Hôtel des Invalides

Vanaf de Eiffeltoren is het niet te missen: het Hôtel des Invalides met een gouden koepel. Het ligt ook maar zo’n 2 kilometer van de Eiffeltoren vandaan.

Het complex bekend als het Hôtel National des Invalides werd in 1671 opgericht door Louis XIV, de zonnekoning. Hij wilde gehandicapte en verarmde oorlogsveteranen van een onderkomen voorzien. De kerk van de Invalides is van verre zichtbaar in alle delen van Parijs dankzij de vergulde koepel met gouden bladeren. Het ligt in het 7e arrondissement, aan het einde van de grote laan met dezelfde naam. Deze laan is erg populair bij de Parijzenaars als het mooi weer is. Het is in een prachtige locatie , met uitzicht op de rivier de Seine en aan de voorzijde van de brug van Alexandre III en het Grand Palais.

les invalides
les invalides

Eerst een beetje geschiedenis

Hôtel des Invalides werd gebouwd in opdracht van Lodewijk XIV na een ontwerp van architect Libéral Bruant. De eerste militairen deden hun entree in 1674. Het doel van Hôtel des Invalides was de opvang van oude en gehandicapte soldaten. Naast een opvanghuis was er in dit complex ook een ziekenhuis, kerken en konden de militairen onder andere werken in schoenmakerij, de tapijtwerkerij of de verlichtingskunst op het terrein. Bij elkaar boodt Hôtel des Invalides onderdak aan ongeveer vierduizend militairen.

De Saint-Louis kerk is rechtstreeks verbonden met de koninklijke kapel, beter bekend als de Dôme des Invalides. Deze opvallende kapel met een hoge vergulde koepel was enkel toegankelijk voor de koninklijke familie. De bouw van de kapel duurde erg lang. Hij werd voltooid in 1708. Dit was 27 jaar na het begin van de bouw. De plannen waren om de koninklijke familie hier te begraven, maar deze plannen werden na de dood van Lodewijk XIV niet uitgevoerd. Koning Louis-Philippe bracht het stoffelijk overschot van Napoleon naar de Dôme des Invalides om hem hier te bergraven. Daarbij liggen er ook nog andere militaire leiders zoals Turenne, Vauban en maarschalk Foch begraven.

les invalides
les invalides

Het legermuseum

Vandaag de dag heeft het Hôtel des Invalides nog steeds een ziekenhuis maar het dient niet meer als opvang voor soldaten. Een groot legermuseum met een rijke collectie historische voorwerpen bezet dit gebouw nu. Het Legermuseum biedt een volledig inzicht in de militaire geschiedenis van Frankrijk. De diversiteit van de items en de omvang van de geschiedenis is enorm en maakt dit een bijzonder museum. Als bezoeker zal u vooral een rijke verzameling wapens afkomstig van de periodes 13e eeuw tot 17e eeuw te zien krijgen.

En als je niet genoeg kan krijgen zijn er nog twee musea in het gebouw te vinden.

– Het Musée des Plans-Reliefs: toont grote gedetailleerde schaalmodellen van Franse forten en versterkte steden
– Het Musée de l’Ordre de la Libération is gewijd aan de bevrijding van Frankrijk tijdens de Tweede Wereldoorlog en specifiek aan de leider Charles de Gaulle.

les invalides
Het legermuseum

Bereikbaarheid met het openbaar vervoer

Adres
129 Rue de Grenelle,
75007 Paris, Frankrijk
+33 810 11 33 99

Het Hôtel des Invalides is goed te bereiken met het openbaar vervoer.
Met de metro: Lijn 8. Uitstappen bij halte École Militaire of La Tour-Maubourg. Lijn 13, uitstappen bij halte Varenne.
Met de bus: Buslijn 82 en 92. Uitstappen bij halte Vauban – Hôtel des Invalides.

Wat je natuurlijk ook kunt doen is met de metro naar Trocadéro gaan. Vanaf daar langs de Eiffeltoren lopen en dan door naar Hôtel des Invalides. Dan pak je toch even de Eiffeltoren mee 🙂

Openingstijden en actuele informatie

Het legermuseum is geopend van 1 april tot 31 oktober van 10:00 uur tot 18:00 uur.
Van 1 november tot 31 maart is het legermuseum van 10:00 tot 17:00 uur geopend.
Het museum is elke dag geopend behalve 1 januari (oud en nieuw), 1 mei (dag van de arbeid) en 25 december (Kerst).