Oud en nieuw Parijs 2018-2019

De jaarwisseling is toch altijd een bijzonder moment. Samen met vrienden of familie. Aftellen tot een nieuw jaar en een nieuw begin. Oud en Nieuw in Parijs vieren is nog een beetje extra speciaal. De hele stad is gezellig versierd. Mooie lichtjes, kerstkraampjes en bij de Arc de Triomphe wordt rond middernacht een gave show gegeven. Benieuwd wat je allemaal kunt doen met oud en nieuw in Parijs? Je leest het hier:

Vuurwerk in het centrum van Parijs

Oud en nieuw in Parijs vieren is een heel leuk alternatief voor als je eens wat anders wil dit jaar. De échte place to be is op de Champs-Élysées bij de Arc de Triomphe. Als je hier staat heb je echt de hoofdprijs te pakken!

De regering heeft elk jaar een leuke verrassing voor de Parijzenaars in petto. Een hele gave lichtshow op de l’Arc de Triomphe geeft iedereen elk jaar weer kippenvel. Aan het einde van de lichtshow vindt er zelfs een vuurwerkshow plaats. Deze show van 2017 vond ik zelf echt zo waanzinnig gaaf! 😍 Hier zie je hoe dat er uit zag:

Andere populaire plekken in de stad om oud en nieuw te vieren zijn bij de Eiffeltoren en bij het Trocadero. Hier wordt geen vuurwerk afgestoken! Dit in verband met de veiligheid. Wel zullen er lichtjes flikkeren op de Eiffeltoren en is de stemming natuurlijk heel gezellig met al die mensen om je heen.

TIP!
Als je niet zo van al die drukte houdt bij de Eiffeltoren, ga dan naar de Sacré-Coeur. Vanaf hier heb je echt fantastisch uitzicht over de hele stad.

Wat betreft de veiligheid bij de Eiffeltoren en de Champs-Elysées
Tijdens de avond is er veel politie op de been om de overflow in de risicogebieden te vermijden. Grote massa’s met mensen komen namelijk naar de stad om het nieuwe jaar in te luiden. Het eigen gebruik van vuurwerk is verboden. Ook mag er geen glaswerk meegebracht worden zoals champagneflessen en glazen tussen 20:00 uur op 31 december en 5:00 uur op 1 januari. Voor openbaar dronkenschap kan er een boete van ongeveer 135 euro opgelegd worden. Hou hier dus rekening mee.

Oudjaar Parijs Arc de Triomphe

Lichtshow op de Arc de Triomphe. Foto door: Modulo-pi

Oud en nieuw vieren in Disneyland Parijs!!

Oud en nieuw vieren in Disneyland Parijs is echt een droom die tot werkelijkheid komt. Heel Disneyland Parijs is rond Kerst en Oud en Nieuw omgetoverd tot een magisch winterwonderland. Als je door de Main Street van Disneyland loopt word je zelfs bedolven onder echte sneeuwvlokjes die naar beneden dwarrelen en elke straat is echt super mooi versierd met wel duizenden lichtjes. De lichtjes in de grote kerstboom worden elke dag door Mickey zelf aangestoken, en mis het niet, want Mickey weet daar als geen ander een ontzettend leuke show van te maken! 🙂 Ook kun je de mooiste (ijs)shows bekijken en op visite bij de Kerstman en zijn rendieren in het Kerstdorp. Nergens kun je de Kerstsfeer zo proeven als in Disneyland Parijs.

Kerst in Parijs

Kerst in Disneyland Parijs. Foto door: Kevin Gaudin

In Disneyland Parijs is er een super spectaculaire vuurwerkshow te zien. Vlak voor 12 uur ’s nachts wordt er afgeteld tot het nieuwe jaar en dan barst het vuurwerk los! GELUKKIG NIEUWJAAR! Het is één fantastisch groot feest en alle Disneyvrienden zijn aanwezig met feestelijke shows. 🎆

Oud en Nieuw in Parijs

Vuurwerkshow Disneyland Parijs. Foto door: J. Michel

Cabaret tijdens oud en nieuw in Parijs

Het is een aanrader om een dinnershow/cabaret te bekijken op oudejaarsavond. Laat je niet tegenhouden door het feit dat je de Franse taal niet beheerst. Bij de grote shows wordt er amper gesproken. Met dans, acrobatiek, muziek en cabaret vullen ze een hele show waar jij ongetwijfeld 100% van geniet. Bovendien worden er shows gegeven die in het Engels gehost worden. 🙂

