De leukste bouillons in Parijs | Hier eet je lekker én goedkoop

Eline Door Eline

Ga jij binnenkort naar Parijs? Dan is het een grote aanrader om in ieder geval een avond te eten in een van de bekende bouillons van Parijs. Bouillons zijn oorspronkelijk Parijse eetgelegenheden die de traditionele Franse keuken serveren. De gerechten zijn vaak geïnspireerd op de huiselijke gerechten van grootouders. Hoewel bouillons een tijdlang minder in de schijnwerpers stonden, hebben bouillons de laatste jaren een opvallende comeback gemaakt. Het interieur van de meeste restaurants zijn indrukwekkend en maken de ervaring compleet. In dit artikel delen we de mooiste en leukste Bouillons van Parijs 😊

Bouillons staan er om bekend dat ze goedkoop zijn (een paar euro voor een gerecht), maar het eten wat er wordt gereserveerd is wel van redelijk goede kwaliteit. Het is dus ideaal als je goedkoop naar Parijs wil. Daarnaast zijn het hele traditionele restaurants, wat je Parijs-ervaring helemaal compleet maakt 🙂 Op zoek naar meer restaurant-inspiratie? Lees ons artikel met de leukste restaurants in Parijs.

Bouillons in Parijs


bouillons in parijs

Wat zijn Bouillons?

In de bouillons van Parijs vind je menu’s gevuld met eenvoudige, maar typisch Franse gerechten. De gerechten bij de Bouillons zijn meestal niet van hoogstaande kwaliteit, maar daar is de prijs in de meeste gevallen ook naar. Zo kan een voorgerecht al geserveerd worden voor €3 en een hoofdgerecht voor €6,50. Het kan zijn dat je moet wachten op een plekje, bij onbekende aan tafel komt te zitten en/of dat het eten zeer snel geserveerd wordt, maar dat hoort bij de hele ervaring. 

De charme van Bouillons ligt niet alleen in het eten zelf, maar ook in de sfeer die ze creëren. Vaak zijn gevestigd op prachtige locaties en laten ze je genieten van de Franse keuken. Het kan zijn dat het personeel soms wat nors of terughoudend lijkt, maar dat hoort bijna wel bij de Franse keuken.

Typische ‘bouillon’ gerechten zijn oeufs mayonnaise (eieren met mayonaise), escargots (slakken), bavette, crême brulée, confit du canard, terrine de campagne, blanquette de veau én natuurlijk een romige bouillon. Typisch Franse gerechten dus 😊 Hiermee maak je je tripje naar Parijs helemaal compleet 🙂

De leukste Bouillons in Parijs

Bouillon Julien

: Een authentiek stukje Parijse geschiedenis vind je bij Bouillon Julien. Het is gelegen in het hart van de stad en één van de oudste en originele bouillons uit begin 1900. Daarnaast is het ook één van de mooiste art-deco restaurants in heel Parijs. In 2018 is er een grootschalige renovatie geweest en alle oude (en prachtige!) elementen zijn in ere herstelt. De plafonds zijn versierd met prachtige lijsten, er zijn smeedijzeren ornamenten en de glas-in-lood ramen zijn to die for

Je kan hier vooraf reserveren. Dat is enigszins fijn want je bent verzekerd van een plekje, maar aan de andere kant zijn de dagen ook snel volgereserveerd. Hoewel de avonden in Parijs veel later beginnen dan dat wij gewend zijn, is het een aanrader om voor half 7 binnen te zijn. Zo kan je nog je eigen plekje kiezen. Onze tip? Zoek een tafeltje achteraan, dit is de beste plek om te genieten van het prachtige restaurant. 

