Leukste musea in Parijs

Eline Door Eline

YESSS een top 10 van de leukste musea in Parijs! 😍 Parijs heeft zo ontzettend veel te bieden, ook op het gebied van kunst. En weetje, stiekem vind ik niet de kunst het meest indrukwekkend, maar de architectuur van het gebouw (zoals bij het Louvre of het Fondation Louis Vuitton) of geniet ik enorm van de rustige binnentuinen (zoals bij het Petit Palais of het Rodin Museum). Zo is er voor iedereen wel wat. Ben jij ook benieuwd wat Parijs te bieden heeft? Let’s start!

Tip: ben jij een echte museum liefhebber? Dan kun je in Parijs je hart ophalen! ❤️ Als je meerdere musea gaat bezoeken kan het het waard zijn om een Parijs museum pas aan te schaffen. Benieuwd of deze pas het waard is? Lees hier dan verder.

Benieuwd naar de actuele tentoonstellingen in Parijs? Bekijk hier alle huidige tentoonstellingen 😊 Je krijgt dan een mooi overzicht op de plattegrond van Parijs.

De leukste musea in Parijs


1 en 2: Het Louvre en Centre Pompidou

top 10 leukste musea parijs

1. Het Louvre

Cliché, maar het Louvre is het meer dan waard om op de eerste plaats in deze top 10 te staan 😍 Het blijft een magisch gebouw en de kunstcollectie is ontzettend omvangrijk.

Het lukt nooit om dit museum in één dag helemaal te bekijken. Daarvoor is het écht te groot. Daarom is het goed om een klein deel van het museum uit te kiezen om te bekijken. Maar welk deel dan? Wat is interessant en wat zijn de echte highlights? Dat heb ik in dit artikel speciaal voor je uitgelicht. Het is zeker een aanrader om van tevoren een plan te verzinnen.

Ben je op zoek naar tickets voor het Louvre? Check hier de beschikbare tickets. Van tevoren een ticket kopen is wel aan te raden, want dan voorkom je de lange wachtrijen 🙂

Tip: met de Parijs museum pas is het Louvre gratis.

centre pompidou top 10 musea parijs

2. Centre Pompidou

Het Centre Pompidou is een opvallend gebouw in Parijs met buizen aan de buitenkant 😛

Het museum is een groot publiekscentrum voor moderne kunst. Er zijn schilderijen, sculpturen, boeken, films, video en documentatie over muziek en vormgeving te zien. Ook zijn er optredens. Onder andere theater, dans, muziek, maar ook debat en publicaties.

En wist je dat het centre Pompidou een heel chill dakterras heeft? Heerlijk om hier even plaats te nemen en bij te komen van alle indrukken. Vanaf hier heb je prachtig uitzicht over Parijs 😍

Ben je op zoek naar tickets voor het Centre Pompidou? Check dan hier beschikbaarheid en prijzen.

Tip: met de Parijs museum pas is het Louvre gratis.

3 en 4: Petit Palais en Atelier des Lumières

Petit Palais Parijs Gratis Museum

3. Petit Palais (met binnentuin! 😍)

Absoluut een van mijn favorieten!! 😍 Niet alleen vanwege de kunst, maar met name vanwege het PRACHTIGE gebouw en de heerlijke tuin! Wat een plek om je even lekker terug te trekken zeg.

De permanente collectie bestaat uit schilderijen en beelden die sinds 1870 door de stad Parijs zijn verzameld of gekocht. Het grootste gedeelte hiervan wordt gevormd door Franse kunst van de late 19e eeuw/begin 20e eeuw.

atelier des lumières parijs musea

4. Ateliers des Lumières (hip museum)

In het Atelier des Lumières beleef je spectaculaire tentoonstellingen plaats waar klassieke werken (dus schilderijen zoals je ze in het Louvre vindt) op een hele moderne manier worden weergeven met muziek en beeld 😍 Oftewel: kunst komt hier helemaal tot leven. Ook als je niet van kunst houdt is dit een leuke ervaring. Het is gevestigd in een gerenoveerde gieterij uit de 19e eeuw

Tip: hier kan de wachtrij lang zijn, dus boek van tevoren je tickets zodat je de wachtrij kunt overslaan. Boek hier tickets.

5 en 6: Louis Vuitton Experience en het Orsay Museum

Fondation Louis Vuitton Parijs Museum

5. Louis Vuitton Experience

Een bezoek aan het Fondation Louis Vuitton is een ware ontdekkingstocht. Het gebouw zit heel bijzonder in elkaar en het is makkelijk om hier te verdwalen. Dit is bewust op die manier gecreëerd. Het is de bedoeling dat de bezoeker verdwaalt en echt op ontdekkingstocht door het gebouw gaat 😏 

Het Fondation Louis Vuitton herbergt een fantastische verzameling van moderne en hedendaagse kunst. Deze worden gepresenteerd in de vorm van abstracte kunst, videoinstallaties en performance art.

Ben je op zoek naar tickets voor het Fondation Louis Vuitton? Check hier prijzen en beschikbaarheid.

Musée d'Orsay Parijs top 10 musea

6. Musée d’Orsay

Het Musée d’Orsay is hét absolute must-see museum voor kunstliefhebbers. Het heeft een zeer vooraanstaande ligging aan de oever van de Seine. Misschien ben je er wel eens langs gevaren of gelopen. Het museum valt erg op door de indrukwekkende stationsklokken.

