Montmartre Parijs

Eline Door Eline

De bekende wijk Montmartre ligt in het 18e arrondissement van Parijs en is een van de leukste wijken in Parijs. Het  wordt ook wel de kunstenaarswijk van Parijs genoemd en het is heel goed terug te zien waarom. Deze wijk is namelijk een en al kunst. In dit artikel geef ik tips en neem ik je mee naar de toeristloze plekjes, met de mooiste kunst en bijzondere, schattige straatjes. Maar natuurlijk ontneem ik je niet de grootste wel toeristische bezienswaardigheden in Montmartre 🙂

Deze pagina bevat een overzicht van alles wat er te zien is in de Montmartre én is een wandelroute in een 😊 Je hoeft de wandelroute natuurlijk niet te volgen.

Als je niet zo goed ter been bent, maar wel de Sacré-Coeur wil bezoeken raad ik je aan de metro te pakken naar halte Anvers en dan de funiculaire te nemen. Lees er meer over verderop in dit artikel 🙂

Wat te zien in de Montmartre?


De Moulin Rouge

Je begint je route door de Montmartre bij metrostation Blanche. Als je hier uitstapt ben je bij de Moulin Rouge. De Moulin Rouge valt meteen op door de grote rode molen op het dak 😜

De Moulin Rouge is een van de meest bekende cabarets ter wereld en te vinden in de Montmartre 🙂 Als je budget het toelaat is het een absolute must-visit in Parijs 😍  Er worden 2 shows per avond gegeven. Eentje om 9 uur ’s avonds en eentje om 11 uur ’s avonds. De eerste show kun je inclusief diner boeken. Het diner start dan om 7 uur. Kinderen ouder dan 6 jaar mogen ook mee. Kinderen tot 11 jaar kunnen met korting mee naar binnen.
De show die laten zien wordt is spectaculair! Het overtreft echt je verwachtingen. Het diner maakt de avond helemaal compleet ❤️

moulin rouge montmartre parijs
Moulin Rouge Dinnershow Parijs

Wist je dat ‘Moulin Rouge’ rode molen betekent? In het verleden stond de Montmartre vol met molens. Het leek Nederland wel 😜 In het verleden werd er met behulp van molens kalksteen gegraven uit de grond. Aan het begin van de 19e eeuw werd dit te gevaarlijk omdat er een risico bestond dat de kalkgangen zouden instorten. Toch is er al veel kalksteen weggehaald en de grond is van binnen een flinke gatenkaas geworden.

Veel molens zijn later gesloopt, maar een molen die nog overeind staat is de Moulin de la Galette. Daar zit nu een leuk restaurantje in. Je vindt hem op de Rue Lepic 🙂

Café des Deux Moulins

🚶‍♂️ Als je rechts van de Moulin Rouge de straat in gaat (Rue Lepic) vind je Café des Deux Moulins op de eerste hoek aan de linkerkant.
Dit café is bekend van de film Amélie (Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain). Leuk om een drankje te doen als je bekend bent met de film.

📍 15, Rue Lepic

De woning van Theo en Vincent van Gogh

🚶‍♀️ Loop Rue Lepic verder door. Bij een splitsing ga je naar links en neem je meteen de rechter weg omhoog. Op een gegeven moment vind je een plaquette aan de muur op 54, Rue Lepic ter herinnering aan de tijd van Vincent van Gogh hier.

Dit was eigenlijk het huis van Theo van Gogh, de broer van Vincent, die voor een plaatselijke kunsthandelaar werkte. Vincent verscheen in 1886 toen hij nauwelijks geld had en trok bij zijn broer in. In Parijs raakte Van Gogh geïnteresseerd in Japanse kunst, pointillisme en impressionisme.

Financieel succes ontging hem tot nu toe. Daarom bevatten veel van zijn schilderijen uit deze tijd bloemen. Bloemen waren makkelijk en goedkoop verkrijgbaar. Dit is ook de periode waarin hij verschillende versies van zijn zelfportret schilderde.

📍54, Rue Lepic

Moulin de la Galette

🚶 Loop Rue Lepic door tot dat je aan de linkerkant Moulin de la Galette ziet.

Moulin de la Galette is een van de laatst overgebleven molens in de Montmartre. Tegenwoordig zit er een leuk restaurantje in. Dit restaurantje is wel leuk voor een stop 🙂

📍83, Rue Lepic

la moulin de la galette montmartre restaurant parijs

Kunst in de Montmartre

🏃‍♂️ Sla linksaf de Rue Girardon in. Neem vervolgens de eerste straat naar rechts. Hier vind je op het Place Marcel Aymé het beeld ‘Le Passe-Muraille’.

