Arc de Triomphe

De Arc de Triomphe is een triomfboog in Parijs. Hij is niet te missen in het straatbeeld van Parijs. Het pronkstuk aan het einde van de beroemde Champs-Elysées, waar de Tour de France zijn eindronde maakt. Hij is te vinden in het 8e arrondissement van Parijs op de Place Charles de Gaulle.  Een bijzonder fenomeen, want het is een grote rotonde met auto’s waar maar liefst twaalf straten samenkomen! Vanuit de lucht is dit een mooi gezicht. Het is een van de drukste kruispunten in Parijs. Gelukkig vindt er een looptunnel plaats onder het kruispunt zodat bezoekers van de Arc de Triomphe zonder gevaar voor hun leven het monument van dichtbij kunnen bekijken.

Ontwerp Arc de Triomphe

De Arc de Triomphe werd 1806 gebouwd na een opdracht van de bekende Franse leider Napoléon Bonaparte.  Een triomfboog wordt meestal gezien als een prestigieuze herinnering. Hij is ontworpen door Jean-François Chalgrin. De Romeinse triomfbogen waren een voorbeeld voor zijn ontwerp. Op het monument zijn  Fransen afgebeeld. Ze zijn aan het vechten tegen Barbaren.

Jean-Pierre Cortot, François Rude, Antoine Étex, Pradier en Lemaire zijn bekende Franse beeldhouwers die de beelden op de boog hebben gemaakt. De beelden op de boog staan symbool voor vier taferelen uit de Franse geschiedenis:

  • Het vertrek der vrijwilligers van 1792: de Marseillaise
  • Vrede
  • Weerstand
  • De Triomf van 1810

Over het vertrek der vrijwilligers van 1792:
Dit beeld gaat over de strijd tijdens de Franse Revolutie. De mannen op dit beeld worden aangestuurd door de godin van de strijd. De Franse revolutie wordt in dit beeld als een heldhaftige en edele strijd gepresenteerd. De gezichtsuitdrukking van de godin draagt daaraan bij: zij zweept op een fanatieke manier de strijders op. Rude zei over De Marseillaise: “Ik geloof dat dit werk goed is geworden, omdat er iets in zit dat mijn eigen ziel warm en koud doet worden.” De Marseillaise is ook de titel van het Franse volkslied.

Aan de binnenkant van de boog staan de namen van 558 belangrijke generaals. Aan de bovenkant van de boog zijn dertig schilden te zien. Hierop staan de belangrijkste overwinningen van Napoleon.

Arc de Triomphe Parijs

De onderkant van de boog. Foto door: Greg Long

Betekenis Wereldoorlogen Arc de Triomphe

De Arc de Triomphe heeft ook een belangrijke betekenis met betrekking tot de twee wereldoorlogen. Onder de Arc bevindt zich het Graf van de Onbekende Soldaat. Dat werd na de eerste wereldoorlog aangelegd. Hij is nooit geïdentificeerd, maar hij heeft gestreden voor zijn vaderland. Onder de Arc de Triomphe bevindt zich ook een eeuwig brandend vuur. Dit brandt om alle gesneuvelde soldaten te herdenken die hebben gestreden in zowel de Eerste als de Tweede Wereldoorlog.

Eeuwig brandend vuur onder de Arc de Triomphe

Eeuwig brandend vuur onder de Arc de Triomphe. Foto door: Jeff Boulter

De Arc de Triomphe bezoeken – Uitzicht over Parijs

Het is mogelijk om de Arc de Triomphe te bezoeken. Dit is het ook meer dan waard omdat je vanaf boven een super mooi uitzicht hebt over de stad inclusief de Eiffeltoren. Maar je moet er wel wat voor over hebben.
Voor het uitzicht vanaf 50 meter is een klim van 284 treden omhoog nodig. Mindervaliden hoeven deze klim natuurlijk niet te maken, zij kunnen gebruik maken van de lift.

Arc de Triomphe

Trappen naar de top van de Arc de Triomphe. Foto door: Nicolas Elizaga

Het is even een hele trip naar boven. Maar als je daar dan eenmaal bent heb je echt fantastisch uitzicht over Parijs! Je ziet vanaf hier bijvoorbeeld de Champs-Élysées en de Eiffeltoren.

Arc de Triomphe

Uitzicht op de Champs-Élysées

Je komt wellicht in de verleiding om de drukste rotonde van Europa over te steken om bij de Arc de Triomphe te komen. Doe dit absoluut NIET! Vanaf de noordkant van de Champs-Élysées zijn er voetgangerstunnels die naar de Arc de Triomphe leiden. Maak daar gebruik van.

Place to be tijdens oud en nieuw

Wist je dat de Arc de Triomphe de echte place to be is tijdens oud en nieuw in Parijs? Duizenden mensen verzamelen zich op oudjaarsavond op de Champs-Élysées om een glimp op de kunnen vangen van de Arc de Triomphe. Hier wordt jaarlijks een zeer spectaculaire lichtshow gegeven en heel af en toe wordt men zelfs verrast met een waanzinnige vuurwerkshow. Hier zie je hoe dat eruit ziet:

Voorkom een wachtrij, koop alvast tickets

Het is heel herkenbaar, te weinig tijd en teveel te zien. Daarom biedt Tiqets speciale ‘priority entrance’ tickets voor de Arc de Triomphe! Hierdoor hoef je niet meer in de rij te staan er krijg je zo toegang. Bestel, betaal via onder andere iDeal en je ontvangt de tickets direct in je mailbox. De lange wachtrijen voor de kassa’s loop je voorbij en op vertoon van het ticket op je smartphone, loop je zo door! Ideaal! Ik raad het zeker aan om deze tickets te kopen voordat je naar Parijs gaat. Met deze tickets krijg je ook toegang tot het dak met prachtig uitzicht over de stad en de Eiffeltoren. Je kunt ze kopen via de gele ‘Bestel nu!’ button. 🙂

Arc de Triomphe

Openingstijden Arc de Triomphe

April tot september 10.00 tot 23.00
Oktober tot maart 10.00 tot 22.30
Altijd geopend, behalve op 1 januari, 1 mei (dag van de arbeid), ochtend van 8 mei, 14 juli, 11 november en 25 december (Eerste Kerstdag).

Voor actuele informatie en openingstijden adviseer ik altijd om even de officiële website te checken voordat je de Arc de Triomphe wil bezoeken.