Voorheen was het namelijk een spoorwegstation, maar al gauw raakte het station d’Orsay te klein voor de lange treinstellen. Daarom werd besloten om het station te gebruiken als een museum voor 19e- en 20e-eeuwse kunst met schilderijen, beelden, gravures, foto’s, films en architectuur. 

Boek hier tickets
Tip: met de Parijs museum pas is het Louvre gratis.

7 en 8: Museum voor Moderne Kunst en het Rodin Museum

Gratis Museum Parijs: Musée d'Art moderne de la Ville de Paris

7. Museum voor Moderne Kunst

Het is het museum voor moderne kunst van de stad Parijs en ligt op loopafstand van de Eiffeltoren.

La Fée Electricité is het grote pronkstuk van het Musée d’Art moderne de la Ville de Paris. En terecht, het is prachtig!! 😍 Wellicht heb je het wel eens eerder gezien op foto’s: Een gigantisch lichtgevend en zeer kleurrijk schilderij, speciaal gemaakt voor de wereldtentoonstelling van 1937. Op het schilderij wordt La Fée Electricité uitgebeeld, oftewel: het elektriciteit sprookje.

de denker rodin museum Parijs

8. Rodin Museum

Het Rodin museum is een prachtig museum en niet alleen de tentoongestelde kunst is een bezoekje waard, maar ook het pand zelf én de gigantische tuin! 😍 Het Rodin museum behoort daarom ook niet voor niets tot de top 10 best bezochte musea van Parijs.

Het museum is gevestigd in Hôtel Biron. Ooit was dit de verblijfplaats van Rodin himself. Door middel van een audiotour krijg je een toelichting en achtergrond informatie over de beelden 😊

Een van de grote pluspunten aan dit museum is de schitterende tuin met buxusboompjes, rozen en een aantal van Rodin’s meest bekende werken 😍 Het is zo apart dat je midden in het drukke Parijs een plek vindt waar je zoveel rust ervaart.

Tip: met de Parijs museum pas is het Louvre gratis.

9 en 10: World of Banksy en het Chocolademuseum!

world_of_banksy_parijs_museum_top_10

9. The World of Banksy

WAUW! Zo leuk dat dit museum zich nu in Parijs bevindt. Relatief nieuw en onbekend, maar heel gaaf als je ook zo’n fan bent van het werk van Banksy 😍

Ik ben niet zo’n enorme kunstliefhebber, maar ik vind Banksy altijd zo mysterieus, grappig en aangrijpend tegelijkertijd.

Het Parijse The World Of Banksy is een meeslepende ervaring met meer dan 100 werken, speciaal voor de tentoonstelling nagebootst. Door middel van prints, video’s, installaties en meer krijg je als bezoeker een glimp te zien van de mysterieuze Britse kunstenaar 😏

Bestel hier tickets.

Choco Story Parijs Chocolademuseum Kinderen in Parijs top 10 musea

10. Chocolade museum Parijs

Chocolade liefhebbers opgelet! Want in Parijs vind je het chocolademuseum ‘Choco Story’! 😍

De kelder vind ik het leukste gedeelte van het museum. Hier vind je hele bijzondere chocoladecreaties. Bij ons stond er een hele grote Eiffeltoren van chocolade en een hele grote Arc de Triomphe van chocola!

Elke 25 minuten vindt er ook een chocolade demonstratie plaats 😄Hier wordt laten zien hoe je bonbonnetjes maakt met hazelnoot praliné erin. Het leukste deel: je mag de bonbonnetjes én nog wat chocolade uit verschillende landen proeven 😏

Aanrader! Zeker met kinderen 😊 Bestel hier tickets.

11 en 12: Picasso en het Wassenbeeldenmuseum

Picasso museum Parijs Hôtel Salé

11. Picasso Museum

Het Picasso Museum bevindt zich in een gebouw wat bekend staat als een van de meest extravagante 17e-eeuwse Parijse huizen en is dus op zichzelf al een bezoek waard 😏 Het museum begeleid je chronologisch langs Picasso’s werken. Van Picasso’s eerste werken zoals ‘The Little Girl in a red Dress’, gemaakt toen hij slechts 14(!) jaar oud was, tot werken van vlak voor zijn dood. 

Wist je dat dit museum zich in het midden van de Marais bevindt? De Marais is een heerlijke wijk om doorheen te lopen, te shoppen of om een terrasje te pakken. Het Picasso museum kan een fijne onderbreking zijn en een echt hoogtepunt tijdens je bezoek aan de Marais.

Bestel hier tickets.

The Voice in het wassenbeelden museum Grévin in Parijs

12. Wassenbeeldenmuseum

Het wassenbeeldenmuseum in Parijs is zeker met kinderen een aanrader 😊 Ze zullen namelijk veel ‘mensen’ en decors herkennen. Denk aan bekende voetballers en zangers/zangeressen. Daarnaast is het museum behoorlijk interactief en is het een mooie manier om kinderen op een speelse wijze mee te nemen in gebeurtenissen uit de (recente) geschiedenis.

Het museum ligt in het gezellige 9e arrondissement, vlak naast een van de geheime passages van Parijs.

Bestel hier tickets.