Eiffeltoren bezoeken

Ga jij de Eiffeltoren bezoeken? In dit artikel deel ik alle informatie en tips die je nodig hebt voor je bezoek aan de Eiffeltoren. De Eiffeltoren is hét symbool van Parijs en een van de meest bekende bezienswaardigheden ter wereld. Als je naar Parijs gaat is de Eiffeltoren echt een must-see die je niet mag missen 😊

Tijdelijke aanbieding: Boek hier je tickets voor de Eiffeltoren met 10% korting met code WEGWIJSEIFFEL10 😍 Je kunt deze kortingscode invoeren tot 31 december 2022.

Let op: tickets voor de Eiffeltoren zijn vaak snel uitverkocht. Bestel ze daarom op tijd.

Eiffeltoren bezoeken, wat wil je weten?

Om jou goed voor te bereiden op de Eiffeltoren bezoeken hebben we in dit artikel wat informatie gebundeld. Wat wil je graag weten over de Eiffeltoren? Kies je onderwerp hier onder:


eiffeltoren bezoeken
Kersenbloesem bij de Eiffeltoren ©

Betrouwbare tickets voor de Eiffeltoren

Voor betrouwbare tickets voor de Eiffeltoren raden wij altijd de website Tiqets aan. Dit is een Nederlands bedrijf wat tickets voor allerlei bezienswaardigheden verkoopt (dus ook het Louvre, de Tour Montparnasse etc.).
Het voordeel van online boeken is dat je niet ter plekke in de wachtrij hoeft te staan én je bent verzekerd van een plekje. Je ontvangt je tickets direct in je mail en kunt ze ook zonder te printen meenemen naar de Eiffeltoren. Boek hier je tickets voor de Eiffeltoren.

Tickets Louvre

Waar is de ingang van de Eiffeltoren?

Als je voor het eerst de Eiffeltoren bezoekt is het soms even zoeken waar de ingang van de Eiffeltoren is. Veel mensen lopen vanaf Trocadéro naar de Eiffeltoren (zie afbeelding hier onder). Vroeger kon je onder de Eiffeltoren doorlopen. Ook als je geen ticket had. Je liep vanaf Trocadéro dan recht naar de Eiffeltoren toe en zag meteen de ingangen. Tegenwoordig staat er in verband met veiligheidsoverwegingen echter een glazen wand om de Eiffeltoren. Om de ingang te vinden moet je toch even om de Eiffeltoren heen lopen. Op het plaatje hier onder zie je waar de ingangen te vinden zijn. Ten opzichte van de Seine liggen de ingangen dus aan de achterkant van de Eiffeltoren.

Omdat het vaak lange wachtrijen staan raden wij aan je tickets van tevoren te bestellen. Met online gekochte tickets hoef je namelijk niet meer in de wachtrij te staan om een ticket te kopen. Dat scheelt een hoop tijd 🙂 Boek hier je tickets voor de Eiffeltoren.

Hoe hoog is de Eiffeltoren?

Hoe hoog is de Eiffeltoren?

De Eiffeltoren is 330 meter hoog, dat is inclusief de televisie- en radioantennes. Begin 2022 is de Eiffeltoren nog 6 meter gegroeid vanwege een grotere radioantenne. Wanneer deze antennes niet worden meegerekend dan is de Eiffeltoren 317 meter hoog. De eerst verdieping bevindt zich op 57 meter, de tweede verdieping op 115 meter en de derde verdieping is op 275 meter van de grond.

Verdiepingen van de Eiffeltoren

De Eiffeltoren heeft drie verdiepingen.

De eerste verdieping
De eerste verdieping bevindt zich 57 meter boven de grond. Hier heb je mooi uitzicht over Parijs en enkele Parijse monumenten. Ook bevindt zich hier het restaurant ‘Altitude 95’. Deze naam refereert naar de hoogte van de eerste verdieping van de Eiffeltoren, want deze ligt 95 meter boven zeeniveau.
Aan de buitenkant van de eerste verdieping zijn de 72 namen van de Franse wetenschappers, ingenieurs en enkele andere personen uit de 18e en 19e eeuw geplaatst.

