Metro van Parijs

Als je veel van Parijs wilt zien kun je het beste reizen met de metro. De metro van Parijs is snel, makkelijk en zorgt ervoor dat je het drukke verkeer in Parijs kunt ontlopen. Om ervoor de zorgen dat jouw reis in Parijs helemaal smooth verloopt deelt een local hier de beste tips voor een reis met de metro in Parijs 😊

 1. Plan je reis in de reisplanner
 2. Welk ticket moet ik kopen voor mijn reis met de metro in Parijs?
 3. Bewaar je tickets niet bij je telefoon!
 4. Bewaar je gebruikte tickets
 5. Waar kun je tickets kopen?
 6. Binnen welke zones reis ik?
 7. Met de metro naar Disneyland Parijs
 8. Parkeer je auto buiten de stad en pak de metro
 9. Fiets meenemen in de metro
 10. Metrokaart van Parijs

Plan je reis in de reisplanner

Deze tip zou ik aan iedereen geven, waar ook ter wereld. Het is altijd goed om jezelf voldoende voor te bereiden. Als je je reis van tevoren in de reisplanner plant weet je precies welke lijnen je moet pakken. Een bijkomend voordeel is dat de reisplanner je reis kan omleiden op het moment dat er ergens werkzaamheden zijn of als er een ongeluk is gebeurd. Gelukkig gebeurt dat niet zoveel, maar je weet maar nooit.

Je hebt eigenlijk drie opties:

 1. Voor op de laptop: Je kunt de reisplanner openen via deze link. Dan kun je je reis op de computer plannen.
 2. Voor actuele reisinformatie download je voordat je naar Parijs vertrekt de RATP app. Deze app is eigenlijk de 9292ov van Parijs. In deze app kun je je reis plannen en wordt je route gebaseerd op actuele informatie.
 3. Wil je liever geen gebruik maken van internet als je in Parijs bent? En vind je het ook leuk om wat extra informatie over bezienswaardigheden in de buurt te ontvangen? Download voordat je naar Parijs vertrekt de ‘Next Stop Paris – RATP app‘. Deze app is speciaal ontwikkeld voor toeristen of reizigers die een bezoek aan Parijs brengen. En een bijkomend voordeel: deze app is beschikbaar in het Nederlands.

Beide apps zijn te downloaden voor Android en iOS.

Metro Parijs reisplanner app

RATP app © Bruno Marguerite

Welk ticket moet ik kopen voor mijn reis met de metro in Parijs?

Dit is een van de meest gestelde vragen door bezoekers op Wegwijs naar Parijs. We kunnen helaas niet elke individuele vraag beantwoorden, daarom proberen we hier een zo goed mogelijk overzicht te geven van de tickets die worden aangeboden.

 • T+ ticket: dit ticket is een enkeltje. Het maakt niet uit waar je naartoe gaat. Je betaalt een vaste prijs en kunt dan binnen Parijs reizen waar je heen wilt. Je kunt er ook mee overstappen op een andere lijn. Zolang je maar binnen het metro-netwerk blijft. Ga je eenmaal naar buiten? Dan kun je je ticket weggooien, want dan is hij niet meer geldig.
  Tip voor korting: Je kunt van deze tickets ook gelijk 10 stuks kopen. Dit heet een ‘carnet’. Je bent in dat geval goedkoper uit 😊 Klik op de link voor extra informatie.
  _
 • Mobilis: dit is een dagpas. Als je 1 dag volledig onbeperkt wilt reizen in Parijs kun je een mobilis ticket kopen. Je bepaalt zelf het aantal zones waarbinnen je wilt reizen. De prijs van deze dagpas is afhankelijk van het aantal zones waarbinnen je wilt reizen. Het is verstandig om een dagpas te kopen als je van plan bent veel met de metro te reizen. Klik op de link voor extra informatie.
  _
 • Paris Visite travel pass: dit is een meerdaagse dagpas. Dit ticket koop je als je meerdere dagen in Parijs verblijft en meerdere dagen onbeperkt met het openbaar vervoer wilt reizen. Je kunt zelf kiezen voor hoeveel dagen je gebruik wilt maken van dit ticket. De prijs is afhankelijk van het aantal dagen. Een bijkomend voordeel van de Paris Visite travel pass is dat je korting krijgt op verschillende bezienswaardigheden in Parijs. Hecht je daar geen waarde aan? Dan kun je beter een ‘mobilis’ ticket kopen. Klik op de link voor extra informatie.
  _
 • Weekendpas voor onder de 26 jaar. Ben je jonger dan 26 en ga je een weekend naar Parijs? Dan kun je een weekendpas met korting kopen 😊Klik op de link voor extra informatie.

