Centre Pompidou bezoeken

Het Centre Pompidou ligt in het 4e arrondissement van Parijs en grenst aan een mooi, groot plein vol met mensen die in de rij staan om het museum binnen te mogen. Rondom het plein zitten gezellige restaurantjes en café’s. Ook zitten er enkele winkels en zie je veel straat artiesten.

Centre Pompidou

Centre Pompidou binnenstebuiten

Het Centre Pompidou is een opvallend gebouw in Parijs met buizen aan de buitenkant 😛Het is ontworpen door de architecten Richard Rogers uit het Verenigd Koninkrijk en Renzo Piano uit Italië. Wat het meest opvalt aan het gebouw zijn de vele gekleurde buizen. De kleuren geven de functie van de buizen aan. De blauwe buizen zijn luchtpijpen, de groene buizen zijn waterbuizen, de gele buizen zijn elektriciteit leidingen, de witte buizen zijn ventilatiekanalen en rood is de kleur voor het transport (liften). Het idee van de architecten was om het gebouw binnenstebuiten te keren. Ook zijn aan de buitenkant grote roltrappen te zien waar mensen op staan, op weg naar de kunstzalen.

Wanneer je binnenkomt in het gebouw kom je in een indrukwekkende grote hal waar een groot vliegtuig staat, gepresenteerd als kunst. Hier kun je een kaartje kopen om naar binnen te gaan.

parijs_Centre_pompidou
Buitenkant van het Centre Pompidou

Kunst in Centre Pompidou

Het museum is een groot publiekscentrum voor moderne kunst. Het biedt onderdak voor het ‘Musée national d’art moderne’, oftewel: nationaal museum van moderne kunst. Er zijn schilderijen, sculpturen, boeken, films, video en documentatie over muziek en vormgeving te zien. Ook zijn er optredens. Onder andere theater, dans, muziek, maar ook debat en publicaties.

Centre Pompidou Parijs Museum
Expositie in het museum

Topstukken in het Centre Pompidou

Fountain – Marcel Duchamp

Fountain is een kunstwerk uit 1917 gemaakt door Marcel Duchamp. Het is een porseleinen urinoir, ondertekend met ‘R.Mutt’, het pseudoniem waar Marcel Duchamp toen onder werkte. Met dit kunstwerk leverde hij een bijdrage aan de eerste show van de Society of Independent Artists in het Grand Central Palace in New York, maar zijn bijdrage werd afgewezen. Hij stelde het daarom tentoon in de studio van fotograaf Alfred Stiegitz. Hiermee werd Duchamp de uitvinder van de ‘readymade’: een kunstwerk wat niet met eigen handen door de kunstenaar wordt gemaakt, maar een bestaand voorwerp wat tentoongesteld wordt om een verhaal te vertellen of om vragen te stellen 🙂 Het was een totaal nieuwe vorm van kunst en Duchamp zette de kunstwereld dan ook op z’n kop met deze en daarna nog andere ‘readymades’.

De originele Fountain bestaat helaas niet meer. Wel is hij nog op foto’s te zien. De urinoir die te zien is in het museum is dan ook een replica, gemaakt door Duchamp in de jaren ’60. Er zijn toen meerdere replica’s gemaakt en er bestaan er nu zeventien! 😮

Topstuk Fountain Marcel Duchamp
Topstuk Fontain van Marcel Duchamp © Danielle D.

International Klein Blue – Yves Klein

Kunstenaar Yves Klein ontwikkelde een specifieke kleur blauw die hij patenteerde als International Klein Blue (IKB). Hij gebruikte hiervoor een ultramarijn blauwe kleurstof en mengde dit met het fixatief Rhodopas. Dit vormde een kleur blauw die zijn glans niet verloor. Yves Klein zocht jaren naar dit perfecte pigment en vond de beeldende gevoeligheid van deze kleur blauw zó intens dat hij het over de hele wereld wilde verspreiden. De kleur schijnt niet goed weergeven te kunnen worden op digitale schermen zoals computerschermen. Heel bijzonder dus. Omdat Yves Klein vond dat de kleur er beter uitkwam als er gebruik werd gemaakt van reliëf maakte hij voorwerpen en kunstwerken waarin reliëf terugkomt. Deze zie je op de foto aan beide kanten van het schilderij 🙂

Topstuk International Klein Blue
International Klein Blue © stevehm

Exhibities in het Centre Pompidou

Het Centre Pompidou heeft altijd wisselende exhibities die zeer de moeite waard zijn. Hier onder zie je de actuele exhibitie 👇 Klik erop om meer informatie te krijgen en eventueel tickets te kopen.

Mobiele App

Als je een bezoek brengt aan het Centre Pompidou kan het leuk zijn om de app van tevoren even te installeren op je telefoon of iPad. De app biedt namelijk een tour door het museum waarbij door middel van audio, teksten, tijdlijnen en leuke quotes van artiesten meer informatie wordt gegeven over de kunstwerken. Op deze manier beleef je het museum veel meer en ga je met een hoop interessante kennis het museum weer uit 😊

Dakterras met uitzicht en restaurant Georges

Een museumbezoek kan best vermoeiend zijn, maar wist je dat het museum een heel chill dakterras heeft? Heerlijk om hier even plaats te nemen en bij te komen van alle indrukken. Vanaf hier heb je prachtig uitzicht over Parijs. Ook vind je hier het restaurant Georges. Je kunt hier plaats nemen voor een lekkere lunch of diner. Als je een tafeltje bij het raam vraagt heb je heel mooi uitzicht over Parijs. Daar betaal je echter ook voor, want eten in dit restaurant is niet goedkoop.
Het dakterras kun je trouwens gewoon betreden zonder dat je daarvoor hoeft plaats te nemen in het restaurant.

Dakterras en restaurant Georges
Dakterras © Shadowgate

Voorkom lange wachtrijen bij het museum

Het Centre Pompidou is een populaire toeristische attractie. Vaak sta je lang in de wachtrij tot je aan de beurt bent om een kaartje te kopen. (Ik zie de wachtrij regelmatig helemaal over het plein lopen). Daarom is het zeer verstandig om je tickets van tevoren te boeken. Bestel, betaal via onder andere iDeal en je ontvangt de tickets direct in je mailbox. De lange wachtrijen voor de kassa’s loop je voorbij en op vertoon van het ticket op je smartphone, loop je zo door! Ideaal! Ik raad het zeker aan om deze tickets te kopen voordat je naar Parijs gaat. Je kunt ze kopen via de button hieronder 👇👇

Tickets Louvre
Wachtrij voor het museum

In de buurt

Het museum vormt de scheiding tussen Les Halles en de gezellige wijk Le Marais.
Vlak naast het gebouw vind je de zeer kleurrijke Stravinsky fontein, hieronder te zien op de foto.

Op nog geen 2 minuten lopen bevindt zich een vrij onbekend, maar heel rustgevend parkje. Het parkje draagt de naam ‘Jardin Anne Frank’. Ik hoor je denken: draagt dit park de naam van dé Anne Frank uit Nederland? Jazeker! Tijdens de opening van dit parkje op 20 juni 2007 werd er een stekje van de kastanjeboom gepland die beschreven werd door Anne in haar beroemde dagboek.

En hier een fantastische lunchtip: ga een tosti eten bij Café la Fusée. Dat zit in een zijstraatje van het museum. Het is een typisch Frans caféetje met een suuper klein terrasje waar je echt naast elkaar zit. Je ziet hier geen toeristen, alleen maar locals en ze hebben geweldige tosti’s 😍 Als toetje kun je dan nog een ijsje eten bij de Libanese ijszaak Glace Bachir, tegenover het Centre Pompidou 🙂

Stravinsky Fontein Centre Pompidou
Stravinsky Fontein © JR P
Reacties
  1. Kleine correctie: de Fountain is niet van Marcel Duchamp maar van Elsa vor Freitag-Lörinhoven 😉
    Groetjes,
    Wendy

    • Hi Wendy! Dankjewel voor je berichtje. Ik had echt geen idee. Maar ik lees net inderdaad dat niemand dat wist haha. Leuk feitje, dankjewel!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.