Musée d’Art moderne de la Ville de Paris

Eline Door Eline

Musée d’Art moderne de la Ville de Paris: de naam van dit museum is een hele mond vol. Het wordt daarom ook wel afgekort naar MaM. Het is het museum voor moderne kunst van de stad Parijs en ligt in het 16e arrondissement, in hetzelfde gebouw als het Palais de Tokyo en op loopafstand van de Eiffeltoren. De permanente collectie van dit museum is gratis te bezichtigen.

De collectie van Musée d’Art moderne de la Ville de Paris
La Fée Electricité: het grote pronkstuk

De collectie van Musée d’Art moderne de la Ville de Paris

De collectie van dit museum bevat meer dan 13 000 werken wat het museum tot een van de grootste musea voor moderne kunst in Frankrijk maakt. De permanente collectie is voor iedereen gratis toegankelijk en presenteert alle belangrijke artistieke trends van het begin van de 20ste eeuw tot heden. Je vindt hier werken van grote kunstenaars als Picasso, Dufy, Modigliani, Derain, Picabia, Chagall, evenals Boltanski, Parreno en Peter Doig.

Gratis Museum Parijs: Musée d'Art moderne de la Ville de Paris

Tijdelijke expositie van Keith Haring in het Musée d’Art moderne de la Ville de Paris © Jean-Pierre Dalbéra

La Fée Electricité: het grote pronkstuk

La Fée Electricité is het grote pronkstuk van het Musée d’Art moderne de la Ville de Paris. Wellicht heb je het wel eens eerder gezien op foto’s: Een gigantisch lichtgevend en zeer kleurrijk schilderij, speciaal gemaakt voor de wereldtentoonstelling van 1937. De maker, Raoul Dufy, maakte het in opdracht van La Compagnie Parisienne de Distribution d’ Électricité (het elektriciteitsbedrijf van de stad Parijs). Op het schilderij wordt La Fée Electricité uitgebeeld, oftewel: het elektriciteit sprookje.

In het schilderij zijn twee hoofdthema’s terug te zien: de geschiedenis van de elektriciteit en de toepassingen daarvan in de moderne wereld. Ook worden honderden mensen afgebeeld die een bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling van de elektriciteit.

Het bestaat uit 250 houten panelen en heeft een totale oppervlakte van 600 vierkante meter. Hiermee is het het grootste schilderij ter wereld! Heel indrukwekkend!
Weetje: In 2001 moest het kunstwerk gereinigd worden omdat het bedekt was met een laagje asbest.

Gratis Museum Parijs: Musée d'Art moderne de la Ville de Paris

La Fée Electricité in het Musée d’Art moderne de la Ville de Paris © Daisuke Sakai