_
Vanaf 2021 zal het papieren metrokaartje van Parijs vervangen worden door een oplaadbare pas 😄

Bewaar je tickets niet bij je telefoon!

Belangrijke tip! Bewaar de tickets die je hebt gekocht voor de metro niet bij je telefoon! De kans dat ze dan niet meer werken wordt dan namelijk een stuk groter omdat de magneetstrip daar onbruikbaar van kan worden. Heel vaak heb ik deze fout zelf gemaakt. Elke keer deed mijn ticket het weer niet en ik snapte maar niet waarom 😅 Later kwam ik erachter dat ze niet bij je telefoon bewaard kunnen worden.
Komt het toch voor dat je een ticket nog niet hebt gebruikt, maar dat hij niet werkt? Loop dan even naar een bemand loket en leg je probleem uit. Deze mensen zijn altijd heel behulpzaam en printen een nieuw ticket voor je uit 😊

Bewaar je gebruikte tickets

Zorg ervoor dat je ook je gebruikte tickets bewaart en bij je houdt. Het kan namelijk voorkomen dat je in de metro gecontroleerd wordt. Controle gebeurt niet heel regelmatig, maar als je gepakt wordt kun je een flinke boete verwachten. Dat zou zonde zijn van een leuk dagje Parijs 😌

Waar kun je tickets kopen?

Tickets voor de metro kunnen op 3 verschillende plekken gekocht worden:

 • In een ticketmachine, te vinden op elk metrostation.
 • Bij een bemand loket, te vinden op bijna elk metrostation.
 • Op de website van Paris Info

En als je bijvoorbeeld met de Thalys naar Parijs reist kun je aan boord van de Thalys al tickets voor de metro kopen. Dit is heel handig, want dan hoef je bij aankomst in Parijs niet in de rij te staan voor een ticketmachine.

Tickets metro Parijs

Paris Visite ticket metro Parijs ©albyantoniazzi

Binnen welke zones reis ik?

Omdat de prijs van je ticket afhankelijk is van het aantal zones waarbinnen je reist, is het handig om te weten binnen welke zones je gaat reizen. De meeste bezienswaardigheden liggen binnen zone 1 t/m 3. Vaak is een ticket voor zone 1 t/m 3 dus genoeg, maar het kan bijvoorbeeld zijn dat jouw hotel of verblijfplaats buiten deze zones ligt. Op deze kaart zijn de zones heel duidelijk zichtbaar 🙂

Een aantal grote bezienswaardigheden liggen buiten zone 1 t/m 3, voorbeelden hiervan zijn:

Château de Vincennes Parijs Bezienswaardigheden 12e arrondissement

Uitzicht op de kapel van Vincennes ©cecilececilececile

Met de metro naar Disneyland Parijs

“Hoe kan ik vanuit Parijs met de metro naar Disneyland Parijs reizen?”
Deze vraag krijgen we heel vaak, vandaar dat we hem even uitlichten 😏
Vanuit Parijs reis je rechtstreeks naar Disneyland Parijs met de RER A.
De RER is ook gewoon een metro, behalve dat hij ook bestemmingen buiten de stad heeft (zoals Disneyland).

Welk ticket heb ik nodig?
Om gebruik te maken van de RER A heb je geen speciaal ticket nodig. Je kunt gebruik maken van dezelfde tickets die hierboven uitgelicht worden☝️

Waar stap ik op?
De RER A vertrekt elke 10 minuten vanuit Parijs. Je kunt bij deze stations opstappen: La Défense, Charles-de-Gaulle-Étoile, Auber, Châtelet – Les Halles, Gare de Lyon, Nation & Vincennes.

Hoe lang duurt mijn reis?
Vanuit Parijs ben je ongeveer 40 minuutjes met de RER A onderweg om aan te komen in Disneyland Parijs.

Parkeer je auto buiten de stad en pak de metro

Iets wat ik al op jonge leeftijd leerde van mijn ouders: ga niet met de auto de stad in, maar parkeer hem gewoon ergens dichtbij een metrostation buiten de stad en reis verder met de metro 🙃 Je bespaart jezelf zoveel moeite. Parkeren in Parijs is onhandig, stressvol, duur en niet verstandig. Parijzenaren zijn namelijk niet allemaal even voorzichtig met parkeren. Voor je het weet staat er een deur in de zijkant van je auto of is je nummerbord eraf gereden. Dat zou zonde zijn van je leuke dagje in Parijs, toch? 😉

Metro Parijs

Metro Parijs

Fiets meenemen in de metro

Wil je graag je fiets meenemen in de metro? In gewone metrolijnen is het niet toegestaan om een fiets mee te nemen, maar het is wel toegestaan om je fiets mee te nemen als je met de RER reist. Het is hier toegestaan om een fiets mee te nemen op de volgende dagen en tijden:

Maandag tot en met vrijdag: voor 6:30, tussen 9:30-16:30 en na 19:30 uur. (Dus buiten de spits).
Zaterdagen, zondagen en feestdagen zonder beperkingen.

Op de treinen van de RER lijnen staan er op de buitenkant bij de deur pictogrammen van een fiets. Dit is niet bij elke deur, maar om de zoveel deuren. Je kunt instappen bij de deuren waar een pictogram van een fiets te zien is. Een voorwaarde is dat je andere metro-reizigers niet stoort met het meenemen van je fiets en dat je gebruik maakt van een inklapfiets.

Metrokaart van Parijs

Last but not least hierbij nog de metrokaart van Parijs en een ovezichtje van de RER lijnen.
Voor een uitvergroting kun je op de foto klikken.
Als je dit formaat toch te klein vindt kun hier je de metrokaart van Parijs downloaden.
Voor een online interactieve kaart klik hier.

metrokaart parijs

Metrokaart van Parijs

Metrokaart van Parijs

RER

Reacties
Heb je vragen, tips, ideeën of wil je iets delen? Laat het weten in een reactie hier onder.
 1. hallo, een vraagje

  Ik ga met mijn zoon (13) 2 dagen naar parijs voor zijn verjaardag.
  Wij landen op vliegveld Orly, en verblijven in parijs, als we de Parijs Visite Pass kopen kunnen we dan ook van vliegveld naar parijs toe op deze pas?

  Daar we veel willen zien moet ik dan de pas zone 1-3 of 1-5 nemen?

  In afwachting van uw advies

  1. Beste Sjaak,

   Bedankt voor je berichtje. Hartstikke leuk dat je je zoon meeneemt naar Parijs!
   Met een Parijs Visite Pass kunnen jullie inderdaad van- en naar Orly Airport reizen.
   Het is dan wel nodig om de pas voor zone 1 t/m 5 te kopen omdat Orly Airport in zone 5 ligt.
   Het voordeel is dan dat jullie overal naar toe kunnen reizen in Parijs, ongeacht in welke zone een bepaalde bezienswaardigheid ligt.

   Ik hoop hiermee je vraag beantwoord te hebben 🙂 Heel veel plezier in Parijs!

   Met vriendelijke groetjes,
   Eline | Wegwijs naar Parijs

 2. Hallo
  Ik ga in april 3 dagen naar Parijs met de trein en verblijf dan in een hotel in Parijs.
  Mij vraag is, kan je ook een meer daagse zone kaart van de metro kopen voor 2 personen

  1. Beste Ruud,

   Leuk dat jullie 3 dagen naar Parijs gaan. Jullie kunnen zeker een meerdaagse zone kaart voor de metro kopen.
   Deze gaan wel per persoon, dus dan zou je voor jullie allebei een losse kaart moeten kopen.

   Met vriendelijke groet,
   Eline | Wegwijs naar Parijs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *