Montmartre

De bekende wijk Montmartre ligt in het 18e arrondissement van Parijs en is een van de leukste wijken in Parijs. Het  wordt ook wel de kunstenaarswijk van Parijs genoemd en het is heel goed terug te zien waarom. Deze wijk is namelijk een.en.al.kunst. In dit artikel neem ik je mee naar de meest bijzondere, toeristloze plekjes, met de mooiste kunst en bijzondere, schattige straatjes. Maar natuurlijk ontneem ik je niet de grootste wel toeristische bezienswaardigheden.

Wat wil je graag weten? Kies hier onder je onderwerp 🙂

Sacré-Coeur

Op het hoogste punt van de wijk bevindt zich de Sacré-Coeur. Het is een witte basiliek

Hoe mooi het uitzicht vanaf de Sacré-Coeur ook is, ik zou je niet adviseren om meteen in één rechte naar boven naar de Sacré-Coeur toe te lopen. De Montmartre heeft namelijk allemaal super schattige kronkelstraatjes met leuke plekjes die zo leuk zijn om te bezoeken op je weg omhoog.

Place du Tertre – Het plein van de schilders

Het Place du Tertre is het bekende schilderspleintje. Je vindt het in het 18e arrondissement van Parijs. Het staat vooral bekend om de schilders die hier een plekje hebben ingenomen en portretten maken van voorbijgangers. De meningen over het Place du Tertre zijn verdeeld. De een vindt het vreselijk, de ander vindt het fantastisch 😊

Montmartre - Place du Tetre
Foto door: Son of Groucho

Kunst in de Montmartre

De Montmartre is een.en.al.kunst. Niet alleen op het Place du Tertre. In de hele wijk kom je kunst tegen. Een voorbeeld is het beeld ‘Le Passe-Muraille’. ‘Le Passe-Muraille’ is de titel van een verhaal geschreven door Marcel Aymé. Dit verhaal gaat over een man met de naam Dutilleul die er achter komt dat hij (je raadt het al) door muren kan lopen. Je vindt hem op het Place Marcel Aymé.

Place du Tertre
Foto door: Serge Melki

Schattige straatjes

Voordat de wijk werd opgeslokt door het grote Parijs was het een onafhankelijk dorpje. Als je door de wijk loopt zie je veel van dat ‘dorpse’ wel terug. Het is allemaal veel kleiner opgezet dat in de rest van de stad. Daardoor vindt je allemaal kleine schattige straatjes.
Leuke straatjes om doorheen te lopen zijn Rue Abbesses met schattige winkeltjes en Rue Chevalier de La Barre. In deze straat wordt het wel veel toeristischer met toeristenwinkels en restaurantjes, maar het is wel heel gezellig 🙂

Vind je het leuk om een rondleiding te krijgen? Boek hier een super leuke wandeling:

Tickets Louvre
schattige straatje
Foto door: Shadowgate

De liefdesmuur! ❤️

Midden in het centrum van Parijs is een plaats van verzoening: een spiegel die een beeld van liefde en vrede in het centrum van Parijs weerspiegelt. Het is bedoeld om alle wreedheid in de wereld gekenmerkt door geweld en individualisme te verzachten. Hoe mooi is dat?
De liefdesmuur is een kunstwerk ontworpen door Frédéric Baron en Claire Kito. Het ligt verborgen in de romantische tuin van het plein Jehan Rictus Place des Abbesses.

De muur heeft een oppervlakte van 40m2 en is samengesteld uit 612 vierkantjes van geëmailleerde lava. Hierop staat 311 keer ‘Ik hou van jou’ in 250 talen. Je t’aime staat er uiteraard ook in het Nederlands. Kun jij het vinden?

–> Tip: wil je meer weten over andere leuke wijken in Parijs? Lees hier verder.

Liefdesmuur Parijs Muur van de Liefde Montmartre
De liefdesmuur in Parijs © Armand

Het zinkende huis van de Montmartre

Misschien heb je het zinkende huis in Parijs wel eens voorbij zien komen op Facebook of Instagram. Waarschijnlijk vroeg je je toen af hoe dit kan en waar je het kunt vinden 😜 First of all, deze slimme illusie is natuurlijk een trucje van de camera. Het zinkende huis van Parijs is misschien wel de coolste optische illusie die de stad te bieden heeft! Samen met de Petite Ceinture (de verborgen spoorlijn van Parijs), is het zinkende huis een minder bekende locatie die je niet mag missen bij een bezoek aan Parijs.

