Oud en nieuw in Parijs

De jaarwisseling is toch altijd een bijzonder moment. Samen met vrienden of familie. Aftellen tot een nieuw jaar en een nieuw begin. Oud en Nieuw in Parijs vieren is nog een beetje extra speciaal. De hele stad is gezellig versierd. Mooie lichtjes, kerstkraampjes en bij de Arc de Triomphe wordt rond middernacht een gave show gegeven. Benieuwd wat je allemaal kunt doen met oud en nieuw in Parijs? Je leest het hier:

Vuurwerk in het centrum van Parijs

Oud en nieuw in Parijs vieren is een heel leuk alternatief voor als je eens wat anders wil dit jaar. De échte place to be is op de Champs-Élysées bij de Arc de Triomphe. Als je hier staat heb je echt de hoofdprijs te pakken!

De regering heeft elk jaar een leuke verrassing voor de Parijzenaars in petto. Een hele gave lichtshow op de l’Arc de Triomphe geeft iedereen elk jaar weer kippenvel. Aan het einde van de lichtshow vindt er zelfs een vuurwerkshow plaats 😍 En dat is best bijzonder, want voor een hele lange tijd was er geen vuurwerk te zien bij de Arc de Triompje.

Andere populaire plekken in de stad om oud en nieuw te vieren zijn bij de Eiffeltoren en bij het Trocadero. Hier wordt geen vuurwerk afgestoken! Dit in verband met de veiligheid. Wel zullen er lichtjes flikkeren op de Eiffeltoren en is de stemming natuurlijk heel gezellig met al die mensen om je heen.

TIP!
Als je niet zo van al die drukte houdt bij de Eiffeltoren, ga dan naar de Sacré-Coeur. Vanaf hier heb je echt fantastisch uitzicht over de hele stad.

Wat betreft de veiligheid bij de Eiffeltoren en de Champs-Elysées
Tijdens de avond is er veel politie op de been om de overflow in de risicogebieden te vermijden. Grote massa’s met mensen komen namelijk naar de stad om het nieuwe jaar in te luiden. Het eigen gebruik van vuurwerk is verboden. Ook mag er geen glaswerk meegebracht worden zoals champagneflessen en glazen tussen 20:00 uur op 31 december en 5:00 uur op 1 januari. Voor openbaar dronkenschap kan er een boete van ongeveer 135 euro opgelegd worden. Hou hier dus rekening mee.

Oudjaar Parijs Arc de Triomphe

Lichtshow op de Arc de Triomphe. Foto door: Modulo-pi

Oud en nieuw vieren in Disneyland Parijs!!

Oud en nieuw vieren in Disneyland Parijs is echt een droom die tot werkelijkheid komt. Heel Disneyland Parijs is rond Kerst en Oud en Nieuw omgetoverd tot een magisch winterwonderland. Als je door de Main Street van Disneyland loopt word je zelfs bedolven onder echte sneeuwvlokjes die naar beneden dwarrelen en elke straat is echt super mooi versierd met wel duizenden lichtjes. De lichtjes in de grote kerstboom worden elke dag door Mickey zelf aangestoken, en mis het niet, want Mickey weet daar als geen ander een ontzettend leuke show van te maken! 🙂 Ook kun je de mooiste (ijs)shows bekijken en op visite bij de Kerstman en zijn rendieren in het Kerstdorp. Nergens kun je de Kerstsfeer zo proeven als in Disneyland Parijs.

Kerst in Parijs

Kerst in Disneyland Parijs. Foto door: Kevin Gaudin

In Disneyland Parijs is er een super spectaculaire vuurwerkshow te zien. Vlak voor 12 uur ’s nachts wordt er afgeteld tot het nieuwe jaar en dan barst het vuurwerk los! GELUKKIG NIEUWJAAR! Het is één fantastisch groot feest en alle Disneyvrienden zijn aanwezig met feestelijke shows. 🎆

Oud en Nieuw in Parijs

Vuurwerkshow Disneyland Parijs. Foto door: J. Michel

Cabaret tijdens oud en nieuw in Parijs

Het is écht een aanrader om een dinnershow te bezoeken op oudejaarsavond. Wat dacht je van een onvergetelijke avond in de Moulin Rouge of misschien wel in het Paradis Latin Cabaret 😏 Laat je niet tegenhouden door het feit dat je de Franse taal niet beheerst. Bij de grote shows wordt er amper gesproken. Met dans, acrobatiek, muziek en cabaret vullen ze een hele show waar jij ongetwijfeld 100% van geniet. Bovendien worden er shows gegeven die in het Engels gehost worden 😄

Tickets voor de Moulin Rouge kunnen hier besteld worden.
Tickets voor de Paradis Latin Cabaret avondshow kunnen hier besteld worden.

Moulin Rouge Dinnershow Parijs

Moulin Rouge ©Tiqets

Kerstmarkten in Parijs

Ook op oudejaarsdag en nieuwjaarsdag kun je nog een aantal kerstmarkten bezoeken. Gewoon lekker rondneuzen of een leuk souveniertje meenemen voor de thuisgebleven familieleden, het is het zeker waard om even langs te gaan. Kerstmarkten zijn heel gezellig en geven een echt leuk kerstsfeertje tijdens de donkere dagen van december.

Hier kun je de kerstmarkten vinden. Kijk goed welke kerstmarkten er wel en niet zijn op 31 december en 1 januari.

Kerstmarkt Parijs

Kerstmarkt op de Champs-Elysées. Foto door: A.Currell

Gratis openbaar vervoer

Sinds 2013 is de operatie “Transports gratuits pour la Nuit du Nouvel An” (Gratis openbaar vervoer tijdens nieuwjaar) uitgebreid naar Parijs. Metro’s, bussen, trams en RER zijn dus gratis tussen 31 december van 17:00 uur en 1 januari. Het openbaar vervoer in Parijs zal de hele nacht rijden.

Metro
Tot 2:15 uur op 1 januari rijdt het hele netwerk van metro’s. Na 2:15 uur rijden er ook nog metro’s maar die stoppen niet bij alle stations. Hou hier dus rekening mee.
Vanaf 02:15, rijden alleen de lijnen: 1, 2, 4, 6, 9 en 14.  Kijk voor actuele informatie altijd even op de officiële website van het metronetwerk.

Trein, tram en RER
De RER en de treinen zullen de hele nacht rijden. Je kunt elke 15 minuten een trein verwachten vanaf Châtelet.

Zijn winkels en bezienswaardigheden geopend?

Oudjaarsdag

Bijna alle winkels in Parijs zijn gewoon open op 31 december. Maar veel winkels sluiten wel eerder. Het verschilt per winkel hoe laat ze sluiten. De wat grotere warenhuizen zijn open tot een uur of 7/8 ’s avonds. Kleinere winkels en musea sluiten vaak rond 18:00 uur of net iets eerder. Als je het wil weten van een specifieke winkel kun je het beste even op hun website kijken. Daar staan de openingstijden op 31 december wel bij.

Nieuwjaarsdag

Niet alle eetgelegenheden en winkels zullen open zijn op nieuwjaarsdag. Winkels en grote warenhuizen als Galeries Lafayette zijn gesloten, maar grote monumenten en musea zoals de Eiffeltoren zijn vaak gewoon open. Ook een groot deel van de eetgelegenheden zijn open. Het Louvre is dan weer gesloten. Het beste kun je even een planning maken voor jezelf die dag en dan online even van tevoren opzoeken of gelegenheden die je wilt bezoeken open zijn op nieuwjaarsdag.

Nieuwjaar in Parijs

Eiffeltoren Parijs

Vragen over oud en nieuw in Parijs

Hier onder staan een paar veel gestelde vragen. Kijk ook even in de reacties hier onder, want daar zijn ook een aantal goede vragen gesteld met een antwoord erop gegeven.
Heb je zelf nog vragen over oud en nieuw in Parijs? Twijfel niet, en laat gerust een reactie achter. 🙂

Veel gestelde vragen:

Vraag: Wordt er in heel Parijs geen vuurwerk afgestoken, of alleen niet rond de populaire plekken zoals de Eiffeltoren?
Antwoord: Er wordt in heel Parijs geen vuurwerk afgestoken. Behalve in Disneyland Parijs.

Vraag: Mogen de burgers van Parijs zelf wel vuurwerk afsteken?
Antwoord: De burgers zelf mogen ook geen vuurwerk af steken en dat is ook heel ongewoon om te doen. De traditie die wij in Nederland kennen waarbij iedereen zijn eigen vuurwerk koopt en afsteekt is heel ongewoon in andere landen. Dat zul je dus niet (of in ieder geval heel erg weinig) tegen komen. Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen waarbij mensen zelf vuurwerk uit België hebben gehaald bijvoorbeeld.

Vraag: is er extra beveiliging tijdens Oud en Nieuw na de terreuraanslagen in november 2015?
Antwoord: Er zal inderdaad meer beveiliging zijn. Maar er zijn vooralsnog geen dreigingen en het ziet er naar uit dat alles rustig zal verlopen. Dus dat is fijn! 🙂