De tweede verdieping
De tweede verdieping van de Eiffeltoren is 115 meter hoog. Op deze hoogte is het uitzicht optimaal, je kijkt precies over alle gebouwen heen en tegelijkertijd zijn alle details op de grond nog goed zichtbaar. De vloer van deze verdieping is gedeeltelijk van glas. Zo kun je direct naar beneden kijken. Durf jij op dit glas te gaan staan? 😜 Ook vind het restaurant Le Jules-Vernes op deze verdieping. Dit restaurant is bekroond met een Michelinster. Reken dus op een fantastische avond met geweldig uitzicht én een hoge rekening 😏 De foto hieronder is genomen vanaf de tweede verdieping. Vroeger zat er nog geen hek omheen en had je dus direct uitzicht over Parijs. Helaas is er vanwege veiligheidsredenen nu wel een hek omheen geplaatst. Maar door het hek heen kun je nog steeds fantastische foto’s maken 😊

Uitzicht vanaf de tweede verdieping van de Eiffeltoren
Uitzicht vanaf de Eiffeltoren

De derde verdieping
De derde verdieping van de Eiffeltoren is op 275 meter hoogte te vinden en is niet te bereiken met een trap. Je kunt er alleen komen met een lift. Vanaf hier is het mogelijk om nog verder te kijken dan vanaf de tweede verdieping maar de straten van Parijs zijn minder gedetailleerd zichtbaar.
Vanaf de derde verdieping is het mogelijk om een paar trappen naar een buitenplatform te nemen. Deze verdieping werd ooit gebruikt voor meteorologisch onderzoek.

De Eiffeltoren bezoeken met de trap of de lift?

De Eiffeltoren telt in totaal maar liefst 1665 traptreden(!) 😏 Maar als toerist loop je nooit al deze traptreden. Dat komt omdat je de derde verdieping niet met de trap kunt bezoeken. Als je met de trap gaat kun je tot de tweede verdieping met de trap. In totaal zijn dit 704 traptreden. Dat valt weer mee hè 😜 Als je dan naar de derde verdieping wilt moet je alsnog een klein stukje met de lift.
Ik zou zelf altijd met de trap gaan omdat dat positief bijdraagt aan mijn algehele ervaring. Echter, als je slecht ter been bent of een minder goede conditie hebt is het aan te raden met de lift naar boven te gaan 🙂

Ik heb een heel artikel geschreven over met de trap of de lift de Eiffeltoren bezoeken. Die vind je hier.

Wanneer gaan de lichtjes van de Eiffeltoren knipperen?

Overdag is de Eiffeltoren niet verlicht, maar ’s avonds wel. De Eiffeltoren krijgt dan een prachtige gouden uitstraling. Naast de gouden verlichting wordt de Eiffeltoren ook elk uur met flikkerende lichtjes verlicht. Dit duurt 5 minuten is gebeurt elk uur op het hele uur. Ook schijnt er dan een lichtbaken over de stad. Dit gaat elk uur door tot 1 uur ’s nachts in de winter en 2 uur ’s nachts in de zomer.

Benieuwd hoe dat er ongeveer uit ziet? In onderstaand filmpje is de Eiffeltoren heel mooi in beeld gebracht en wordt de film versneld afgespeeld zodat de omgevingsveranderingen heel goed zichtbaar zijn. Zoals het ondergaan van de zon, waardoor de brandende lichtjes van de Eiffeltoren een heel gaaf effect hebben

eiffeltoren verlichting
Eiffeltoren lichtjes knipperen
ˀ

Op dagen zoals Kerst, oud en nieuw en valentijnsdag wordt er niets speciaals gedaan met de Eiffeltoren. De lichtjes zullen op deze dag niet anders dan normaal schitteren.

Tijdelijke aanbieding: Boek hier je tickets voor de Eiffeltoren met 10% korting met code WEGWIJSEIFFEL10 😍 Je kunt deze kortingscode invoeren tot 1 november 2022.

Let op: tickets voor de Eiffeltoren zijn vaak snel uitverkocht. Bestel ze daarom op tijd. Ook als je in december gaat kun je ze met de kortingscode bestellen, als je dat voor 1 november doet.

De geschiedenis van de Eiffeltoren

Ter ere van het 100-jarig bestaan van de republiek Frankrijk in 1884, besloot de toenmalige president van Frankrijk een wereldtentoonstelling te organiseren. De ingenieurs Maurice Koechlin en Emile Nouguier kregen rond dezelfde tijd de opdracht van Gustave Eiffel, om een toren te ontwerpen. Zij hebben toen de huidige Eiffeltoren ontworpen, maar Gustave vond de ontwerpen niet mooi en hij dacht dat het niet uitgevoerd zou kunnen worden binnen het budget van anderhalf miljoen franc dat de gemeente Parijs had uitgetrokken. Maar toen Gustave hoorde van de plannen van de president, kocht hij het patent van zijn werknemers. Hij bouwde als aannemer de Eiffeltoren voor de wereldtentoonstelling in 1889 en uiteindelijk werd zijn ontwerp uit 107 inzendingen van een prijsvraag gekozen.

In die tijd was een toren van ruim 300 meter hoogte een zeer grote uitdaging op bouwkundig terrein. Eiffels ervaring als ontwerper van stalen bruggen kwam hem goed van pas.  Toentertijd bestonden er geen hijskranen waarmee het metaal helemaal naar boven gebracht werd. Tot slechts 30 meter werden de stukken met behulp van een kraan naar boven gehesen. Boven de 30 meter werd er gebruik gemaakt van steigers 😳 Eiffel was een strenge werkgever. Werknemers die hun werk niet goed deden, die aan de drank gingen of op de vuist gingen werden direct ontslagen. Hij wilde harde werkers want hij had niet veel tijd om de Eiffeltoren te voltooien.

Tot 1930 was de Eiffeltoren het hoogste gebouw ter wereld! Oorspronkelijk zou de toren maar 20 jaar blijven staan, maar de toren bleek zeer waardevol te zijn voor communicatie en later natuurlijk hét visitekaartje van Parijs 😏

Mooie (instagrammable) foto met de Eiffeltoren

Als je de Eiffeltoren gaat bezoeken wil je natuurlijk wel een mooie foto met de Eiffeltoren maken. Maar wat is nou de beste plek?
De meeste foto’s worden vanaf Trocadéro genomen of vanaf Champs de Mars (dat is het grasveld bij de Eiffeltoren). Maar wist je dat er ook veel originelere plekken zijn voor een mooie foto? Bijvoorbeeld zoals hier onder op de foto bij Avenue de Camoëns. Maar er zijn meer mooie plekjes, in dit artikel vind je een overzicht.

Uitzicht op de Eiffeltoren
Uitzicht op de Eiffeltoren

Eiffeltoren in Kerstsfeer

Er zitten verschillende voordelen aan Parijs bezoeken in de winter. Zo kun je de gezelligheid van de feestdagen als Kerst in Parijs en Oud en Nieuw in Parijs meemaken. Rond de feestdagen wordt er op de Eiffeltoren eigenlijk altijd wel wat gezelligs van gemaakt. Wat er wordt gedaan verschilt per jaar, dus het is altijd goed om je even in te lezen om teleurstellingen te voorkomen.

Sommige jaren is het bijvoorbeeld mogelijk geweest om te schaatsen op de Eiffeltoren. Hoe gaaf is dat?!
Genieten van het mooie uitzicht over Parijs vanaf de Eiffeltoren terwijl je staat de wiebelen met schaatsen op het ijs 😍 Als de ijsbaan er is kun je schaatsen daar huren. Sterker nog, je bent verplicht om schaatsen te huren als je wilt schaatsen. Het meebrengen van eigen schaatsen is niet toegestaan. Het is ook verplicht om handschoenen te dragen.

Schaatsen op de Eiffeltoren
Schaatsen op de Eiffeltoren. Foto door: ErasmusOfParis

Maar de schaatsbaan is er dus niet elk jaar. In 2021 kon je bijvoorbeeld genieten van gezelligheid in Scandinavische stijl en wat warms te eten of drinken halen. Ze hadden bijvoorbeeld soepen, sandwiches, zelfgemaakte croque-monsieurs (Frans voor tosti), wafels en pannenkoeken. Er wordt dus elk jaar wat leuks georganiseerd op de Eiffeltoren rond de Kerstdagen.

kerst parijs eiffeltoren

Locatie en bereikbaarheid van de Eiffeltoren

Adres
La Tour Eiffel
Champ de Mars
5 Avenue Anatole France
75007 Parijs, Frankrijk

De Eiffeltoren is goed te bereiken via het openbaar vervoer.
Met metro: Lijn 8, uitstappen bij halte École Militaire + 14 minuten lopen.
Metro: Lijn 6, uitstappen bij halte Bir Hakeim + 10 minuten lopen.
Met de RER: Ligne C. Uitstappen bij Station Champ de Mars + 8 minuten lopen.
Met de Bus: Lijn 42, 69, 72, 82 of 87.
Met de fiets: Vélib station nummer 07025 Suffren Tour Eiffel is het meest dichtbij de Eiffeltoren (2 Avenue Octave Creard). Als deze vol stat kun je naar Vélib station nummer 15071 Champ de Mars Côte 16ème (36 Avenue de Suffren).

Een van de mooiste manieren om naar de Eiffeltoren te reizen is via metrostation Trocadéro (metrolijnen 6 en 9). Het is vanaf hier wel wat verder lopen naar de Eiffeltoren (15 minuten). Maar dat is het meer dan waard. Vanaf het Palais de Chaillot (Fransen noemen het gewoon Trocadéro) heb je namelijk heel mooi uitzicht over de Eiffeltoren. Dit is de plek waar de meest bekende toeristenfoto’s gemaakt worden met de Eiffeltoren op de achtergrond.

Om bij Trocadéro uit te komen met de fiets kun je naar Vélib station 16014, 4, Avenue d’Eylau.

Eiffeltoren
Uitzicht vanaf Trocadéro.

Openingstijden van de Eiffeltoren

In het hoogseizoen (van half juni tot begin september) is de Eiffeltoren geopend van 09:00 uur tot 0:00 uur.
De rest van het jaar is de Eiffeltoren geopend van 09:30 tot 23:00 uur.
Tijdens het Paasweekend en tijdens de voorjaarsvakantie worden de openingstijden, net als in het hoogseizoen, verlengd tot 0:00 uur ’s nachts.

Reacties
 1. Mag je je rugzak/tasje meenemen tijdens een bezoek aan de Eiffeltoren? Ik hoor verschillende verhalen maar kan er niets concreets over vinden?

  • Hi Mirjam,

   Ja hoor, kleine (rug)tassen mogen mee op de Eiffeltoren. Security kan wel vragen of ze er even in mogen kijken.

   Groetjes,
   Eline

 2. Is het mogelijk om met een kinderwagen de eiffeltoren te bezoeken?

  • Hoi Wena,

   Dankjewel voor je berichtje. Je mag in principe een kinderwagen meenemen als hij klein en opvouwbaar is, maar het wordt afgeraden. Je kunt de wagen ook niet onderaan de Eiffeltoren stallen, dus als het kan zou ik een draagdoek meenemen of de Eiffeltoren een andere keer bezoeken.

   Groetjes,
   Eline | Wegwijs naar Parijs

 3. Is de Eiffeltoren verlicht aankomende week ?

  • Beste Menno,

   De Eiffeltoren wordt inderdaad ook aankomende week verlicht.

   Groetjes,
   Eline | Wegwijs naar Parijs

 4. super goede tips, hiermee hadden we een leuke dag op de toren ! dikke kus Caro

 5. Hoeveel is de entree om naar boven te gaan bij de Eifeltoren?

 6. Super leuke pagina! Gaaf om de Eiffeltoren in verschillende thema’s te zien 🙂 Zeker een aanrader om een keer naar boven te gaan.

  Senk joe!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.