Je vindt het zinkende huis dus in de Montmartre, echt vlak naast de Sacré Coeur! Maar je moet het maar net weten. Het dichtstbijzijnde metrostation is Anvers. De bergopwaartse wandeling is ongeveer 8-10 minuten, maar je kunt ook voor een staploze wandeling kiezen 😏 In dat geval neem je de kabelbaan naar het Sacre-Coeur-plateau.

Als je de laatste trap oploopt om bij de Sacré-Coeur te komen, zie je aan de rechterkant een grasveld. Hierachter staat het zinkende huis in Parijs!! 😊 Het is niet snel te missen omdat het een donkeroranje romige kleur heeft en het enige huis dat zichtbaar is vanaf deze trap.

zinkende huis montmartre
zinkende schuin huis montmartre

Kunstenaarswijk als filmdecor – Amélie

Ken je de film ‘Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain’? Nee? SOWIESO een keertje kijken! Hele bijzondere film, maar zeker weten een klassieker en het kijken waard. Pluspunten van deze film? Je ziet allemaal mooie locaties in Parijs terug! Jaja, ook de Montmartre. Heb je de film wel gezien? Dan herken je ongetwijfeld het groentewinkeltje hier onder op de foto. Dit is namelijk de groentewinkel uit de film van Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain. Grappig hè 🙂  Je vindt hem hier: 56 Rue Des Trois Frères. Uiteraard is de Sacré-Coeur óók te zien in deze film en daarmee nog heeeeel veel andere plekken in Parijs. Welke heb jij al gespot? Let me know 🙂

Groentewinkeltje
Foto door: Shadowgate

Ja en niet alleen herkenbare gebouwen uit de film van Amélie vind je terug. Hier onder zie je twee straatmuzikanten die ons vermaken met een herkenbaar nummer uit de film midden op straat. Hier kan ik zo van genieten. Dit is toch wel echt Parijs ten top! Wat een sfeertje. 🙂

Hotels in de Montmartre: waar verblijven?

De Montmartre is een van de meest gezellige wijken in Parijs om te verblijven in een hotel. Ben jij op zoek naar een hotel in de Montmartre? We hebben een aantal GEWELDIGE hotels voor je geselecteerd die je zou kunnen overwegen 😊 Daar hebben we een apart artikel over geschreven, dus we raden je aan daar even verder te lezen. Zie de link hieronder.

–> ga hier naar het artikel over de hotels die wij in de Montmartre aanraden

Leukste restaurantjes

Restaurant with a view- Le Relais de la Butte
Ja dit restaurantje heeft het getroffen met zijn locatie. Vanaf je plekje op hun terras kun je tijdens een heerlijke ontbijt, lunch, diner óf kopje koffie genieten van een mooi uitzicht over Parijs. De bediening is snel en vriendelijk en de prijzen zijn lang niet zo hoog als je zult verwachten in zo’n populaire toeristenwijk. Het zit er vaak vol, maar even wachten op een plekje is het meer dan waard. 🙂

Le Moulin de la Galette – Dineren in een oude molen
Als je echt de historie van de Montmartre wilt beleven moet je hier gaan eten. Dit restaurantje bevindt zich namelijk in een oude molen, de molen ‘de la Galette’. Wist je trouwens dat deze molen in het verleden door veel bekende kunstenaars is geschilderd? Je ziet hier een schilderij van de Moulin de la Galette, geschilderd door de Nederlander Vincent van Gogh.

Voor meer informatie over het menu en reserveren kun je het beste even hier naar de officiële website van het restaurant gaan.

