Mooiste kerken in Parijs om te bezoeken

Eline Door Eline

De kerken in Parijs zijn één voor één de moeite waard. Ze hebben allemaal hun eigen eigenschappen en kenmerken. Denk aan de Notre Dame, de Sainte Chapelle en het Panthéon in de bijzondere wijk Quartier Latin. Maar welke kerken zijn een bezoek waard? En wat zijn nou echt de mooiste kerken van Parijs? Dat gaan we met je delen in dit artikel 😊

Top 10 met de mooiste kerken in Parijs

1. Meest bekende kerk van Parijs: de Notre Dame

De Notre Dame is ongetwijfeld één van de meest bekende kerken ter wereld. De Gotische kerk draagt sinds 1805 zelfs de eretitel basiliek. De Notre Dame is speciaal om verschillende redenen. Zoals onder andere de wereldberoemde torens van de kerk die nooit afgebouwd zijn, de indrukwekkende luchtbogen rond het koor en de goblins op het dak van de basiliek. 

Maar, ook de vele staatsbegrafenissen en kroningen maken de kerk in Parijs speciaal. 

Ook worden er 3 relikwieën van Christus bewaard. Ze liggen verborgen in de schatkamer van de Notre Dame in Parijs, maar niemand kan bevestigen of dit ook echt zo is. De kerk is ook bekend door het boek “De klokkenluider van de Notre Dame.” Quasimodo speelt de hoofdrol in het boek uit 1828 van schrijver Victor Hugo. Het personage heeft echt bestaan. 

de notre dame is een van de bekendste kerken in Parijs
Notre Dame
mooiste kerken in Parijs Notre Dame

De grote kerk is gebouwd in de vorm van een Latijns kruis en herbergt ook een rijke geschiedenis. In de 11e eeuw werd de eerste steen gelegd door Paus Alexander III. Gedurende de Franse Revolutie in de 18e eeuw, liep de basiliek in vroeggotische stijl flinke schade op. Een restauratie van ruim 20 jaar volgt. In de jaren ‘90 is er opnieuw gestart met een restauratie. Op 15 april 2019 wordt Parijs opgeschrikt door een verwoestende brand. 

Een deel van het dak van de Notre Dame is volledig afgebrand en ingestort. De torenspits is verwoest alsook veel van de beroemde kunstwerken in de kerk. De relikwieën en het bekende orgel hebben de brand overleefd. Het orgel met de ruim 8.000 pijpen is wel flink beschadigd geraakt. Naar verluidt kan de restauratie van het orgel worden afgerond in 2024. 

📍 Deze kerk in Parijs vind je aan de Place John Paul II. Het plein bevindt zich aan de Seine.

Wil je de Notre Dame bezoeken? Op dit moment wordt de basiliek in ere hersteld na de brand van 2019. Vanaf 2024 is deze bekende kerk weer geopend voor bezichtigingen. De openingsdatum staat nu gepland op 15 April 2024, precies 5 jaar na de brand 🙂

2. Mooiste kerk in Parijs: Sainte Chapelle

De Sainte Chapelle is één van de kerken die op je must-see lijst zou moeten staan als je in Parijs bent 😊 De bijzondere kapel maakte onderdeel uit van het Koninklijk Paleis van Koning Lodewijk IX. Het Koninklijk Paleis zelf bestaat niet meer (net als de monarchie), maar Sainte Chapelle is nog altijd het stralende middelpunt van de stad 😍

Tip: de Sainte Chapelle is een van de mooiste kerken in Parijs en daarom populair om te bezoeken. We raden aan om van tevoren je tickets te boeken zodat je daar niet in de rij staat.
🎟️ –> Hier kun je tickets voor de Sainte-Chapelle boeken.

Koning Lodewijk IX liet de kerk in 1242 bouwen. Oorspronkelijk als bewaarplaats voor kostbare relikwieën. Zoals een nagel uit het kruis van Christus en de doornenkrans. Deze zijn nu echte niet meer te vinden in de Sainte-Chapelle, ze worden tentoongesteld in de Notre Dame.

De Sainte Chapelle was vroeger een kerk voor de Koninklijke familie, maar ook voor het hof. Daarom heeft het bouwwerk 2 verdiepingen en 2 kapellen. Zo konden ze toch gescheiden diensten bijwonen.

sainte chapelle parijs
sainte chapelle parijs tickets

Als één van de mooiste kerken in Parijs is de Sainte-Chapelle te herkennen aan de imposante glas-in-loodramen uit de 13e eeuw. Ze zijn niet te missen, want de ramen zijn wel 15 meter hoog. Als je de Sainte Chapelle wilt bezoeken, sta er dan zeker even bij stil.

De talrijke mooie afbeeldingen vormen samen diverse Bijbelverhalen. De kapel is gebouwd in een Rayonnant Gotische stijl. De versieringen zijn rijk en bijna feeëriek 😍 Zowel aan de buitenzijde als binnen in de kapel. 

Bij een bezoek aan de Sainte Chapelle kun je ook de naastgelegen Conciergerie bezichtigen. Een bezoek wordt vaak gecombineerd. Er zijn ook speciale combinatie tickets beschikbaar zodat je wat geld bespaart.
🎟️ –> Zie hier de combi-tickets voor de Sainte Chapelle en de Conciergerie

3. Kerk in de Montmartre: Sacré-Coeur

De Sacré-Coeur is ook een basiliek die niet aan deze lijst met de mooiste kerken in Parijs mag ontbreken. Het bekende bouwwerk staat ook wel bekend als de witte basiliek. Ze is gebouwd op een heuvel en torent parmantig boven de Montmartre uit. Als je deze kerk in Parijs wilt gaan bezoeken, dan zie je de torens al van verre.

Tip: Je kunt de Sacré-Coeur ook vanuit een heel ander perspectief bekijken. Je kunt de kerk namelijk beklimmen. Om bij de koepel te komen moet je wel 300 traptreden trotseren. Maar dat wordt beloond, want het geeft een spectaculair uitzicht over de Montmartre en Parijs 😊 Je moet alleen géén last hebben van hoogtevrees. Dit is het op twee na hoogste uitkijkpunt van de stad 😜

De witte basiliek is in tegenstelling tot sommige andere kerken in Parijs nog niet zo oud. De Sacré-Coeur is gebouwd in 1875. Bijzonder is dat de Basiliek van het Heilige Hart gebouwd is als eerbetoon aan de slachtoffers van de oorlog tussen Frankrijk en Duitsland. De kerk is gebouwd in verschillende bouwstijlen. Zoals Byzantijns en Romaans.

Weet je waarom de Sacré-Coeur zo mooi wit blijft? De kerk opgebouwd uit Travertijn. Dit is een soort kalksteen wat kalk uitscheidt.

De kerk in de Montmartre is ook bekend door de enorme klok. Deze heeft een gewicht van 19.000 kilo en is daarmee wereldwijd één van de zwaarste kerkklokken ooit gegoten. Als je de Sacré-Coeur bezoekt doe je dat ook om de wereldbekende plafondtekening “Christus in Majesteit.” Maar ook het Pietå beeld en de graven van kardinalen zijn indrukwekkend. Daarnaast heeft de witte basiliek 2 orgels van orgelbouwer Cavaillé-Coll en zijn opvolger Mutin. Het grote en indrukwekkende orgel behoorde vroeger toe aan baron de L’Espée. 

Deze mooie kerk in Parijs vind je aan de Rue du Chevalier de la Barre. Je bereikt de basiliek op de heuvel via een flinke trap. Ben je slecht ter been? Reis dan met de funiculaire naar boven.  

kerken in Parijs
mooiste kerken van Parijs uitzicht vanaf de sacre coeur
Uitzicht vanaf de Sacré-Coeur (niet vanaf de top, maar beneden)

4. Onze favoriete kerk: het Panthéon

Het Panthéon is toch écht wel een must-visit als je in Parijs bent. Wat een statige en indrukwekkende kerk is dit! Het Panthéon dateert uit 1750. De kerk en graftombe heeft een bouwstijl die gelijkenissen toont met het gelijknamige bouwwerk in Rome. De basiliek herbergt een schat aan informatie over de Franse geschiedenis en de wetenschap. 

Tip: je hebt bij het Panthéon een speciale rij voor mensen die nog geen ticket hebben en een rij voor mensen die wel een ticket hebben. Het scheelt echt enorm veel tijd als je dit ticket van tevoren bestelt. Bestel hier je ticket voor het Pantheon.

Deze kerk in Parijs is daarnaast bekend om zijn crypte. Hier kun je de graven van vooraanstaande schrijvers zoals Victor Hugo, wetenschappers en bekende Françaises bezoeken. Zoals Geneviève de Gaulle-Anthonioz en Marie Curie. Ook een kopie van het wereldbekende mechanisme van Léon Foucault kun je hier bewonderen. De “Slinger van Foucault” bewijst dat de aarde draait. Het originele exemplaar staat in het Musée des Arts en Métiers. 

Het Panthéon is niet voor niets één van onze favoriete kerken in Parijs. Je kunt hier namelijk niet alleen veel leren over de Franse geschiedenis, maar ook de ruim 70 indrukwekkende graven bezoeken in de crypte. Wil je een mooi uitzicht over het centrum van Parijs? Waag dan zeker de klim naar boven en geniet van het indrukwekkende panorama. Het Panthéon vind je in het 5e arrondissement van Parijs. Deze wijk staat ook wel bekend als Quartier Latin. Bezoek dus niet alleen de graftombe en de kerk, maar ook deze leuke wijk. 

pantheon parijs
pantheon
De koepel van het Panthéon

5. De kerk van Invalides

Deze kerk vind je bij Hôtel des Invalides in Parijs. Een bezoek is zeker de moeite waard. Het militaire onderkomen is gebouwd in de 17e eeuw. Napoleon Bonaparte blies hier zijn laatste adem uit. Je kunt hier ook zijn praalgraf bezoeken. De kerk bevindt zich namelijk naast zijn graftombe. Vooral de gouden koepel van de kerk van Invalides is opvallend 🤩

Naast de kerk en het graf van Napoleon, herbergt Hôtel des Invalides ook het legermuseum (Musee de l’Armee). Dit museum ligt vol met wapens uit de oudheid. Het oudste artifact komt zelfs uit het jaar 1300! 😲 Het gebouw heeft vroeger dienst gedaan als opvanghuis voor soldaten die niet meer dienden in het Franse leger.

📍 Rue de Grenelle

6. Oudste kerk in Parijs: Église Saint-Germain-des-Prés

De Église Saint-Germain-des-Prés is de oudste kerk van Parijs maar tegelijk ook een hele bijzondere. De Romaanse kerk is gebouwd in een Gotische stijl. De indrukwekkende kapel dateert uit de 11e eeuw. Het voorportaal van de abdijkerk is het jongst. Deze is gebouwd in 1600. Voor deze tijd is de kerk meerdere malen verwoest door de Vikingen. 

De geschiedenis van de Église Saint-Germain-des-Prés is bijzonder. Nog voor de bouw in 1100 bevond zich op deze plaats al een kerk. Deze is gebouwd ter ere van Vincentius van Zaragoza in opdracht van de Frankische Koning Childebert de Eerste. De abdijkerk werd uitgebreid met een klooster, maar deze is later verloren gegaan. Dat doet niets af aan de charme. 

kerken in parijs eglise saint germain des pres
Église Saint Germain des Pres
leukste kerken in parijs saint germain

Het interieur laat zich het best omschrijven als kleurrijk 😊 Het vormt dan ook een flink contrast met de wat sobere buitenzijde van de kerk. Overal waar je kijkt zie je details. In de schilderingen op de muren en op het plafond. Het mooie lichtinval binnen is te danken aan de glas-in-lood ramen 😍

Je bezoekt de Église Saint-Germain-des-Prés ook om het graf van René Descartes te bezoeken. Ook de akoestiek is in geen een van de kerken in Parijs zo mooi als hier. Dat is ook de reden dat hier veel orgel- en muziekconcerten worden gegeven.

