Hôtel des Invalides en het legermuseum

Eline Door Eline

Het Hôtel des Invalides is een van de meest herkenbare gebouwen in Parijs. Dat komt met name vanwege de prachtige gouden koepel! 😍 Hierdoor herken je het van ver. Ook vanaf de Eiffeltoren is het niet te missen.
Maar wat is het gebouw onder deze mooie gouden koepel? Wat kun je er precies zien? En is het de moeite waard? In dit artikel vertellen we je meer over het Hôtel des Invalides en waarom wij een bezoekje zeker aanraden 😊

Tip: ’s avonds vindt er een spectaculaire lichtshow plaats in de koepel. Het is een aanrader om daar tickets voor te bestellen 🙂 Verderop in dit artikel delen we er meer over.

Hôtel des Invalides


les invalides
Les Invalides

Tickets voor Hôtel des Invalides en het legermuseum

Wil je een bezoekje gaan brengen aan Invalides inclusief het legermuseum? Dan is het aan te raden van tevoren je tickets te bestellen.

🎟️ Bestel hier je tickets voor het legemuseum + de koepelkerk
Kinderen onder de 18 jaar mogen gratis naar binnen.

Spectaculaire aura show in de koepel

De koepel van Les Invalides ziet er van buiten al prachtig uit, maar ook van binnen is de koepel heel mooi. Het is het echte pronkstuk van het gebouw. Op sommige avonden wordt er in de koepel een spectaculaire lichtshow gegeven. Dit noemen ze AURA Invalides. Deze lichtshow is onder begeleiding van muziek en erg leuk. De binnenkant van Les Invalides is al heel mooi, en door de lichten en het geluid komt de architectuur nóg meer tot z’n recht. Omdat AURA Invalides alleen ’s avonds plaatsvindt ontstaat er een soort mystieke sfeer.

In totaal duurt de show 50 minuten. Het is ook erg leuk voor kinderen 🙂
🎟️ Hier kun je tickets bestellen

Over Hôtel des Invalides

Hôtel des Invalides werd gebouwd in opdracht van Lodewijk XIV. Hij werd ook wel zonnekoning genoemd. Hij wilde gehandicapte en oude oorlogsveteranen van een onderkomen voorzien. De eerste militairen kwamen hier in 1674. Naast een opvanghuis was er in dit complex ook een ziekenhuis en een kerk. Ook konden de militairen onder andere werken in schoenmakerij, de tapijtwerkerij of de verlichting op het terrein verzorgen. Bij elkaar bood Hôtel des Invalides onderdak aan ongeveer vierduizend militairen!!

Tip: heb je trek in een lekker ontbijtje voor je bezoek aan Hôtel des Invalides en het legermuseum? Loop dan even langs Tapisserie – Motte Picquet. Dit is een leuk café, om de hoek van Invalides. Het wordt gerund door het team van toprestaurant Septime. Ze hebben fantastische croissants én lekkere koffie. Een echt Frans ontbijtje dus 🥐 ☕️
📍 16 Av. de la Motte-Picquet, 75007

De Saint-Louis kerk is rechtstreeks verbonden met de koninklijke kapel, beter bekend als de Dôme des Invalides. Deze opvallende kapel met een hoge vergulde koepel was in de eerste instantie alleen toegankelijk voor de koninklijke familie 👑 De bouw van de kapel duurde erg lang. Hij werd voltooid in 1708. Dit was 27 jaar na het begin van de bouw. De plannen waren om de koninklijke familie hier te begraven, maar deze plannen werden na de dood van Lodewijk XIV niet uitgevoerd. Koning Louis-Philippe bracht het stoffelijk overschot van Napoleon naar de Dôme des Invalides om hem hier te bergraven. Daarbij liggen er ook nog andere militaire leiders zoals Turenne, Vauban en maarschalk Foch begraven.

Tip: Lees ook ons artikel met mooiste kerken in Parijs.

dome des invalides gouden koepel parijs
dome des invalides gouden koepel parijs

Het graf van Napoleon

Napoleon Bonaparte was een Franse keizer en is erg belangrijk geweest in de geschiedenis van Frankrijk. Hij raakte snel bekend doordat hij verschillende grote slagen won. Hij verdrijft bijvoorbeeld de Britten, de Spanjaarden en bepaalde Franse royalisten uit Frankrijk. Door deze grote overwinningen wordt hij uiteindelijk opperbevelhebber van het Franse leger. Maar daar blijft het niet bij. Hij verovert vervolgens ook grote delen van Europa en won verschillende zeeslagen. Hiermee maakt hij zichzelf erg populair.
Toen het volk erg ontevreden was over het bestuur van het land begon de Franse Revolutie. Ook Napoleon speelde hier een belangrijke rol in. Toen het bestuur was verslagen werd hij de meest machtige man in Frankrijk en kroonde hij zichzelf tot keizer 👑

Wist je dat Napoleon zelfs Nederland heeft ingenomen? Zijn broertje Lodewijk Napoleon Bonaparte krijgt de leiding over ons land.

dome des invalides gouden koepel parijs

Uiteindelijk verliest Napoleon de slag bij Waterloo. Hij wordt gevangen genomen door de Britten en uiteindelijk verbannen naar het eiland St. Helena. Hier brengt hij de laatste jaren van zijn leven door.

