Catacomben van Parijs

Eline Door Eline

“Arrête, c’est ici l’empire de la mort” Oftewel: ‘Stop, dit is het rijk van de dood’! Dat is het welkomstbericht nadat je 130 treden bent afgedaald en binnenstapt in de catacomben van Parijs.
Beenderen van meer dan 6 miljoen dode Parijzenaars liggen gerangschikt in duistere, nauwe gangen onder de straten van Parijs. De catacomben van Parijs zijn het gevolg van de overbevolkte 18-eeuwse begraafplaats in Parijs. Ze liggen in het 14e arrondissement en zijn een aanrader om te bezoeken 😊

Catacomben Parijs


Catacomben Parijs
Catacomben Parijs. Foto door: Alexander Parsalidis

Waar koop ik betrouwbare tickets voor de Catacomben van Parijs?

Een bezoek aan de Catacomben is erg populair en er mogen maar 200 mensen tegelijkertijd binnen zijn. Er staat vaak een lange wachtrij voor de deur met mensen die nog geen ticket voor de Catacomben hebben. Zorg er daarom voor dat je van tevoren je tickets bestelt zodat je niet meer in de wachtrij hoeft te staan.

Hier kun je betrouwbare tickets voor de Catacomben bestellen:
🎟️ Ticket zonder gids, met audio guide: €35. Boek hier >
🎟️ Ticket met gids: €99. Boek hier >
🎟️ Ticket voor kinderen tot 18 jaar: €5, kan alleen daar gekocht worden. Ouders moeten online gekochte tickets hebben, dat staat vermeld op de website van de Catacomben. Boek hier je tickets.

Na het bestellen van je tickets krijg je ze per mail toegestuurd. Je hoeft ze niet te printen. Je kunt ze daar ter plekke op je telefoon laten zien. Je boekt voor een specifieke dag en hoeft niet meer in de wachtrij te staan 😊

Catacomben bezoeken met kinderen

Je vraagt je misschien af of de Catacomben van Parijs leuk zijn om te bezoeken met kinderen. Alle schedels en botten kunnen natuurlijk een beetje griezelig zijn 😉 Maar over het algemeen wordt dit als heel indrukwekkend ervaren door kinderen.

Voor kinderen van 4 tot 17 jaar kost toegang tot de Catacomben slechts €5. Deze tickets kun je alleen daar ter plaatse kopen. Als je kinderen een legitimatie hebben moet je die meenemen om te kunnen laten zien hoe oud ze zijn. Ouders moeten online gekochte tickets hebben, dat staat vermeld op de website van de Catacomben. Boek hier je tickets.

Wat is er te zien in de Catacomben van Parijs?

Je bezoek aan de Catacomben begint met een kleine wenteltrap naar beneden. Je komt hier verschillende ‘waarschuwingen’ tegen. ‘Stop, dit is het rijk van de dood’! is bijvoorbeeld een van die waarschuwingen.

Maar je ziet door de hele Catacomben door stukken tekst of gedichten op de muren. Dit draagt echt bij aan de beleving. Als je eenmaal bent afgedaald via de trap zie je geen zonlicht meer. De Catacomben bevinden zich 21 meter onder de grond.

catacomben van parijs bezoeken
catacomben van parijs bezoeken tickets

Niet alles bestaat uit schedels en beenderen. Hier en daar kom je prachtige zuilen en zelfs hele beeldhouwwerken tegen 😍 Dat komt omdat de catacomben van Parijs niet altijd als catacomben zijn gebruikt.

Voordat de beenderen hier werden opgeslagen, werden de gangen gebruikt om kalksteen van onder de grond te halen om Parijs op te bouwen. Het Louvre, de Notre Dame en de oude stadsmuur zijn bijvoorbeeld van dit steen gebouwd 😊

Je vervolgt je bezoek langs verschillende tunnels en ruimtes. Er is bijvoorbeeld een ruimte die ‘de workshop’ heet. In deze ruimte krijg je een beeld van hoe de steengroeves eruit zagen voordat het als catacomben werden gebruikt.

De ruimte daarna heet de Port-Mahon ruimte. De Port-Mahon ruimte is als het ware een kunstgalerij. Een van de werknemers in de steengroeves, Décure, maakte hier namelijk beelden uit het steen.

Er zijn twee hele mooie overblijfselen van dit werk: de ‘Port-Mahon’ en het voetbad van de steenhouwers. Een van de werken zie je hier onder op de foto.

-> Tip: boek hier alvast je tickets voor de Catacomben en voorkom de wachtrij.

Port-Mahon van Décure Catacomben Parijs
Port-Mahon van Décure © Jean-David & Anne-Laure

Het verhaal van de catacomben in Parijs

De Catacomben zijn enorm indrukwekkend, maar hoe komen al deze botten hier toch?😅 Hier leg ik je dat uit.

De beruchte begraafplaats Cimetière des innocents lag in de 12e eeuw in het hartje van Parijs, dichtbij Les Halles. Parijs was een groeiende stad en er was wel wat behoefte aan een nieuwe begraafplaats. Het was een mooie begraafplaats met individuele, ordelijke graven.

Maar naarmate de tijd verstreek kwam er steeds meer ruimtegebrek en steeds meer lijken werden samen in 1 graf begraven. Pas als een graf met genoeg lijken gevuld was werd deze dicht gemaakt. 

Rottende lijken lagen openbaar op de begraafplaats en de geur die er vanaf kwam was onuitstaanbaar.
De mythes vertellen dat je een ziekte kon opvangen door alleen al langs de begraafplaats te wandelen.

Op een nacht in 1776 was de schoenmaker in een van de graven gevallen. De volgende dag werd de arme man dood gevonden.

–> Tip: boek hier alvast je tickets voor de Catacomben en voorkom de wachtrij.

In 1780 kwam de situatie tot een hoogtepunt toen er een fatale ziekte uitbrak die wetenschappers van die tijd toewezen aan de ‘slechte lucht’ die rond de begraafplaats hing.

De kogel was door de kerk: de begraafplaats werd gesloten. Er zou geen lichaam meer begraven worden. En zo geschiedde…

In 1886 werden de graven geleegd en de beenderen ’s nachts overgebracht naar ongebruikte steengroeven. Het kostte ze toen 2! jaar om alle beenderen over te brengen naar wat ze nu de Catacomben van Parijs noemen.

Tips voor het bezoeken van de Catacomben

 1. Als je de Catacomben wil bezoeken is het aan te raden om vroeg op de dag te gaan en bij voorkeur doordeweeks. Dan is het het meest rustig.
 2. Het is maar 14 graden in de Catacomben. Zorg er dus voor dat je een extra trui of iets dergelijks meeneemt als het buiten een stuk warmer is. Juist doordat het hier lekker koel is, is het wel een leuke activiteit om te doen in de zomer als je even wil ontsnappen van de warme zon.
 3. Op maandag zijn ze gesloten.
 4. Er zijn geen toiletten dus hou daar rekening mee.
 5. Je mag foto’s maken in de Catacomben, maar je mag geen flits gebruiken.

Geheime tunnels onder Parijs

Het openbare gedeelte van de catacomben is eigenlijk maar een klein deel van de naar verluidt meer dan honderd kilometer aan tunnels onder de stad. De meesten daarvan zijn al tientallen jaren niet meer in gebruik. 

Het is illegaal en zeer gevaarlijk om de catacomben te betreden. De kans dat je hier verdwaalt is namelijk erg groot.

Het schijnt dat sommige tieners in deze tunnels inbreken en daar rondzwerven om ze te verkennen. Veel van deze tieners kunnen de weg niet meer terugvinden.

Ook in de oorlog waren de tunnels actief in gebruik. Ze werden toen gebruikt om onder te duiken. Er schijnen dan ook ruimtes met meubels en elektriciteit te zijn en zelfs een bioscoop.

Catacomben Parijs
Catacomben Parijs. Foto door: Alexander Parsalidis.

Veelgestelde vragen

Waar koop ik betrouwbare tickets voor de Catacomben van Parijs?

Wij raden altijd aan tickets via onze website te bestellen of via deze website. Dat is een betrouwbare, Nederlandse website.

Na het bestellen van je tickets krijg je ze per mail toegestuurd. Je hoeft ze niet te printen. Je kunt ze daar ter plekke op je telefoon laten zien. Je boekt voor een specifieke dag en hoeft niet meer in de wachtrij te staan 😊

Is het leuk om de Catacomben te bezoeken met kinderen?

Absoluut! 😊 Het bezoeken van de Catacomben kan een diepe indruk maken op kinderen. Het is iets anders dan anders. Bereid je kinderen er wel op voor dat ze hier beenderen van mensen gaan zien. Boek hier tickets.

Wat zijn de openingstijden van de Catacomben?

De Catacomben zijn geopend op dinsdag t/m zondag van 09.45 uur tot 20.30 uur. Je kunt het dus ook ’s avonds een bezoek brengen.

De Catacomben worden eigenlijk de hele dag goed bezocht. Zorg dus dat je van tevoren tickets bestelt zodat je niet in de wachtrij staat. Het beste kun je ’s ochtends net na openingstijd gaan of juist ’s avonds na 18.00 uur. De laatste toegang is om 19.30 uur.

Hoe kan ik het makkelijkste bij de Catacomben komen?

Je kunt het beste de metro pakken om naar de Catacomben te reizen. Lijn 4 en 6 komen langs de Catacomben. Stap dan uit bij metrohalte Denfert-Rochereau.

Hoelang duurt een bezoek aan de Catacomben?

Een bezoek aan de Catacomben duurt gemiddeld zo’n 45 minuten tot 1 uur en een kwartier.

Zijn de Catacomben geschikt voor een rolstoel?

Nee, je kunt helaas niet met een rolstoel de Catacomben bezoeken. De enige ingang is via de kleine wenteltrap.

Reacties
 1. Hoe werkt het met tickets voor kinderen?
  Je kan online geen tickets voor kinderen kopen, moet je hiervoor dan in de gewone rij bij de kassa?

  • Hoi Lianne,

   Dat is een hele goede vraag. Ik zal het ook even toevoegen in het artikel. Maar tickets voor kinderen kunnen niet online gekocht worden. Je kunt die alleen daar kopen. Als je kinderen een legitimatie hebben moet je die meenemen om te laten zien hoe oud ze zijn. Ouders moeten online gekochte tickets hebben. Ik weet niet of je daarvoor in de gewone rij moet staan, maar op de website van de catacomben staat specifiek benoemd dat ouders al online gekochte tickets moeten hebben. Misschien kun je daarmee de wachtrij voor tickets overslaan als je daar bent. Ik zou dat in ieder geval wel proberen.

   Groetjes,
   Johan

 2. Ik ben er jaren geleden geweest met mijn zus. Heel indrukwekkend. Het lijkt mij ook supergaaf om alleen met een zaklamp hier rond te struinen. Er zijn trouwens gangen waar men niet mag komen. Die afgesloten zijn voor het publiek. Maar er zijn toch mensen die via het riool stiekem in het niet toegangkelijke gedeelte konen. Het verhaal gaat dat sommigen mensen nooit meer zijn terug gevonden, zij verdwaalden in de 290 km lange gangenstelsels, de batterijen van hun zaklamp raakten leeg en zij konden de weg niet meer terug vinden. Groetjes, Monique

 3. Denk wel zonder flitser of mag je die gewoon gebruiken?

  • Nee klopt, een flitsen mag inderdaad niet gebruikt worden. Goed dat je het vraagt.

 4. Mag je foto’s maken?

  • Hoi Demi! Ja je mag foto’s maken in de catacomben 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *