Jardin des Plantes

Eline Door Eline

Midden in het – vaak onontdekte – 5e arrondissement van Parijs vind je een stukje groen paradijs en dit stukje groen is groter dan je zou denken. Het is de Jardin des Plantes. Deze botanisch tuin biedt een oase aan rust en een grote variatie bloemen en planten. Maar dat niet alleen. Je kunt hier ook een bezoekje brengen aan drie grote serres, een indrukwekkend museum over de evolutie van planten en dieren én een dierentuin!! 🐵🙃

De serres

In het Jardin des Plantes staan drie grote serres. Elke serre herbergt een eigen biodiversiteit:

  • De eerste serre is gewijd aan vegetatie afkomst van Nieuw-Caledonië. Nieuw-Caledonië zijn een aantal eilanden in de buurt van Australië. Ze maken maken deel uit van Frankrijk. Omdat de vegetatie op deze landen heel lang geïsoleerd is geweest hebben de planten zich helemaal gespecialiseerd. 76% van de soorten bestaat nergens anders ter wereld!😄
  • De tweede serre herbergt planten die kunnen overleven in de meeste droge omstandigheden. Bijvoorbeeld in de woestijn. Het is heel erg interessant om te achterhalen op welke manier planten in deze droge omstandigheden overleven. Omdat ze erg weinig water krijgen en bovendien vaak in de brandende zon staan moeten ze namelijk erg creatief zijn. Welke creatieve manieren deze planten hebben bedacht om te overleven leer je in deze serre. Wist je dat sommige planten zelfs vuur kunnen weerstaan? 😮🔥
  • De derde serre laat de evolutie en voortplantingsprocessen van planten zien. Ook zie je hier reconstructies van uitgestorven planten en fossielen.
Serres Jardin des plantes

©Corinne Moncelli

Serres Jardin des plantes

©Corinne Moncelli

Dierentuin

De dierentuin in het Jardin des plantes heet ‘Ménagerie du Jardin des Plantes’ en herbergt wel 180 verschillende soorten diersoorten! 🐵😄
Er wordt in de dierentuin (net als in de serres en in de galerie) veel aandacht geschonken aan een rijke biodiversiteit en het behoud van de natuur. En door middel van interessante rondleidingen en lezingen die gegeven worden door verzorgers kom je als bezoeker meer te weten over de dieren en hun gedrag.

Tickets voor de dierentuin kun je heel gemakkelijk online bestellen. Het voordeel is dat je dan niet in de rij hoeft te staan.

Rode panda de Jardin des Plantes Dierentuin

Rode panda de Jardin des Plantes ©Brian Henderson

Grande Galerie de l’Évolution

De Grande Galerie de l’Évolution is een museum in het Jardin des Plantes en een echte aanrader om eens te bezoeken. Het is onderdeel van het Natuurhistorisch Museum van Parijs. Hier maak je een reis langs de evolutie van dieren en planten. Zowel het gebouw als de tentoonstellingen zijn erg indrukwekkend. Ook voor kinderen. Er zijn namelijk heel veel opgezette dieren te zien en er zijn veel beeldschermen die op een interactieve manier informatie overbrengen. Ook wordt er veel gebruik gemaakt van dierlijke geluiden en geluiden uit de natuur, zoals een onweersbui.

De begane grond is gewijd aan het leven in de zee (daar is uiteraard over nagedacht, want het zeeleven bevindt zich lager dan het leven op land). Op de eerste verdieping zijn heel veel grote zoogdieren te zien. Het zijn vooral grote zoogdieren die leven op de Savannes van Afrika. De twee verdiepingen daar boven zijn gewijd aan evolutie en de invloed van de mens op de natuur en het klimaat. Ook is er een exhibitie gewijd aan uitgestorven dieren. Dit is natuurlijk heel somber, maar goed voor het creëren van bewustzijn. Er zijn niet veel musea die hier veel aandacht aan besteden. Wat dat betreft heeft de Grande Galerie de l’Évolution wel een paar hele unieke tentoonstellingen.

Wat dit museum nog meer zo uniek maakt is dat de lichten en de geluiden van de dieren worden afgestemd op het tijdstip van de dag. ’s Ochtends beleef je het museum dus op een hele andere manier dan ’s avonds😊 Echter, sommige mensen vinden het museum erg donker. Daar moet je je van tevoren misschien even op instellen.

Klein minpuntje voor de niet-Frans sprekenden onder ons: de bordjes met informatie zijn alleen in het Frans 😅 Wel kun je hier en daar een informatie kaart pakken. Hierop staat wat informatie in het Engels.

Boek hier je tickets voor de Grande Galerie de l’Évolution:

Tickets Louvre

galerie de l'évolution Parijs

Grande Galerie de l’évolution © Jori Avlis

Lichtfestival

In de winter wordt er in het Jardin des Plantes een geweldig lichtfestival georganiseerd. De tentoonstellen, waar duizenden lichtjes bij gebruikt worden, wordt  georganiseerd rondom een bepaald thema. Het is wel leuk om dit even in de gaten te houden, mocht je in de winter (rond Kerst) in Parijs zijn 🙂

Lichtfestival in het Jardin des Plantes Parijs

Lichtfestival in het Jardin des Plantes

Interactieve plattegrond

De Jardin des Plantes is best een grote tuin. Het kan handig zijn om voor je bezoek even de plattegrond te bekijken. Er is een interactieve plattegrond beschikbaar op de website van het Jardin des Plantes.