Workshop parfum maken

Eline Door Eline

Als je aan Parijs denkt denk je natuurlijk aan fashion en parfum! ✨😊
En wat is er leuker dan je helemaal onder te dompelen in deze wereld door middel van een workshop parfum maken? Via Airbnb reserveerde ik samen met mijn vriend een plekje voor de workshop parfum maken bij Candora, en het was fantastisch! 😍 Dit is een hele grote aanrader en ik zal je in dit artikel meenemen in onze ervaring.

Wat weet jij over parfum?

Heel eerlijk, ik heb geen verstand van parfum. Ik vind het fijn om te gebruiken zodat ik lekker ruik en het geurtje van mijn vriend die hij droeg toen we nét een paar weken een relatie hadden brengt me nog altijd terug naar die tijd. Dat is de kracht van een parfum. Maar verder dan dat wist ik eigenlijk niets over parfum 🙈

Gelukkig neemt Emmanuel je op een hele leuke, interactieve manier mee in de wereld van parfum. Emmanuel is samen met zijn zus het parfum atelier Candora begonnen. Ze hebben een prachtige ruimte in het 4e arrondissement van Parijs, vlakbij de Seine 🙂

Emmanuel begint de workshop met een introductie waarin hij je meeneemt in de wereld van parfum. Dit bestaat uit een stukje geschiedenis (klinkt saai, maar is enorm interessant), wat informatie over de werking van parfum en over hoe bepaalde geuren onttrokken worden uit natuurlijke bronnen zoals een bloem.
Hij verwerkt in dit verhaal quiz-vragen, laat je geuren ruiken én laat je raden waar bepaalde geuren of parfums uit bestaan. Wij vonden dit raden behoorlijk moeilijk, maar het zet je wel echt aan het denken en het maakt je enorm bewust van hoeveel verschillende geuren er in een parfum verwerkt kunnen worden. Erg leuk!! 😊 En natuurlijk voorziet Emmanuel je af en toe ook van wat tips als je het lastig vindt.

Daarna was het tijd voor het echte werk

Na de interessante introductie was tijd om onze eigen parfum te gaan maken! 😄💪
Een parfum bestaat uit 2 of 3 basisgeuren.
Tijdens de introductie hadden we al een paar geuren mogen ontdekken (door te raden wat er in verwerkt zat). Dit waren er een stuk of 6. Daarnaast mochten we nog 5 extra geuren kiezen om mee te werken. Om te kiezen kregen we een soort foldertje waarin de geuren stonden beschreven. Ze stonden als volgt gesorteerd:
– Bloemen
– Frisse geuren
– Houtachtige geuren
– Specerijen
– Fruitachtige geuren

Tip: hier kun je ook een parfum workshop boeken 😊 Bij de workshop krijg je ook toegang tot het parfum museum!

Hier boven op de foto zie je onderaan het foldertje liggen met geuren waar we uit konden kiezen. Op het bordje zie je nu allemaal ‘strips’ met geuren die we hadden geroken. Met deze geuren konden we nu combinaties gaan maken van 2 of 3 geuren die gezamenlijk jouw eigen parfum zouden vormen.

Wat ik leerde in deze workshop is dat het afhankelijk is van het ‘soort geur’ hoe lang een parfum blijft zitten. Dat heeft niets te maken met of het een ‘eau de toillete’ of een ‘eau de parfum’ is, maar puur met de soort geuren.
Hele frisse geuren zoals ‘marine’ is op het begin enorm overheersend over alle andere geuren, maar zwakt snel af. Houtachtige geuren of ‘spicy perfumes’ blijven juist lang hun geur afgeven. Dit is dus ook wel iets om rekening mee te houden bij het samenstellen van je parfum.

Ik koos ervoor om 2 flesjes parfum te maken omdat ik niet kon kiezen haha.
Bij de workshop zat standaard 1 flesje inbegrepen. Ik kocht er dus eentje extra bij. Mijn eerste flesje bevatte de volgende geuren: ‘Fleur de Coton’ (bloem van de katoenplant), vanille en lavendel. Je kunt deze dan ook in een bepaalde verhouding mixen zodat er een geur sterker uitkomt dan de andere 2. Ik besloot om ze 1:1:1 te mixen en het was écht heel erg lekker!
Goede keuze gemaakt, yes! 😊

Mijn tweede keuze bestond uit een combinatie van 2 geuren: vetiver en cedar wood. Ook écht een goede keuze. Dat is toch een beetje afwachten omdat ook je huid een specifieke geur heeft. Een geurtje ruikt op jouw huid dus anders dan op die van mij. Emmanuel demonstreerde dat ook voor me. Ik mocht mijn gemaakte parfum op zijn huid spuiten en de geur vervolgens vergelijken met de parfum op mijn huid. Ik vond hem op mijn huid lekkerder haha, gelukkig! 😜

Achteraf maakten we nog een leuk praatje met Emmanuel en toen liep ik súper happy met mijn zelfgemaakte parfums door Parijs! ❤️ Een ideaal aandenken, want wat doet je beter aan een bepaalde ervaring herinneren dan een geur 😊 (En ja, met mondkapje op want het was ten tijde van Corona en een mondkapje is op dit moment verplicht in Parijs).

Grote aanrader!

Ik vond deze workshop écht een toevoeging aan mijn tripje naar Parijs. Het maakt je trip wat minder eenzijdig, maar de workshop zelf is ook ontzettend leuk om te doen. Emmanuel is een hele aardige man, hij spreekt goed Engels, denkt met je mee, weet ontzettend veel over parfum en biedt je écht een ervaring. Dankjewel Emmanuel, we hebben genoten! 😊

Ook een workshop parfum boeken? Dat kan hier:

Controleer beschikbaarheid hotel in Parijs