Oud en nieuw in Parijs

Paradis Latin Cabaret Show

Het Paradis Latin Cabaret is een van de oudste cabarets van Parijs, toentertijd gerestaureerd door meneer Gustave Eiffel himself! Nergens kun je de sfeer van Parijs zo proeven als bij een dinnershow in dit cabaret. Door een leuke samenwerking met Tiqets kan ik hier je hier online kaartjes aanbieden voor een dinnershow in dit cabaret in Parijs. Je hebt al een ticket vanaf  75 euro! Dit klinkt misschien veel, maar wat je er voor terug krijgt is zoveel meer waard! 🙂

Paradis Latin Cabaret

Kerstmarkten in Parijs

Ook op oudejaarsdag en nieuwjaarsdag kun je nog een aantal kerstmarkten bezoeken. Gewoon lekker rondneuzen of een leuk souveniertje meenemen voor de thuisgebleven familieleden, het is het zeker waard om even langs te gaan. Kerstmarkten zijn heel gezellig en geven een echt leuk kerstsfeertje tijdens de donkere dagen van december.

Hier kun je de kerstmarkten vinden. Kijk goed welke kerstmarkten er wel en niet zijn op 31 december en 1 januari.

Kerstmarkt Parijs

Kerstmarkt op de Champs-Elysées. Foto door: A.Currell

Gratis openbaar vervoer

Sinds 2013 is de operatie “Transports gratuits pour la Nuit du Nouvel An” (Gratis openbaar vervoer tijdens nieuwjaar) uitgebreid naar Parijs. Metro’s, bussen, trams en RER zijn dus gratis tussen 31 december van 17:00 uur en 1 januari. Het openbaar vervoer in Parijs zal de hele nacht rijden.

Metro
Tot 2:15 uur op 1 januari rijdt het hele netwerk van metro’s. Na 2:15 uur rijden er ook nog metro’s maar die stoppen niet bij alle stations. Hou hier dus rekening mee.
Vanaf 02:15, rijden alleen de lijnen: 1, 2, 4, 6, 9 en 14.  Kijk voor actuele informatie altijd even op de officiële website van het metronetwerk.

Trein, tram en RER
De RER en de treinen zullen de hele nacht rijden. Je kunt elke 15 minuten een trein verwachten vanaf Châtelet.

Zijn winkels en bezienswaardigheden geopend?

Oudjaarsdag

Bijna alle winkels in Parijs zijn gewoon open op 31 december. Maar veel winkels sluiten wel eerder. Het verschilt per winkel hoe laat ze sluiten. De wat grotere warenhuizen zijn open tot een uur of 7/8 ’s avonds. Kleinere winkels en musea sluiten vaak rond 18:00 uur of net iets eerder. Als je het wil weten van een specifieke winkel kun je het beste even op hun website kijken. Daar staan de openingstijden op 31 december wel bij.

Nieuwjaarsdag

Niet alle eetgelegenheden en winkels zullen open zijn op nieuwjaarsdag. Winkels en grote warenhuizen als Galeries Lafayette zijn gesloten, maar grote monumenten en musea zoals de Eiffeltoren zijn vaak gewoon open. Ook een groot deel van de eetgelegenheden zijn open. Het Louvre is dan weer gesloten. Het beste kun je even een planning maken voor jezelf die dag en dan online even van tevoren opzoeken of gelegenheden die je wilt bezoeken open zijn op nieuwjaarsdag.

Nieuwjaar in Parijs

Eiffeltoren Parijs

Vragen over oud en nieuw in Parijs

Hier onder staan een paar veel gestelde vragen. Kijk ook even in de reacties hier onder, want daar zijn ook een aantal goede vragen gesteld met een antwoord erop gegeven.
Heb je zelf nog vragen over oud en nieuw in Parijs? Twijfel niet, en laat gerust een reactie achter. 🙂

Veel gestelde vragen:

Vraag: Wordt er in heel Parijs geen vuurwerk afgestoken, of alleen niet rond de populaire plekken zoals de Eiffeltoren?
Antwoord: Er wordt in heel Parijs geen vuurwerk afgestoken. Behalve in Disneyland Parijs.

Vraag: Mogen de burgers van Parijs zelf wel vuurwerk afsteken?
Antwoord: De burgers zelf mogen ook geen vuurwerk af steken en dat is ook heel ongewoon om te doen. De traditie die wij in Nederland kennen waarbij iedereen zijn eigen vuurwerk koopt en afsteekt is heel ongewoon in andere landen. Dat zul je dus niet (of in ieder geval heel erg weinig) tegen komen. Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen waarbij mensen zelf vuurwerk uit België hebben gehaald bijvoorbeeld.

Vraag: is er extra beveiliging tijdens Oud en Nieuw na de terreuraanslagen in november 2015?
Antwoord: Er zal inderdaad meer beveiliging zijn. Maar er zijn vooralsnog geen dreigingen en het ziet er naar uit dat alles rustig zal verlopen. Dus dat is fijn! 🙂

Reacties
Heb je vragen, tips, ideeën of wil je iets delen? Laat het weten in een reactie hier onder.
  1. Beste Sterre,

   Bijna alle winkels in Parijs zijn gewoon open op 31 december. Maar veel winkels sluiten wel eerder. Het verschilt per winkel hoe laat ze sluiten. De wat grotere warenhuizen zijn open tot een uur of 7/8 ’s avonds. Kleinere winkels en musea sluiten vaak rond 18:00 uur of net iets eerder. Als je het wil weten van een specifieke winkel kun je het beste even op hun website kijken. Daar staan de openingstijden op 31 december wel bij.
   Ik hoop je hiermee geholpen te hebben.
   Veel plezier in Parijs in ieder geval!

   Groetjes Eline

 1. Hallo,
  We willen graag oud en nieuw vieren in Disneyland Parijs vanwege het mooie vuurwerk in het park. Is het wel veilig om daarna met de RER terug te gaan naar de stad of is de auto een betere optie?
  Alvast bedankt!

  Groetjes Karin

  1. Beste Karin,

   Ik zou adviseren om met de RER te reizen. De treinen van de RER zijn in principe erg veilig. Ik ga er vanuit dat je vraagt of het veilig is vanwege de drukte? Je moet er uiteraard wel rekening mee houden dat de treinen echt vol zitten, zeker omdat het reizen met de RER die nacht gratis is. Maar er worden voldoende treinen ingezet om de drukte te verspreiden over de treinen. Ik zou me geen zorgen maken, het openbaar vervoer in Parijs met oud en nieuw is goed voorbereid op de komende drukte.
   De reden waarom je beter niet met de auto kunt gaan is dat een auto zeer nadelig is in het centrum van Parijs. Op ‘normale’ dagen is het verkeer in Parijs al erg druk, maar zeker in de nacht van 31 december – 1 januari. De stad is overvol met mensen. Bovendien zijn veel wegen afgesloten wat zorgt voor meer belasting met verkeer van de overige wegen.
   Hopelijk heb ik je hier mee geholpen.
   Wel heel gaaf dat je naar Disneyland Parijs gaat. Goed idee! Veel plezier en succes met de RER (of de auto natuurlijk).

   Groetjes Eline

 2. Hoi,

  wij gaan met de camper naar Parijs en gaan de dagen voor oudjaar en met oudjaar de stad in per fiets.
  Ik ben aan het zoeken naar een bewaakte fietsen stalling maar heb die nog niet gevonden.
  Enig idee waar wij veilig onze fietsen kunnen laten tijdens ons bezoek aan Parijs?
  En zou zo’n stalling dan ook midden in de nacht op oudjaar nog open zijn om de fiets weer op te halen?
  groetjes,
  Leontine

  1. Beste Leontine,
   Leuk dat jullie naar Parijs gaan met oudjaar!

   Ik heb even voor je op internet gezocht, want heel eerlijk: ik wist ook geen bewaakte fietsenstalling.
   Ik heb hier een Franse website gevonden: http://www.rouelibre.fr/. Zij hebben een paar bewaakte fietsenstallingen. Maar deze liggen helaas wel buiten Parijs. Ze zijn er voor bedoeld dat je dan met de trein de stad in kunt.
   Je moet er een abonnement voor afsluiten, dit kost ongeveer 15 euro per 3 maanden, verschilt een beetje per fietsenstalling.
   Dit abonnement kun je vervolgens dan voor de RER/trein gebruiken.
   De fietsenstalling is dan bewaakt met camerabeelden, en bovendien kun je alleen naar binnen als je zo’n abonnement hebt afgesloten.
   Ik las op internet dat het door andere mensen goed wordt beoordeeld. Ze zijn vaak wel 24/7 open.

   Maar ik denk dat je graag fietsenstallingen in de stad zelf zocht.
   Die heb ik helaas ook niet kunnen vinden. Vaak zijn er bij metrostations wel fietsenstallingen maar die zijn niet altijd even goed bewaakt.
   Wat je het beste kunt doen (naar mijn mening) is je eigen fiets thuis laten en een vélib pakken.
   Dit kost 1,70 euro per dag (als je het slim aanpakt) en kan niet gestolen worden. Hierbij mijn artikel over fietsen in Parijs, waarbij ik uitleg hoe je voor 1,70 een hele dag de fiets kunt gebruiken.
   http://www.wegwijsnaarparijs.nl/ontspanning/fietsen-in-parijs/

   Ik hoop dat ik je hier een beetje mee help. Sorry dat ik zelf ook geen bewaakte fietsenstalling ken.

   Groetjes Eline
   Wegwijs naar Parijs

 3. Hallo,

  wij vieren oudjaar op de Champs-Elysées. Zijn er in de buurt leuke bars waar we de avond kunnen afsluiten?
  Liefst zouden we die nacht geen metro meer nemen ivm de drukte.

  Alvast bedankt!

  1. Beste Thijs,

   Leuk dat jullie oudjaar op de Champs-Elysées vieren dit jaar.
   Er zijn echt zat leuke bars op de Champs-Elysées, maar deze bars zijn echt heel duur. Vooral drankjes hebben flinke prijzen.
   Ik weet natuurlijk niet wat je budget is, maar als ik advies mag geven zou ik wat zijstraatjes ingaan en daar iets leuks uitzoeken.
   Ook in de zijstraatjes in de buurt van de Champs-Elysées en de Arc de Triomphe zijn leuke bars en restaurantjes te vinden.
   Veel plezier in ieder geval!

   Groetjes Eline
   Wegwijs naar Parijs

 4. Hoi,

  Wij gaan de 31e met de Thalys naar Parijs om daar oud en nieuw te vieren. Wat is de place to be om 00.00 uur?
  Wij hebben een hotel midden in Parijs. Zou Euro Disney ook nog een optie kunnen zijn? En was zijn absoluute plekken in Parijs die je in deze tijd van jaar moet zien? We zijn er t/m 3 januari.

  1. Beste Patricia,

   The place to be om 0:00 uur is de Champs-Elysées. De hele Champs-Elysées staat dan vol met mensen, het is super gezellig en vorig jaar had de stad een mooie lichtshow op de Arc de Triomphe zoals je in het filmpje kon zien op deze pagina.
   Disneyland Parijs is ook heel leuk om heen te gaan. Daar hebben ze een mooie vuurwerkshow. Hier onder andere een mooi filmpje van 2012 om een beetje een impressie te geven: https://www.youtube.com/watch?v=Xc13-8o2kBg&spfreload=10

   Verder is het leuk om rond deze tijd van het jaar de grote warenhuizen te bezoeken (Galeries Lafayette) omdat de etalages fantastisch versierd zijn. Ook is het leuk om kerstmarkten te bezoeken. Sommige kerstmarkten zijn nog open in januari.

   Groetjes Eline
   Wegwijs naar Parijs

 5. Wij zijn dit jaar met oud&nieuw een weekendje in Parijs.
  Planning is om de massale drukte te ontlopen en het te gaan vieren op de trappen van de Sacre Coeur.

  Grootste vraag is, of alle eetgelegenheden, winkels, monumenten open zijn op 1 januari?
  Ik hoor het graag Eline.

 6. Beste Denny,

  Bedankt voor je berichtje. Slim om oud en nieuw te vieren op de trappen van de Sacré Coeur. Maar, vergis je niet, soms kan het daar ook enorm druk zijn. Maar is vast hartstikke leuk 🙂

  Om antwoord te geven op je vraag: niet alle eetgelegenheden en winkels zullen open zijn op nieuwjaarsdag. Winkels en grote warenhuizen als Galeries Lafayette zijn gesloten.
  Maar grote monumenten en musea zoals de Eiffeltoren en het Louvre zijn gewoon open. Ook een groot deel van de eetgelegenheden zijn open. Het beste kun je even een planning maken voor jezelf die dag en dan online even van tevoren opzoeken of gelegenheden die je wilt bezoeken open zijn op nieuwjaarsdag.

  Ik denk dat het Louvre zelfs gratis toegang is. Want elke eerste zondag van de maand tussen oktober en maart is toegang gratis. Zou ook op 1 januari dan moeten zijn toch? 🙂

  Ik hoop dat ik je hiermee heb kunnen helpen. Veel plezier in Parijs!

  Groetjes Eline
  Wegwijs naar Parijs

 7. Hi!

  Leuke blog!
  Momenteel in Parijs en het Louvre is op nieuwjaarsdag helaas gesloten zagen wij zojuist.. Tip voor diegene die net als wij van plan waren dat te bezoeken morgen.

 8. Hallo,

  Oudjaar zullen wij dit jaar in Parijs vieren. Wat is nou echt een geweldig restaurant om te reserveren op oudjaar? Het liefste vlak bij champs elysees

 9. Hey,

  Kei tof om hier ideetjes op te doen voor onze citytrip met onze 5kids voor met eindejaar.
  Het schaatsen op de Eiffeltoren zou een kei leuke zijn voor onze kids, maar na doorklikken op de link die erbij staat om tickets te bestellen, kunnen we enkel tickets bestellen voor de Eiffeltoren zelf.
  Kun je ook ergens al tickets bestellen voor het schaatsen? Of moet je de kaarten daar aankopen? Kent iemand de prijzen van het schaatsen?

  Mvg,

  Mieke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *