Paleis van Versailles

Eline Door Eline

Het paleis van Versailles vind je niet in Parijs, maar zoals de naam het al zegt: in de Franse stad Versailles. Dit ligt zo’n twintig kilometer van Parijs vandaan en is met het openbaar vervoer vanuit Parijs goed bereikbaar. Het paleis van Versailles is daarom een zeer populaire bestemming voor een dag-uitstapje 😊 Het is een gi-gan-tisch paleis met een ook een gi-gan-tische tuin. Alles hier is eigenlijk groot. Je kunt je niet voorstellen dat dit in het verleden gewoon een verblijfplaats of huis voor iemand is geweest. Al was dit natuurlijk niet zomaar iemand. Het paleis van Versailles werd namelijk eerst bewoond door de Zonnekoning, Lodewijk XIV en later ook door de rest van de Franse Koninklijke Familie.

Paleis van Versailles bezoeken

Het paleis van Versailles

Jaren lang zijn het paleis van Versailles en de bijbehorende tuinen het woonverblijf van de Koninklijke familie van Frankrijk geweest. Lodewijk XIV, de Zonnekoning betrad het paleis als eerste.  Op het moment dat hij interesse toonde in het paleis was het nog niet zo groot als het nu is. Hij huurde architect Louis Le Vau en kunstenaar Charles le Brun in om een ontwerp te maken voor het paleis waarbij het paleis uitgebreid zou worden. André le Nôtre was verantwoordelijk voor het ontwerpen van de honderd hectare grote tuin. De Zonnekoning leefde in grote luxe en gaf grote feesten in het paleis.

Spiegelzaal

De Spiegelzaal is de grootste en bekendste zaal van het Paleis van Versailles. Tijd genoeg om de zaal te bekijken, want veel sneller dan stapje voor stapje kun je niet door deze zaal lopen door de grote massa aan toeristen. Deze zaal is echt super mooi versierd met schilderingen op het plafond, standbeelden, kroonluchters en meer dan 350 spiegels. Het werd gebruikt om gasten te ontvangen en feesten te vieren. Ook werd in deze zaal op 28 juni 1919 het Verdrag van Versailles getekend waarmee er een einde kwam aan de Eerste Wereldoorlog.

Paleis van Versailles
Paleis van Versailles

De paleistuinen van Versailles

De paleistuinen van Versailles zijn fijn om doorheen te wandelen. Alles is mooi en goed onderhouden. In de tuinen zijn ook meerdere fonteinen te vinden. Er worden fonteinshows gegeven waarbij de fonteinen water spuiten op het ritme van de muziek waarbij er ook een mooie lichtshow te zien is. Dit is heel indrukwekkend. De dagen waarop zo’n fonteinshow plaats vindt verandert per jaar dus check altijd even goed of je op de juiste dag gaat. Ook heb je daar speciale tickets voor nodig. Die kun je hier bestellen.

Als je een indruk wilt hebben van hoe groot de paleistuinen zijn moet je even op Google Maps kijken. Je kunt kilometers wandelen in de tuinen.

–> Bestel hier de tickets voor toegang tot het Paleis van Versailles + de tuinen + de fonteinshow

Paleis van Versailles
Paleis van Versailles

Het landgoed van Marie Antoinette

De meeste mensen bekijken het paleis van Versailles zelf en een klein deel van de paleistuin. Maar het mooiste gedeelte van de paleistuin vind je eigenlijk pas als je een wandeling van 20 minuten maakt door de paleistuinen heen. De meeste mensen lopen niet zo ver door en het is hier dus een stuk rustiger. Echt heerlijk! 😊

Paleis van Versailles
Paleis van Versailles
Paleis van Versailles
Paleis van Versailles

Je betreedt hier het landgoed van Marie Antoinette. Het landgoed van Marie Antoinette is niet te vergelijken met de ordelijke, goed onderhouden paleistuinen van Versailles. Dit landgoed is veel natuurlijker en wilder. De natuur wordt hier net iets meer zijn gang gelaten. Marie Antoinette is geboren in Oostenrijk enwas de vrouw van koning Lodewijk XVI. Soms wilde ze het luxe leven in het paleis van Versailles ontsnappen en bracht haar tijd dan door in een soort van plattelands dorpje.

Op het landgoed van Marie Antoinette zit ook een filiaal van de Franse pâtisserie ‘Angelina’. Je kunt hier hele lekkere warme chocolademelk drinken en de lekkerste gebakjes bestellen 🙂

Waarom het paleis van Versailles geen koninklijk paleis meer is?

Ik wist niet zeker of er mensen zouden zijn met deze vraag, maar om hem te beantwoorden: Frankrijk is geen koninkrijk meer maar een Republiek. Koning Lodewijk XVI en Marie Antoinette waren de laatste adellijken in Frankrijk. Ze regeerden tot dat de Franse burgers in opstand kwamen tijdens de Franse Revolutie. Dat de burgers in opstand kwamen is niet zo gek. Ze hadden honger en leefden in slechte omstandigheden. Frankrijk had onder leiding van Lodewijk XVI inmiddels een grote staatsschuld opgelopen. Meerdere ministers van financiën hebben een poging gedaan tot het wegwerken van de staatsschuld, maar tevergeefs. De koning en koningin wilden niet meewerken. Als minister van Financiën Jacques Necker aangeeft dat de burgerij dubbel vertegenwoordigd moet worden in de Staten Generaal verandert alles. De adel is het hier (uiteraard) niet mee eens en Jacques Necker wordt ontslagen. De burgerij is woedend en de Franse Revolutie is een feit op 14 juli 1789 waarbij de bestorming van de Bastille plaats vindt. Hoe het afloopt met de koning en de koningin? Niet al te best… Beide zijn uiteindelijk onder toeziend oog van de burgers onthoofd met de guillotine.

Elk jaar wordt het begin van de Franse Revolutie nog gevierd met een grote nationale feestdag op 14 juli.

Spectaculaire fonteinen lichtshow

Wanneer de avond begint de vallen, worden de tuinen van het Paleis van Versailles volledig getransformeerd. Fonteinen en bosjes komen tot leven door middel van kleurrijke en dramatische licht- en geluidseffecten. Licht- en geluid wordt traditioneel verzorgd door echte professionals die er écht een verbluffende show van weten te maken. De fonteinen in de tuinen van het Paleis van Versailles gaan helemaal los en spuiten op het ritme van de muziek. Ze noemen dit de fontein avondshow ofwel, Les grandes eaux nocturnes. Het is een unieke ervaring! Deze speciale fontein show is alleen in het zomerseizoen te zien (van april tot oktober).

Lichtshow bij het Palais van Versailles
Lichtshow bij het Palais van Versailles © DANIEL HACHE

Praktische tips voor een bezoek aan het paleis van Versailles

Het paleis van Versailles is echt immens populair en de wachtrijen kunnen hier langer worden dan je ooit hebt gezien. Als je het er niet voor over hebt om 1,5 uur te wachten adviseer ik je om gewoon rond openingstijd met je reeds gekochte ticket voor de deur te staan. (Tickets kun je hier bestellen via de gele ‘Bestel nu’ button). Kleed je niet te warm want binnen kan de temperatuur door de drukke menigte hoog oplopen. Wil je de drukte een klein beetje ontlopen? Dan kun je het beste naar de tuinen gaan. Daar heb je meer ruimte en frisse lucht.
Koop van tevoren een ticket voor alle gebieden (tuinen, paleis etc). Dan voorkom je dat je daar weer een extra ticket moet kopen als je van het paleis naar de tuinen wilt.

Tickets voor het Paleis van Versailles

Door een leuke samenwerking met Tiqets kan ik jullie hier verschillende soorten tickets aanbieden met toegang tot het Paleis van Versailles. Je kunt ze hier onder bestellen of door op de gele bestelbutton te klikken. Mocht je nog vragen hebben, laat het vooral weten

Tickets
🎟 Toegang tot alle gebieden + Fonteinenshows! Bestel hier.
🎟 Toegang tot alle gebieden + audiogids. Bestel hier.
🎟 Toegang tot het paleis + audiogids. Bestel hier.
🎟 Skip the line + begeleide tour in het Engels. Bestel hier.
🎟 Algehele toegang + begeleide tour + vervoer vanaf Parijs. Bestel hier.

Toegang tot alle gebieden is wel aan te raden omdat je naast het paleis/kasteel te tuinen niet wilt missen.

Bereikbaarheid met openbaar vervoer

Om vanuit het centrum naar het Paleis van Versailles te reizen kun je het beste de RER C pakken. De RER C stopt bij de halte Château Versailles Rive Gauche. Dit is de halte die het meest dichtbij de entree van het Paleis van Versailles is.

metro ticket paleis van versailles RER C

De RER C rijdt langs meerdere stations in het centrum van Parijs, dus je kunt opstappen bij de halte die voor jou het beste uitkomt. Bijvoorbeeld:
– Champs de Mars (dit is bij de Eiffeltoren)
– Port de l’Alma
– Invalides
– Musée d’Orsay
– Saint-Michel – Notre Dame

Welk ticket heb ik nodig om vanuit het centrum van Parijs naar het Plaies van Versailles te reizen?

Je kunt niet met een regulier metro ticket naar het Paleis van Versailles reizen. Je hebt hier een speciaal ticket voor nodig. Een retourticket kost €8. Hier kun je tickets kopen. Je kunt ook tickets bij een automaat op het metrostation/RER station kopen. Je koopt dan een Billet ile de France nodig. Dat is een ticket waarmee je aangeeft van welk station je vertrekt en bij welk station je uitstapt. Dit is een enkeltje. Je hebt er dus eigenlijk 2 nodig.
De halte van het Paleis van Versailles is Château Versailles Rive Gauche