Champs-Élysées: alles wat je moet weten

Eline Door Eline

De Avenue des Champs-Élysées wordt door de Fransen “La plus belle avenue du monde” genoemd. Dit betekent: de mooiste laan van de wereld! Daar zijn de meningen uiteraard over verdeeld maar de Champs-Élysées is in ieder geval een hele bekende, brede, lange, goed verzorgde en prestigieuze laan in het 8e arrondissement van Parijs.
Het is eigenlijk een beetje vergelijkbaar met de PC Hooftstraat in Amsterdam. Er zijn namelijk vooral luxewinkels te vinden.

Aanzien van de Champs-Élysées

De  Champs-Élysées is een laan met een groot aanzien. Een pand huren kost € 900.000,– per 100 m² per jaar en is daarom alleen weggelegd voor de meest grote en welvarende bedrijven en winkels. Deze winkels zijn bijna onbetaalbaar voor de gemiddelde burger en trekken daarom vele bekende mensen met veel geld. Toch vindt er een verandering plaats in de samenstelling van de winkels aan de Champs-Élysées. Dat komt bijvoorbeeld door de komst van ketens zoals Starbucks en McDonalds. Om deze verandering tegen te gaan verbood de gemeente van Parijs  de winkelketen H&M om een filiaal te openen. Zo wordt voorkomen dat het aanzien van de winkelstraat verandert.

Tip: Wist je dat de Champs-Élysées elke eerste zondag van de maand autovrij is? 😍🚗 Dit is dus dé ideale dag om mooie foto’s te maken en lekker te wandelen zonder de drukte. De Champs-Élysées is autovrij van 11.00 tot 18.00 uur. Overigens zijn de eerste vier arrondissementen in Parijs grotendeels autovrij tussen 10:00-18:00 uur op de eerste zondag van de maand.

Champs-Elysées Parijs
Champs-Elysées Parijs

Winkelen op de Champs-Elysées?

Als je een dikke portemonnee hebt is het ideaal om te shoppen in de zogenoemde ‘Gouden Driehoek’, bestaande uit de Avenue des Champs-Élysées, Avenue Montaigne en Avenue Georges V. Hier vind je namelijk heel veel luxe designwinkels en modehuizen. Persoonlijk is het niet mijn place to be om te winkelen, omdat ik daar het budget niet voor heb 🙄 Dit geldt overigens voor de meeste mensen, denk ik.🤔Als je echt lekker wilt winkelen met een modaal budget kun je het beste even andere winkelstraten in Parijs opzoeken.

Wil je weten wat de beste winkelstraten van Parijs zijn? Hier schreef ik er een artikeltje over.

Jaarlijkse evenementen op de Champs-Élysées

Buiten het feit dat de Avenue des Champs-Élysées zo beroemd is door zijn luxe aanzien, strijkt het ook populariteit op met grote evenementen die plaats vinden op de boulevard. Hier zijn enkele voorbeelden.

Tour de France
De laatste etappe van de Franse wielerronde de ‘Tour de France’ eindigt traditioneel getrouw in Parijs op de wereldberoemde Champs-Élysées. Voorheen eindigde de tour altijd in het Vélodrome van Vincennes, maar een laatste rit over de Champs-Élysées is natuurlijk veel spectaculairder. Het is een mooie omgeving om te rijden, er kan echt mega veel publiek komen kijken en… ze rijden over kasseien. Niets rijdt natuurlijk zo onvoorspelbaar als een straat die bestaat uit kasseien.

Het parcours over de Champs-Élysées is een zware beproeving voor de wielrenners. Zij hebben er al duizenden kilometers opzitten en rijden in Parijs hun laatste rondes. Naast de Champs-Élysées rijden ze ook voorbij Le Grand Palais, de Arc de Triomphe, Concorde en Rue de Rivoli. Na de finish vindt er een podium ceremonie plaats en worden de winnaars gehuldigd.

Tour de France op de Champs-Elysées
Tour de France op de Champs-Elysées. Foto door: youkeys

14 juli – 14 juillet
14 juli is een Franse nationale feestdag. Alle Fransen zijn vrij en Frankrijk herdenkt de bestorming van de Bastille. Dit was het begin van de Franse Revolutie die plaats vond in 1789.
Er zijn op 14 juli enorm veel evenementen in Parijs, waaronder dus op de Champs-Élysées. Hier vindt de nationale militaire parade plaats. Er lopen dan zo’n 4000 militairen, politieagenten, brandweermannen en studenten mee. Het is enorm indrukwekkend en zeker waard om heen te gaan. Je moet er alleen wel al heel vroeg klaarstaan anders zie je niets meer.

Kerst in Parijs
Als je tijdens Kerst in Parijs bent moet je zeker even de Champs-Élysées bezoeken. Het is hier dan zoooo gezellig! De boulevard is sowieso echt prachtig verlicht en er heerst daardoor een echte kerstsfeer. Ook kun je op de Champs-Élysées de meest populaire kerstmarkt van Parijs vinden en kun je een ritje maken in een groot, fel verlicht reuzenrad.

Oud en Nieuw in Parijs
Tijdens oud en nieuw in Parijs staat de Champs-Élysées echt bomvol met mensen. Als je hier een plekje wilt bemachtigen moet je op tijd zijn. Zeker aan de kant van de Arc de Triomphe. Net voor 12 uur ’s nachts wordt er namelijk afgeteld tot het nieuwe jaar en daarna vindt er een lichtshow plaats op de Arc de Triomphe. Zeker waard om hier oud en nieuw te vieren. Ga er niet vanuit dat er iets te zien is bij de Eiffeltoren, want er wordt met oud en nieuw geen vuurwerk afgestoken.

Beleef een spectaculaire avondshow in de Lido

Hoewel de meeste panden aan de Champs-Élysées door de jaren heen een grote modernisering zijn ondergaan, vind je hier nog steeds het oorspronkelijke theater Lido waar de meest onvergetelijke avonden plaats vinden met spectaculaire dinershows. De Lido is daarom een icoon op de Champs-Élysées en zeker een bezoek waard als je naar Parijs gaat.

De allerbeste artiesten, waaronder acrobaten, zangers, zwaardenslikkers, balletdansers en kunstschaatsers, zijn speciaal voor deze show ingevlogen vanuit alle uithoeken van de wereld. Er is een indrukwekkend orkest, bestaande uit 45 instrumenten. En let ook even op de kostuums! Zo wegen de kostuums tezamen ruim 200 kilo en hangt er een immense kroonluchter aan het plafond, gemaakt van 40.000 kralen!

Beroemde artiesten als Édith Piaf, Josephine Baker en Elton John hebben ook ooit opgetreden in dit theater. Benieuwd wat je kan verwachten? Check even het filmpje hier onder:

Lijkt het jou leuk een van de spectaculaire shows bij te wonen? Hier kun je terecht voor tickets:

Tickets Louvre

Arc de Triomphe

De Champs-Élysées is eigenlijk een verbindingsweg tussen meerdere bezienswaardigheden. Aan het ene uiteinde vind je de Arc de Triomphe. Deze kun je betreden. Vanaf boven op de Arc de Triomphe heb je  heel mooi uitzicht over Parijs en kun je direct uitkijken over de Champs-Élysées. Ook kun je vanaf boven de Eiffeltoren zien. Meer informatie over de Arc de Triomphe vind je hier. En tickets voor de Arc de Triomphe kun je hier bestellen.

Aan het andere uiteinde van de Champs-Élysees vind je Jardin des Tuileries en het Louvre.

Champs-Elysées Parijs
Arc de Triomphe
Reacties
 1. Hoi! Super leuke website! Ik vroeg mij af welke winkelstraten je aanraad om te shoppen met een normaal budget.

  Groetjes,
  Hanna

 2. Hallo

  Leuke site met handige tips!
  1 ding wat ik nergens kan vinden is of er in januari nog leuke sfeerverlichting is. Mijn dochter wil dit graag zien. Ik lees net op de site dat die verlichting er met kerst is. Rond de kerst gaan is alleen helaas geen optie. Maar geldt dit ook voor januari?
  Alvast hartelijk dank.

  Met vriendelijke groet,

  Rani

  • Hoi Rani,

   Dankjewel voor je berichtje. Leuk dat jullie in januari naar Parijs gaan en fijn dat je de informatie op Wegwijs naar Parijs kunt gebruiken bij de voorbereidingen daarvan.

   De Kerstverlichting is nog t/m half januari. Dus als je aan het begin van januari in Parijs gaat kun je er nog mooi van meegenieten 🙂
   Daarna wordt het wel minder.

   Groetjes,
   Eline | Wegwijs naar Parijs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *