De OV-chipkaart van Parijs: Navigo Easy

Eindelijk heeft Parijs het ook voor elkaar: de Navigo Easy! Dit is eigenlijk de OV-chipkaart van Parijs 😊 Geen gedoe meer met losse, papieren tickets. Maar 1 kaart waar je alle tickets op kunt laden die je wilt.

Waar kun je de Navigo Easy kopen?

De Navigo Easy pas kan gekocht worden bij een ticket office in een metro-, RER-, of treinstation.
De kaart zelf kost €2 en je betaalt gelijk voor de tickets die je erop wilt laten zetten. In Parijs zet je dus niet net als in Nederland een bedrag op je kaart, maar losse tickets zoals je ze ook zou kopen bij de ticket machine. Zo kun je er bijvoorbeeld een dagpas opzetten of een enkeltje (een t-ticket).

Tip: Om het gebruik van de kaart te stimuleren krijg je €2 korting bij aanschaf van een carnet t-tickets (een ‘carnet’ betekent 10 tickets) die je op je Navigo Easy kaart laat zetten. Zo verdien je de aankoop van je kaart dus meteen weer terug 😄

Meer over metro tickets in Parijs lees je hier.

Navigo Easy pass ©  mafra72

Welke tickets kan ik op mijn Navigo Easy pas laden?

Eigenlijk kun je alle beschikbare tickets op je Navigo Easy pas laden.
Een overzicht van metro tickets vind je op deze pagina.
In totaal kun je 30 enkeltjes op je pas laden + een alternatief ticket zoals een dagpas of een ticket voor de Orlybus naar het vliegveld Orly Airport. Wel zo praktisch om gelijk een aantal enkeltjes op je pas te laden, want dan hoef je niet elke keer naar een ticketmachine om nieuwe tickets te laden.

Hoe laad ik mijn kaart op?

Om je kaart op te laden ga je naar een ticket machine in het metro-/RER-/treinstation. Houd je kaart voor de paarse ‘Navigo card reader’ of stop hem in de Navigo kaartgleuf (verschilt per machine welke optie je hebt). De machine laat dan gelijk zien hoeveel tickets je (nog) op je kaart hebt staan en krijg de optie om nieuwe tickets op je kaart te zetten 🙂

Goed om te weten

  • Als je naast je t-ticket ook andere tickets op je Navigo Easy pas hebt staan, dan krijgen de ‘speciale’ tickets voorrang op de t-tickets. Dus als je bijvoorbeeld een dagpas op je Navigo hebt staan zul je gebruik maken van je dagpas tijdens het reizen en niet van je losse t-tickets.
  • De pas is anoniem. Dat betekent dat je hem aan iemand anders kunt geven. Op die manier kun je een pas delen. Maar dit werkt alleen als jullie niet samen reizen. Je mag namelijk niet tegelijkertijd gebruik maken van dezelfde kaart. Als je samen reist moet je allebei een eigen kaart hebben.
  • Je kunt geen voltarief tickets en tickets met korting (bijvoorbeeld voor kinderen) tegelijkertijd op de kaart laden.
  • Als je je kaart bent verloren (of als hij is gestolen) krijg je geen geld terug.