Openbaar Vervoer Parijs

De beste manier om zoveel mogelijk van Parijs te zien is door gebruik te maken van het openbaar vervoer Parijs. Het openbaar vervoer is namelijk snel, makkelijk en niet al te duur. Zeker om grote afstanden te overbruggen kan gebruik maken van het openbaar vervoer heel handig zijn. Voor kleinere afstanden zou ik persoonlijk altijd adviseren om op de fiets door Parijs te gaan zodat je ook nog veel van de stad ziet.

Metro en RER
Bus
Taxi
Openbaar vervoer Parijs planner
Hop on hop off bus
Fietsen in Parijs

Metro en RER

Van zondag tot donderdag rijdt de metro in Parijs van ongeveer 05:30 uur tot 00:40 uur.
Op vrijdag en zaterdag rijdt de metro iets langer door, meestal tot 1:40 uur.
Tijdens de spits zit er meestal iets van 2 minuten tussen de metro’s in. Tijdens daluren, vakanties en op zondagen zit er meestal 8 tot 10 minuten tussen twee metrotreinen.

Metro ticket kopen
Om met de metro te reizen heb je een ticket nodig. Een ticket kun je kopen bij de ingang van elk metrostation. Je kunt een ticket dan kopen bij een balie of bij een automaat.

Voor zowel metro, bus als tram kun je hetzelfde ticket gebruiken om mee te reizen. Deze tickets kun je kopen bij metrostations, treinstations, ’tabacs’ en toeristenbureaus.
Deze tickets heten een t+ ticket. Ze hebben geen datum dus je kunt ze makkelijk van tevoren al kopen.

Overstappen
Soms moet je overstappen om bij een andere lijn te komen. Zoek dan naar een station waar zowel jouw lijn langs gaat, als de lijn die je nodig hebt.  Om over te stappen moet je bij het verlaten van de metro niet de borden ‘sortie’ volgen, maar de borden met het nummer (of de naam) van de metrolijn die je nodig hebt. Om over te stappen heb je geen ander kaartje nodig. Je kunt hetzelfde kaartje gebruiken. Als je het station uit bent gegaan moet je wel een kaartje kopen (als je een kaartje had gekocht voor slechts 1 rit). Je hebt 90 minuten om over te stappen. Daarna moet je opnieuw een ticket kopen.

Meerdere bezoeken
Als je langer dan een dag in Parijs blijft en je bent van plan om veel te reizen met het openbaar vervoer zou ik een ParisVisite kaart adviseren. Dit is handig en voordelig. Hier schreef ik een heel artikel over het reizen met de metro in Parijs en vind je meer informatie over deze kaart.

Vanaf 2021: OV-chipkaartsysteem

Aan de papieren kaartjes (die overigens al sinds 1900(!) in gebruik zijn) zitten veel nadelen: ze raken makkelijk kwijt, ze belanden na gebruik vaak op straat en ze gaan vaak kapot (de magneetstrip werkt niet meer als je de kaartjes bij je telefoon bewaard). Daarom heeft de organisatie die verantwoordelijk is voor het openbaar vervoer in Parijs besloten dat er vanaf 2021 niet meer met papieren kaartjes kan worden gereisd in de metro van Parijs. Je kunt dan alleen reizen met een soort OV-chipkaartsysteem. Speciaal voor toeristen wordt een specifieke digitale kaart ontworpen.

Met de fiets in de metro Parijs

In gewone metrolijnen is het niet toegestaan om een fiets mee te nemen.
Het is wel toegestaan om je fiets mee te nemen als je met de RER reist. Het is hier toegestaan om een fiets mee te nemen op de volgende dagen en tijden:

Maandag tot en met vrijdag: voor 6:30, tussen 9:30-16:30 en na 19:30 uur. (Dus buiten de spits).
Zaterdagen, zondagen en feestdagen zonder beperkingen.

Op de treinen van de RER lijnen staan er op de buitenkant bij de deur pictogrammen van een fiets. Dit is niet bij elke deur, maar om de zoveel deuren. Je kunt instappen bij de deuren waar een pictogram van een fiets te zien is. Een voorwaarde is dat je andere metro-reizigers niet stoort met het meenemen van je fiets en dat je gebruik maakt van een inklapfiets.

Bus

Als je wat meer van Parijs wil zien tijdens een reisje met het openbaar vervoer moet je natuurlijk niet de ondergrondse metro pakken. Een goed alternatief is dan de stadsbus. Tijdens je reis naar de volgende bestemming kun je Parijs bekijken door de ramen.

Bustijden
Buslijnen in de stad hebben een busnummer met 2 cijfers.
Buslijnen in de buitenwijk hebben een busnummer met 3 cijfers.
Op zondag en feestdagen rijden er ook bussen, maar dit zijn er wel minder. Dan kun je het beste de aangepaste regelingen even opzoeken. ’s Nachts rijden er Noctilien lijnen. Dit zijn nachtbussen. Deze bussen rijden tot 5.00 uur ’s ochtends.

Bushaltes
Een bushalte is te herkennen aan het feit dat er bushokjes langs te weg zijn of door en paal met daarop de nummers van de bussen die daar langs rijden. Zoals je op de foto ziet is een paal meestal blauw/groen gekleurd. Aan de zijkant staat de naam van de halte.

Overstappen en plattegrond
Om te bepalen waar je het beste kunt overstappen van bus kun je gebruik maken van de plattegrond met de buslijnen in Parijs hier onder. Hier is een plattegrondje te vinden met alle buslijnen in Parijs. Deze plattegrond kun je printen en meenemen.

