Metro van Parijs

Eline Door Eline

Als je veel van Parijs wilt zien kun je het beste reizen met de metro. De metro van Parijs is snel, makkelijk en zorgt ervoor dat je het drukke verkeer in Parijs kunt ontlopen. Om ervoor de zorgen dat jouw reis in Parijs helemaal smooth verloopt deelt een local hier de beste tips voor een reis met de metro in Parijs 😊

Wij krijgen heel veel vragen over metrotickets in de reacties. We kunnen ze helaas niet allemaal beantwoorden. Kijk even goed tussen de reacties om mensen een vergelijkbare vraag hebben als jij. Misschien staat het antwoord er al tussen 🙂

Metro van Parijs

Welk ticket moet ik kopen voor mijn reis met de metro in Parijs?

Dit is een van de meest gestelde vragen door bezoekers op Wegwijs naar Parijs. We kunnen helaas niet elke individuele vraag beantwoorden, daarom proberen we hier een zo goed mogelijk overzicht te geven van de tickets die worden aangeboden.

 • T+ ticket: dit ticket is een enkeltje. Het maakt niet uit waar je naartoe gaat. Je betaalt een vaste prijs en kunt dan binnen Parijs reizen waar je heen wilt. Je kunt er ook mee overstappen op een andere lijn. Zolang je maar binnen het metro-netwerk blijft. Ga je eenmaal naar buiten? Dan kun je je ticket weggooien, want dan is hij niet meer geldig.
  Je kunt hiermee door het hele centrum van Parijs reizen (zone 1 t/m 2). Je kunt ook blijven zitten in de metro en meerijden naar zone 3 (bijv. naar La Défense).
  Je kunt ook met de RER binnen Parijs reizen met dit ticket. Als je met de RER buiten het centrum van Parijs wil moet je een ‘point to point’ ticket kopen. Bijvoorbeeld als je naar Disneyland reist. Zie verderop in dit artikel.
  Tip voor korting: Je kunt van deze tickets ook gelijk 10 stuks kopen. Dit heet een ‘carnet’. Je bent in dat geval goedkoper uit 😊 Je kunt ook een Navigo pas gebruiken, dan zijn je losse ritjes ook goedkoper.
 • Mobilis: dit is een dagpas. Als je 1 dag volledig onbeperkt wilt reizen in Parijs kun je een mobilis ticket kopen. Je bepaalt zelf het aantal zones waarbinnen je wilt reizen. De prijs van deze dagpas is afhankelijk van het aantal zones waarbinnen je wilt reizen. Voor zone 1 t/m 3 kost dit €11,30. Binnen deze zones kun je naar bijna alle bezienswaardigheden in Parijs. Het is verstandig om een dagpas te kopen als je van plan bent veel met de metro te reizen. Klik op de link voor extra informatie.
 • Paris Visite travel pass: dit is een meerdaagse dagpas. Dit ticket koop je als je meerdere dagen in Parijs verblijft en meerdere dagen onbeperkt met het openbaar vervoer wilt reizen. Je kunt zelf kiezen voor hoeveel dagen je gebruik wilt maken van dit ticket. De prijs is afhankelijk van het aantal dagen. Een bijkomend voordeel van de Paris Visite travel pass is dat je korting krijgt op verschillende bezienswaardigheden in Parijs. Hecht je daar geen waarde aan? Dan kun je beter een ‘mobilis’ ticket kopen. Klik op de link voor extra informatie. Hier vind je een folder met welke kortingen je krijgt.
 • Weekendpas voor onder de 26 jaar. Ben je jonger dan 26 en ga je een weekend naar Parijs? Dan kun je een weekendpas met korting kopen. Je betaalt dan €4,60 per ticket voor zones 1-3 (het centrum) 😊 Hiermee kun je het hele weekend onbeperkt reizen. Klik op de link voor extra informatie.
 • Navigo weekabonnement: Ga je vaak met de metro dan kun je een weekabonnement afsluiten op je Navigo kaart. Het abonnement is geldig in alle zones en kost €30 per week. Het abonnement is geldig van maandag tot en met zondag (dus ook als je ‘m pas op donderdag koopt.) Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een foto van jezelf op pasfoto formaat. Klik op de link voor alle informatie over deze kaart en het abonnement.

Het oude papieren ticket wordt volledig vervangen door een fysieke pas 😄 Deze pas heet ‘Navigo‘ en is vergelijkbaar met de Nederlandse OV-chipkaart. Het enige verschil is dat je er geen geldbedrag op kunt zetten, maar bovenstaande tickets. Hoe en waarom? Ik leg het je allemaal uit in dit artikel.

navigo pas metro parijs abonnement ov chipkaart opladen
©Wegwijs naar Parijs
De anonieme kaart. Dit noemen ze de Navigo Easy Pass
©Wegwijs naar Parijs

Je kunt tegenwoordig ook met je telefoon inchecken. Daarvoor moet je een Navigo Pas kopen op je telefoon. Dit kan via de Île-de-France Mobilités app. Meer daarover in het artikel over de Navigo pas.

Bewaar je papieren tickets niet bij je telefoon!

Belangrijke tip! Bewaar de tickets die je hebt gekocht voor de metro niet bij je telefoon! De kans dat ze dan niet meer werken wordt dan namelijk een stuk groter omdat de magneetstrip daar onbruikbaar van kan worden. Heel vaak heb ik deze fout zelf gemaakt. Elke keer deed mijn ticket het weer niet en ik snapte maar niet waarom 😅 Later kwam ik erachter dat ze niet bij je telefoon bewaard kunnen worden.
Komt het toch voor dat je een ticket nog niet hebt gebruikt, maar dat hij niet werkt? Loop dan even naar een bemand loket en leg je probleem uit. Deze mensen zijn altijd heel behulpzaam en printen een nieuw ticket voor je uit 😊

Waar kun je tickets kopen?

Tickets voor de metro kunnen op verschillende plekken gekocht worden:
1. In een ticketmachine, te vinden op elk metrostation.
2. Bij een bemand loket, te vinden op de wat grotere metrostations
3. Op de website van Paris Info (is iets minder handig)
4. Via de Île-de-France Mobilités app. Op deze manier kun je ze op je telefoon uploaden.
5. In de trein naar Parijs. Dit is heel handig, want dan hoef je bij aankomst in Parijs niet in de rij te staan voor een ticketmachine.

tickets metro parijs
metro tickets parijs automaat

Welke metrohalte voor welke bezienswaardigheid?

Hier onder zie je welke metrolijnen je kunt pakken naar een aantal leuke bezienswaardigheden en musea + bij welke halte je moet uitstappen. De tekst tussen de haakjes is de uitstaphalte 🙂
Ook hebben we een linkje geplaatst naar een betrouwbare website waar je tickets kunt kopen voor deze bezienswaardigheden of musea.

Het Louvre: Lijn 1 (Palais-Royal) of 7 (Musée du Louvre)- Boek hier je tickets
Arc de Triomphe: Lijn 1, 2 of 6 (Charles de Gaulle-Etoile) – Boek hier je tickets
Opéra Garnier : Lijn 3, 7 of 8 (Opéra) – Boek hier je tickets
Musée d’Orsay: Lijn 12 (Solférino) – Boek hier je tickets
Rondvaart over de Seine: Lijn 6 (Trocadéro) – Boek hier je tickets
Musée de l’Orangerie: Lijn 1, 8 of 12 (Concorde) – Boek hier je tickets
PSG Stadium Tour: Lijn 9 (Porte de Saint Cloud) – Boek hier je tickets
Louis Vuitton Experience: Lijn 1 (Les Sablons)- Boek hier je tickets
Disneyland: RER A (Marne la Vallée / Chessy) – Boek hier je tickets
Paleis van Versailles: RER C (Château Rive Gauche)-Boek hier je tickets
Tour Montparnasse: Lijn 4, 6, 12 of 13(Montparnasse-Bienvenue)-Boek hier je tickets

Plan je reis in de reisplanner

We krijgen heel veel vragen hoe je het beste van A naar B kunt komen met de metro. Eigenlijk is dat heel simpel op te zoeken. Ik gebruik daarvoor altijd Google Maps. Vul je aankomst- en vertrekpunt in en Google laat precies zien welke metrolijnen je kunt pakken.

Metro Parijs reisplanner app

Binnen welke zones reis ik?

Omdat de prijs van je ticket afhankelijk is van het aantal zones waarbinnen je reist, is het handig om te weten binnen welke zones je gaat reizen. De meeste bezienswaardigheden liggen binnen zone 1 t/m 3. Vaak is een ticket voor zone 1 t/m 3 dus genoeg, maar het kan bijvoorbeeld zijn dat jouw hotel of verblijfplaats buiten deze zones ligt. Op deze kaart of deze kaart zijn de zones heel duidelijk zichtbaar 🙂

Een aantal grote bezienswaardigheden liggen buiten zone 1 t/m 3, voorbeelden hiervan zijn:

Château de Vincennes Parijs Bezienswaardigheden 12e arrondissement
Uitzicht op de kapel van Vincennes

Hoe reis ik van mijn hotel buiten de stad naar het centrum?

Ik krijg regelmatig berichtjes van mensen die een hotel buiten de stad hebben geboekt. Heel slim, want dat scheelt je best wat euro’s. Maar hoe reis je vervolgens van je hotel naar het centrum? Daar krijg ik dus best wel wat vragen over, vandaar dat ik het nu mee wil nemen in het artikel.

Tip: je kunt ook een Navigo Week abonnement nemen. Daarmee reis je een hele week onbeperkt voor €30. Hiermee kun je ook naar hotels en campings die nog in zone 5 liggen. Lees er meer over in ons artikel over de Navigo pas.

1. Reis ik met de metro of de RER?
Als je vanuit buiten het centrum reist heb je de RER nodig. De metro rijdt namelijk alleen binnen de ring van Parijs. Maar de RER is ook onderdeel van het openbaar vervoer van Parijs en lijkt heel erg op de metro. Het grote verschil is met name dat de RER veel sneller rijdt en dat er een grotere afstand tussen stations is. Het is dus een snelle manier om van buiten het centrum naar het centrum van Parijs te reizen.

2. Welk ticket heb je nodig?
Je hebt een speciaal ‘point-to-point’ ticket nodig. Ze noemen dit ook een Billet Origine-Destination.
Om dit ticket te kopen geef je aan vanaf welk station je gaat reizen en naar welk station je toe reist. Net als je dat zou doen als je een treinkaartje koopt. Je kunt ook een dagkaart kopen. Soms is dat voordeliger als je ook in het centrum nog met de metro reist.

3. Wat zijn de kosten?
Je kunt van tevoren online opzoeken wat de kosten zijn. Ga daarvoor naar deze website.
Je voert dan het adres in waarvan je vertrekt en de plek waar je naartoe wil. Afhankelijk van de afstand wordt de prijs bepaald. Je hoeft niet altijd een adres in te vullen. Je kunt bijvoorbeeld ook de naam van de bezienswaardigheid invullen die je wil bezoeken.
Doe dit even van tevoren, dat weet je gelijk welke RER je nodig hebt.

4. Waar koop je deze tickets?
Tickets koop je in het RER station. Dat kan via de automaat. Dan is het natuurlijk handig als je weet van- en naar welke halte je reist dus zoek dat even op via Google Maps.

Voorbeeld
Hier onder heb ik een voorbeeld. Ik heb deze website gebruikt. Iemand wilde van de Camping Sandaya Paris Maisons-Laffitte naar het centrum van Parijs. De halte die het meest dichtbij de camping ligt is ‘Maisons-Laffitte’. Ik heb er even voor gekozen dat deze persoon naar het Louvre wil. 😊 De halte bij het Louvre heet Châtelet les Halles (maar je kunt ook gewoon Louvre intypen). Ik voer beide haltes in op de website en ik zie precies welke RER lijn ik kan pakken, wanneer, hoe lang het duurt en hoeveel het kost.
Het ticket kost dan €4,95 voor een enkeltje. Zo kun je dat voor jezelf berekenen. Ook zie je dat je dus een Billet Origine-Destination nodig hebt.

Over het algemeen adviseer ik altijd om een point-to-point ticket/Billet Origine-Destination te kopen van je hotel naar het centrum en vanaf daar verder te gaan met een dagpas (afhankelijk van hoeveel je met de metro reist in het centrum. Een dagpas is voordeliger als je meer dag 5 keer op een dag de metro pakt).

Tip: reis jij met de auto naar Parijs? Een fijn hotel aan de rand van de stad waar je je auto kunt parkeren is Motel One.

Metro Parijs
Metro Parijs

Welk ticket heb ik nodig vanaf het centrum naar Disneyland Parijs?

Om van het centrum naar Disneyland Parijs te reizen (of andersom) kun je het makkelijkste de RER A nemen.
Disneyland Parijs bevindt zich op het einde van de RER A, bij station ‘Marne-La-Vallée Chessy’.
Je kunt vanuit het centrum bij elke halte van de RER A opstappen waar je wil. Het duurt ongeveer 35-40 minuten om met de RER A van- en naar Disneyland Parijs te reizen vanuit het centrum.

–> Tip: bestel je tickets voor Disneyland Parijs

Welk metro ticket heb ik nodig om naar Disneyland Parijs te reizen vanuit het centrum van Parijs?

Je hebt een Billet ile de France nodig. Dat is een ticket waarmee je aangeeft van welk station je vertrekt en bij welk station je uitstapt. Dit is een enkeltje. Je hebt er dus eigenlijk 2 nodig.
De halte van Disneyland Parijs is Marne-la-Vallée-Chessy.

De haltes in het centrum van Parijs zijn:
– La Défense
– Charles de Gaulle-Étoile
– Châtelet-Les Halles
– Gare de Lyon
– Nation
Kijk even welke halte in het centrum voor jou het beste uitkomt.
welk metro ticket disneyland parijs RER A

Waar koop ik een ticket om naar Disneyland Parijs te reizen?

Je kunt een metro ticket voor Disneyland Parijs kopen bij de automaten bij het metrostation (of RER station). Dan kies je de optie “Billet ile de France” en voer je je vertrek- en aankomststation in.
Je kunt ze ook online kopen op deze website.

Welk ticket heb ik nodig vanaf het centrum naar het Paleis van Versailles?

Om vanuit het centrum naar het Paleis van Versailles te reizen kun je het beste de RER C pakken. De RER C stopt bij de halte Château Versailles Rive Gauche. Dit is de halte die het meest dichtbij de entree van het Paleis van Versailles is.

–> tip: boek van tevoren tickets voor het Paleis van Versailles om de lange wachtrijen te voorkomen. Hier kun je tickets bestellen voor het Paleis van Versailles.

De RER C rijdt langs meerdere stations in het centrum van Parijs, dus je kunt opstappen bij de halte die voor jou het beste uitkomt. Bijvoorbeeld:
– Champs de Mars (dit is bij de Eiffeltoren)
– Port de l’Alma
– Invalides
– Musée d’Orsay
– Saint-Michel – Notre Dame

Welk metro ticket heb ik nodig om naar het Paleis van Versailles te reizen vanuit het centrum van Parijs?

Je kunt niet met een regulier metro ticket naar het Paleis van Versailles reizen. Je hebt hier een speciaal ticket voor nodig. Een retourticket kost €8. Hier kun je tickets kopen. Je kunt ook tickets bij een automaat op het metrostation/RER station kopen. Je koopt dan een Billet ile de France nodig. Dat is een ticket waarmee je aangeeft van welk station je vertrekt en bij welk station je uitstapt. Dit is een enkeltje. Je hebt er dus eigenlijk 2 nodig. Je kunt ook een dagkaart kopen. Als je op dezelfde dag ook nog in Parijs gebruik maakt van de metro is dat wel voordeliger.
De halte van het Paleis van Versailles is Château Versailles Rive Gauche

Metrokaart van Parijs

Hier onder heb ik een afbeelding van de metrokaart van Parijs en een ovezichtje van de RER lijnen.
Voor een uitvergroting kun je op de foto klikken.

metrokaart parijs
De metrokaart
RER kaart Parijs
De RER

Tip: neem metrolijn 6 voor het mooiste uitzicht op de Eiffeltoren

Als laatste wil ik je een leuke tip meegeven. Metrolijn 6 rijdt over de bovenste verdieping van Pont de Bir-Hakeim. Deze metrolijn wil je nemen als je in Parijs bent omdat je vanuit hier fantastisch uitzicht hebt over de Eiffeltoren! 😍Zo heb je gelijk dat echte Parijse-gevoel te pakken! De 2 metro stations het dichtst bij de Pont de Bir Hakeim zijn station Bir-Hakeim en station Passy.

pont de bir hakeim parijs metrolijn 6 uitzicht eiffeltoren
pont de bir hakeim parijs metrolijn 6 uitzicht eiffeltoren
pont de bir hakeim parijs metrolijn 6 uitzicht eiffeltoren
Foto van @paris

Veel gestelde vragen

Welke metro tickets heb ik nodig of zijn het meest handig?

– Reis je veel met de metro? Neem dan een dagkaart.
– Reis je weinig met de metro? Koop dan losse tickets.
– Als je vanuit buiten de ring naar het centrum wil reizen heb je een point-to-point ticket nodig. Lees daarover meer in dit artikel.

Lees ook even de reacties, want veel mensen hebben hier al vragen over gesteld.

Hoe kom ik van mijn hotel naar …. ?

Gebruik hiervoor Google Maps. Voer het adres van je hotel in en de plek waar je naartoe wil. Google Maps geeft heel duidelijk aan welke metrolijnen je kunt pakken en bij welk metrostation je uit kunt stappen. Of plan je reis op deze website. Dan zie je ook meteen welk metro ticket wordt aangeraden.

Hoe werkt de metro van Parijs?

Om met de metro van Parijs te reizen heb je een geldig vervoersbewijs nodig. Dit vervoersbewijs heet de Navigo pas. Deze pas kun je kopen bij een loket in een trein- of metrostation. De pas zelf kost €2. Je kunt dan alle tickets op je pas zetten die hier in dit artikel staan beschreven. Bijvoorbeeld een los ticket (t-ticket) of dagpas (mobilis). Tickets op je pas zetten kan bij een loket, een automaat op het metrostation of via je telefoon met de ‘Bonjour RATP app’. Vervolgens kun je met de pas inchecken. Als je binnen dezelfde rit overstapt heb je geen nieuw ticket nodig. Als je weer uitcheckt heb je een volgende keer weer een nieuw ticket nodig, tenzij je gebruik maakt van een dagpas of weekabonnement.

Reacties
 1. Hi Eline,

  Ik was een week geleden in Parijs en voor jouw lezers goed om te weten dat je nog wél steeds papieren t+tickets kunt kopen voor de metro voor een enkele reis. We hadden dus geen Navigo pas nodig. Dit gaat op den duur wel veranderen maar nu dus nog niet..

 2. Hallo Eline

  alvast een dikke pluim voor je uitgebreide websites en tips om Parijs te bezoeken.
  Wij logeren volgende week met 4 personen, 3 vw en een 15-jarige in de wijk Suresnes nabij Parijs. Hoe verplaatsen we ons het best naar het centrum vanuit Suresnes. En kan dit allemaal met eenzelfde ticket of verschillende aankopen nodig voor dit traject? Kopen we nu best elk zo’n navigo kaart? En staat die op naam of kun je die doorgeven? Zijn er nog losse papieren tickets verkrijgbaar? Veel vragen, hopelijk kun je ons helpen want ik zie het even niet en wil graag goed voorbereid zijn.
  Alvast bedankt!
  Nathalie

  • Hoi Nathalie,

   Dankjewel voor je lieve complimentje. Goed dat je zo goed voorbereid wil zijn.
   Vanuit de wijk Suresnes kun je het beste naar Parijs reizen vanaf het metrostation van La Défense (La Défense train station).
   Jullie zitten net aan de andere kant van het bois de boulogne en daar rijden geen metro’s doorheen.
   Je kunt de bus pakken om op het metrostation van La Défense te komen.

   Als je vanuit het centrum van Parijs naar La Défense wil kun je dit met een t-ticket doen. Je mag dan meerijden tot zone 3.
   Voor de heenweg heb je een point-to-point ticket nodig. In bovenstaand artikel geef ik daar meer uitleg over.

   Je hebt tegenwoordig wel een navigo pas nodig, want ze verkopen geen papieren tickets meer. Je laadt alle ticketsoorten op de Navigo pas. Dat kan bij een automaat op het metrostation of via de app (zie dit artikel).

   Als je besluit een weekpas te nemen hoef je geen losse tickets en point to point tickets te kopen.
   Lees meer over de weekpas in het artikel over de Navigo pas. Een weekpas is wel vrij prijzig (€30,75), maar het is wel makkelijk. Het hangt er wel vanaf wanneer je precies naar Parijs gaat (welke dagen), maar lees daarover even meer in het artikel over de Navigo pas.
   😅
   Ik hoop dat het een beetje duidelijk is. Het ticketstelsel voor de metro in Parijs werkt een beetje omslachtig

   Groetjes,
   Eline | Wegwijs naar Parijs

 3. Hi Eline,

  ik ga voor het eerst de app gebruiken (en met pijn in ons hart niet de ouderwetse carnet / kaartjes ;-)). Kunnen we bij een digitale carnet, met meerdere personen gebruik maken van de tickets? Of moet daar een bepaalde tijd tussen zitten (zodat je niet gezamenlijk met 1 telefoon / app door de poortjes kan)?

  Dank alvast!

  • Hoi Joki!

   Goede vraag. Je kunt helaas niet met meerdere personen gebruik maken van 1 carnet. Dat komt omdat je niet met dezelfde telefoon of dezelfde Navigo pas op hetzelfde moment door de poortjes kan.

   Groetjes,
   Eline | Wegwijs naar Parijs

 4. Hoi Eline, ten eerste wat fijn dat je dit doet. Mensen helpen hier wegwijs uit te worden. Alvast bedankt voor de genomen moeite! Mijn vraag betreft onze opkomende reis begin mei naar Parijs. Ook wij willen een dagje naar Parijs vanaf Disneyland Parijs. Ik weet dat ik de RER A dan nodig heb. Ik wil echter vanaf Champs Elysees naar een hop on en hop off bus lopen. Klopt het dat dit op loopafstand is vanaf Charles de Gaulle – Etoile? Dan heb ik dus alleen een retour nodig van de RER en geen dagpas toch? Wat is jouw advies hoe ik dit het beste aan kan pakken met mijn gezin? Kan je op het station gewoon een enkeltje kopen? Of moet je een pas aanschaffen?

  Hartelijke groet,
  Winny

  • Hoi Winny,

   Dankjewel voor je berichtje en complimentje! Het klopt inderdaad dat er vlakbij Charles de Gaulle – Etoile een opstappunt voor de hop on hop off bus zit. Je hoeft dus geen dagpas te kopen. Zodra je in het centrum van Parijs bent kun je lekker verder reizen met de hop on hop off bus 🙂
   De RER tickets kun je daar ter plaatse op het station kopen. Je hebt point to point tickets nodig. Volgens mij zijn dit nog papieren tickets. Als het goed is heb je daar nog geen navigo pas voor nodig. Je kunt gewoon naar een ticket automaat gaan en een point to point ticket kopen. Als je toch een Navigo pas nodig blijkt te hebben kun je die daar gewoon kopen bij een loket. Veel plezier! 🙂

   Groetjes,
   Eline | Wegwijs naar Parijs

 5. Hi Eline,

  Dank voor alle info op jouw website, echt heel handig!
  Ik heb een vraag. Heb ik nou wel of niet een Navigo pas nodig voor losse tickets? Op 14-8-23 bericht je namelijk aan Lisa van niet en op 22–3-24 bericht je aan Nico dat de pas altijd nodig is. Of is er in de tussentijd iets veranderd?
  Dank!

  • Hoi Heleen!

   Scherp van je, haha. Maar ja, er is in de tussentijd iets veranderd. Eerst kon je nog wel papieren tickets kopen. Tegenwoordig kan dat niet meer. Je kunt wel losse tickets kopen, maar die moet je dan op de Navigo pas laden. Sorry voor mijn late reactie trouwens, hopelijk was ik nog op tijd 🙂

   Groetjes,
   Eline | Wegwijs naar Parijs

 6. Hallo,

  Het is weer enkele jaren geleden dat ik nog in Parijs ben geweest vandaar mijn vraag betreffende de metro. Vroeger kocht ik losse tickets per 10 en die konden dan gebruikt worden door meerdere personen (bv 2 personen elks 5 tickets) Als ik bovenstaande lees zou ik dus nu drie van die kaarten moeten kopen en dan zet ik daar losse tickets op. Als ik er 10 opzet in 1 keer is het goedkoper dan bv 6 losse per kaart per persoon. Dus moet ik de prijs rekenen aan 2 of 5 euro per kaart per persoon en dan de prijs van de losse tickets dat ik er op laat zetten. Correct?

  • Hoi Nico,

   Ja klopt. Je hebt voor ieder persoon een eigen Navigo pas nodig.
   Daar zet je vervolgens de losse tickets op. De Navigo pas is een eenmalige aankoop, die je de volgende keer in Parijs weer kunt gebruiken.
   Je kunt eventueel ook tickets op je telefoon laden. Dat doe je met de IDF Mobilités app. Dan heb je geen kosten voor de Navigo pas.

   Groetjes,
   Eline | Wegwijs naar Parijs

 7. Hoi Eline,

  Vorig jaar mei ben ik in Parijs geweest en heb daar toen ’n carnet metrokaartjes gekocht.
  Die heb ik toen niet allemaal gebruikt, nu is mijn vraag.
  Zijn deze deze nu nog geldig?
  Of zit daar geen beperking op, qua datum?
  Ik ga in juni namelijk weer naar Parijs, zou fijn zijn, als ik deze dan weer kan gebruiken.
  Alvast bedankt
  Remco

  • Hoi Remco!

   Leuk dat je weer naar Parijs gaat. Je kunt je metro tickets nog steeds gebruiken. Let er wel op dat je ze niet bij je telefoon, sleutels of muntgeld bewaard, want het kan zijn dat ze dan niet meer werken. (Vooral bij je telefoon in de buurt is niet handig). Qua datum is er in ieder geval sowieso geen beperking.

   Groetjes,
   Eline | Wegwijs naar Parijs

 8. Hallo Paris lovers, onze kinderen 19 en 20 willen graag een paar dagen met ons naar Parijs. We hebben een leuke b&b gevonden in Asnières sur Seine en we zijn aan het bekijken wat we allemaal willen zien dit keer. Nu kwam er net een item voorbij over de Olympische spelen deze zomer wat er voor zal zorgen dat alles heel veel duurder zal worden zoals bv ook metro kaartjes. Is dit elke zomer dan ook het geval rond de tour de France? We waren er 2 jaar geleden voor het eerst en kwamen aan op de dag van de finish. We vonden de prijzen reuze meevallen eigenlijk. Wat is normaal? Groet Janet

  • Hoi Janet!

   Leuk dat jullie naar Parijs willen met de kinderen 😊 Ik denk dat sommige dingen wel duurder zullen worden. Hotels zijn bijvoorbeeld enorm aan de prijs. Maar metro tickets betwijfel ik. In principe staat dat allemaal vast namelijk. Eens in het jaar worden de prijzen voor de metro en het openbaar vervoer geüpdate. Dat gebeurt altijd aan het begin van het jaar. Daarna veranderen ze niet meer dat jaar.
   Mogelijk dat horeca gelegenheden in het centrum hun prijzen wat verhogen, omdat er meer vraag is. Maar ik vind dat lastig in te schatten.
   Normaal rond de Tour de France in Parijs is dat in ieder geval niet het geval.

   Veel plezier!

   Groetjes,
   Eline | Wegwijs naar Parijs

 9. Hoi Eline,
  Ik had dezelfde vraag als Marlon hieronder, en heb veel aan jouw uitgebreide antwoord op haar. Wel nog 1 vraagje: Kun je met het RER A ticket waarmee we van Disney naar het centrum reizen, direct overstappen op Metro 6 of heb je dan weer een nieuw ticket nodig die je op Charles de Gaulle – Étoile moet kopen? Of moet je dan bij station Marne-la-Vallée Chessy aangeven dat het eindstation Bir-Hakeim is i.p.v. Charles de Gaulle – Étoile ?
  Alvast bedankt voor je reactie!
  Groeten, Femke

  • Hi Femke!

   Goede vraag! Om vanaf Disney naar het centrum te reizen heb je een Billet ile de France nodig (ook wel point-to-point ticket, zie artikel).
   Als je een ‘ Billet ile de France‘ koopt kun je aangeven van welk station je vertrekt en naar welk station je gaat.
   Als je dus aangeeft dat je naar het station Bir Hakeim gaat kun je gewoon overstappen zonder een nieuw ticket te hoeven kopen 😊 Hopelijk is het nu duidelijk 🙂

   Groetjes,
   Eline | Wegwijs naar Parijs

 10. Hoi hoi,
  Even een vraagje, we zien even door de bomen het bos niet meer 😅
  Wij gaan in maart met onze twee meiden van 7 en 10 naar Disney Land Parijs in het Grand Magic hotel. Nu willen wij ook nog 1 dag parijs in om oa de Eijfeltoren te bezoeken.
  Zou je kunnen zeggen wat we hiervoor nodig zijn?
  Wat ik op deze (super uitgebreide) site al heb gelezen is dat we het beste de RER A kunnen nemen? En klopt het dan dat we bij het eindstation van de RER A over moeten stappen de metro in? En dan bij halte 6 uit moeten stappen?
  En de terugweg kunnen we dit ook op deze manier weer doen?
  Kunnen we de ticket het beste thuis al kopen?
  Sorry, maar wij hebben echt weinig ervaring met het reizen met het openbaar vervoer🙈
  Alvast bedankt!

  • Hi Marlon!

   Zo te zien heb je het al heel goed voorbereid, want het klopt bijna helemaal wat je zegt. Je pakt de RER van het station ‘Marne-la-Vallée Chessy’ naar het station ‘Charles de Gaulle – Étoile’.
   Daar stap je over op metrolijn 6. Je rijdt dan 5 haltes mee, bij halte ‘Bir-Hakeim’ stap je uit. Vanaf hier is het nog een klein stukje wandelen naar de Eiffeltoren 😊 Op de terugweg kun je hetzelfde doen.
   De tickets hoef je niet thuis te kopen hoor, dat kun je op het RER station doen 🙂
   Veel plezier!

   Groetjes,
   Eline | Wegwijs naar Parijs

 11. Hallo ik wil graag in de kerstvakantie met een vriend ( we zijn allebei 19 jaar ) naar Parijs, nu heb ik bij de sacre coeur een hostel gevonden.
  Valt dit binnen de 5 zones van de metrolijn in Parijs?
  We zullen er ongeveer 3 dagen verblijven, wat is dan het beste om te nemen aan tickets voor deze dagen om zoveel mogelijk te zien in Parijs?
  Wat zijn hiervan de kosten?
  Vind het lastig om wegwijs op internet te worden, zoveel informatie.

  Alvast bedankt voor je reactie.

  • Hoi Chantal!

   Leuk dat jullie samen naar Parijs gaan in de kerstvakantie. De Sacré-Coeur ligt in zone 2 van het metronetwerk. De kosten hangt af van hoe vaak je met de metro reist. Je kunt losse tickets kopen, die zijn €2,10 per ritje. Je kunt ook per dag een dagpas kopen, dat is €11,30. Een dagpas is dus pas voordeliger als je meer dan 5 keer per dag de metro gaat gebruiken. Als je elke dag een dagpas wil kun je beter een week abonnement nemen. Lees daarover meer in ons artikel over de Navigo pas. Als je liever niet teveel geld uitgeeft aan de metro raad ik aan gewoon losse tickets te kopen en lekker veel te wandelen 🙂

   Groetjes,
   Eline | Wegwijs naar Parijs

 12. Hallo Eline,
  Op de eerste plaats complimenten voor de website: ¨Wegwijs naar Parijs¨. Rond 10 september a.s. gaan wij (70+) voor de eerste keer met de camper naar Parijs (enkele dagen). De camper beschikt al over een Chrit´Air milieusticker. We willen de drukte rondom Parijs mijden, vandaar de keuze Maissons-Laffitte (camping) ofwel de camperplaats Meaux. Vanaf beide plaatsen kun je met de RER naar Parijs reizen. Enkele vragen:
  1. Kun je ook kiezen voor een retourticket (aller et retour)? (Ik zie alleen maar enkele reis).
  2. Is het mogelijk/raadzaam vanuit Maissons-Laffitte naar centrum Parijs te fietsen? Of toch maar beter/veiliger met de RER A, die vanaf ‘Gare de Maisons-Laffitte’ vertrekt naar het centrum (bijv. louvre).
  3. Kun je op beide stations tickets (RER) kopen (loket) ofwel enkel via een automaat?
  Alvast hartelijk dank voor je reactie en vriendelijke groet, Mia

  • Hoi Mia!

   Dankjewel voor je compliment. Leuk dat jullie met de camper naar Parijs gaan!
   Maissons Laffitte is een uitstekende keuze.

   1. Nee, als je een point to point ticket koopt zoals hier beschreven in het artikel kun je geen retour ticket kopen. Dan moet je twee losse tickets kopen.
   2. Het is naar het centrum van Parijs behoorlijk lang fietsen, ik heb even op Google Maps gekeken. Naar het Louvre vanaf de camping is 1 uur en 19 minuten fietsen. Misschien willen jullie de energie die daar voor nodig is liever besparen om in Parijs lekker rond te wandelen/fietsen.
   3. Je kunt op beide stations tickets kopen via een loket.

   Hopelijk heb ik hiermee je vragen beantwoord. Veel plezier in Parijs! 😊

   Groetjes,
   Eline

 13. Hoihoi
  Als ik met de metro wil reizen, heb ik dan altijd die navigo pas nodig om daar een ticket op te zetten? Of kan je ook gewoon losse tickets kopen en die gebruiken?
  Alvast bedankt 😉

  • Hoi Lisa!

   Je kunt ook gewoon losse tickets kopen 🙂

   Groetjes,
   Eline | Wegwijs naar Parijs

 14. Goedemorgen Eline,
  Super bedankt voor alle nuttige info op deze website! Ik heb toch nog een vraagje… Over 2 weekjes logeren mijn man, ik en zoontje van 5 een week op een camping in Pommeuse. De laatste dag wil ik ’s ochtends mijn zoon de Eiffeltoren laten zien om vervolgens voor mijn man richting Champs Elysees te gaan om daar de Tour de France op te wachten. Mijn idee was om onze auto aan de rand van de stad bij een P+R neer te zetten en vanuit daar met de metro de stad in te reizen. Heb jij tips voor een P+R plaats? En zal dit plan te doen zijn met de tour in de stad? Ik hoor graag van je, want ik kom er zelf niet helemaal aan uit.
  Groetjes Kelly

  • Hoi Kelly,

   Dankjewel voor je complimentje. Leuk dat jullie naar Parijs en de Tour de France gaan.
   Zoiets als een P&R bestaat in Parijs helaas niet (in ieder geval niet voor zover wij weten en kennen in Nederland).
   Je kunt wel een parkeergarage bij de ring boeken en dan met de metro naar het centrum. Dat is in ieder geval een betere optie dan met de auto het centrum in rijden.
   Je kunt even op de website van Parclick kijken.
   Bijvoorbeeld deze garage ligt dichtbij de ring van Parijs en is relatief ‘goedkoop’ voor Parijse begrippen.
   De metro ligt vlakbij waardoor je in 24 minuutjes bij het Louvre staat. Dat zou dus een goede optie kunnen zijn.
   Maar klik vooral even rond, want er zijn meerdere garages bij de ring. Je kunt even kijken welke het beste bij jullie wensen, route en budget past.

   Groetjes,
   Eline

 15. Hoi,

  Super fijn dat je zo uitgebreide informatie geeft over het reizen in Parijs.
  Ik ga begin augustus met mijn 2 dochters (13 en 9 jaar) naar camping Fredland in Tournan en brie. Op de website van de camping staat dat er dichtbij een RER station is waarmee we naar Parijs kunnen reizen. Is dat een metrolijn?
  We wilde ook een dagje naar Parijs reizen om te winkelen, een rondvaart over de Seine te doen en in ieder geval de Eifeltoren te bezoeken. Ik had bedacht om fietsen te huren. Weet jij of dat mogelijk is of adviseer je onze tour door Parijs met de metro te doen?

  Alvast bedankt voor je reactie.
  Groetjes Celina

  • Hoi Celina!

   Leuk dat je met je dochters naar Parijs gaat!
   Een RER station is inderdaad een metrostation. Het verschil tussen een metro en RER is heel klein. Het is allebei een treintje waarmee je super snel door Parijs kunt reizen. Een RER is alleen iets sneller dan een normale metro, waardoor je gemakkelijk naar buiten het centrum kunt reizen.

   Heel leuk om een rondvaart te doen, de Eiffeltoren te bezoeken en te winkelen 🙂

   Als je een fiets wil huren kun je dat doen bij Baja Bikes. Hun ophaal plek voor de fietsen zit ook dichtbij de Eiffeltoren dus dat is opzich praktisch. Hier heb je er meer informatie over.

   Fietsen kan erg leuk zijn en de Eiffeltoren en Seine cruise zitten dichtbij elkaar dus dat is makkelijk.
   Fietsen huren is wel iets prijziger dan de metro en als je echt grote afstanden gaat afleggen in Parijs zou ik met jonge kinderen toch voor de metro kiezen. Maar je moet zelf denk even kijken waar je je goed bij voelt 🙂 De metro is opzich wel lekker makkelijk en toegankelijk. Je hoeft dan ook nergens fietsen op te halen etc.
   Een fietstour onder begeleiding van een gids is wel heel leuk met kids.

   Groetjes,
   Eline | Wegwijs naar Parijs

 16. Beste,
  We komen met 2 kinderen, 15 en 8 jaar, begin juli naar Parijs en verblijven in Mercure Paris 19, Philharmonie La Vilette. Ik wil hier de auto laten staan en dan drie dagen de metro pakken, maar m’n zoon van 15 is rolstoelafhankelijk, hij kan wel lopen maar niet meer dan 300 meter. Wat is dan een goeie vervanging voor de metro. We willen toch graag zoveel mogelijk zien.
  Alvast bedankt voor uw reactie

  • Hoi Kenji!

   Leuk dat jullie begin juli met de kids naar Parijs gaan. Wij zijn zelf niet rolstoelafhankelijk, dus ik kan niet uit eigen ervaring antwoord geven op je vraag. Maar, wat ik heb gehoord van andere mensen die rolstoelafhankelijk zijn, is dat de bus de beste optie is. Er is ook een behoorlijk groot busnetwerk in Parijs dus met de bus kun je ook heel veel zien 😊
   Er zijn verder verschillende metro stations die mogelijk wel goed te gebruiken zijn met een rolstoel. Op deze website kun je aangeven dat je een route wil plannen die rolstoelvriendelijk is : https://www.ratp.fr/en/itineraires/
   Wellicht kun je die gebruiken om je reis naar bezienswaardigheden te plannen. Vul dan het adres van je hotel in en de bezienswaardigheid (of het adres) die je wil bezoeken.

   Veel plezier!

   Groeten,
   Johan

 17. Hallo, super site zeg!

  Alleen ondanks alle info weet ik even niet waar ik goed aan doe. Wij (mijn vrouw en ik met onze kids van 5 en 7) zitten in hotel Paris Vaugirard en willen gewoon lekker flexibel zijn en bezichtigen waar we zin in hebben. Dus ik denk wel 5 ritjes per dag met de metro… alleen waar doe ik goed aan qua kaartjes en in welke zone zit ik sowieso?

  Gr yoeri en familie

  • Hoi Youri!

   Jullie zitten binnen de ring in zone 1, dus jullie kunnen gewoon een dagkaart nemen. Of eventueel een weekkaart. Lees meer over de weekkaart in ons artikel over de Navigo pas.
   Voor de kinderen kun je het beste losse tickets kopen omdat ze jonger zijn dan 10 jaar. Je krijgt dan 50% korting op een ticket. Dat is waarschijnlijk goedkoper dan een dagkaart voor vol tarief. Voor kinderen zijn er namelijk geen dagkaarten met korting.
   In het weekend zijn er wel speciale ‘Navigo Youth Weekend’ kaarten. Die zijn €4,60 per kind (t/m 26 jaar), daarmee kunnen ze het hele weekend (za-zo) onbeperkt reizen.

   Groetjes,
   Johan

 18. Hallo,

  Wij gaan volgende week 2 dagen naar Parijs.
  Kopen we dan best een Paris Visite kaart om rond te rijzen of dagkaarten? Wij zijn van plan om veel het openbaar vervoer te gebruiken.

  Alvast bedankt voor je tip.

  • Hoi Sandra!

   Je kunt een Paris Visite kaart gebruiken of gewoon een dagkaart (mobilis) 😊 Het verschil is dat je met een Paris Visite kaart wat toegang hebt tot bepaalde bezienswaardigheden. Maar hij is wel een stuk prijziger dan een dagkaart.

   Veel plezier in Parijs!

   Groetjes,
   Johan

 19. Hoi hoi,

  Vraagje wij vertrekken morgen naar het mooie maar kan je met een carnet dat is officeel zone 1-2 maar je kan blijven zitten tot in 3..maar ons hotel zit in zone 3 hoe zit dat dan met terug naar centrum?? Of is het dan handiger om toch een dagkaart te kopen

  Hopelijk lezen jullie dit nog voor ons vertrek

  Groetjes Nathalie

  • Hoi Nathalie!

   Sorry, ik lees dit nu pas. Jullie zijn er ondertussen vast al uit. Je kunt inderdaad tot zone 3 blijven zitten met een los t-ticket (of een carnet). Voor de terugreis heb je dan een point-to-point ticket nodig (zie dit artikel). Maar als je ook in Parijs zelf nog wat reisjes met de metro gaat maken is een dagkaart al heel snel een stuk goedkoper. Dat zou ik dus wel aanraden.
   Ga je zelfs een paar dagen naar Parijs dan is een weekabonnement weer goedkoper.

   Hopelijk is het gelukt. Veel plezier nog!

   Groetjes,
   Johan

 20. Beste Johan,
  Ik ga morgen voor drie dagen met mijn zoontje (6 jaar) naar Parijs toe. Ik dacht dat de papieren carnet van 10 metrokaartjes onlangs is afgeschaft. In onderstaande reactie lijkt het of dat nog niet is ingegaan. Kan je ze toch nog steeds kopen? Kan dat ook in de Thalys of alleen op het station op bijv Gard du Nord?
  Hartelijke groet, Ingrid

  • Hoi Ingrid,

   Hopelijk ben ik nog op tijd met m’n reactie. Wellicht is het ondertussen al gelukt haha. Maar klopt, je kunt de losse tickets (en carnet) nog steeds kopen 😊 Dat kan geloof ik ook nog steeds in de Thalys (bij de Welcome bar) en in alle andere metrostations in Parijs. Het kan namelijk gewoon bij een ticketautomaat. Veel plezier samen met je zoontje!!

   Groetjes,
   Johan

 21. Bedankt voor de snelle reactie! Ik ben na mijn berichtje nog even verder op jullie site wezen kijken en denk er nu toch over om de hop on, hop off bus te nemen. Zien we meteen meer. Die kan ik via jullie boeken of niet? Misschien willen we ook de boottocht over de Seine doen. Is deze overdekt? De weersvoorspellingen zijn helaas niet heel goed. ☺️
  Alvast bedankt!

  • Hoi Nicole! 🙂

   Leuk dat je er nu over nadenkt om de hop on hop off bus te boeken. Je ziet dan inderdaad lekker veel van Parijs. En ja, die kun je inderdaad via ons boeken. Hier kun je tickets bestellen.
   De Seine cruise is ook overdekt ja. Ze hebben een overdekt gedeelte en een bovendek.
   Je kunt in dat geval het beste een combi-ticket kopen. Dan ben je goedkoper uit. Hier vind je de combi-tickets.

   Groetjes,
   Johan

 22. Goedemiddag,
  ik ga aankomende zondag voor het eerst naar Parijs met mijn dochter van 9. we gaan van zondag t/m woensdag. Kan ik dan het beste een 3 dagen ticket bestellen? Die kun je gebruiken voor al het openbaar vervoer, ook alle zones? Neem niet aan dat de hop on hop off bus daaronder valt, of wel?
  Alvast bedankt!

  • Hoi Nicole!

   Leuk dat je met je 9-jarige dochter naar Parijs gaat! 😊 Het hangt er vanaf hoe vaak je gebruik gaat maken van de metro.
   Als jullie niet meer dan 5 keer per dag gebruik maken van de metro kun je het beste losse tickets kopen (een carnet van 10 losse tickets geeft nog wat korting). Met losse tickets heb je bovendien 50% korting op de tickets voor je dochter omdat ze jonger is dan 10 jaar. Als je vaker dan 5 keer gebruik maakt van de metro kun je voor jezelf beter een dagkaart kopen. Als je elke dag besluit om een dagkaart te kopen kun je het beste een weekabonnement voor jezelf afsluiten. Dit is alleen handig voor de maandag t/m woensdag. Lees daarvoor even verder in het artikel over de Navigo pas.

   Tickets voor de hop on hop off bus zijn inderdaad alleen los verkrijgbaar. Die tickets kun je hier kopen.

   Groetjes,
   Johan

 23. Hoi hoi,
  Kun je zo’n carnet van 10 tickets gewoon los kopen bij de automaat en er direct mee reizen, of moet je er een speciale pas bij kopen waar je die tickets dan opzet (net als de OV kaart in Nederland)?

  Groetjes,
  Sophie

  • Hoi Sophie!

   Op dit moment kun je nog gewoon losse tickets (een carnet) bij een automaat kopen zonder pas (zoals de OV chipkaart).

   Groetjes,
   Johan

 24. Bedankt voor je snelle reactie! Ik had het artikel al gelezen, er staan leuke tips in. Bedankt voor de folder. De paris visite kaart is inderdaad best duur, daarom ben ik gaan vergelijken. Die kaart kun je wel al vooraf kopen toch? En bijvoorbeeld de kaarten met korting dan ook, of kan dat alleen ter plaatse?

  • Hoi Melanie,

   Je kunt hem inderdaad online kopen. Ik weet alleen niet echt waar. Volgens de website van de Parijse metro kun je hem hier kopen. Maar daar zie ik toch een andere soort pas. Anders kun je hem op de metrostations in Parijs komen.
   Als je de kaart eenmaal hebt download je hun app. Via de app kun je dan de tickets met korting kopen.

   Succes 😊

   Groetjes,
   Johan

 25. Hallo,

  Fijn, een overzichtelijk artikel! Toch nog een paar specifieke vragen.
  Ik puzzel al een tijdje, ga met mijn zoon 2 dagen naar disneyland en daarna naar parijs. Wel/geen kinderkorting kan veel schelen.
  Kan de navigo semaine ook in de app worden gekocht of gezet, of moet je perse een fysieke pas met foto hebben? Ik wil graag vanuit Nederland alles meenemen en niet op het station hoeven zoeken.
  En is het niet meer zo dat je met de paris visite kaart korting krijgt op verschillende attracties? Dat was voorheen zo, maar ik vind nu alleen maar een hele dure Paris Pass waarbij dit is.
  Bedankt voor je reactie!

  • Hoi Melanie!

   Leuk dat je met je zoon naar Disney gaat 😊
   De Navigo Semaine kan alleen daar gekocht worden omdat je een pas met foto moet hebben. Dat kun je dus niet van tevoren voorbereiden helaas. Jammer, want ik begrijp heel goed dat je dat graag zou willen doen.
   Met een Paris Visite kaart krijg je nog steeds korting op verschillende attracties. Hier vind je een foldertje met welke attracties dat zijn en hoeveel korting je krijgt. Je kunt dus berekenen of dat voordelig voor je is, maar over het algemeen vind ik de Paris Visite ook ontzettend duur. Vaak is een dag- en weekpas voordeliger. Zeker de weekpas is echt voordelig als je meerdere dagen in Parijs spendeert en veel van de metro gebruik maakt.
   Voor kinderen boven de 10 jaar is er geen korting op metrotickets.

   Hopelijk beantwoord ik hiermee een beetje je vragen.

   Tip: lees ook ons artikel over met kinderen naar Parijs. Misschien doe je daar nog wat leuke ideeën op 🙂

   Groetjes,
   Johan

 26. Hi Eline :),

  Binnenkort voor het eerst in jaren naar Parijs :)! Vraagje: zit er ook een vervaldatum aan de kaartjes in een carnet? Stel ik koop nu een navigo met een carnet, en ik gebruik 6 kaartjes, zou ik de overige 4 kaartjes dan bijv volgend jaar ook nog kunnen gebruiken?

  Groetjes,
  Kim

  • Hoi Kim!

   Voor het eerst naar Parijs, super leuk! De tickets die op je Navigo staan vervallen niet. Die kun je volgend jaar dus weer gebruiken. Hopelijk bevalt Parijs zo goed dat je volgend jaar weer gaat haha 😊

   Groeten,
   Johan

 27. Beste medewerker,

  Wij gaan in april met een grote groep (10 docenten, 150 leerlingen) naar Parijs.
  Ik kan nergens op internet iets vinden over reizen in de metro met grote groepen. Welke metrokaart is hiervoor het beste geschikt? We zijn maar een dag in Parijs centrum, dus dacht zelf aan een dagpas (zone 1-3). Maar omdat we met zoveel personen zijn is de vraag hoe je het beste aan tickets kunt komen en welke. Moet dit ter plekke op een station gebeuren of kan dit ergens anders ook?

  • Hoi Sanne,

   Wat een uitdaging om met 150 leerlingen naar Parijs te gaan! Maar wel ontzettend gaaf natuurlijk.
   Ik ben niet zo bekend met het reizen in de metro met grote groepen. Ik raad aan om bij een loket tickets te kopen. Zij kunnen er mogelijk heel veel tegelijk printen zodat je niet elk ticket los via een ticketmachine hoeft te kopen.
   Bijna elk metrostation heeft een loket. De grote metrostrations hebben dat zeker (dat zijn metrostations waar je veel overstap mogelijkheden hebt).

   Succes!

   Groeten,
   Johan

 28. Hallo Eline,
  Wat een mooie, informatieve site heb je. We hebben er al veel informatie gevonden maar inmiddels zien we door de vele bomen (mogelijkheden) het bos niet meer. Kun jij ons helpen met enkele tips om het betaalbaar te houden?

  We gaan met de kinderen (11 en 15) een paar dagen naar een Disneyland-hotel in Parijs. Dit doen we met de auto. Ook willen we ze al het moois wat Parijs te bieden heeft laten zien. Hiervoor hebben we een simpel en vooral goedkoper hotel geboekt. We zien dat ons hotel in Torcy ligt (volgens mij zone 5?) en dat maakt het een hele puzzel om uit te zoeken hoe we de dagen het goedkoopst kunnen invullen met het openbaar vervoer in Frankrijk.

  We hebben voordat we naar het Disneyland-hotel gaan één volledige dag waarin we in elk geval naar het Paris Saint Germain stadion willen maar eigenlijk ook al even naar het centrum van Parijs. We hebben erna nog twee volledige dagen waarin we zoveel mogelijk van Parijs (met name zone 1-3) willen zien.

  1e dag een Origin-Destination ticket kopen (8 kaartjes bij 4 personen) voor Torcy naar Porte de Saint-Cloud en aanvullen met losse tickets voor de rest van de dag in centrum Parijs (of is Origin-Destination ticket op delen dan ook nog geldig)?

  De afsluitende 2 dagen een Origin-Destination ticket kopen (16 kaartjes bij 4 personen) en een Paris Visite 1-3 zone kaart? Of beter direct een Paris Visite 1-5 zone voor 2 dagen te nemen?

  We hebben ook nog op het lijstje gezet dat een 2-daags gezinsticket Hopp-On Hopp-Of wellicht een alternatief is? Of zijn er nog andere, betere opties die we over het hoofd zien?

  • Hoi Stephan,

   Sorry voor mijn late reactie, hopelijk staat jullie trip naar Parijs nog op de planning en zijn jullie niet ondertussen al geweest.

   Het hangt er een beetje vanaf op welke dagen jullie gaan 😉
   Met een week abonnement kun je binnen alle zones reizen, dus ook naar Disneyland en Torcy en het stadion van PSG.
   Dit is dan het meest voordelige abonnement.
   Maar dit abonnement is geldig van maandag t/m zondag. Als jullie bijvoorbeeld van donderdag tot en met dinsdag zouden gaan vallen er dus 2 dagen buiten het abonnement, snap je? 🙂 Een weekabonnement voor zone 1 t/m 5 is in ieder geval beter dan de Paris Visite, want daar betaal je behoorlijk veel geld voor. Een weekabonnement is €30 en dan kun je alle dagen onbeperkt reizen naar alle zones.

   Voor de dagen die er buiten vallen kun je dan het beste losse tickets kopen. Het origin-destination ticket is alleen geldig voor de reis van- en naar het centrum. Daarna heb je losse t-tickets nodig. Als je meer dan 5 keer met de metro op een dag reist is een dagkaart goedkoper. Je kunt die dan voor zones 1 t/m 3 kopen of wellicht zelfs 1 t/m 2. Dan gebruik je hem alleen echt in de stad.

   Een hop on hop off bus kan ook zeker een leuk alternatief zijn. Het is misschien wat prijziger, maar je ziet dan wel gelijk veel van de stad. Zeker als jullie de grote bezienswaardigheden gaan bezoeken kan dit erg leuk zijn, want bij elke bezienswaardigheid is er een op- en afstapplek voor de hop on hop off bus.

   Groeten,
   Johan

 29. Hallo Johan,

  Dankjewel voor je reactie. Ik kan niet onder het bericht reageren dus daarom even een nieuw bericht. Het originele bericht,inclusief je antwoord plak ik hieronder.

  Ik had inderdaad gekeken naar een Billet Origine-Destination. Maar als ik het goed zie betaal ik €10 p.p. Voor een retourtje. Kies ik daarbij een dagpas,komt daar €11,30 p.p. Bovenop. Dat is dan bijna €22 p.p. Per dag. Kinderen hebben volgens mij geen korting? Ben ik dan niet voordeliger uit om voor de kinderen een paris visite pass te kopen voor zone 1 tm 5? Deze is geldig op het traject geloof ik en voordeliger? En voor ons een navigo weekabonnement? Is deze dan ook te verkrijgen op het station in tournan-en-brie of moet je daarvoor eerst de stad in?
  Sorry voor de vele vragen,maar zie zoveel dingen voorbij komen dat ik er niet helemaal uit kom.

  We zaten zelf ook te twijfelen om dan met de auto naar Disneyland te gaan,is qua tijd ook sneller dus denk dat we die tip opvolgen!

  Bedankt voor je reactie.

  Met vriendelijke groet,

  Karin

  Hallo Johan en Eline,

  In mei gaan wij met ons gezin (2 volwassenen en 3 kinderen) naar Parijs. Wij verblijven op een camping die dichtbij RER E station in tournan-en-brie ligt. Wij willen vanaf hier 2 dagen naar Parijs en 1 dag naar Disneyland reizen. Klopt het dat we hiervoor de paris visite pass voor zone 1 tm 5 kunnen kopen? Of is deze niet geldig op deze route? Is dit tevens de goedkoopste optie of raden jullie iets anders aan? Ik hoor het graag.

  Met vriendelijke groet,

  Karin

  Beantwoorden
  Johan | Wegwijs naar Parijs schreef:14 maart 2023, 15:08
  Hoi Karin,

  Leuk dat jullie naar Parijs gaan! Een Paris Visite Pass kun je voor zone 1 t/m 5 gebruiken, maar die is relatief duur.
  Je kunt om naar de stad te reizen ook een ‘Billet Origine-Destination’ kopen (zie daarvoor dit artikel, we leggen precies uit hoe het werkt.
  Onder het kopje “Hoe reis ik van mijn hotel buiten de stad naar het centrum?”.)

  In de stad zelf kun je dan losse tickets kopen of eventueel een dagkaart voor zone 1 t/m 3 als je veel met de metro gaat reizen.

  Naar Disneyland zou ik denk ik met de auto gaan als ik jullie was. Als ik het opzoek kun je daar namelijk niet heel makkelijk komen met de RER (tenzij je helemaal via Parijs centrum reist).

  Groeten,
  Johan

 30. Hoi,
  Wij gaan eind april naar Parijs en verblijven op camping Maison Laffitte..
  Wij gaan van zondag t/m donderdag, vrijdag weer terug. We zijn met 1 gezin (kids 9 en 14 jaar). We willen uitsluitend naar Parijs centrum om daar alles te bekijken.. 4 zones had ik begrepen. Wat is dan handig , een navigo weekkaart op naam ma-vr of losse dagtickets per persoon?
  Is dit beter om het daar op het station ( op zondag) dit te regelen of kan dat nu al bijv.
  Wij hebben een oplaadbare PHEV auto (2022) en moet ik als ik bijv door de stad wil nog speciale ontheffingen hebben.
  Groet,
  Fam. van Buuren

  • Hoi Jan,

   In jullie geval kan een weekkaart heel voordelig zijn. Hiermee kun je onbeperkt door de stad reizen én van- en naar de camping.
   Bovendien heb je dan het gemak dat je nergens over na hoeft te denken. Alleen de zondag valt er buiten (de weekkaart geldt van maandag t/m zondag, daarna is het weer een nieuwe week). Misschien is dat voor jullie nog een reisdag en blijf je lekker op de camping. Anders zou ik voor die dag even losse tickets kopen.
   Je kunt een Navigo pas alleen daar op het metrostation aanschaffen. Als je een weekabonnement wil heb je een pasfoto nodig, dus neem die mee.
   Ik heb niet zo veel verstand van elektrische auto’s in de stad eigenlijk. Ik denk niet dat je daar een speciale ontheffing voor nodig hebt. Je hebt wel nog steeds een milieuvignet nodig, maar je krijgt sowieso een groene. Daarmee mag je dus de stad in. Maar als je niet binnen de ring komt met de auto heb je ook geen milieuvignet nodig.

   Veel plezier in Parijs! 😊

   Groeten,
   Johan

 31. Hallo Johan en Eline,

  In mei gaan wij met ons gezin (2 volwassenen en 3 kinderen) naar Parijs. Wij verblijven op een camping die dichtbij RER E station in tournan-en-brie ligt. Wij willen vanaf hier 2 dagen naar Parijs en 1 dag naar Disneyland reizen. Klopt het dat we hiervoor de paris visite pass voor zone 1 tm 5 kunnen kopen? Of is deze niet geldig op deze route? Is dit tevens de goedkoopste optie of raden jullie iets anders aan? Ik hoor het graag.

  Met vriendelijke groet,

  Karin

  • Hoi Karin,

   Leuk dat jullie naar Parijs gaan! Een Paris Visite Pass kun je voor zone 1 t/m 5 gebruiken, maar die is relatief duur.
   Je kunt om naar de stad te reizen ook een ‘Billet Origine-Destination’ kopen (zie daarvoor dit artikel, we leggen precies uit hoe het werkt.
   Onder het kopje “Hoe reis ik van mijn hotel buiten de stad naar het centrum?”.)

   In de stad zelf kun je dan losse tickets kopen of eventueel een dagkaart voor zone 1 t/m 3 als je veel met de metro gaat reizen.

   Naar Disneyland zou ik denk ik met de auto gaan als ik jullie was. Als ik het opzoek kun je daar namelijk niet heel makkelijk komen met de RER (tenzij je helemaal via Parijs centrum reist).

   Groeten,
   Johan

 32. Beste Eline,
  wij gaan in Mei naar Parijs.
  Nu hebben we een appartement vlak bij Eurodisney, want daar willen we 2 dagen naar toe.
  vanuit daar willen we ook een paar dagen naar Parijs.
  Nu dacht ik er aan om Paris Visite tickets te kopen (zone 1-5) voor aan aantal dagen.
  2 vraagjes:
  1) kan ik inderdaad deze kaartjes gebruiken om naar Disneyland/ ons appartement te reizen, dan stappen we in/uit in Val d’Europe
  2) ik wil meerdere dagen dinsdag woensdag en vrijdag naar Parijs, kan ik dan een 3 dagen kaart kopen of moet ik een 5 dagen kaart kopen?
  (ofwel moeten deze dagen achter elkaar opgenomen worden)

  Alvast bedankt voor je antwoord.

  • Hoi Arjan!

   Leuk dat jullie in mei naar Parijs gaan. Hierbij beantwoord ik je vragen:

   1). Ja dat kan, met de Paris Visite kun je helemaal naar Disneyland reizen en de hele dag onbeperkt in het centrum van Parijs.
   2). Nee, het moeten opeenvolgende dagen zijn helaas!

   Groetjes,
   Johan

 33. Als ik het goed lees op Navigo.fr moet ik eerst een pas hebben om daarna mijn verschillende soorten kaartjes erop te kunnen “laden”.
  Een flink aantal kaarten zijn echter alleen te laden op de “reguliere” Navigo travel kaart en niet op de Navigo Easy travel kaart. De regulieren kaart is volgens de website voor mensen die wonen en werken in de regio, de Easy is voor toeristen. Hier kan alleen de volgende tickets op geladen worden:
  Ticket t+ on Navigo Easy Travel Card or on your phone
  Navigo Day Ticket
  Navigo Jeunes Week-end Under-26 Ticket
  Anti-pollution Ticket

  Geen weekkaart dus bijvoorbeeld.
  https://www.iledefrance-mobilites.fr/en/tickets-fares/media/navigo-travel-card

  Of zie ik iets over het hoofd en kan een toerist ook aan een regulieren travel card komen?

  • Hoi Matthijs,

   Klopt, zoals we in ons artikel over de Navigo pas beschrijven heb je voor een weekabonnement een ‘persoonlijke navigo pas’ nodig. Dit noemen ze een Navigo Découverte Travel Card.

   Hier lees je er meer over.

   Succes!

 34. goedendag,
  mijn vrouw en ik gaan eerste week van mei een weekje naar disney met ons zoontje.
  wij vertrekken alleen op zondag altijd al met de auto zodat we op het gemakje kunnen doen en we op maandag lekker uitgerust aan onze vakantie in disney kunnen beginnen.
  wij boeken dan altijd een hotel. we zitten dan altijd in Hotel l’Elysée Val d’Europe.
  onze zoontje roept een een tijdje dat hij graag de eiffeltoren zou willen beklimmen. dus hebben we besloten om die zondag eerder thuis weg te rijden, zodat we in de middag naar de eiffeltoren kunnen. ik wilde dit dan met de trein/metro doen.
  ik zie alleen daar alle lijnen de metro niet meer :P.
  welke tickets en welke lijnen moet ik dan nemen om van het Hotel l’Elysée Val d’Europe naar de eiffeltoren te kunnen reizen.

  alvast bedankt voor de moeite

  groeten michael

  • Hoi Michael,

   Leuk dat jullie naast Disney ook de Eiffeltoren een bezoek gaan brengen 😊 Hiervoor heb je de RER A nodig om in het centrum te komen vanaf jullie hotel. Daarna kun je overstappen op een lijn naar de Eiffeltoren. Voer je hotel en de Eiffeltoren even in in Google maps, dan krijg je heel duidelijk te zien welke lijnen je precies kunt pakken.
   In dit artikel staat verder ook welk metro ticket je kunt gebruiken om dit te doen. Dat vind je onder het kopje: “Welk ticket heb ik nodig vanaf het centrum naar Disneyland Parijs?”

   Veel plezier!

 35. Hallo we gaan in april (zondag tot dinsdag) naar Parijs op camping sandaya paris maisons-laffitte. Hoe kunnen we met 2 volwassen, kind 15 en kind 8 het beste reizen naar het centrum en de bezienswaardigheden bezoeken? Zag dat we vanuit de camping naar een treinstation kunnen lopen. Maar we komen niet uit welke vervoerbewijzen we nu het beste kunnen kopen. We hopen op je hulp.

  • Hoi Anja,

   Op deze website kun je je reis invoeren: https://www.iledefrance-mobilites.fr/en
   Je voert het metrostation bij de camping in (maisons-laffitte), en bijvoorbeeld het Louvre.
   Je ziet dan dat je het beste de RER A kunt pakken naar de stad. Ook kun je dan gelijk zien welk ticket ze aanraden. Dat is een “Billet Origine-Destination”. Die kun je kopen op het metrostation waar je opstapt.

   Succes en veel plezier! 😊

   Groetjes,
   Johan

 36. Hoi!

  Wat een fijne site! Super handig.
  Eind april gaan we naar Parijs en zitten in een hotel in Saint Denus tegenover het voetbalstadion. Welke metro is dan het handigst naar de Eifeltoren? Is zo’n meerdagenkaart dan het voordeligst?

  • Hoi Peggy,

   Dankjewel! Om je route naar de Eiffeltoren te plannen kun je het beste even google maps gebruiken. Voer het metrostation in wat het meest dichtbij jullie hotel zit en navigeer naar de Eiffeltoren. Dan laat Google Maps de beste optie zien 😊 Lees ook even het stuk ‘Hoe reis ik van mijn hotel buiten de stad naar het centrum?’ uit dit artikel. Daarin leggen we uit welk ticket je kunt gebruiken.
   En een meerdagen kaart is vooral handig als je veel met de metro gaat reizen in de stad zelf. Voor een ritje van- en naar het hotel kun je beter een los ticket kopen.

   Veel plezier!

 37. Hoi,
  op 6-5-23 spelen de dames van PSG tegen Paris FC. Aangezien mijn dochter een groot fan is van Lieke Martens, wil ik hier met mijn dochter gaan kijken. Heb je misschien tips hoe we het beste bij het stadion kunnen komen? Volgens mij spelen ze Jean Bouin Stadium. Is dat het beste bereikbaar met de metro via lijn 9 of 10? Ons hotel zit vlakbij metrostation Jaurès.

  Bedankt voor je reactie,
  Maarten

  • Hoi Maarten!
   Leuk dat jullie naar de dames van PSG tegen Paris FC gaan kijken! 😊 Lijn 9 of 10 is allebei prima.
   Met lijn 9 stap je uit bij halte Porte de Saint-Cloud. Met lijn 10 bij halte Porte d’Auteuil.
   Het is vanaf beide stations een klein stukje lopen.

   Veel plezier! 🙂

 38. Hoi,
  Wij gaan eind april 3 dagen naar Parijs. 2 volwassenen en 2 kinderen (15 en 8 jaar).
  We hebben een camping geboekt net buiten Parijs. Camping Sandaya Paris.
  De camping ligt langs de Seine en het treinstation Maisons Laffitte.
  We komen daar s’morgens aan en willen meteen Parijs in. Wat voor een Ticket van de Metro raad je ons aan? We hebben verder nog niet echt een reis schema in Parijs voor die dagen. Heb je daar ook tips voor?
  Graag horen wij van U,

  Met vriendelijke groet,
  Dennis.

  • Hoi Dennis!

   Leuk dat jullie met de kids naar Parijs gaan. Omdat jullie camping buiten de ring van Parijs ligt raad ik aan een point to point ticket te kopen om van- en naar de stad te reizen. Ik heb daar een stukje over geschreven in dit artikel, dan weet je hoe je die kunt aanschaffen. In de stad kun je dan met losse tickets verder of met een dagkaart. Dat is afhankelijk van hoeveel jullie met de metro gaan reizen.

   Qua ideeën om te doen tijdens jullie tripje naar Parijs raad ik je aan ons artikel over ‘met kinderen naar Parijs‘ te lezen. Daar staan allemaal leuke ideeën en tips en is gemaakt in samenwerking met andere ouders.

   Groetjes,
   Johan

 39. Hoooi,

  Wij zijn gaan eind april 3 dagen naar Parijs.. Wij verblijven in de wijk Montmartre en we willen op de dag van aankomst eerst in de wijk Montmartre bekijken zoals ook de Sacre Coeur. De 2e dag willen we een bustour Hop-On boeken en vanuit daar ook de bezienswaardigheden bekijken /boottocht Seine. Ook willen we in de avond de Eifeltoren beklimmen. De 3e dag weer naar huis…

  Wat raden jullie ons aan te doen qua OV ticket? Zag wel combinatie tickets waarbij je ook korting krijgt op de bezienswaardigheden. Dus wat is wijsheid?

  • Hoi Connie,

   Leuk dat jullie naar Parijs gaan. Het klinkt alsof jullie al een goede planning hebben 😊
   Als ik het zo lees zou ik gewoon losse tickets kopen voor de metro.
   In de Montmartre gebruik je eigenlijk geen metro.
   Je gebruikt de 2e dag dan de metro om naar het opstappunt van de hop on hop off bus te reizen.
   Met deze bus rij je vervolgens door heel Parijs en kun je natuurlijk op- en afstappen waar je wil om bezienswaardigheden te zien.
   De hop on hop off bus stopt ook vlakbij de Eiffeltoren.
   Dus dan heb je ook geen metro nodig. Alleen om terug te gaan naar je hotel misschien.
   Dat zijn dus maar 2 ritjes met de metro. Dan zijn losse kaartjes het meest goedkoop 😊
   Pas vanaf 6 metroritjes per dag is een dagpas goedkoper.
   Tip: je kunt <<hier je tickets voor de hop on hop off bus>> alvast reserveren, dan weet je zeker dat jullie een plekje hebben.
   <<Hier vind je tickets voor de boottocht over de Seine>>

   Veel plezier!

 40. We gaan eind april naar Parijs. We verblijven aan de Prom Jean Rostand.
  Ik weet niet in welke zone dit is. Wat voor kaartje kan ik het beste kopen naar de eifeltoren?
  Een los kaartje? Als je vanuit de eifeltoren een aantal dingen wilt bekijken, is dit dan handig met de metro? of lopend ook te doen?

  • Hoi Anja! 👋
   Als jullie aan de Promenade Jean Rostand een hotel hebben raad ik aan een ‘point-to-point’ ticket te nemen om naar het centrum van Parijs te reizen (dus een los ticket). Lees er meer over in het artikel. Dan kun je voor in het centrum een dagkaart kopen of losse tickets. Het hangt er vanaf hoe vaak je met de metro wil reizen. De Eiffeltoren ligt wat verder van de andere bezienswaardigheden af, dus de metro kan wel fijn zijn. Een fiets is ook leuk en als je goed ter been bent kun je lekker langs de Seine naar andere plekken wandelen 😀

   Groeten,
   Johan

 41. Hoi,
  Wij gaan eind april een weekje naar Parijs met onze dochter(13). Heerlijk om al plannen te maken wat te gaan zien en te doen, dus heb ik gelijk jullie insta gevolgd 🙂We zitten in de buurt van Saint-remy (zone 5) en is voor ons denk ik de makkelijkste opstapplaats voor de ontdekking van Parijs. Wat raad je aan wat betreft openbaar vervoer tickets? Ik zag dat de tourist tickets aardig aan de prijs zitten.

  • Hoi Danielle,

   Wat leuk dat jullie naar Parijs gaan met jullie dochter! En leuk om te horen dat je ons bent gaan volgen. Hopelijk haal je er inspiratie uit 😊
   Qua tickets voor de metro hangt het er heel erg vanaf hoeveel jullie er gebruik van willen gaan maken. Als jullie in de stad vooral veel willen gaan lopen zou ik geen toeristenkaart of dagkaart nemen. Dan kun je beter een los t-ticket nemen om vanaf het hotel naar het centrum te reizen.
   Als je wel veel van de metro gebruik wil maken zou ik alsnog een los t-ticket kopen om van je hotel naar het centrum te reizen en dan alleen voor zone 1 t/m 3 een dagkaart nemen. Dat scheelt behoorlijk wat geld.

   Succes!

   Groetjes,
   Johan

 42. Hoi hoi
  Wij gaan van 5 januari tot 7 januari en moeten ook naar disney reizen heen en weer in die 3 dagen .
  Een klein vraagje als ik het goed lees kan ik een week kaart kopen die ik van donderdag tot zaterdag kan gebruiken ? Is er ook een punt waar ik die kan kopen op gare du nord ?
  En kan ik zelf een geprinte foto uitprinten ?
  Mvg laura

  • Hoi Laura!

   Ja, hebt een Navigo week-abonnement. Daarvoor heb je een persoonlijke Navigo pas nodig. Die kun je bij elk loket in de metro kopen. Ook op gare du nord. Je kunt inderdaad zelf een foto printen (in pasfoto formaat) 😊 Het weekabonnement kun je van donderdag tot zaterdag gebruiken, je kunt dan onbeperkt reizen, dus dat is heel handig 🙂

   Groeten,
   Johan

 43. Hallo Eline,

  Ik ga morgen met mijn zoon(12) 3 dagen naar Parijs. Ons verblijf is het Ibis budget Meudon. Als ik het kaartje bekijk ligt dat in zone 2 of net 3. Denk dat de grote bezienswaardigheden in zone 2 of 3 zitten. Denk hierbij aan Sacre coeur, Eiffeltoren, Louvre, Notre dame. Voor de metro zou ik dan een dagkaart aan willen schaffen. Of raad jij die ritten kaart aan? Ook willen we naar het PSG stadion bekijken. Via de site van PSG kun je alleen betalen met creditkaart, helaas.
  Mijn twijfel is ook om die dag een fiets te huren en zelfstandig de bezienswaardigheden te bekijken. Wat zou jij aanraden?

  • Hoi Michael,

   Leuk! Een vader-zoon tripje 😀
   Slim om voor de metro een dagkaart aan te schaffen. Het is namelijk wel lekker makkelijk 🙂 Als je meerdere ritjes met de metro gaat maken haal je dat er zo uit. Een dagkaart kost namelijk €10 (voor zone 1 t/m 3) en een enkele rit €1,90. Dan kun je dus zo uitrekenen of een dagkaart voordeliger is of losse kaartjes. Als je minder reist kunnen losse tickets wel voordeliger zijn.

   Een fiets huren is natuurlijk ook ideaal! Parijs wordt steeds fiets-vriendelijker. Afhankelijk van je budget kun je ook een fietstour met een Nederlandse gids huren. Daarmee ga je ook langs top bezienswaardigheden en leer je er gelijk wat over. Lees hier meer over een fietstour in Parijs.
   Maar zelf fietsen is natuurlijk ook heel leuk 🙂

   Met tickets voor het PSG stadion kan ik je op dit moment niet helpen. Wij verkopen ze normaal ook, maar op dit moment zijn ze voor ons tijdelijk niet beschikbaar. Misschien kun je daar ter plekke pinnen? Daarvoor zou ik wel van tevoren even contact opnemen zodat je daar niet voor niets staat.

   Groetjes,
   Johan

 44. Hoi,
  Wij gaan binnenkort met ons gezin naar Parijs. We verblijven in de buurt Montreuil. Wat is dan het handigste om naar en in Parijs te reizen? Kunnen we beter een dagkaart voor de metro kopen of beter met de Metro naar Parijs gaan en daar een kaartje kopen voor de hopp-on hopp-off bus? We willen waarschijnlijk ook naar het stadion van PSG.
  Gr Bart

  • Hoi Bart,
   Leuk dat jullie binnenkort met het gezin naar Parijs gaan 😊
   Je kunt voor zowel het PSG stadion als Montreuil losse t-tickets kopen van €1,90 per stuk. Je kunt beter een ‘carnet’ kopen. Dit zijn 10 tickets tegelijk. Daarmee heb je wat korting.

   Als jullie dan in de stad met de hop on hop off bus gaan reizen heb je daar geen metro tickets meer nodig.
   Ik raad wel aan van tevoren tickets te bestellen, dat kan via deze link met korting.
   Als jullie dat niet doen kun je inderdaad een dagpas kopen. Maar de hop on hop off bus is ook wel leuk omdat je dan tegelijkertijd veel van de stad ziet 😊

   Groetjes,
   Johan | Wegwijs naar Parijs

 45. Hallo Johan,

  Heel erg bedankt voor je duidelijke en snelle bericht!
  Dan laat ik het even zo bij de eerste 3 zones, is idd anders best duur.

  Bedankt en veel succes met de website!

  Groetjes! Heleen

 46. Hallo Johan,

  Bedankt voor je fijne website, ook ik heb er veel aan!
  Ik ga met mijn zoon naar parijs en wij gaan ook naar een PSG wedstrijd, hij is enorm voetbalfan….
  Nu was mijn vraag aan jou in welke zone het parc des princes ligt? ik kan het nergens vinden en ook niet op de metrokaart. Wij zitten in hotel du square d ‘anvers dus dan zit ik geloof ik nog goed met een kaart voor zone 1,2,3, maar moet ik voor het stadion uitbreiden met zone 4? Het zit net op de grens volgens mij…ik moet dan naar metro station port-de -saint-cloud.
  Bedankt alvast voor je hulp!!

  Groet, Heleen

  • Hoi Heleen,

   Wat leuk dat jullie naar het PSG stadion gaan!
   Volgens mij kun je met een zone 1 t/m 3 pas gewoon naar het stadion toe met de metro 🙂Ik weet het niet 100% zeker, maar ik denk niet dat je je kaart hoeft uit te breiden naar zone 4. Sowieso is dat zonde, want dat kost heel veel extra geld voor maar 1 ritje naar een bepaalde plek. Dan kun je beter een los ticket kopen. Maar zoals ik het zie is het niet nodig.

   Groeten,
   Johan | Wegwijs naar Parijs

 47. Hallo
  Eerst compliment voor je website. Ik heb er al veel bruikbare infomatie van afgehaald.
  Ik ga dinsdag met mijn zoon van 11 drie dagen naar Parijs.
  We gaan met de Thalys (vanaf Aken) en slapen in hotel Mimosa Paris. Volgens mijn info is het hotel goed te belopen vanaf het station. En als we daar de koffers ‘gedumpt’ hebben, kunnen we meteen met de metro de stad in.
  We hebben de 1e avond een ticket voor de Eiffeltoren, voor dag 2 een rondvaart over de Seine (hopelijk kan dat ook nog op dag 1 na de Eiffeltoren) en dag 3 bezoeken we het Louvre. Tussendoor wil ik zeker nog naar Arc de Triomph en Montmarte.

  Ik las dat je een Paris Visite kaart voor 3 dagen in de Thalys kunt kopen. Heb je enig idee of je dan heel de trein door moet gaan lopen om bij die “Welcome Bar” te komen ?
  Zou natuurlijk wel handig zijn als we uitstappen, dat we dan de ov kaartjes al hebben.
  Maar ik vind het ook vervelend als ik een half uur door de trein moet lopen en mijn zoon zit daar alleen.

  Groet, Roel

  • Hoi Roel,

   Dankjewel voor je compliment. Super leuk dat je met je zoon naar Parijs gaat. Zo te horen hebben jullie een hele leuke planning 😊
   Je kunt je tickets voor de metro in de Thalys kopen. Het is moeilijk te zeggen of je dichtbij de ‘welcome bar’ in de Thalys bent. Het hangt er namelijk vanaf waar je zitplaats in de Thalys is. Ik weet ook niet precies waar de bar is (in welke wagon zegmaar). Je kunt dit dus het beste beoordelen als je de Thalys in stapt. Anders kun je heel makkelijk tickets kopen op Gare du Nord. Er zijn daar super veel ticket automaten, dus je kunt dit binnen 5 minuten regelen 😊

   Succes en veel plezier!

   Groeten,
   Johan | Wegwijs naar Parijs

 48. Hallo Eline,

  Wat top dat je dit doet. Heel erg bedankt voor je info. We gaan er mee aan de slag.
  Groetjes Gerlies Bokma.

 49. Hallo Eline,
  Wij gaan 24 september naar camping sandaya Maisons Laffite, volgens mij zit het RER station in zone 4. We willen vandaar uit reizen naar de binnenstad. Ik vraag het me af of het handig is om voor de reis van en naar de stad een los ticket te kopen en dan rechtstreeks naar de wijk te reizen waar we iets willen gaan bekijken en dan een carnet van 10 tickets kopen voor de eventuele losse ritjes die we nog willen gaan maken naar andere wijken in de stad. We zijn er 5 nachten waarvan we zeker 4 dagen richting parijs willen gaan. Ik kan nergens vinden hoe duur een los ticket voor 4 zones is.
  benieuwd naar je antwoord.

  • Hoi Gerlies,

   Dankjewel voor je bericht. Wat leuk dat jullie naar Parijs gaan en leuk dat jullie op een camping verblijven.
   Om naar het centrum te reizen zou ik zeker een los ticket kopen, want een dagpas voor meerdere zones is erg duur.
   Jullie reizen met de RER van- en naar buiten het centrum. Dan heb je een ‘point-to-point’ ticket nodig.
   Op deze website wordt daar meer over uitgelegd. Je moet de halte van de RER bij jullie centrum intypen en de halte waar je wil uitstappen in Parijs.
   Jullie halte is ‘Torcy’. Ik heb het even snel geprobeerd met de halte Les Halles in Parijs. Jullie betalen dan €5 voor een enkelje. Je kunt ook in 1x 10 tickets kopen. Dan is het €40. Daarmee kunnen jullie dus 5 keer naar Parijs. Ik weet niet of jullie kinderen hebben, maar kinderen krijgen korting (€2,50 op een enkeltje).
   In de stad kun je inderdaad een carnet kopen 😊
   Hopelijk kom je er hiermee uit. Veel plezier in Parijs!!

   Groetjes,
   Eline

 50. Goedenavond Eline,

  Dankjewel voor je bericht, heb nog wel een aantal vragen daarover.
  – kun je op de navigo easy, het weekabonnement navigo semaine zetten?
  – kun je de navigo easy bij metrostation Hoche in Pantin kopen?

  Met vriendelijke groeten

 51. Hoi Eline,

  Ik ga samen met 2 vrienden 5 augustus naar Parijs, we willen om met het ov te kunnen reizen de Navigo decouverte kopen, alleen weten we niet op welke locaties we deze kunnen kopen. Weet jij dit misschien? Ons hotel ligt naast metrostation Hoche in Pantin.
  Ik hoop dat je een antwoord voor ons hebt, ik hoor het graag.

  Met vriendelijke groeten!

  • Hoi Teun,

   Dankjewel voor je bericht. Leuk dat jullie naar Parijs gaan! 😊 Een navigo Découverte is een kaart die voornamelijk door Fransen zelf wordt gebruikt. Er moet ook een pasfoto op enz. dus dat zou ik niet zo snel aanraden. Misschien bedoel je de Navigo Easy pas? Die is wel aan te raden.
   De Navigo Easy pas kan gekocht worden bij een ticket office in een metro-, RER-, of treinstation. Hier lees je er meer over.

   Hopelijk heb ik je hiermee geholpen. Veel plezier in Parijs! 😊 🇫🇷

   Groetjes,
   Eline | Wegwijs naar Parijs

 52. Ho Eline,

  Super! je hebt mij daar echt mee geholpen! Ik heb nog een tweede vraag. Nadat ze is aangekomen op Gare D’Austerlitz moet ze met de trein (Intrecites – 3685) om 19:38 uur naar Vierzon maar ik kan nergens vinden op welk perron ze moet zijn. Weet jij of ik dat ergens kan vinden?

  Gr. Marcel

 53. Hoi Eline, mooie website!

  Ik heb even een vraagje. Mijn dochter van 19 reist van Utrecht naar Zuid Frankrijk maar moet om over te stappen in Parijs van station Gare Du Nord met de metro naar station Gare D’Austerlitz om daar weer de trein te pakken. Nu hoor ik dat er veel criminaliteit is op Gare Du Nord. Is het veratwoord dat een meisje/dame van 19 jaar dit alleen doet?

  En weet jij toevallig of er een metrokaartjes al in de trein te verkrijgen zijn?

  Gr, Marcel

  • Hi Marcel,

   Dankjewel voor je berichtje. Lief dat je even informatie inwint met betrekking tot de reis van je dochter.

   Ik kan me voorstellen dat je het spannend vindt. De buurt rondom het Gare du Nord is inderdaad niet een plek waar je ’s avonds als vrouw alleen zou willen rondlopen. Niet perse omdat er gegarandeerd iets gebeurt, maar ik vind het persoonlijk ook wel een beetje spannend daar. Desalniettemin zou ik het niet afraden om deze reis te maken. Dit is ten eerste namelijk afhankelijk van het tijdstip. Als ze overdag reist is het geen probleem én je kunt gewoon in het station zelf blijven om over te stappen, dus ze hoeft het station niet eens uit.
   Tickets kun je inderdaad in de Thalys kopen 🙂 Dus dat moet helemaal goed komen. Eventueel kun je met haar afspreken dat jullie tijdens haar overstap bellen? Dan heb je in ieder geval contact 🙂

   Hier schreef iemand toevallig een klein tekstje met wat aanwijzingen over het overstappen op Gare du Nord naar Gare d’Austerlitz 🙂

   Ik weet zeker dat het helemaal goed komt, ik hoop dat ik je hiermee heb geholpen en ik wens haar veel plezier!

   Groetjes,
   Eline | Wegwijs naar Parijs

 54. Hey Eline,
  In mijn zojuist opgestuurd berichtje is metro lijn 43 niet juist en moet B3 zijn. Sorry

 55. Dag Eline,
  Binnen enkele dagen zal Ik aankomen op de luchthaven van Ch de Gaulle Parijs (terminal E2). Omdat de aankomsttijd laat is heb ik het Ibis hotel gereserveerd op de luchthaven (terminal 3). De dag nadien zou ik de Thalys willen nemen naar Brussel. Aan het Ibis hotel is een metro RER station en vermoed dat ik daar de metro kan nemen lijn 43 en zonder overstap naar Gare Du Nord? Kan ik vanuit Gare Du Nord te voet wandelen naar het vertrekpunt van de Thalys? Koop ik best een enkel ticket? (passeer alle zones)
  Ik heb bagage bij en geen ervaring met metro of Thalys in Parijs. Daarom graag info hoe ik het meest efficiënt aanpak. Alvast bedankt mij te informeren.
  Groeten,
  Eddy

  • Beste Eddy,

   Bedankt voor je bericht. Hopelijk ben ik nog op tijd met antwoorden! 😌
   Vanaf de luchthaven kun je het beste de RER B pakken naar het station in Parijs (Gare du Nord). Ik denk dat je dat misschien met B3 bedoelde in je aanvullende berichtje. Dat is inderdaad zonder overstap. Vanuit Gare du Nord ga je inderdaad te voet naar het vertrekpunt van de Thalys. Hoe je daar komt staat in het station wel aangegeven. Ik zou je ticket van tevoren online boeken bij de NS International. Je koopt inderdaad een enkel ticket (er van uitgaande dat je niet meer terug wil naar Parijs). Ik zou hem online kopen omdat de Thalys een stuk minder frequent rijdt op dit moment. Bagage kun je gewoon meenemen in de treincoupé 😊

   Ik hoop je hiermee (nog op tijd!) geholpen te hebben. Heel veel succes met je reis! 🙂 Ben benieuwd hoe het verloopt met alle maatregelen omtrent het Coronavirus.

   Met vriendelijke groet,
   Eline | Wegwijs naar Parijs

 56. Hey!
  Wij gaan over 6 dagen naar ons hotel Daumesnil Vincennes net buiten Parijs. Wij reizen met de Thalys en zijn van plan veel met de metro te gaan reizen naar het centrum en de ‘standaard’ bezienswaardigheden.

  Hoe komen wij vanaf het treinstation het beste bij ons hotel in Vincennes?
  En hoe kunnen wij het beste reizen vanaf ons hotel net buiten Parijs naar het centrum toe?
  Komen wij dan ook nog in aanmerking met ‘de’ zones? en wat voor kaartje kunnen wij het best kopen?
  Ik heb het geprobeerd om zelf uit te vogelen maar omdat wij net buiten Parijs zitten vindt ik het nog wel lastig om het te snappen.

  Ik hoop dat je ons een beetje kan helpen.
  Liefs!

  • Hi Jill,

   Dankjewel voor je berichtje. Wat lekker dat je over een paar dagen naar Parijs gaat! 😄 Ik kan me voorstellen dat het een heel gedoe is om uit te zoeken, maar ik help je er graag bij 😊

   Jullie hotel zit in zone 5. Wat ik jullie zou aanraden is het volgende:
   – Koop een t-ticket voor je reis van- en naar je hotel. Een t-ticket is eigenlijk een ‘enkeltje’. Deze kosten €1,90 per stuk. Met dit ticket kom je ook van Gare du Nord (het treinstation) naar je hotel.
   Dat gaat als volgt:
   Pak metro nummer 5 (oranje) en stap uit bij halte Bastille. Stap hier over op metro nummer 1 (gele lijn) en stap uit bij Bérault. Ik heb de route hier voor je gepland. Dit is wel een prettige website om mee te werken.

   Daarna heb je twee opties om te reizen in de stad.
   1. Je kunt een dagkaart kopen voor zone 1 t/m 3. Dit doe je meestal als je echt wel veel gebruik maakt van de metro. Als je meer dan 5 keer gebruik maakt van de metro kun je het beste voor deze optie kiezen. Dat is dan goedkoper dan allemaal losse kaartjes.
   2. Je kunt gewoon steeds een los kaartje kopen (of een carnet, dit zijn 10 losse kaartjes in 1 keer). Dit doe je als je minder dan 5 keer met de metro gaat reizen en lekker veel loopt.

   De reden dat je een los ticket gebruikt om van je hotel naar het centrum te reizen is omdat je geen dagkaart wil kopen voor zone 1 t/m 5 als je daar geen gebruik van maakt. Dat is zonde, want dat is een stuk duurder. Bijna alle bezienswaardigheden liggen namelijk in zone 1 t/m 3.

   Ik hoop dat ik je hiermee heb geholpen. Heel veel plezier in Parijs! 😘

   Liefs,
   Eline

 57. Wij hopen 15 op 16 april een nachtje naar parijs te gaan.
  We hopen met de thalys te reizen naar Paris nord.
  Vanaf daar kom ik er alleen niet helemaal uit. Vanaf daar wil ik de metro pakken naar ons hotel (vlakbij de champs elysee)
  Waar moet ik dan opstappen en uitstappen? En welke zone kaart moet ik dan kopen? Die van 1-3 of die van 1-5?

  • Hoi Annemieke,
   Wat leuk dat jullie een nachtje naar Parijs gaan!
   Jullie kunnen een metro ticket kopen voor zone 1 t/m 3.
   Meerdere wegen leiden naar Rome natuurlijk, maar je kunt metrolijn 4 pakken naar de halte Strasbourg Saint-Denis. Dan overstappen op lijn 9 naar halte Franklin D. Roosevelt. Hier stap je uit en dan sta je op de Champs-Élysées 🙂 Vanaf daar kun je dan naar je hotel lopen.

   Veel plezier!

   Groetjes,
   Eline | Wegwijs naar Parijs

 58. Hallo Eline,

  Wat fijn om alle belangrijke informatie mbt parijs op jouw site te lezen.

  Wij gaan vrijdag een lang weekend naar parijs, weet je toevallig of de OV stakingen dan nog aan de gang zijn?
  Verder vroeg ik me af welke metro we moeten pakken vanaf ons hotel Holiday Inn ExpressParijs – Canal de la Villette naar de eifeltoren en grote winkelcentrum? Zijn er nog andere reisoptie’s mochten de metro’s niet rijden.

  Bedankt alvast voor je reactie!

  Groetjes,

  Faat

 59. Dag Eline,

  Wat leuk dat ik jouw website heb ontdekt. Bedankt voor de tips!
  Wij vertrekken morgen voor 5 dagen naar Parijs (2 volw en 2 kinderen 5 en 7 jaar). Maandag dagje centrum, dinsdag en woensdag naar Disneyland, om dan donderdag en vrijdag terug het centrum te bezoeken. We verblijven in Bussy-Saint-Georges (zone 5 dacht ik?). Op maandag, donderdag en vrijdag zouden we ’s morgensvroeg vertrekken naar het centrum om dan ’s avonds terug naar het hotel te keren. Overdag blijven we dus pendelen in het centrum. Wat kopen we dan het best van ticket? Ik begrijp dat we zone 1-2-3 tickets nodig hebben, maar ook elke dag een ticket voor zone 5? Kan je mij toelichten welke tickets we moeten kopen en hoeveel dan?

  Groetjes en een fijn eindejaar
  T.

  • Hoi!

   Dankjewel voor je berichtje. Dat is nog best een ingewikkelde vraag, haha 😋 Maar ik ga mijn best doen om hem zo goed mogelijk te beantwoorden 😄

   In het centrum van Parijs kun je losse t-tickets kopen (als je bijvoorbeeld maar heel af en toe de metro pakt) of een mobilis. Een mobilis is een dagkaart, daar kun je onbeperkt mee reizen. Deze zijn allebei geldig binnen zones 1 t/m 3.

   Je kunt ook een dagkaart t/m zone 5 kopen. Dat is natuurlijk de makkelijkste optie, maar dat wordt al gauw heel duur.

   Om naar zone 5 te reizen vanuit het centrum van Parijs (of andersom) reis je met de RER A.
   Hier heb je een speciaal RER ticket voor nodig (als je niet besluit een mobilis t/m zone 5 te kopen). Dit ticket heet “Île-de-France (IDF) point-to-point ticket”. Hier kun je berekenen hoe duur ze zijn. Jullie reizen van station Bussy-Saint-Georges naar Gare de Lyon. Volgens de RATP zijn tickets voor deze reis €6,15. Dit is een enkeltje. Je kunt ook een carnet kopen (10 tickets tegelijkertijd), dan zijn ze iets goedkoper.

   Dus samengevat, er zijn 3 opties:
   – Losse t-tickets in Parijs en een RER ticket (als je in het centrum veel gaat wandelen ipv met de metro)
   – Mobilis dagkaart t/m zone 5 (lekker makkelijk)
   – Mobilis dagkaart t/m zone 3 en een RER ticket (als je veel gebruik maakt van de metro in het centrum).

   Je zou de prijzen van deze tickets even moeten vergelijken en een keuze moeten maken op basis van hoeveel jullie van plan zijn met de metro te reizen 🙂 Ik hoop je hiermee geholpen te hebben. Heel veel plezier in Parijs en een fijne jaarwisseling! 😊

   Groetjes,
   Eline | Wegwijs naar Parijs

 60. Hoi Eline,

  wij vertrekken maandag naar Parijs, we zitten in een hotel in Torcy, ik snap dat als we naar het centrum gaan we de 5 zone kaartjes nodig hebben, maar hoe zit dit als we naar disney gaan? dat ligt zoals ik kan zien in dezelfde zone als Torcy, welke kaartjes kunnen we daarvoor het beste nemen?

  Groetjes Janine

  • Hoi Janine,

   Dankjewel voor je berichtje. Leuk dat jullie maandag naar Parijs vertrekken en ook naar Disney gaan! 😊
   Jullie zijn vanuit je Torcy in 10 minuutjes in Disney met de RER. Dat is wel echt super zeg, slim!
   Als jullie naar het centrum gaan heb je inderdaad kaartjes nodig voor zone 5. Als je een meerdaagse pas koopt (Paris Visite travel pass) kun je met deze kaart zowel naar het centrum als Disneyland. Je kunt ook een enkeltje kopen. Zie deze link.

   Ik hoop dat ik je hiermee heb geholpen. Heel veel plezier in Parijs en fijne feestdagen! 🎄🎅🏼

   Groetjes,
   Eline | Wegwijs naar Parijs

 61. Een weekendticket is dat geldig vanaf vrijdagmiddag tem zaterdagavond of begint dit pas zaterdagmiddag te lopen tot zondagavond?

  Groeten

  • Beste Indra,

   Dankjewel voor je bericht. Bedoel je het weekend ticket voor reizigers onder de 26 jaar?
   Die geldt alleen op zaterdag en zondag. Op zaterdag kun je hem gebruiken vanaf 0.00 uur. Op zondag tot 23:59 uur.
   Hij is ook geldig op officiële Franse feestdagen.

   Groetjes,
   Eline | Wegwijs naar Parijs

 62. Hallo Eline,

  Dankjewel voor je snelle en heldere antwoord. We nemen ook dit mee van het weekend.

  Gr. Axel

 63. Hi,
  Ik ga studeren in Parijs en ben erg benieuwd of er ook zo iets is als een ‘ov’, omdat ik het voor een langere periode nodig heb? Zoja, hoeveel kost zo’n kaart ongeveer? Dankjewel alvast!

  Groetjes,
  Marloes

  • Hoi Marloes,

   Wat ontzettend gaaf dat je in Parijs gaat studeren zeg! Ga je Frans studeren of een andere studie doen? 😇
   Parijs biedt een speciale kaart aan voor studenten onder de 26 jaar. Dus als je nog jonger dan 26 bent kom je daarvoor denk ik in aanmerking. Je betaalt daarvoor €350 per jaar. Kijk daarvoor eens op deze website 😊 Verder heeft Parijs sinds kort ook een ‘OV-chipkaart’. Deze heet Navigo Easy. Dat zou je als alternatief kunnen bekijken als je niet in aanmerking komt voor de studentenkaart of als je niet super veel met de metro reist 🙂

   Groetjes,
   Eline | Wegwijs naar Parijs

 64. Hallo,
  allereerst wat een toffe site heb je. Hier hebben we echt heel veel aan.
  Mijn zoon en ik gaan komend weekend naar Parijs en dan ook een wedstrijd van PSG bezoeken. We slapen in een hotel aan de rand van Parijs (Hotel Izzy by hapy culture in Issy-les-Moulineaux. Dit leek ons een goede uitvalsbasis voor de wedstrijd. Echter begrijp ik dat er stakingen zijn bij het openbaar vervoer. Heb je wellicht tips hoe we het makkelijkst naar het stadion kunnen gaan en weer terug naar ons hotel. Ik zie dat het 45 minuten lopen is via google maps, maar op zaterdagavond in het donker weet ik niet of dat wel een verstandig idee is met mijn zoon samen?
  Ik hoop dat je het bericht leest en wil antwoorden.
  Groet,
  Axel

  • Hoi Axel,

   Dankjewel voor je lieve compliment. Leuk om te horen dat jullie baat hebben bij de website 😊
   En heel gaaf dat je je zoon meeneemt naar een wedstrijd van PSG!
   Hoewel de buurt waar jullie doorheen zouden moeten lopen relatief veilig is, zou ik het niet aanraden om ’s avonds laat drie kwartier te wandelen.
   Als de metro’s niet rijden kun je als alternatief een bus pakken. Bus 189 rijdt bijvoorbeeld best wel vaak per uur en brengt jullie in 23 minuutjes naar jullie hotel 😇 Vanaf het stadion naar de bushalte (bushalte Porte de Saint-Cloud) is ongeveer 10 minuten lopen. Je kunt dan meerijden tot bushalte Corentin Celton-Metro. Vanaf daar is het naar jullie hotel 5 minuten. Het is ook niet zo dat alle metro’s niet meer rijden. Kijk voor actuele informatie over metrolijnen even op deze website én Google Maps is je beste vriend. Die plant je reis op basis van actuele reisinformatie 😊

   Ik hoop dat ik jullie hiermee heb geholpen. Heel veel plezier bij de wedstrijd van PSG! Geniet ervan! 😄⚽️

   Groetjes,
   Eline | Wegwijs naar Parijs

 65. hallo
  wij gaan in november met 11 personen 7 volwassenen en 4 kids waarvan 1 kind onder de 4 naar disneyland parijs 1 dag daarvan willen we graag met de metro naar parijs om de eifeltoren te bezoeken en een boottocht maken over de seine en we willen het warenhuis la fayette bezoeken is dit allemaal een beetje bij elkaar in de buurt of moeten we vaker met de metro of alleen de route van disney naar het centrum en waar kopen we het voordeligst onze metro tickets kunnen we dat hier in nederland beter regelen of gewoon in parijs en is er zoals hier ook groepskorting mogelijk en kopen we dan alleen een retour ticket en als het niet te veel gevraagd is zou je ons ook kunnen vertellen welke lijnen we moeten nemen
  alvast ontzettend bedankt

  • Beste Sonja, 

   Dankjewel voor je berichtje. Leuk dat jullie met zo’n grote groep naar Parijs gaan!
   Je hebt heel wat vragen haha, ik zal proberen alles zo goed mogelijk te beantwoorden.

   1. Vanuit Disneyland naar Parijs kun je het beste de RER A pakken. Tickets daarvoor zou ik lekker alvast online bestellen. Dat kan via deze link.
   Maar het kan ook ter plekke bij een automaat.

   2. Als je met de RER A aankomt in Parijs moet je uitstappen bij halte 
   Charles de Gaulle – Étoile en dan overstappen op lijn 6 en uitstappen bij halte Bir-Hakeim. Vanaf hier loop je zo naar de Eiffeltoren 😊

   3. De Eiffeltoren is geweldig om te bezoeken! Zeker voor de kids 😍 Bij de Eiffeltoren staan vaak hele lange rijen. Gelukkig kun je er voor zorgen dat je niet in de rij hoeft te staan door van tevoren tickets te kopen 🙂 Tickets voor de Eiffeltoren kun je via deze link bestellen. Ook kun je hier tickets voor kinderen bestellen. Die zijn iets goedkoper.

   4. De boottocht over de Seine is super dicht bij de Eiffeltoren, dus dat komt goed uit! 😄 Tickets daarvoor zou ik ook zeker alvast online bestellen. Dat kan hier.

   5. Het warenhuis Galeries Lafayette ligt op 25 minuten wandelen vanaf de Eiffeltoren. Het is leuk om te gaan wandelen want dan zie je ook nog iets van de stad 😇 Vind je dat te lang (met kinderen)? Dan kun je de metro pakken. In dit geval zou ik ook even Google Maps gebruiken als je daar bent. Er zijn meerdere opties. Deze tickets zou ik niet van tevoren kopen als je twijfelt of je gaat wandelen of met het OV gaat. Tickets kunnen altijd in het metro station zelf gekocht worden ✌️

   Ik hoop dat ik hiermee al je vragen heb beantwoord. Mocht je nog vragen hebben hoor ik het graag en anders wens ik jullie héél veel plezier in Parijs!!

   Groetjes,
   Eline | Wegwijs naar Parijs

 66. Beste, wij verblijven van vrijdag 25 oktober tot zaterdag 26 oktober 2 daagjes buiten Parijs, in Palaiseau.
  We willen van daar uit het centrum bezoeken. Hoe kunnen we dit best doen vanuit Palaiseau
  Alvast bedankt voor de tip.

  Grt Dirk Thys

  • Beste Dirk,

   Dankjewel voor je berichtje. Vanuit Palaiseau kunnen jullie het beste de RER B naar het centrum pakken. Eenmaal aangekomen in het centrum kun je overstappen op een metro naar keuze of lekker gaan wandelen 🙂

   Veel plezier!

   Groetjes,
   Eline | Wegwijs naar Parijs

 67. Hoi, wat een prachtige site!
  Zeer informatief.
  Ik verblijf 24 oktober met mijn vriend in een hotel 1 km vanaf Gare du Nord. We blijven tot de 26ste. Uiteraard willen wij graag het centrum verkennen!
  Welke tickets zijn het handigst voor ons?
  Bij voorbaat dank!
  Groetjes, Jasmijn

  • Hi Jasmijn,

   Dankjewel voor je lieve complimentje. Fijn dat je er nuttige informatie uit haalt 🙂
   Leuk dat je met je vriend naar Parijs gaat. Welk ticket je het beste kunt kopen is afhankelijk van hoeveel je met de metro wilt reizen. Ga je maar 1 of 2 keer per dag met de metro kun je gewoon losse t-tickets kopen. Wil je liever gewoon onbeperkt met de metro kunnen reizen op een dag is het aan te raden om Paris Visite pass te kopen 🙂

   Groetjes Eline | Wegwijs naar Parijs

 68. Super danku!!

 69. Beste, volgende week enkele dagen parijs, met 4 kinderen.
  We logeren in het 17e ARR (novotel paris 17) welke metrohalte en lijn dienen we te nemen om de leuke bezienswaardigheden te bezoeken, oa de eiffeltoren..
  mvg Sylvia

  • Hoi Sylvia,

   Het dichtstbijzijnde metrostation bij jouw hotel heet ‘Porte de Clichy’. Vanaf hier kun je naar alle bezienswaardigheden in Parijs reizen, maar je zult wel af en toe moeten overstappen.
   Als je bijvoorbeeld naar de Eiffeltoren wilt reizen pak je metrolijn 13 bij Porte de Clichy naar het metrostation Miromesnil. Hier stap je over op metrolijn 9. Vervolgens rijd je 3 haltes mee en stap je uit bij metrostation Alma-Marceau.

   Groetjes,
   Eline | Wegwijs naar Parijs

 70. Hallo Eline
  Ik en mijn twee jongens 13 en 15 gaan volgende week woensdag naar Parijs, wij willen donderdag of vrijdag de leukste plekken gaan bezoeken in Parijs.
  Wij staan op een camping in Maison Laffitte. Hoe en met wat kunnen we het beste reizen om in de binnenstad te komen. En wat is de goedkoopste manier?

  Graag jou antwoord..
  Groeten Ronald

  • Hi Ronald,

   Leuk dat jullie een paar dagen naar Parijs gaan 😊 Een camping in Maison Laffitte is vast een fijne plek om te verblijven.
   De makkelijkste (en goedkoopste) manier van reizen is met de RER A. Die vertrek vanaf ‘Gare de Maisons Laffitte’.
   Je kunt op het station zelf tickets kopen 🙂

   Heel veel plezier volgende week, geniet ervan!

   Groetjes,
   Eline | Wegwijs naar Parijs

 71. Hoi hoi,

  Ik heb een vraagje over het kopen van een carnet. 10 losse kaartjes dus. Betekent dit, stel je moet van de ene metro naar de ander metro overstappen geldt dit dan als 1 kaartje of geldt dit dan als meteen 2 kaartjes? En stel je stapt van een metro over naar een tram geldt dit dan ook als 1 kaartje? Of is het zo dat als je de poortjes verlaat bij de metro, dat het dan als 1 kaartje telt? Of hoe zit dat precies?

  Bedankt alvast!
  Groetjes Annefleur

  • Hi Annefleur,

   Dankjewel voor je vraag. Als je van de ene metrolijn naar de andere overstapt kun je gewoon hetzelfde kaartje blijven gebruiken.
   Je kunt zelfs meerdere keren overstappen. Zolang je maar onder de grond blijft en niet voorbij de poortjes gaat 😊
   Zodra je wél door de poortjes gaat is je kaartje niet meer bruikbaar. Dus overstappen van metro op tram kost je een extra ticket.
   Ik hoop dat ik je hiermee heb geholpen, veel plezier in Parijs! 😄

   Groetjes,
   Eline | Wegwijs naar Parijs

 72. Hoi, wij gaan binnenkort op vakantie naar Frankrijk, in de buurt van Orléans.
  Hebben jullie tips als we met trein van Orléans een dagje naar Parijs willen gaan?!
  Kun je bijvoorbeeld net als in NL, op het station treinkaartjes kopen? En wat is de beste manier om in Parijs te reizen? Metro?

  Mvrgr Juul

  • Hoi Juul,

   Leuk om een dagje Parijs te plannen vanuit Orléans. Vanuit Orléans gaat er een trein rechtstreeks naar Parijs, dus dat is lekker makkelijk.
   Je kunt hier alvast je tickets reserveren: https://nl.oui.sncf/fr/
   Het kan opzich ook wel daar, maar online reserveren is een stuk makkelijker.
   In Parijs zelf zou ik inderdaad lekker met de metro reizen of eventueel met de fiets 😊 Hangt er vanaf waar je precies heen wilt en hoe ver de bezienswaardigheden die je wilt bezoeken van elkaar af liggen 😉

   Succes en veel plezier!

   Groetjes,
   Eline | Wegwijs naar Parijs

 73. Hoi Eline,
  Wat een super handige website heb jij(/jullie)!
  Vraagje over de metro: wij zijn er dinsdag en woensdag met ons zoontje van bijna 1, zijn er bepaalde metrostations absoluut niet begaanbaar (lees: alleen trappen ofzo) met een kinderwagen? En kan ik dat ergens nagaan?
  Alvast heel erg bedankt!

  • Beste Nadine,

   Dankjewel voor je berichtje en je complimentje. Leuk om te horen ☺️
   Er zijn zeker bepaalde metrostations die minder goed toegankelijk zijn. En dan gaat het niet eens om in- en uit het metrostation gaan/komen, maar om de overstap naar een andere lijn. Je komt ondergronds best vaak trappen tegen. Dus met een kinderwagen ben je denk ik redelijk veel aan het sjouwen. Hou daar rekening mee. Heel eerlijk gezegd weet ik niet precies welke metrostations wel en niet goed toegankelijk zijn.
   Maar je kunt deze kaart eens bekijken.
   Links zie je een lijstje van alle metrostations. Ze zijn allemaal toegankelijk voor mensen in een rolstoel (dus vast ook voor een kinderwagen), maar bij de stations waar een sterretje bij staat is extra hulp nodig van een begeleider. Misschien geeft dit een beetje een indicatie.
   En anders is het misschien makkelijk om gebruik te maken van een ander vervoersmiddel zoals een hop-on-hop-off bus of een reguliere stadsbus. Dan blijf je bovengronds 🙂

   Ik hoop dat dit een beetje helpt, sorry dat ik niet volledig antwoord op je vraag kan geven. Ik ga dit binnenkort eens uitzoeken zodat ik een duidelijk overzicht van minder toegankelijke metrostations kan publiceren voor mensen met dezelfde vraag.
   In ieder geval: heeel veel plezier in Parijs! Geniet ervan! 🙂

   Groetjes,
   Eline | Wegwijs naar Parijs

 74. Hoi,

  Kun je 1 Carnet ook voor meerdere personen gebruiken? Zijn het gewoon 10 losse kaartjes die je bijvoorbeeld onder 2 personen kunt verdelen?

  Groetjes

  • Hoi!

   Je kunt 1 carnet inderdaad met meerdere personen gebruiken. Het zijn zoals je aangeeft 10 losse kaartjes die je kunt verdelen zoals je zelf wilt 🙂

   Groetjes,
   Eline | Wegwijs naar Parijs

 75. Eline,

  Snelle reactie, waarvoor mijn hartelijke dank.

  Betekent dit dat ik een treinkaartje van Goussaintville naar Gare du Nord of Châtelet/les Halles moet kopen? En van daaruit, bijvoorbeeld Gare du Nord een carnet moet kopen om verder in Parijs ( met de metro ) te reizen?

 76. Goedemiddag,

  Volgende week vetrekken wij, mijn vrouw en ik samen met onze kleindochter ( 10 jaar ) met de auto naar Parijs. We logeren in Goussaintville. Het is de bedoeling dat we op dinsdag 23 juli en woensdag 24 juli vanuit ons hotel in Goussaintville naar Parijs reizen om de stad te bezichtigen.
  Mijn vraag aan U is:

  Op welke manier kunnen wij het best ( en het goedkoopst ) reizen.

  vriendelijk groetend,

  Bert van der Veen.

  • Beste Bert,

   Dankjewel voor je berichtje. Leuk dat jullie samen met jullie kleindochter naar Parijs gaan 🙂
   Slim om buiten de stad een overnachting te boeken. Ik zou adviseren om met de RER D naar Parijs te reizen. De RER D rijdt vanuit Goussaintvile rechtstreeks naar Gare du Nord. Dit is verreweg de makkelijkste manier van reizen en waarschijnlijk de goedkoopste 🙂

   Veel plezier!!

   Groetjes,
   Eline

 77. Hoi,
  Ik ga met mijn kinderen 28 en 29 juli naar Parijs en verblijf in Triel-sur-Seine. (Ik heb er niet bij nagedacht dat in dat weekend ook de Tour de France zijn ontknoping vindt op de Champs Elysee).

  Vanaf hier kan ik met de trein naar Parijs. De rit is dan 3 kwartier.
  Zijn er eventueel ook nog alternatieven? Waar moet ik verder qua trein/metro ticket rekening mee houden?
  Heb jij daarnaast ook ervaring met uber in Parijs? Ik kreeg het advies om hiervan gebruik te maken om ’s avonds terug te gaan naar het appartement.
  Met vriendelijke groet,
  Eliane

  • Hoi Eliane,

   Leuk dat je met je kids een weekendje naar Parijs gaat 🙂
   Heel slim om een verblijf in Triel-sur-Seine te boeken. Met de trein reis je dan inderdaad in drie kwartier naar het centrum van Parijs.
   Het pakken van de trein is de beste reisoptie, dus ik zou dat lekker zo houden 😊
   Als je dan in Parijs aankomt kun je tickets kopen voor de metro.
   Je kunt voor elke metro rit een apart ticket kopen, maar als je met kinderen de stad in gaat zou ik gewoon lekker een ‘Paris visite travel pass’ kopen voor twee dagen.
   Hiermee kun je twee dagen lang onbeperkt reizen in zone 1 t/m 3 (zone 1 t/m 3 is het centrum van Parijs en jullie treinstation ligt ook binnen deze zone). Op de officiële website van het OV van Parijs vindt je de prijzen voor deze tickets. Kinderen zijn goedkoper 🙃
   Als de Tour de France over de Champs-Élysées rijdt zijn een aantal metro stations gesloten. Dat zijn metrostations die dicht bij de Champs-Élysées liggen dus als je niet in de buurt bent van het evenement heb je nergens last van. Welke metrostations dat precies zijn is hier terug te vinden.

   Ik heb helaas (nog) geen ervaring met uber in Parijs. Zou ik graag een keer uitproberen, maar ik kan je daar nu dus niet over adviseren.
   Ik hoop in ieder geval dat ik je hiermee heb geholpen.
   Heel veel plezier in Parijs 😄

   Groetjes,
   Eline | Wegwijs naar Parijs

 78. Hoi hoi,

  Ik ga 24 t/m 29 juli met de auto naar Parijs, met mijn vriendin.
  Wij verblijven in een hotel buiten Parijs (in Montreuil)
  25 en 26 juli gaan wij naar Disneyland en 27 en 28 juli gaan wij Parijs zelf in.
  Nu zag ik een weekendticket voor mensen onder de 26 en laten wij nou net allebei 25 zijn.
  Alleen welke tickets moeten wij kiezen voor die andere 2 dagen richting Disneyland?
  Of zijn we voordeliger uit als we een ander ticket nemen voor meteen alle 4 de dagen. Ik zie namelijk zoveel verschillende tickets.

  Ik hoor het graag!

  • Hi Samantha,

   Dankjewel voor je berichtje. Super leuk dat jullie naar Parijs gaan en dat gelijk combineren met een bezoek aan Disneyland Parijs 😄
   Ik zou sowieso dat weekendticket voor onder de 26 jaar kopen voor 27 en 28 juli. Dat is namelijk super goedkoop.
   Als je in Disneyland bent heb je geen ticket nodig, alleen voor de heen- en terugreis. Voor de heen- en terugreis zou ik een los t-ticket kopen. Dat ticket is €1,90 en brengt je vanaf het centrum van Parijs helemaal naar Disneyland 😊
   Voor de overige 2 dagen kun je twee losse dagkaarten kopen als je van plan bent om veel met de metro te reizen.
   Een dagkaart heet een ‘mobilis’. Zorg er dan voor dat je er eentje koopt waarmee je in zone 1 t/m 3 kan reizen, want dan kun je door het hele centrum reizen. Als je van plan bent om niet veel met de metro te reizen (bijv. als je veel wilt lopen), kun je voor elke reis een los t-ticket kopen.

   Ik hoop je hiermee te hebben geholpen. Heel veel plezier in Parijs en in Disneyland!! 🎉😄

   Groetjes,
   Eline | Wegwijs naar Parijs

 79. Hallo
  Ik ga in april 3 dagen naar Parijs met de trein en verblijf dan in een hotel in Parijs.
  Mij vraag is, kan je ook een meer daagse zone kaart van de metro kopen voor 2 personen

  • Beste Ruud,

   Leuk dat jullie 3 dagen naar Parijs gaan. Jullie kunnen zeker een meerdaagse zone kaart voor de metro kopen.
   Deze gaan wel per persoon, dus dan zou je voor jullie allebei een losse kaart moeten kopen.

   Met vriendelijke groet,
   Eline | Wegwijs naar Parijs

 80. En kan je deze pas op het vliegveld kopen? Ik las op je site dat je dese kan reserveren en ophalen bij het louvre in de buurt?

 81. hallo, een vraagje

  Ik ga met mijn zoon (13) 2 dagen naar parijs voor zijn verjaardag.
  Wij landen op vliegveld Orly, en verblijven in parijs, als we de Parijs Visite Pass kopen kunnen we dan ook van vliegveld naar parijs toe op deze pas?

  Daar we veel willen zien moet ik dan de pas zone 1-3 of 1-5 nemen?

  In afwachting van uw advies

  • Beste Sjaak,

   Bedankt voor je berichtje. Hartstikke leuk dat je je zoon meeneemt naar Parijs!
   Met een Parijs Visite Pass kunnen jullie inderdaad van- en naar Orly Airport reizen.
   Het is dan wel nodig om de pas voor zone 1 t/m 5 te kopen omdat Orly Airport in zone 5 ligt.
   Het voordeel is dan dat jullie overal naar toe kunnen reizen in Parijs, ongeacht in welke zone een bepaalde bezienswaardigheid ligt.

   Ik hoop hiermee je vraag beantwoord te hebben 🙂 Heel veel plezier in Parijs!

   Met vriendelijke groetjes,
   Eline | Wegwijs naar Parijs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *