De Conciergerie

Eline Door Eline

De Conciergerie is een indrukwekkend gebouw, te vinden op een van de eilandjes in de Seine. Als je een rondvaart over de Seine doet vaar je er langs. Veel mensen vragen zich dan direct af wat dit voor gebouw is. Het is namelijk behoorlijk opvallend. Dat komt omdat het al in de 6e eeuw gebouwd werd. De architectuur (Gotische stijl) is heel afwijkend in vergelijking met andere gebouwen in Parijs. Het heeft ook bijzondere torens, waardoor het op een kasteel lijkt. Eigenlijk was het oorspronkelijk ook een soort kasteel. Je kunt de Conciergerie bezoeken en dat is ook erg leuk om te doen. In dit artikel delen we wat de Conciergerie precies is en waarom het een bezoek waard is 🙂

Wist je dat de Conciergerie op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat? Het is een van de oudste gebouwen in Parijs en heel uniek. Het is daarom niet voor niets dat dit gebouw goed beschermd wordt.

Tip: zowel de Conciergerie als de Sainte Chapelle zijn gratis met de Parijs museum pas.

De Conciergerie in Parijs: waarom het een bezoek waard is


conciergerie parijs

Tickets voor de Conciergerie

Als je de Conciergerie wil bezoeken raden we aan om van tevoren je tickets te bestellen. Op die manier voorkom je de lange wachtrijen. De tickets zijn inclusief een tablet die je daar te leen krijgt. Met deze tablet krijg je meer informatie en beelden van hoe bepaalde ruimtes er vroeger uit hebben gezien. Dit maakt je bezoek interactief. Tickets kunnen tot een dag van tevoren nog geannuleerd of verplaatst worden.

Tickets

🎟️ Tickets voor de Conciergerie | Bestel hier
🎟️ Combi-ticket voor Conciergerie + Sainte Chapelle | Bestel hier
🎟️ Rondleiding in de Conciergerie, Sainte Chapelle en bij de Notre Dame | Bestel hier
🎟️ Parijs museum pas | Bestel hier

Wat is de Conciergerie precies?

De Conciergerie werd oorspronkelijk gebouwd als een fort en Gotisch paleis voor koning Filips IV. Parijs was toen eigenlijk nog maar een hele kleine stad. De torens laten zien dat dit gebouw gebruikt werd als verdediging tegen vreemde volkeren. Een van de torens heet de César toren. Deze toren heeft deze naam gekregen omdat er Romeinse overblijfselen onder de toren zijn gevonden. De andere toren heet de ‘zilveren toren’. Hier werden de Koninklijke schatten bewaard. De ‘Bonbec toren’ had een martelkamer.

Wist je dat: de Conciergerie zijn naam dankt aan een ‘concierge’. Een concierge was een hooggeplaatste generaal die toezicht hield over de politie en de gevangenis.

Elke nieuwe generatie moderniseerde het gebouw, maar op een gegeven moment verhuisde de Koninklijke familie naar het Louvre. De Conciergerie werd vanaf toen door de openbare handhaving gebruikt. Hier werden bijvoorbeeld belastingen en huisvesting van de Parijzenaren geregistreerd.

Maar de Conciergerie staat vooral bekend vanwege een prominente rol tijdens de Franse Revolutie. Het heeft toen namelijk gediend als rechtbank, Paleis van Justitie en een gevangenis. Revolutionairen werden hier veroordeeld en gevangen gezet. Ook de toenmalige Franse koningin Marie-Antoinette heeft hier gevangen gezeten. Zij bracht hier haar laatste maanden door, in afwachting van haar doodstraf door middel van de guillotine. Het is best apart dat de Conciergerie oorspronkelijk werd gebouwd als paleis voor de Koninklijke Familie, maar dat het later juist een gevangenis werd voor de Koninklijke Familie.

Wat kun je zien en doen in de Conciergerie?

Een van de meest bijzondere kenmerken van de Conciergerie vindt je nog voordat je naar binnen gaat. Het is de ‘Tour de l’Horloge’. Dit is een Middeleeuwse klok. Het was de aller eerste publieke klok van Frankrijk. En hij doet het nog steeds. Elke uur kun je de klok horen luiden. De klok ziet er prachtig uit. Ook zie je een tekst in Latijn op de klok staan. In het Nederlands betekent het: ‘Deze machine die de tijd in 12 perfect gelijke uren verdeeld, helpt je om rechtvaardigheid te beschermen en de wet te verdedigen.”

Bij een bezoek aan de Conciergerie krijg je een tablet. Deze tablet zit altijd bij je ticket, je hoeft daar niets extra’s voor te betalen. Ze noemen dit de ‘HistoPad’. Met deze HistoPad wordt je tour door de Conciergerie interactief. Je ziet dan namelijk hoe de ruimtes er vroeger uit hebben gezien.

Zodra je je ticket hebt laten zien en naar binnen loopt, kom je in een grote hal. Deze hal wordt de ‘Salle des Gens d’Armes‘ genoemd (zaal van de soldaten). Deze hal heeft een hoog plafond is door middel van grote pilaren opgedeeld in 4 delen. In deze hal dineerden de leden van de Koninklijke Familie, samen met hun personeel en de Royal Guard (soldaten). In totaal dineerden hier tot wel 2000 mensen!!! Met zoveel mensen heb je ook wel zoveel ruimte nodig. Ook werden hier op speciale momenten banketten gegeven.

De kamers zijn helaas leeg. Dit zorgt er soms voor dat mensen een beetje teleurgesteld zijn. Maar op je tablet kun je zien hoe de ruimtes eruit zagen in de vroegere tijd toen de Conciergerie nog in gebruik was. Ook raad ik je aan meer te zien dan alleen ‘een lege ruimte’. De gigantische ruimtes hebben namelijk mooie bogen in het plafond, de trappen zijn nog echte Middeleeuwse wenteltrappen en de raampjes zijn interessant om naar buiten te kijken. De bijzondere Middeleeuwse architectuur maakt dit tot een uniek bezoek.

Mooie glas-in-lood ramen in de Conciergerie
Mooie glas-in-lood ramen in de Conciergerie
raam glas in lood conciergerie

De ‘Salle des Gardes’ is een wat kleinere ruimte met mooie boogramen. Hier verbleven de soldaten die de koning tijdens de Middeleeuwen beschermden

Quentin Fouquier-Tinville was een vooraanstaande aanklager van het tribunaal/Paleis van Justitie in de Conciergerie. In slechts een jaar tijd (1793 – 1794) werden er 2900 gevangenen door hem beoordeeld. Maar liefst 2780 van hen kregen de doodstraf! Uiteindelijk werd meneer Quentin Fouquier-Tinville zelf ook opgepakt en 9 maanden gevangen gezet in de Conciergerie. Op 9 mei 1795 werd hij geëxecuteerd.

Ook kun je de ‘cellen’ van de gevangenis bezoeken. Je krijgt een beetje een idee hoe het voor de gevangen moet zijn geweest om hier dagen lang opgesloten te zitten. De meest arme gevangenen zaten met meerdere gevangenen in een cel. De vloer van hun cel was bedekt met stro en ze hadden een emmer als toilet. Er waren geen bedden, slapen moest dus op het stro. Ze leefden hier in erbarmelijke omstandigheden. Het moet echt verschrikkelijk zijn geweest.

gevangenis conciergerie
gevangenis conciergerie


De cel van de voormalig Franse koningin Marie-Antoinette was wel een stuk luxer. Zij had een cel voor haar zelf en zelfs wat meubels. Ze is uiteindelijk in 1793 ter dood gebracht op Place de la Concorde.

Wist je dat de Conciergerie nog tot 1934 als gevangenis heeft gediend?

cel marie antoinette
sleutels en sloten

Daarnaast kun je hier een echte guillotine bekijken. Deze guillotine werd gebruikt om de doodstraf uit te voeren die de gevangenen opgelegd hadden gekregen.

De ‘Cour des Femmes‘ is een soort binnentuintje. Hier mochten vrouwelijke gevangenen hun kleding in de fontein wassen, even rondlopen en wat eten terwijl ze genoten van de buitenlucht. Je ziet hier mooie bloemen, maar dat was in de 18e eeuw waarschijnlijk niet het geval 😉

Waarom je dit wil combineren met de Sainte-Chapelle

De Sainte-Chapelle is dé mooiste kerk van Parijs. Als je slechts 1 kerk in Parijs wil gaan bezoeken raden wij altijd aan om de Sainte-Chapelle te kiezen. Deze kerk heeft namelijk uitzonderlijke glas-in-lood ramen. Als het zonlicht door de gekleurde glas-in-lood ramen schijnt heb je hier een hele bijzondere beleving.

Een bezoek aan de Conciergerie wordt vaak gecombineerd met de Sainte-Chapelle omdat ze zo dicht bij elkaar liggen. Ze liggen namelijk allebei op Île de la Cité, de eilandjes in de Seine. Ook de Notre Dame is hier te vinden. Wij raden aan om de Notre Dame vooral van buiten te bekijken en de lange wachtrij om naar binnen te gaan over te slaan. In plaats daarvan kun je de Sainte Chapelle bezoeken 😊

🎟️ Combi-ticket voor Conciergerie + Sainte Chapelle | Bestel hier
🎟️ Rondleiding in de Conciergerie, Sainte Chapelle en bij de Notre Dame | Bestel hier
Ze zijn ook allebei gratis te bezoeken met de Parijs Museum pas
🎟️ Parijs museum pas | Bestel hier

Hoe kom je het makkelijkste bij de Conciergerie?

Om bij de Conciergerie te komen kun je het beste gebruik maken van de metro. Het metrostelsel in Parijs is namelijk erg goed. Overal in Parijs is er een metrohalte in de buurt. Je kunt meerdere lijnen pakken om bij de Conciergerie te komen: metrolijn 4 (uitstappen bij halte Cité) of lijn 1, 7, 11 en 14 (uitstappen bij halte Châtelet). Als je de RER B of C neemt, kun je ook uitstappen bij station Saint-Michel.

Veelgestelde vragen

Kun je de Conciergerie ook bezoeken in een rolstoel?

Nee, de Conciergerie is een heel oud gebouw en helaas niet geoptimaliseerd voor toegang met een rolstoel. Je moet bij de ingang gelijk al meerdere trappen lopen.

Is de Conciergerie ook leuk met kinderen?

De Conciergerie is opzich ook leuk met kinderen, maar er zijn andere plekken die leuker zijn met kinderen. Het legermuseum in Les Invalides (het gebouw met de gouden koepel) is bijvoorbeeld leuker met als je met kinderen naar Parijs gaat 🙂 Maar het bezoek aan de Conciergerie is wel interactief gemaakt door middel van een iPad. Kinderen mogen de Conciergerie wel gratis naar binnen.