Wil je deze abdijkerk bezoeken? Je vindt het aan de Place Saint-Germain-des-Prés in Parijs 📍

Tip: tegenover deze kerk vind je de twee karakteristieke restaurants ‘Les Deux Magots’ en ‘Café de Flore’. Deze restaurants moet je eigenlijk wel bezocht hebben als je in Parijs bent geweest. Het is wel wat toeristisch én je moet een grote portemonnee meenemen, maar dan beleef je Parijs wel echt als Parijs.

7. Kapel van het Paleis van Versailles

Het Kasteel van Versailles is één van de mooiste paleizen van Parijs 😍 Uiteraard is het paleis zelf ongekend mooi, maar ook de gelijknamige kapel is een echte must-see als je daar bent. Het Kasteel van Versailles begon ooit als een onderkomen op het buitenterrein van Lodewijk XIII. Nadat hij de troon besteeg is het bouwwerk uitgegroeid tot een fameus paleis, inclusief een weelderige en inpandige kerk 😊

Met name het plafond is erg bijzonder. Het plafond is ontworpen zonder dwarsribben om een vlak oppervlak te creëren waar op geschilderd kan worden.

Het plafond is met zijn schilderingen volledig gewijd aan de heilige drie-eenheid: in het midden staat God de Vader (geschilderd door Antoine Coypel), in de apsis is de opstanding van Jezus te zien (geschilderd door Charles de La Fosse), en boven de koninklijke tribune is Afdaling van de Heilige Geest weergeven.

 

De kapel van het Paleis van Versailles wordt ook wel de Koninklijke kapel genoemd. Deze bevindt zich in het paleis en mag met recht één van de meest indrukwekkende vertrekken worden genoemd. Naast het prachtige plafond is ook de marmeren vloer erg mooi.

De bouw van de kapel kostte maar liefst 2 miljoen pond (!!) en werd afgerond in 1710. De koning heeft echter niet lang van de luxueuze ruimte kunnen genieten. Lodewijk XIV stierf enkele jaren later 😅

De kapel en het Kasteel van Versailles bezoeken is absoluut één van de dingen die je moet doen als je in Parijs bent. Je vindt het paleis met de inpandige kapel aan de Place d’Armes 📍 

8. Saint-Sulpice

Ook de Saint-Sulpice is (naast de Sainte-Chapelle) één van de mooiste kerken in Parijs 😍 De grote kapel is bekend om een aantal redenen.

In de eerste plaats kun je hier het indrukwekkende orgel uit 1862 bekijken. Het orgel met 100 registers komt van de hand van Cavaillé-Coll en is direct het meest beroemde werk van de orgelbouwer. Het orgel is zo bijzonder, dat het zelfs op de Werelderfgoedlijst staat 😏 

De kerk is ook bekend van de Da Vinci Code. De kapel vormt namelijk een belangrijk decor in het gelijknamige boek van Dan Brown. De kerk is gebouwd 1646 ter ere van de Sulpicius de Vrome. De kerk is gebouwd in een barokstijl. Ben je in Parijs en wil je een bezoek brengen aan de Saint-Sulpice? Bezoek dan ook de crypte onder de kerk. Deze bevat nog veel elementen van de oude kapel.

📍 2, Rue Palatine, 6e arrondissement 

9. Madeleine

In het 8e arrondissement van Parijs vind je een prachtig eerbetoon aan de Heilige Maria Magdalena: de kerk La Madeleine. Het is een wereldwijd bekend gebouw. De aanblik is iconisch door de Korinthische zuilen. De kerk dateert uit 1764. De architect Pierre Contant d’Ivry is verantwoordelijk voor de architectuur. Na zijn dood nam zijn leerling de bouw over, maar maakte wel een nieuwe bouwtekening. La Madeleine had er dus oorspronkelijk anders uit moeten zien. De enorme bronzen deuren van de kerk zijn voorzien van de Tien Geboden. 

madeleine parijs
© Michiel Stock
madeleine parijs
© Michiel Stock

In de kerk valt je mond bijna open van alle pracht en praal. Het gewelf is bedekt met goud en op het altaar zie je een beeld van Maria Magdalena die wordt vergezeld door engelen. De koepel heeft een indrukwekkende muurtekening met de naam “Geschiedenis van het Christendom.” Deze schildering is gemaakt door Ziegler. Nog een reden waarom je deze kerk in Parijs moet bezoeken is het bijzondere pijporgel van Cavaillé-Coll. Deze is bespeeld door wereldberoemde componisten als Gabriel Fauré en Camille Saint-Saëns. Deze bijzondere katholieke kerk vind je aan de Place de la Madeleine. 

Misschien een gekke tip, maar bezoek ook de openbare toiletten onder het Place de la Madeleine. Deze toiletten zijn helemaal in Art Nouveau stijl en recent gerenoveerd door een Nederlands bedrijf. Lees er meer over in ons artikel over de Madeleine.

10. Église Saint-Laurent

De Église Saint-Laurent vind je in het 10e arrondissement en heeft een opvallende architectuur. De kerk dateert oorspronkelijk uit de 6e eeuw maar werd net zoals de Église Saint-Germain-des-Prés verwoest door de Noormannen. De kerk in Gotische stijl zoals we die nu kennen dateert uit 1500. Vooral de ramen met glas-in-lood zijn kenmerkend. Ze verwijzen naar de Heilige Vincentius en Louise de Marillac. Het opvallende kruis van hout staat op de plaats waar Louise de Marillac ruim 90 jaar begraven heeft gelegen. De kerk is ook een bezoek waard door het orgel van François Ducastel uit 1685. Je vindt deze mooie kerk aan de Bd de Magenta 📍  

11. Aanrader: de Moskee van Parijs

De Grote Moskee is geen kerk, maar zeker een bezoek waard. De architectuur aan de buitenzijde is slechts een schim van wat je aan de binnenkant van de moskee kunt verwachten. Je waant je echt even in het sprookje van 1001 nacht 😍 De Grande Mosquée heeft duidelijke Moorse elementen, maar heeft qua bouwstijl ook veel overeenkomsten met de oude minaret van Fez.

Logisch, want deze minaret was de inspiratiebron voor de Grote Moskee van Parijs. Vooral de wanden met de kleurrijke mozaïek zijn adembenemend mooi ❤️ Dat geldt ook voor de binnentuin met zijn triomfantelijke bogen en de azuurblauwe tegeltjes die je doen denken aan een oase. Ook de theetuin is een perfecte plaats om een lekkere kop thee te drinken. 

De Grote Moskee van Parijs is gebouwd ter nagedachtenis aan de vele soldaten die zijn omgekomen in de Eerste Wereldoorlog. Ook de Joden hebben hier een veilige schuilplaats kunnen vinden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Wil je de Moskee in Parijs bezoeken? Houd er dan rekening mee dat zowel je schouders als knieën bedekt moeten zijn.

📍 Je vindt deze indrukwekkende moskee aan het Place du Puits de l’Ermite, in het 5e arrondissement. Het is vlakbij Jardin des Plantes.

moskee van parijs quartier latin
Binnentuin Moskee Parijs © Wegwijs naar Parijs
Geheime plekken in Parijs. Grote moskee van Parijs.
Grote moskee van Parijs.

Veelgestelde vragen over kerken in Parijs

Wat zijn de mooiste kerken om te bezoeken in Parijs?

Onze favoriete top 3 kerken in Parijs is: de Sainte Chapelle, het Panthéon en de Notre Dame. Ook de kapel van het Paleis van Versailles is zeker een bezoek waard als je daar in de buurt bent. Lees in dit artikel waarom.

Welke kerk brandde af?

De Notre Dame brandde op 15 april 2019 af. Maar vanaf 15 april 2024 zal de Notre Dame weer geopend zijn 🎊

Welke kerken zijn gratis te bezoeken?

De Notre Dame, de Sacré-Coeur, de oudste kerk van Parijs (Saint Germain des Pres), de Madeleine en de Église Saint-Laurent zijn allemaal gratis te bezoeken.

Hoe heet de witte kerk in de Montmartre?

De witte kerk in de Montmartre heet Sacré-Coeur.