de Vosges in het 4e arrondissement van Parijs. Het museum is gewijd aan zijn leven en zijn werk en herbergt een indrukwekkende collectie met zijn persoonlijke tekeningen en portretten. Toegang tot dit museum is helemaal gratis, maar voor €5 kun je een audiogids huren. Dit is wel een aanrader want door middel van een audiogids krijg je veel extra informatie mee.

Maison Victor Hugo, Place des Vosges.

Maison Victor Hugo, Place des Vosges. Foto door: Charlotte Chen

Musée d’Art moderne de la Ville de Paris

Het Musée d’Art moderne de la Ville de Paris is een museum voor moderne kunst. Het museum bevindt zich in hetzelfde gebouw als het Palais de Tokyo en op loopafstand van de Eiffeltoren. De permanente collectie van dit museum is gratis te bezichtigen. Het kunstwerk La Fée Electricité (hier onder te zien op de foto) is het grote pronkstuk van het Musée d’Art moderne de la Ville de Paris. Het is een gigantisch lichtgevend en zeer kleurrijk schilderij, speciaal gemaakt voor de wereldtentoonstelling van 1937. Op het schilderij wordt La Fée Electricité uitgebeeld, oftewel: het elektriciteit sprookje. Het is het grootste schilderij ter wereld.

Gratis Museum Parijs: Musée d'Art moderne de la Ville de Paris

La Fée Electricité in het Musée d’Art moderne de la Ville de Paris © Daisuke Sakai

Gratis musea in Parijs onder de 26 jaar

Als je nog geen 26 jaar bent heb je geluk, want dan mag je bij heel veel musea in Parijs gratis naar binnen! Neem wel altijd je legitimatie mee zodat je kunt aantonen dat je nog geen 26 jaar bent.

Gratis musea in Parijs onder de 26:

Gratis musea in Parijs op de eerste zondag van de maand

Sommige musea in Parijs zijn elke eerste zondag van de maand gratis toegankelijk. Dit geldt zelfs voor grote musea als het Louvre, het Musée d’Orsay, Musée de l’Orangerie en het Musée du Quai Branly. Als je dus niet teveel geld wilt uitgeven aan een museum bezoek is het handig om je tripje naar Parijs rond de eerste zondag van de maand te plannen. Hou er wel rekening mee dat meerdere mensen er van op de hoogte zijn dat de musea in Parijs gratis toegankelijk zijn op de eerste zondag van de maand en dat het op deze zondagen dus een stuk drukker is.

Gratis musea in Parijs op de eerste zondag van de maand: