Père Lachaise: begraafplaats van beroemdheden

Eline Door Eline

Begraafplaats Pére Lachaise in Parijs is de meest bezochte begraafplaats ter wereld! Waarom? Omdat het de laatste rustplaats is van beroemdheden als Édith Piaf, Frédéric Chopin, Victor Noir en Molière. Het is een begraafplaats met status, excentrieke graven en tombes en romantische rendez-vous plekjes voor verliefde stelletjes. Je vindt Père Lachaise in het 20e arrondissement van Parijs en is, Halloween of geen Halloween, zeker een bezoekje waard 😊

pere lachaise parijs begraafplaats
pere lachaise parijs begraafplaats

Hoe is de begraafplaats zo populair geworden?

Het antwoord op deze vraag is heel makkelijk: door slimme marketing 😏
Toen de begraafplaats in de 19e eeuw werd gebouwd lag Père Lachaise buiten de stadsmuren van Parijs. Dit had tot gevolg dat men hier niet begraven wilde worden. Acht jaar na de oplevering van de nieuwe begraafplaats waren er nog niet eens 1000 graven. Om de begraafplaats meer populariteit te geven zijn de resten van een aantal beroemdheden overgebracht. Dit zorgde voor een enorme groei in reputatie met het gevolg dat de hoge burgerlijke stand van Parijs zich hier liet begraven en bovendien investeerde in een aantal iconische graven.

Tickets voor Père Lachaise 😊
–> Bezoek Père Lachaise met een gids
–> Bezoek Père Lachaise gewoon zelf, zonder gids maar met audio (€5)

Iconische graven

De uitdaging van Elisabeth Stroganov

Het mausoleum van Elisabeth Stroganov is een van de grootste mausolea van Père Lachaise, maar dat is niet de enige reden waarom dit mausoleum zo bijzonder is. Vooral de mythe de in de ronde gaat over de laatste rustplek van Elisabeth Stroganov is erg bijzonder. Het gaat als volgt:

Elisabeth Stroganov was van Russische afkomst, maar leefde een groot deel van haar leven in Frankrijk. Ze stierf op 39e jarige leeftijd in Parijs en werd in dit mausoleum begraven. Elisabeth had een hoop geld en vlak voor ze stierf heeft ze in haar testament een hele bijzondere uitdaging laten opnemen: De persoon die het uithoudt om 365 dagen en 366 nachten bij haar in de tombe te verblijven, erft (een deel van) haar fortuin.

Tot op de dag van vandaag ontvangt Père Lachaise brieven met het verzoek om deel te mogen nemen aan de uitdaging. Hoewel het tegenwoordig niet meer wordt toegestaan zijn er in het verleden mensen geweest die hebben geprobeerd de uitdaging te voltooien. Zij werden opgesloten in de tombe bij het lichaam van Elisabeth Stroganov. Door een klepje in de deur kregen zij water en voedsel en konden ze een emmer met uitwerpselen laten verschonen. Echter, het is niemand gelukt om het volle jaar in de tombe bij het lichaam vanElisabeth Stroganov. Na een aantal dagen schenen ze gek te worden. Sommige deelnemers gaven aan dat ze het gevoel hadden dat het leven uit hun lichaam werd ‘gezogen’. Heel creepy. Zou jij het aandurven? 😏

Mausoleum Père Lachaise
Mausoleum Elisabeth Stroganov

Het hart van Chopin

Het graf van de bekende Poolse componist Chopin is een van de drukst bezochte graven.
Het was de zoon van een Poolse moeder en Franse vader. Hij werd geboren in Polen, maar vertrok later naar Parijs waar hij leefde als pianoleraar. Helaas is hij al op 39-jarige leeftijd overleden aan tuberculose. Wat veel mensen niet weten is dat zijn lichaam in Parijs ligt, maar dat zijn hart mist. Zijn hart is namelijk in Polen ingemetseld in een pilaar van de Kerk van het Heilige Kruis. Chopin was zo bang om levend begraven te worden dat hij gevraagd had zijn hart te verwijderen na zijn dood.

Begraafplaats Parijs
Het graf van Chopin

Hemel op Aarde voor Victor Noir

Victor Noir was tijdens het heerschappij van Napoleon III redacteur van de Franse republikeinse krant La Marseillaise. Frankrijk schommelde op het randje tussen keizerrijk en Republiek. Een republikeinse krant werd door de koninklijke familie dus als bedreiging gezien. Tijdens een ruzie tussen de krant en Pierre Bonaparte (het neefje van Napoleon) werden Victor en een collega uitgedaagd voor een duel. Het duel liep voor Victor niet goed af want hij werd met maar liefst vijf kogels doodgeschoten 😪

Zijn begrafenis was groots en leidde tot grote onrust. Deze onrust kreeg het karakter van een demonstratie tegen het keizerrijk en voor de Republiek. Het was een begin van de Revolutie.

Victor Noir was tijdens zijn leven gek op vrouwen en een echte playboy. Maar niet alleen tijdens zijn leven heeft hij vrouwen van zich af moeten slaan. De beeldhouwer wilde de reputatie van Victor Noir als playboy goed naar voren laten komen. Dat blijkt uit de bobbel in zijn broek. Volgens de mythe zou een aanraking met zijn geslachtsdeel de kans op zwangerschap vergroten. Een kus op de lippen, wrijven over het geslachtsdeel en een bloem in de hoge hoed staat zelfs garant voor een gelukkig seksleven en een zwangerschap binnen een jaar. Victor Noir heeft het sindsdien nog nooit zo druk gehad 😏

Het graf van Victor Noir
Het graf van Victor Noir

Plattegrond van Père Lachaise

Natuurlijk is er nog zooooveel meer te zien op de begraafplaats. Bereid je voor op een flinke klim, want de begraafplaats ligt op een heuvel en is in totaal maar liefst 43,93 hectare groot! Handig dus om even een plattegrond mee te nemen. Bij de ingang vind je een plattegrond en kun je een plattegrond kopen waar een route op staat langs de graven van beroemdheden.
Je kunt natuurlijk ook een plattegrond opslaan op je telefoon. Hier kun je gratis een plattegrond downloaden waarop alle graven van beroemdheden staan aangegeven 😉

Bezoek Père Lachaise met een gids

Als je wat meer berichtjes op Wegwijs naar Parijs hebt gelezen heb je misschien al vaker gezien dat ik persoonlijk een fan ben van bezienswaardigheden bezoeken met een gids. Een gids kan namelijk echt diepgang aan je bezoek geven door interessante verhalen en informatie die je anders nooit had geweten.
Een wandeling over de begraafplaats kan echt ’tot leven komen’ (beetje gekke woordspeling haha) als je dit samen doet met een gids. Wie ligt er precies begraven? En waar? En wat is het verhaal achter een bepaalde grafsteen of graftombe? Dit weet je niet als je zonder gids gaat.

Tickets voor Père Lachaise 😊
–> Bezoek Père Lachaise met een gids
–> Bezoek Père Lachaise gewoon zelf, zonder gids maar met audio (€5)