Tip: Je kunt aan de buschauffeur een ‘Plan de poche’ vragen. Dit is een kaartje waar alle metrolijnen, buslijnen en RER-lijnen opstaan in zakformaat. Super makkelijk! Je kunt zo’n ‘plan de poche’ ook meenemen uit een metrostation. Daar hangen ze vaak in bakjes aan de muur.

Hop on hop off bus

Als je vooral de grote bezienswaardigheden in Parijs wilt zien en tijdens het reizen ook de stad wilt bekijken is het leuk om een ticket te kopen voor een Hop on hop off bus. Zo’n ticket is vaan een of meerdere dagen geldig en tijdens zo’n dag kun je op de bus stappen en weer uitstappen wanneer je wilt. Ideaal dus! De haltes liggen vaak bij grote bezienswaardigheden in Parijs

–> Lees meer over deze bussen in ons artikel over de hop on hop off bus in Parijs 😊 

Hop on hop off bus Parijs
Hop on hop off bus Parijs

Taxi

Heb je veel of zware koffers bij je? Dan is het prettig om met de taxi door Parijs te reizen. In principe kun je in Parijs een taxi langs de weg aanhouden, maar over het algemeen kun je het beste naar een taxistandplaats gaan. Op de taxistandplaats moet je altijd de voorste taxi nemen. Het beste kun je natuurlijk van tevoren even bellen om een taxi te reserveren.

Hoe weet je of een taxi legaal is?

Taxi’s in Parijs hebben geen uniforme uitstraling zoals in steden als New York. Dat betekent dus dat je niet aan het uiterlijk van de auto zelf kunt zien of de taxi legaal is. Hoe kun je een legale taxi dan wel herkennen?

  • De taxi moet bovenop het dak een bordje hebben staan dat ‘Taxi Parisien’ zegt. Daaronder hangen nog drie kleine lichtjes met de letters A, B en C. Het bordje geeft licht door middel van LED verlichting.
  • De taxi moet binnen in de auto een zichtbare en werkende taxameter (taximeter) hebben waarop staat aangegeven wat je als klant moet betalen (deze loopt dus op naarmate de taxi langer rijdt).
  • Het licentienummer van de taxi moet zichtbaar zijn op de rechterkant van de nummerplaat.
  • Elke taxi moet een boordcomputer taxi (BCT) hebben. De boordcomputer taxi registreert ritten en werktijden.

Hoe weet je of een taxi vrij is?

Dit kun je zien aan de lamp bovenop de taxi. Als de lamp groen brandt is de taxi vrij. Als de bovenste lamp uit staat en een van de drie kleinere lampjes onder ‘Taxi Parisien’ licht geeft, is de taxi bezet.

Tarieven
Boven op de taxi staat een bordje met daarop ’taxi’. Als dit bordje verlicht is, is de taxi vrij. Onder het bordje staan de letters A, B en C. Deze geven aan welk tarief gerekend wordt. Het is wel handig om cash geld bij je te hebben want niet in alle taxi’s kan digitaal betaald worden.

Taxi in Parijs openbaar vervoer Parijs
© Chris Goldberg

Openbaar vervoer Parijs planner

Om jouw reis met de metro makkelijker te maken zou ik je zeker adviseren om van tevoren je reis te plannen. Dit kan bijvoorbeeld met de RATP app. Deze App is Nederlandstalig, je hebt geen internet nodig om de app te gebruiken en de app is beschikbaar voor zowel iPhone en Android telefoons. In de app vind je een interactieve metrokaart van Parijs, een reisplanner, informatie over tickets en beperkte informatie over verschillende toeristische attracties.

Maar als je internet op je telefoon hebt kun je ook gewoon Google Maps gebruiken om je reis te plannen. Ik vind Google Maps persoonlijk altijd het meest fijn werken en dan hoef je ook geen hele app op je telefoon te downloaden.

Metro App Parijs
RATP app voor het plannen van je reis

Fietsen in Parijs

Om het milieu te beschermen tegen uitlaatgassen wil Parijs als stad het fietsen bevorderen. Daarom zijn er sinds 2007 zogenaamde Vélib’s beschikbaar voor iedereen, dat wordt dus lekker fietsen in Parijs. Door de hele stad heen zitten bepaalde punten waar je Vélib’s kunt krijgen. Voor een overzicht kun je het beste de Vélib App downloaden.

De fietsen die worden aangeboden zijn echt in hele goede staat. Ze zijn stevig gebouwd, hebben versnellingen en een mandje voorop zodat je niet je (zware) tas op je rug hoeft te houden tijdens het fietsen. Echt ideaal! Als een fiets kapot is wordt dat ook aangegeven en kan de fiets niet gebruikt worden. Zo weet je dus zeker dat je altijd een fiets hebt die het goed doet. Bovendien kun je de hoogte van het zadel aanpassen zodat de fiets altijd geschikt is voor iedereen.

Het huren van een fiets is niet duur. Als je namelijk slim bent huur je de fiets elke keer voor een half uur, zet je hem dan weer terug en pak je een andere fiets die je dan weer voor een half uurtje gebruikt. Het eerste half uur is namelijk gratis! 🙂 Je betaalt dan alleen 1,50 euro voor het gebruik van Vélib voor 1 dag. Ideaal als je korte ritjes naar bezienswaardigheden maakt.
Als je echt een fietstour gaat maken is dat weer anders natuurlijk.

Hier lees je meer over het huren van een Vélib fiets in Parijs.