📍 Bouillon Julien, 16 Rue du Faubourg Saint-Denis

mooiste bouillons van parijs
bouillon julien

Bouillon Chartier

Met meer dan een eeuw aan geschiedenis is Bouillon Chartier een institutioneel kenmerk van Parijs. Het is te vinden in een voormalig treinstation in de gezellige wijk Montmartre. Het restaurant is prachtig! 😍 Indrukwekkende hoge plafonds, marmeren tafels en een ongedwongen sfeer, het perfecte recept voor een fijn moment! Op de kaart staan klassieke Franse gerechten, waaronder escargots en boeuf Bourguignon. Een bezoek aan Bouillon Chartier is als een stap terug in de tijd, je wordt hier omringd met een weelderige art-nouveau inrichting 😊

Het is niet mogelijk om te reserveren bij Bouiilon Chartier, waardoor er vaak rijen met mensen staan te wachten voor een plekje in de zaal. Het beste wat je kan doen is aansluiten en wachten, er komt vanzelf een tafeltje vrij. Kijk trouwens niet raar op als je bij compleet onbekende aan tafel wordt gezet, alle stoelen worden hier benut! Maar dat is juist wat de ervaring hier zo bijzonder maakt. En maak je geen zorgen, de rij lost meestal super snel op 🙂

📍 7 Rue du Faubourg Montmartrei Metro Grands Boulevards

Leuk weetje! Dit pand staat op de monumentenlijst van Parijs en ondertussen heeft Bouillon Chartier al meer dan 50 miljoen(!) maaltijden uitgeserveerd. Het is een van de mooiste restaurants in de Montmartre.

Mooiste bouillons in Parijs Chartier
Bouillon Chartier
Mooiste bouillons in Parijs Chartier

Bouillon Pigalle

Eén van de nieuwere Bouillon-restaurants in Parijs is Bouillon Pigalle. Voor een eigentijdse draai aan de traditionele bouillonervaring is Bouillon Pigalle een must-visit. Het is gelegen in de bruisende wijk Pigalle en staat bekend om zijn eigentijdse inrichting en creatieve menu. De gerechten zijn een combinatie van klassiek en modern, maar wel zeker voor de bouillon-prijzen. Daarnaast serveert Pigalle goede grote porties, dus je vertrekt hier zeker niet met honger.

Bij deze bouillon kun je reserveren. Daarnaast is het zelfs mogelijk om eten te bestellen en te laten bezorgen. Toch is het een aanrader om in het restaurant zelf te eten. Kies je er voor om op de bonnefooi te gaan? Dan moet je rekening houden met een wachtrij. Probeer zeker de uiensoep uit, maar ook de oeufs mayonnaise en de citroentaart zijn heerlijk.

📍 22 Boulevard de Clichy

Tip: bestel zéker de chou chantilly als dessert! 😍 Het is een soort gigantische roomsoes met chocoladesaus erover heen. Zie de foto hieronder.

bouillon pigalle parijs
bouillon pigalle
Een Chou chantilly bij Bouillon Pigalle

Bouillon République

Dezelfde eigenaren van Bouillon Pigalle hebben nog een restaurant opgezet, namelijk Bouillon République. Het is gelegen in de gelijknamige wijk en staat bekend om zijn levendige en gastvrije sfeer. Buiten verwelkomen de rode luifels de locals en toeristen al vrolijk. De prijs-kwaliteitsverhouding is hier uitstekend en zeker voor Parijse begrippen heb je hier voor een schijntje een prima maaltijd.

Net zoals Pigalle kan je in Bouillon République niet alleen reserveren, maar ook online bestellen. In de rij wacht je al snel een uur op een vrij plekje, maar dat hoort ook bijna wel bij een echte bouillon-ervaring. De maaltijden zijn groot en er wordt heerlijke Franse wijn geserveerd!

📍 39 Bd Du Temple

republique bouillon

Bouillon Racine

Hoewel iets duurder dan de gemiddelde bouillon, behoudt Bouillon Racine nog steeds zijn reputatie van redelijke prijzen in de context van Parijs. Het restaurant is gevestigd in een prachtig art-nouveau gebouw. Van binnen staat een elegant decor voor je klaar om plaats te nemen. Bouillon Racine heeft verfijnde gerechten op de kaart staan, maar natuurlijk wel gebasseerd op de Franse keuken. 

Bij Bouillon Racine kan je van te voren reserveren, maar tijdens lunch heb je nog weleens de kans dat er plekjes vrij zijn en je in één keer door kan lopen. 

📍 3 Rue Racine

Bouillon Racine
Bouillon Racine
Bouillon Racine
Crême Brulée in Bouillon Racine