De tombe van Napoleon is te vinden in de koepelkerk van Hôtel des Invalides. Het is een hele statige tombe, gemaakt voor rood kwarts. De basis waarom de tombe staat is gemaakt van groen graniet. Om de tombe heen zie je 12 verschillende beelden. Deze beelden representeren de overwinningen van Napoleon. Er liggen ook wat familieleden van Napoleon begraven.

tombe van napoleon hôtel des invalides parijs

Het legermuseum | Musée de l’Armée

Het legermuseum is een van de grootste musea in Parijs en zeer de moeite waard. In het Frans heet dit het Musée de l’Armée. Het geeft een heel gedetailleerd beeld over de militaire geschiedenis en die van Napoleon. Je ziet onder andere wapens, bepantsering, uniformen en andere artefacten. Daarnaast zie je veel over de gevechten die Napoleon heeft gevoerd. Uiteraard kun je ook de tombe van Napoleon bezoeken onder de grote koepel van Hôtel des Invalides.
Ook is er een tentoonstelling gewijd aan de Tweede Wereldoorlog. Vooral de diversiteit van de items en de omvang maken dit tot een bijzonder museum.

Tip: neem zeker een kijkje bij de harnassen uit de Middeleeuwen. Deze zijn namelijk erg interessant om te bekijken. Kijk hieronder op de foto’s hoe mooi en gedetailleerd de harnassen zijn!! 😍 Je moet je bedenken dat sommige harnassen wel bijna 50 kilo wegen! Het moet ongelooflijk intensief zijn geweest voor soldaten om deze harnassen te dragen.

🎟️ Boek hier je tickets voor het legermuseum en Invalides + koepel

musee de l'armee parijs hotel des invalides legermuseum
harnassen uit de middeleeuwen legermuseum parijs hotel des invalides

Het legermuseum met kinderen

Het is erg leuk om het legermuseum met kinderen te bezoeken. Kinderen kunnen hier namelijk een hoop zien en leren. Er zijn ook speciale puzzelboekjes voor kinderen. Deze zijn wel in het Engels, maar je kunt het samen met de kinderen doen 😊 Er zitten leuke opdrachten in, waardoor ze op een speelse manier nieuwe dingen leren. Je kunt ze hieronder gratis downloaden.

➡️ Puzzelboekje voor kinderen in de koepelkerk
➡️ Puzzelboekje voor kinderen bij de tentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog

Het is leuk om kinderen mee te nemen naar Hôtel des Invalides omdat ze hier wat leren over de belangrijke geschiedenis van Frankrijk die ook invloed had op Nederland. Ook kunnen ze leren over de Tweede Wereldoorlog.

Kinderen mogen ook gratis mee naar binnen.
🎟️ Boek hier je tickets voor het legermuseum en Invalides + koepel

En als je niet genoeg kan krijgen zijn er nog twee musea in het gebouw te vinden.

– Het Musée des Plans-Reliefs: toont grote gedetailleerde schaalmodellen van Franse forten en versterkte steden
– Het Musée de l’Ordre de la Libération is gewijd aan de bevrijding van Frankrijk tijdens de Tweede Wereldoorlog en specifiek aan de leider Charles de Gaulle.

les invalides
Het legermuseum

Zo kom je bij Hôtel des Invalides en het legermuseum

Het Hôtel des Invalides is te vinden in het 7e arrondissement goed te bereiken met het openbaar vervoer.
Met de metro: Lijn 8. Uitstappen bij halte École Militaire of La Tour-Maubourg. Lijn 13, uitstappen bij halte Varenne.
Met de bus: Buslijn 82 en 92. Uitstappen bij halte Vauban – Hôtel des Invalides.

📍 129 Rue de Grenelle

Wat je natuurlijk ook kunt doen is met de metro naar Trocadéro gaan. Vanaf daar langs de Eiffeltoren lopen en dan door naar Hôtel des Invalides. Dan pak je toch even de Eiffeltoren mee 🙂

Openingstijden van Hôtel des Invalides

Het legermuseum is geopend van 1 april tot 31 oktober van 10:00 uur tot 18:00 uur.
Van 1 november tot 31 maart is het legermuseum van 10:00 tot 17:00 uur geopend.
Het museum is elke dag geopend behalve 1 januari (oud en nieuw), 1 mei (dag van de arbeid) en 25 december (Kerst).