Molens en de Moulin Rouge

De Moulin Rouge is een van de meest bekende cabarets in Parijs en te vinden in de Montmartre.  Hier zijn spectaculaire dansshows te zien met zeer schaars-geklede dames en heren, sexy danseressen en veel acrobatiek, muziek en gave lichtshows. Een en al vermaak terwijl jij lekker in het publiek aan een mooi opgedekte tafel zit met een diner wat tot in de puntjes verzorgd is. Hoppa! Goed geregeld! Zeker een aanrader om eens te doen als je in Parijs bent. Hier vind je er meer informatie over.
Moulin betekent in het Frans molen en Rouge betekent rood. Rode molen dus. Er staat ook een hele grote rode molen op het dak en dat maakt de Moulin Rouge enorm herkenbaar. Maar het is niet de enige molen in de wijk.

In het verleden stond de Montmartre vol met molens. Het leek wel Nederland. Een beetje zoals op de foto maar dan boven op een berg in Parijs, haha, nee zonder gekkigheid: in het verleden werd er met behulp van molens kalksteen gegraven uit de grond. Aan het begin van de 19e eeuw werd dit te gevaarlijk omdat er een risico bestond dat de kalkgangen zouden instorten. Toch is er al veel kalksteen weggehaald en de grond is van binnen een flinke gatenkaas geworden.
Veel molens zijn later gesloopt, maar een molen die nog overeind staat is de Moulin de la Galette. Je vindt hem op de Rue Lepic.

De legende van Saint Denis

De legende vertelt dat Saint Denis door de Romeinen gevangen werd genomen voor het prediken van het Christendom. Soldaten kregen opdracht om Saint Denis te onthoofden op de top van de berg. Echter, het was die dag enorm heet en de vermoeide soldaten besloten om Saint Denis niet op de top te onthoofden, maar halverwege. Geloof het of niet, het onthoofde lichaam van Saint Denis stond weer op, pakte het hoofd op en liep nog een paar kilometer verder terwijl het hoofd een preek gaf. Veel gelovigen denken dat de Montmartre de naam aan deze gebeurtenis te danken heeft. Wat heeft dit met de Notre Dame te maken? Saint Denis wordt – inclusief zijn onthoofde hoofd – afgebeeld op de Notre Dame. Kun jij hem vinden? Tip: kijk eens bij de linker deuropening van de westelijke gevel van Notre Dame.

Straatverkopers

De Montmartre kent veel straatverkopers. Pas op met deze straatverkopers, zeker bij de Sacré-Coeur!!! Ze pakken je hand en draaien een armbandje om je hand heen. Laat dit niet gebeuren en loop direct door! Als je eenmaal vast zit zul je moeten betalen of voor altijd vastgebonden zijn door middel van een armbandje. Let ook heel goed op je spullen want zakkenrollers zijn hier ook altijd aan de gang. Het is echt zo ontzettend zonde dat dit soort mensen je vakantie proberen te verstoren. Wat dat betreft heb je er minder last van als je je wat in de minder toeristische straatjes van de wijk bevindt.

Artiesten in de kunstenaarswijk
Artiesten in de kunstenaarswijk

Extra tip

Vlakbij de Montmartre vind je een hele schattige binnentuin bij het Musée de la vie Romantique. Het museum zelf is niet echt de moeite waard, maar de binnentuin is een fijne plek om even tot rust te komen of even wat schaduw op te zoeken als het warm is in Parijs.

Lees er hier meer over.

musee de la vie romantique parijs 9e arrondissement theetuin

Bereikbaarheid met OV

Met de bus: speciaal voor toeristen die de kunstenaarswijk willen bezoeken rijdt er een zogenoemde ‘Montmartobus’. Deze bus rijdt door alle smalle straatjes en komt langs verschillende bezienswaardigheden zoals de Sacré-Coeur, langs het Place du Tertre (pleintje met alle schilders) en de wijngaard van de Montmartre.
De Montmartrobus stopt bij deze metrostations:

  • Pigalle
  • Abbesses
  • Lamarck Caulaincourt
  • Jules Joffrin

Met de fiets: Er zijn meerdere Vélib stations waar je je fiets kwijt kunt. Om te kijken waar jij je fiets wilt neerzetten (afhankelijk van langs welke bezienswaardigheden je wilt lopen, kun je het beste even de Vélib-app downloaden. Meer informatie daarover vind je hier.