 ‘Le Passe-Muraille’ is de titel van een verhaal geschreven door Marcel Aymé. Dit verhaal gaat over een man met de naam Dutilleul die er achter komt dat hij door muren kan lopen.

🏃 Loop vervolgens weer even terug naar de Rue Girardon en vervolg de weg (dus je slaat rechtsaf als je net bij Le Passe-Muraille bent geweest. Op de hoek, waar deze straat naar rechts draait, de Rue L’Abreuvoir in ziet je een klein beeld van de beroemde Egyptisch-Italiaans-Franse zangeres Dalida.

Ze had een ongelooflijk succesvolle carrière maar een tragisch liefdesleven. Haar eerste verloofde schoot zichzelf neer, haar man schoot zichzelf neer, haar vriend sprong zijn dood tegemoet vanuit een appartement in Parijs en haar laatste minnaar vergastte zichzelf in zijn Renault-auto. Dit alles werd te veel en Dalida nam in 1987 een overdosis en liet een briefje achter met de tekst: ‘het leven is voor mij onhoudbaar geworden’. Ze ligt begraven op de begraafplaats van de Montmartre.

montmartre man die door muur loopt.jpg
Le Passe-Muraille
Dalida

Leuke restaurantjes

👫 Als je met de bocht mee loopt vind je La Maison Rose aan je linkerhand.
📍2 Rue de l’Abreuvoir

De Montmartre heeft een aantal hele leuke restaurantjes, maar ook heel veel ’toerist-traps’. Zorg ervoor dat je je goed inleest van tevoren als je een restaurant kiest. Je kunt op Google kijken wij hebben een artikel geschreven over leuke restaurants in de Montmartre. Hier onder zie je alvast een sneak preview van dat artikel 😊 La Maison Rose is er eentje van. Het is een icoon van de Montmartre, super schattig aan de buitenkant, maar ook erg leuk om te eten.

le consulat leuke restaurants in de Montmartre Parijs

Le Consulat

Le Consulat is hét icoon van de Montmartre. Het restaurantje ligt op een splitsing en is daarom erg fotogeniek. Wist je dat hier vroeger grote schilders zoals van Gogh en Monet kwamen? Als je hier wil eten moet je hier op tijd een plekje te reserveren. Ze serveren de Franse keuken met Franse bijpassende wijnen. Wil je een foto maken van de buitenkant van het restaurant zonder teveel mensen? Dan moet je ’s ochtends terugkomen 🙂

📍18 Rue Norvins, 18e arrondissement

maison rose parijs montmartre restaurant

Maison Rose

La maison rose is een echte Instagram hotspot in de Montmartre. Ik dacht echt dat dit een tourist trap zou zijn, maar niets is minder waar. Het is echt een van de leukste restaurants in de Montmartre! Ze zijn alleen in het weekend geopend en serveren van een kleine kaart met bewust gekozen, seizoensgebonden producten en gerechten. Daar serveren ze bijpassende biologische wijnen bij. De keuken is Frans/Italiaans. Maison Rose is een klein restaurant, maar daardoor erg knus én authentiek.

📍2 Rue de l’Abreuvoir, 18e arrondissement

Restaurant Poulbot

Sacré Coeur

🚶 Ga bij Maison Rose naar links. Neem daarna de eerste rechts naar Rue de Saint-Vicent.
Loop bergopwaarts langs de Rue de Saint-Vicent. Je komt op een gegeven moment langs een plek waar je aan beide kanten trappen ziet. Het uitzicht is hier prachtig, maar we gaan verder bergopwaarts (rechter weg). Terwijl de weg naar rechts buigt, zie je plotseling de achterkant van de Sacré-Coeur
😍

Tip: Achter de Sacré-Coeur (aan je linkerhand als je de route volgt) heb je een leuk parkje. Dat heet Square Marcel Bleustein Blanchet. Als je het park door loopt heb je ongelooflijk gaaf uitzicht op de Sacré-Coeur. Heel anders dan vanaf de voorkant. Aanrader! 😊
Je hebt hier ook een leuke speeltuin. Leuk als je met kinderen in Parijs bent.

montmartre leukste wijken van parijs
montmartre in Parijs

Op het hoogste punt van de Montmartre vind je de Sacré-Coeur. Het is een klim om er te komen, maar dat is het waard. Vanaf hier heb je prachtig uitzicht over Parijs. Je kunt de Sacré-Coeur zelf ook beklimmen 😊 Lees daar meer over in ons artikel over de Sacré-Coeur.

Hoe duur is de Sacré-Coeur?

Toegang tot de Sacré-Coeur is gratis 🙂 Let er wel op dat dit een kerk is, dus je moet netjes gekleed zijn (schouders en knieën bedekt). Je kunt de basiliek ook beklimmen. Dit is ook gratis.

Sacré-Coeur Parijs Montmartre Uitzicht Parijs
Uitzicht over Parijs vanaf de Sacré-Coeur

Tip: als je niet goed ter been bent of liever geen trappen loopt kun je de funiculaire nemen. Dit is een kabeltreintje, speciaal om je naar de Sacré-Coeur te brengen. Je vindt de funiculaire op Place Suzanne Valadon. Vanaf metrohalte Anvers loop je hier in 3 minuten naartoe. Een ritje kost net zoveel als een enkeltje voor de metro (€1,90). Als je een dag- of weekkaart hebt kun je die daar ook voor gebruiken.

Funiculaire de Montmartre Parijs Sacre Coeur Kabeltrein
De trappen naar de Sacré-Coeur
Funiculaire de Montmartre Parijs Sacre Coeur Kabeltrein
De funiculaire

Let op: De Montmartre kent veel straatverkopers die je geld proberen af te troggelen. Zeker bij de Sacré-Coeur!!! Ze pakken je hand en draaien een armbandje om je hand heen. Laat dit niet gebeuren en loop direct door! Als je eenmaal vast zit zul je moeten betalen of voor altijd vastgebonden zijn door middel van een armbandje. Let ook heel goed op je spullen want zakkenrollers zijn hier ook altijd aan de gang.

Het zinkende huis van de Montmartre

🚶Als je met je rug naar de Sacré-Coeur staat loop je vervolgens 1 trap voor de helft naar beneden. Je ziet dan aan de linkerkant een grasveld. Hierachter staat het zinkende huis in Parijs!! 😊 Het is niet snel te missen omdat het een donkeroranje romige kleur heeft en het enige huis dat zichtbaar is vanaf deze trap.

Misschien heb je het zinkende huis in Parijs wel eens voorbij zien komen op Facebook of Instagram. Waarschijnlijk vroeg je je toen af hoe dit kan en waar je het kunt vinden 😜 First of all, deze slimme illusie is natuurlijk een trucje van de camera. Het zinkende huis van Parijs is misschien wel de coolste optische illusie die de stad te bieden heeft! Samen met de Petite Ceinture (de verborgen spoorlijn van Parijs), is het zinkende huis een minder bekende locatie die je niet mag missen bij een bezoek aan Parijs.

Je vindt het zinkende huis dus in de Montmartre, echt vlak naast de Sacré Coeur! Maar je moet het maar net weten.

zinkende huis montmartre
zinkende schuin huis montmartre

Het schilderspleintje in de Montmartre

🚶Ga weer terug de trap op naar de Sacré-Coeur. Als je de Sacré-Coeur hebt bekeken en hebt genoten van het fantastische uitzicht, sla je rechtsaf met de kerk achter je. Je loopt door de Rue Azais. Sla vervolgens rechtsaf, bergopwaarts. Als de straat naar links buigt, kom je op het Place du Tertre.

Het Place du Tertre is het bekende schilderspleintje in de Montmartre. Het staat vooral bekend om de schilders die hier een plekje hebben ingenomen en portretten maken van voorbijgangers 😊 Naast protretten kun je hier ook andere mooie tekeningen van Parijs kopen. Het is leuk om hier even rond te wandelen. Rondom het pleintje zitten wat café’s. Qua kwaliteit niet het beste, maar je kunt er wel even een drankje doen en de gezelligheid van het plein in je opnemen. Er gebeurt vanalles dus leuk om te kijken 🙂

schilderspleintje place du tertre montmartre
schilderspleintje place du tertre montmartre
schilderspleintje montmartre

De liefdesmuur van de Montmartre

🚶 Heb je je vermaakt op het schilderspleintje? Verlaat het Place du Tertre nu via de aflopende hoek, tegenover de kant waar je het plein op kwam. Je weet dat je de goede kant hebt gekozen als je trappen aan het eind van dit straatje tegenkomt. Neem de trappen naar beneden. Sla linksaf en dan gelijk de eerste rechtsaf. Steek 2 keer een weg over tot dat je in Rue la Vieuville bent. De weg buigt op een gegeven moment naar rechts. Ga mee met de weg. Blijf doorlopen tot de weg naar links buigt. Hier vind je een parkje. Daar moet je doorheen lopen om bij de liefdesmuur te komen.
📍Square Jehan Rictus, Pl. des Abbesses

Midden in het centrum van Parijs is een plaats van verzoening: de liefdesmuur ❤️ Het is bedoeld om alle wreedheid in de wereld te verzachten. Hoe mooi is dat? De liefdesmuur is een kunstwerk ontworpen door Frédéric Baron en Claire Kito. Het ligt verborgen in de romantische tuin van het plein Jehan Rictus Place des Abbesses.

De muur heeft een oppervlakte van 40m2 en is samengesteld uit 612 vierkantjes van geëmailleerde lava. Hierop staat 311 keer ‘Ik hou van jou’ in 250 talen. Je t’aime staat er uiteraard ook in het Nederlands. Kun jij het vinden?

PS: ga je met de metro? Stap dan uit bij halte Abbesses.

liefdesmuur in de Montmartre
Liefdesmuur Parijs Muur van de Liefde Montmartre

–> Tip: wil je meer weten over andere leuke wijken in Parijs? Lees hier verder. 🙂

Montmartre als filmdecor

🚶Loop het parkje van de liefdesmuur weer uit en sla rechtsaf. Sla gelijk weer rechtsaf en gelijk weer. Je loopt nu een passage in. De Passage de Abbesses. Loop deze passage uit en op de hoek vind je Au Marché de la Butte.

Ken je de film ‘Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain’? Het is een hele bijzondere film, maar zeker weten een klassieker en het kijken waard. Pluspunten van deze film? Je ziet allemaal mooie locaties in Parijs terug! Ook de Montmartre 🙂 Als je de film hebt gezien herken je ongetwijfeld het groentewinkeltje hier onder op de foto. Dit is namelijk de groentewinkel uit de film. Je vindt hem op 56, Rue Des Trois Frères. Uiteraard is de Sacré-Coeur óók te zien in deze film en daarmee nog heel veel andere plekken in Parijs.

Groentewinkeltje
Foto door: Shadowgate

Hier eindigt je route. Je hebt nu alle hoogtepunten van de Montmartre gezien 😊
Klik eventueel hier onder op het kaartje voor een gedetailleerde route van de wandeling.

Hotels in de Montmartre: waar verblijven?

De Montmartre is een van de meest gezellige wijken in Parijs om te verblijven in een hotel. Ben jij op zoek naar een hotel in de Montmartre? We hebben een aantal GEWELDIGE hotels voor je geselecteerd die je zou kunnen overwegen 😊 Daar hebben we een apart artikel over geschreven, dus we raden je aan daar even verder te lezen. Zie de link hieronder.

–> ga hier naar het artikel over de hotels die wij in de Montmartre aanraden 😊

Extra tip

Vlakbij de Montmartre vind je een hele schattige binnentuin bij het Musée de la vie Romantique. Het museum zelf is niet echt de moeite waard, maar de binnentuin is een fijne plek om even tot rust te komen of even wat schaduw op te zoeken als het warm is in Parijs.

musee de la vie romantique parijs 9e arrondissement theetuin

Veelgestelde vragen over de Montmartre

Wat is er te zien in de Montmartre?

De Montmartre is een leuke wijk waar veel te zien is. Denk aan de Sacré-Coeur, het schilderspleintje, de liefdesmuur of de Moulin Rouge. Daarnaast vind je wat kunst op straat en heeft het hele leuke, schattige restaurantjes 😊 Lees er in dit artikel meer over.

Hoe kom je in de Montmartre?

Er zijn verschillende opties. Met de metro kun je het beste uitstappen bij de haltes Blanche, Anvers of Abbesses. Anvers en Abbesses zijn het beste als je de Sacré-Coeur wilt bezoeken. Blanche ligt dichterbij de Moulin Rouge.
Als je niet goed ter been bent of liever geen trappen loopt om bij de Sacré-Coeur te komen kun je ook de funiculaire naar boven pakken. Dit is een kabeltreintje.
Vanaf metrohalte Anvers loop je hier in 3 minuten naartoe, vanaf Abbesses in 4 minuten. Je vindt hem op Place Suzanne Valadon. De funiculaire brengt je binnen no time naar de Sacré-Coeur. Dit kost net zoveel als een enkeltje voor de metro (€1,90). Als je een dag- of weekkaart hebt kun je die daar ook voor gebruiken.

Reacties
 1. Bonjour , per toeval op jullie siteterecjt gekomen. Super fijn en informatief 🙂
  Wij gaan einde maart naar Parijs en zijn er 4 dagen . Van donderdag avond tot en met maandag middag . Wat is de beste dag om Mont Matre te bezoeken qua drukte en openingstijden winkels en cafeetjes ?

  • Bonjour Nicole!

   Sorry voor mijn late reactie, je berichtje was even ondergesneeuwd. Hopelijk ben ik nog op tijd met reageren.
   Leuk dat jullie 4 dagen naar Parijs gaan 😊
   Het maakt niet zo heel veel uit wanneer je de Montmartre bezoekt, maar in het weekend is het altijd drukker omdat de Parijzenaren zelf ook vrij hebben en omdat er dan meer toeristen in de stad zijn. Wil je dus wat minder drukte dan raad ik aan om daar op donderdag of eventueel vrijdag heen te gaan. De winkels zijn sowieso wel geopend op alle dagen.

   Groetjes,
   Johan

 2. Hoi Eline,
  We en met 3 kinderen willen vanaf Crecy- la- Chapelle naar Montmartre gaan. Welke metro moeten we pakken. Welke soort kaart kunnen we het beste kopen?

  Groetjes,
  Almay

  • Hoi Almay,

   Je kunt dan denk ik het beste even naar Marne-Vallee Chessy rijden met de auto. Hier begint de RER A die naar het centrum van Parijs rijdt.
   Je kunt een point-to-point ticket kopen. Meer daarover lees je in ons artikel over de metro van Parijs.
   Check dan even de informatie onder het kopje “Welk ticket heb ik nodig vanaf het centrum naar Disneyland Parijs?”.
   Als je eenmaal in Parijs bent kun je bij de Arc de Triomphe overstappen op metrolijn 2 en uitstappen bij halte ‘Blanche’. Deze halte ligt in de Montmartre 😊

   Veel plezier!!

   Groeten,
   Johan

 3. Beste,

  hoeveel km is de totale wandelroute?

  Vriendelijke groeten

  • Hoi Ella!

   De wandeling is ongeveer 3 kilometer 😊 Hou er rekening mee dat je sommige stukken omhoog loopt en dat je natuurlijk ook tijd en energie nodig hebt om bepaalde dingen te bekijken 🙂

   Groeten,
   Johan

 4. Beste,
  Wij gaan logeren in Hotel APOLONIA MOMARTRE ,komen aan Gard du Nord,welke metrolijnen moeten we dan nemen?
  Alvast Bedankt

  • Hoi Paula,

   Je kunt metrolijn 4 pakken en uitstappen bij Marcadet – Poissonniers. Vanaf hier is het nog 12 minuten wandelen.
   Je kunt altijd Google Maps raadplegen als je wil weten welke metrolijnen je moet pakken om bij een bepaalde bestemming te komen 😊

   Groetjes,
   Eline | Wegwijs naar Parijs

 5. Hoi hoi,

  Wat een super fijne site! Wij willen voor het eerst naar Parijs met z’n tweetjes en ik kan hier zoveel informatie vinden, super handig!
  In Montmartre hebben wij een hotel (Ibis Nord) gevonden, maar ik kan niet zo goed achterhalen of we daar ook met de metro kunnen komen, kan jij me dit vertellen?
  We willen graag vanaf dit hotel met de metro naar de bekende bezienswaardigheden, is dit mogelijk met een ticket van zone 1-5?

  Groetjes Laura

  • Hoi Laura,

   Leuk dat jullie naar Parijs gaan. Je kunt ook bij dat hotel met de metro komen. Ik raad aan gewoon gebruik te maken van Google Maps. Voer het adres van je hotel in en de bezienswaardigheid waar je heen wil en Google legt je precies uit welke metrolijnen je kunt gebruiken. De meest dichtbijzijnde metrostations bij jullie hotel zijn ‘Jules Joffrin’ en ‘Porte de Clignancourt’.

   Het hotel bevindt zich nog in zone 3 dus je kunt een ticket voor zone 1-3 kopen 😊 Ook de bekende bezienswaardigheden vallen binnen zone 1-3.

   Succes en veel plezier!

   Groetjes,
   Eline | Wegwijs naar Parijs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *