Catacomben van Parijs

“Arrête, c’est ici l’empire de la mort” Oftewel: ‘Stop, dit is het rijk van de dood’! Dat is het welkomstbericht nadat je 130 treden bent afgedaald en binnenstapt in de catacomben van Parijs.
Beenderen van meer dan 6 miljoen dode Parijzenaars liggen gerangschikt in duistere, nauwe gangen onder de straten van Parijs. De catacomben van Parijs zijn het gevolg van de overbevolkte 18-eeuwse begraafplaats in Parijs, la cimetière des innocents.

Het verhaal van de catacomben in Parijs

De beruchte cimetière des innocents nam in de 12e eeuw plaats in het hartje van Parijs, dichtbij de marktplaats Les Halles. Parijs was een groeiende stad en er was wel wat behoefte aan een nieuwe begraafplaats. Het was een mooie begraafplaats met individuele, ordelijke graven. Maar naarmate de tijd verstreek kwam er steeds meer ruimtegebrek en steeds meer lijken werden samen in 1 graf begraven. Pas als een graf met genoeg lijken gevuld was werd deze dicht gemaakt. 
Rottende lijken lagen openbaar op de begraafplaats en de geur die er vanaf kwam was onuitstaanbaar.
De mythes vertellen dat je een ziekte kon opvangen door alleen al langs de begraafplaats te wandelen. Als je dat al overleefde in ieder geval. Op een nacht in 1776 was de schoenmaker in een van de graven gevallen. De volgende dag werd de arme man dood gevonden.
In 1780 kwam de situatie tot een hoogtepunt toen er een fatale ziekte uitbrak die wetenschappers van die tijd toewezen aan de ‘slechte lucht’ die rond de begraafplaats hing. De kogel was door de kerk: de begraafplaats werd gesloten. Er zou geen lichaam meer begraven worden. En zo geschiedde… In 1886 werden de graven geleegd en de beenderen ’s nachts overgebracht naar ongebruikte steengroeven. Het kostte ze toen 2! jaar om alle beenderen over te brengen naar wat ze nu ‘les catacombes de Paris‘ noemen. Toen een uitkomst voor een overbevolkte begraafplaats, nu een bijzonder populaire toeristische attractie.

Wat is er gebeurd met cimetière des innocents?

fontaine_des_innocents_paris_catacomben_parijs

Foto van: tom_bream07

De begraafplaats is verwijderd uit het centrum van Parijs. Tegenwoordig is er niets meer terug te zien van de vreselijke geschiedenis. Slechts een fontein herinnert nog aan de tijd dat hier een stinkende begraafplaats heeft gelegen. De fontein werd al in de 16e eeuw ontworpen door de Franse architect Pierre Lescot. Hij was een van de grondleggers van de Franse Renaissance stijl. Drie jaar lang werkte beeldhouwer Jean Goujon aan de fontein. In 1549 was de fontein af. Later heeft de fontein nog wat transformaties en een verplaatsing ondergaan, maar ik wil de geschiedenis even tot hier aan laten. 🙂

De catacomben van Parijs bezoeken

Bezoekers voor de catacomben van Parijs kopen een kaartje bij het kantoortje, wat boven de grond staat. Grote kans dat er een grote rij staat. Ik was er ’s ochtends vroeg en er stond al een bizar lange wachtrij. Hou daar dus rekening mee.
Als je eenmaal binnen bent zie je geen daglicht meer en daal je 130 treden naar beneden. “Arrête, c’est ici l’empire de la mort” Oftewel: ‘Stop, dit is het rijk van de dood’, is het welkomstbericht wat je ziet zodra je daadwerkelijk binnenstapt in de catacomben van Parijs.
Beenderen van ondertussen meer dan 6 miljoen dode Parijzenaars liggen gerangschikt in duistere, nauwe gangen onder de straten van Parijs. Hele kunstwerken zijn gemaakt met menselijke schedels en botten.

Tijdens je tour in de catacomben kom je langs verschillende ruimtes en je zult merken dat niet alles uit alleen maar schedels en beenderen bestaat. Hier en daar kom je prachtige zuilen en zelfs hele beeldhouwwerken tegen. Dat komt omdat de catacomben van Parijs niet altijd als catacomben voor dode Parijzenaars is gebruikt. Daarvoor werden de gangen gebruikt om kalksteen van onder de grond te halen om Parijs op te bouwen. Het Louvre, de Notre Dame en de oude stadsmuur zijn bijvoorbeeld van dit steen gebouwd.
Er zijn twee hele mooie  overblijfselen van dit werk: de ‘Port-Mahon’ en het voetbad van de steenhouwers.

De Port-Mahon ruimte is  als het ware een kunstgalerij. Een van de werknemers in de steengroeves, Décure, maakte hier namelijk beelden uit het steen. De naam van de ruimte is vernoemd naar een van de beelden die hij maakte van het fort van Port-Mahon. Volgens de overlevering heeft Décure hier een tijd gevangen gezeten nadat hij door de Engelsen gevangen was genomen terwijl hij vocht voor het leger van Louis XV. Een van zijn sculpturen is hier onder op de foto te zien! 😍

Port-Mahon van Décure Catacomben Parijs

Port-Mahon van Décure © Jean-David & Anne-Laure

Waarom je de catacomben van Parijs met een gids moet bezoeken

Wil je je bezoek aan de catacomben Parijs nog meer diepgang geven? Ontdek de catacomben van Parijs dan met een gids. Dompel je onder in de Parijse onderwereld en ontdek de duistere geheimen van de geschiedenis van de stad. Niemand weet meer over de catacomben van Parijs dan een professionele gids. Hij of zij kan je in een twee uur durende tour alle geheimen onthullen die de catacomben te bieden heeft inclusief de meest lugubere feitjes 😜 Ik hecht persoonlijk heel veel waarde aan een gids. Het laat je bezoek zoveel meer tot leven komen dan zonder. Ook met deze tickets heb je ‘skip the line tickets’. Dit betekent dat je niet in de rij hoeft te staan bij de entree. Heel fijn! 🙂

Ontdekt de catacomben van Parijs met een gids. Bestel nu:

Catacomben Parijs

Prijs en tickets

Tickets voor de Catacomben inclusief een interessante audiogids zijn €29. De audiogids is beschikbaar in het Frans, Engels en Spaans. Je kunt ook tickets bestellen zonder audiogids, maar het grote voordeel van een ticket mét audiogids is dat je direct toegang krijgt tot de catacomben, zonder in de rij te hoeven staan! 😊 Je kunt ze hier bestellen.

Catacomben Parijs

Catacomben Parijs. Foto door: Alexander Parsalidis

Geheime tunnels onder Parijs

Het openbare gedeelte van de catacomben is eigenlijk maar een klein deel van de naar verluidt meer dan honderd kilometer aan tunnels onder de stad. De meesten daarvan zijn al tientallen jaren niet meer in gebruik. Het is illegaal en zeer gevaarlijk om de catacomben te betreden, maar misschien wel de moeite waard!

Het schijnt dat sommige tieners in deze tunnels inbreken en daar rondzwerven om ze te verkennen. Ook zijn er naar verluidt krakers en drugsverslaafden  in sommige delen van de tunnels en in de oorlog werden de tunnels gebruikt om onder te duiken. Er schijnen dan ook ruimtes met meubels en elektriciteit te zijn en zelfs een bioscoop volgens dit artikel.

Catacomben Parijs

Catacomben Parijs. Foto door: Alexander Parsalidis.

Impressie van de catacomben in Parijs – Filmpje

Hier een filmpje om een impressie te geven van de Catacomben in Parijs.

Voor een rondleiding in de verboden catacomben kun je dit filmpje kijken. Deze mannen betreden de verboden Catcomben en weten er veel vanaf. Op het einde komen ze via een doodnormale putdeksel midden in Parijs weer naar boven. Heel bizar.

Openingstijden

Dinsdag t/m zaterdag: geopend van 10:00 tot 20:00 uur.
Maandag gesloten.

Bereikbaarheid met de metro of Vélib

Adres van de catacomben in Parijs
1, Avenue Colonel Henri Rol-Tanguy
75014 Parijs

Het is makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer:

Met de metro: lijn 4 of lijn 6, uitstappen bij halte Denfert-Rochereau
Met de Vélib: Het station wat het meest dichtbij ligt is het Velib’ Station nummer 13002, 55 Boulevard Arago, 75013 Parijs. Dit is 1 km van de Catacombes de Paris vandaan.

Meer informatie

Voor meer informatie over de ‘Catacombes de Paris’ en actuele openingstijden en exhibities kun je het beste even een kijkje nemen op de officiële website van de catacomben in Parijs.

De catacomben is een oud, ondergronds stelsel en toegang kan daarom alleen via een trap. Als je in een rolstoel zit is het helaas niet mogelijk om de catacomben te bezoeken. Als je slecht ter been bent is het ook niet aan te raden om een bezoek aan de catacomben te brengen.