Oud en nieuw in Parijs

De jaarwisseling is toch altijd een bijzonder moment. Samen met vrienden of familie. Aftellen tot een nieuw jaar en een nieuw begin. Oud en Nieuw in Parijs vieren is nog een beetje extra speciaal 😏 De hele stad is gezellig versierd. Er zijn mooie lichtjes, kerstkraampjes en bij de Arc de Triomphe wordt rond middernacht een spectaculaire vuurwerkshow gegeven 😍 In dit artikel delen we alles wat je wil weten over Oud en Nieuw in Parijs

Oud en nieuw in Parijs


Nieuwjaar in Parijs
Oud en nieuw bij de Eiffeltoren in Parijs

Is er vuurwerk tijdens oud en nieuw in Parijs?

Is er vuurwerk tijdens oud en nieuw in het centrum van Parijs?

Ja zeker! 😊 Dat is niet elk jaar zo geweest, maar dit jaar (2023-2024) wordt er een spectaculaire vuurwerkshow gegeven vanaf de Arc de Triomphe! 🎉 Voorafgaand aan het vuurwerk is er muziek en komen er DJ’s (het programma wordt nog bekend gemaakt). Dus reken op een leuk feestje 😜
Voorgaande jaren was er een lichtshow te zien waarbij er beelden op de Arc de Triomphe geprojecteerd werden.

Er zijn een paar praktische dingen waar je rekening mee moet houden. Het eigen gebruik van vuurwerk is verboden. Ook mag er geen glas meegebracht worden zoals champagneflessen en glazen tussen 20:00 uur op 31 december en 5:00 uur op 1 januari. Voor openbaar dronkenschap kan er een boete van ongeveer 135 euro opgelegd worden.

Andere plekken om oud en nieuw in Parijs te vieren

Andere populaire plekken in de stad om oud en nieuw te vieren zijn bij de Eiffeltoren. Hier wordt geen vuurwerk afgestoken! Dit in verband met de veiligheid. Wel zullen er lichtjes flikkeren op de Eiffeltoren en is de stemming natuurlijk heel gezellig met al die mensen om je heen.

Tip: als je niet zo van al die drukte houdt bij de Eiffeltoren, ga dan naar de Sacré-Coeur. Hier heb je ook geen vuurwerk, maar wel fantastisch uitzicht over de hele stad 😊

Oudjaar Parijs Arc de Triomphe
Voorgaande jaren was er een lichtshow op de Arc de Triomphe in plaats van vuurwerk

Oud en nieuw in Disneyland Parijs

Oud en nieuw vieren in Disneyland Parijs is echt een droom die tot werkelijkheid komt 😍 Heel Disneyland Parijs is rond Kerst en Oud en Nieuw omgetoverd tot een magisch winterwonderland. Als je door de Main Street van Disneyland loopt word je zelfs bedolven onder echte sneeuwvlokjes die naar beneden dwarrelen en elke straat is echt super mooi versierd met wel duizenden lichtjes. De lichtjes in de grote kerstboom worden elke dag door Mickey zelf aangestoken, en mis het niet, want Mickey weet daar als geen ander een ontzettend leuke show van te maken! 😉

Op 31 december is er om 12 uur ’s nachts een spectaculaire vuurwerkshow te zien. Vlak voor 12 uur ’s nachts wordt er afgeteld tot het nieuwe jaar en dan barst het vuurwerk los! Het is één fantastisch groot feest en alle Disneyvrienden zijn aanwezig met feestelijke shows. 🎆 Zeker een aanrader als je met kinderen in Parijs bent 😊

Kerst in Disneyland Parijs
Kerst in Disneyland Parijs
Oud en Nieuw in Parijs
Vuurwerkshow in Disneyland Parijs

Gratis openbaar vervoer na de jaarwisseling

In Parijs zijn metro’s, bussen, trams en RER treinen zijn gratis tussen 31 december van 17:00 uur en 1 januari 😊 Het openbaar vervoer in Parijs rijdt ook de hele nacht. Je hoeft je dus niet druk te maken dat je niet meer in je hotel komt na de jaarwisseling. Maar er zijn wel wat afwijkingen van het normale schema.

Metro
Tot 2:15 uur op 1 januari rijdt het volledige netwerk van metro’s volgens de normale dienstregeling en rijden alle metro’s nog. Na 2:15 uur rijden er ook nog metro’s maar die stoppen niet bij alle stations. Hou hier dus rekening mee.
Vanaf 02:15, rijden alleen de lijnen: 1, 2, 4, 6, 9 en 14. Hier onder zie je een overzicht van welke metro’s dat zijn. Kijk voor actuele informatie altijd even op de officiële website van het metronetwerk.

RER
De RER wordt na de jaarwisseling wat minder ingezet. Tot 0.30 uur rijden ze nog volgens de normale dienstregeling, daarna is er een aangepaste dienstregeling.

Om het zo makkelijk mogelijk voor jezelf te maken raad ik je aan je reis te plannen in Google Maps. Voer je vertrekpunt en het adres van je hotel in en Google maps laat precies weten welke metro/RER/bus je nodig hebt. Je kunt het zelfs nu al plannen. De actuele dienstregeling op 1 januari staat er al helemaal in 😜

Zijn winkels en bezienswaardigheden geopend met oud en nieuw?

Oudjaarsdag

Bijna alle winkels in Parijs zijn gewoon open op 31 december. Maar veel winkels sluiten wel eerder. Het verschilt per winkel hoe laat ze sluiten. De wat grotere warenhuizen zijn open tot een uur of 7/8 ’s avonds. Kleinere winkels en musea sluiten vaak rond 18:00 uur of net iets eerder. Als je het wil weten van een specifieke winkel kun je het beste even op hun website kijken.

Tip: boek in een van de dagen voor de jaarwisseling een Kerstlichtjestour. Dit is een tour langs alle mooiste kerstverlichtingen van Parijs. De mooiste straten, de mooiste gebouwen, de mooiste kerstbomen en de mooiste etalages 😍 Het kan niet op 31 december of 1 januari. Maar wel op de dagen ervoor. We hebben ook speciaal voor onze bezoekers een kortingscode. Voer bij het bestellen van tickets deze code in voor 10% korting: WEGWIJSNIGHT10.

Nieuwjaarsdag

Niet alle bezienswaardigheden, restaurants en winkels zullen open zijn op nieuwjaarsdag. Winkels en grote warenhuizen als Galeries Lafayette zijn gesloten, maar grote monumenten en musea zijn vaak gewoon open. De Eiffeltoren is sowieso 365 dagen per jaar geopend 😊 Het Louvre is dan weer gesloten. Het beste kun je even een planning maken voor jezelf die dag en dan online van tevoren opzoeken of gelegenheden die je wilt bezoeken open zijn op nieuwjaarsdag.

Kerst in Parijs
Kerstlichtjes tour

Zijn er nog Kerstmarkten met oud en nieuw in Parijs?

Ook op oudejaarsdag en nieuwjaarsdag kun je nog een aantal kerstmarkten bezoeken 🙂 Gewoon lekker rondneuzen of een leuk souveniertje meenemen voor de thuisgebleven familieleden, het is het zeker waard om even langs te gaan. Kerstmarkten zijn heel gezellig en geven een echt leuk kerstsfeertje tijdens de donkere dagen van december.

Hier kun je de kerstmarkten vinden. Kijk goed welke kerstmarkten er wel en niet zijn op 31 december en 1 januari.

oud en nieuw in parijs

Vragen over oud en nieuw in Parijs

Hier onder staan een paar veel gestelde vragen. Kijk ook even in de reacties hier onder, want daar zijn ook een aantal goede vragen gesteld met een antwoord erop gegeven 🙂

Waar wordt er in Parijs vuurwerk afgestoken?

Er wordt dit jaar (2023-2024) een vuurwerkshow gegeven vanaf de Arc de Triomphe, ook in Disneyland is vuurwerk.

Mogen de burgers van Parijs zelf wel vuurwerk afsteken?

Burgers mogen geen vuurwerk af steken en dat is ook heel ongewoon om te doen. De traditie die wij in Nederland kennen waarbij iedereen zijn eigen vuurwerk koopt en afsteekt is heel ongewoon in Frankrijk. Dat zul je dus niet (of in ieder geval heel erg weinig) tegen komen.

Welke metro kan ik pakken om terug te komen naar mijn hotel?

Wij raden altijd aan om even op google maps te kijken. Dan heb je de meest complete, actuele informatie en weet je precies welke lijnen je kunt pakken 😊

Reacties
 1. Halo,

  Wij hebben een hotel geboekt in Versailles, maar willen graag oud op nieuw in Parijs vieren.
  Kan ik ergens een uurrooster vinden van de treinen die rijden op 1 jan 2023 van Parijs naar Versailles?

  Dank u

  • Hoi Kim!

   Super leuk dat jullie oud en nieuw in Parijs gaan vieren 😊
   Om naar Versailles te komen met het metrostelsel pak je normaal gesproken de RER. De RER rijdt tot 0.30 uur nog volgens het ‘normale’ schema.
   Daarna niet meer. Er gaan dan maar 2 RER treinen die nacht nog naar Versailles. Eentje rond 5 uur ’s ochtends, de ander weet ik niet.
   Maar het komt er dus op neer dat de RER geen optie meer voor jullie is (ik ga er even vanuit dat jullie na 0.30 uur terug gaan naar jullie hotel).

   Het beste kun je op dat moment even google maps gebruiken. Je kunt het zelfs nu al plannen. De actuele dienstregeling op 1 januari staat er al helemaal in (zie screenshot hieronder)

   Je maakt in ieder geval gebruik van de nachtbus, de N145. Die vertrekt vanaf het Marcel Sembat metrostation. Hoe je daar komt hangt ook af van waar je bent in de stad op dat moment, dus gebruik daarvoor even Google Maps 😊

   Hier heb ik een screenshot:
   OV van Parijs naar Versailles op 1 januari

   Groeten,
   Johan | Wegwijs naar Parijs

 2. Hallo,
  We zijn op zoek naar een restaurant waar we kunnen eten en daarna dansen zonder ons te moeten verplaatsen. Weet jij leuke plekjes waar ze volledige formules (maaltijd + dans) aanbieden?

  • Hoi Dominique,

   Dankjewel voor je berichtje. Leuk dat jullie een diner willen combineren met dansen achteraf.
   Ik heb hier zelf niet zoveel ervaring mee, maar ik hoor wel van anderen dat deze combinatie wordt aangeboden in Le duplex (een club vlakbij de Arc de Triomphe) en dat dat heel gaaf is. Misschien kun je daar eens naar kijken. Succes!

   Groetjes,
   Eline | Wegwijs naar Parijs

 3. Hey,

  Kei tof om hier ideetjes op te doen voor onze citytrip met onze 5kids voor met eindejaar.
  Het schaatsen op de Eiffeltoren zou een kei leuke zijn voor onze kids, maar na doorklikken op de link die erbij staat om tickets te bestellen, kunnen we enkel tickets bestellen voor de Eiffeltoren zelf.
  Kun je ook ergens al tickets bestellen voor het schaatsen? Of moet je de kaarten daar aankopen? Kent iemand de prijzen van het schaatsen?

  Mvg,

  Mieke

 4. Hallo,

  Oudjaar zullen wij dit jaar in Parijs vieren. Wat is nou echt een geweldig restaurant om te reserveren op oudjaar? Het liefste vlak bij champs elysees

 5. Hi!

  Leuke blog!
  Momenteel in Parijs en het Louvre is op nieuwjaarsdag helaas gesloten zagen wij zojuist.. Tip voor diegene die net als wij van plan waren dat te bezoeken morgen.

 6. Goede middag

  Rijden de metro ,s ook met oud/ nieuw in de avond van 2016 .

  Grt. L majoor

 7. Beste Denny,

  Bedankt voor je berichtje. Slim om oud en nieuw te vieren op de trappen van de Sacré Coeur. Maar, vergis je niet, soms kan het daar ook enorm druk zijn. Maar is vast hartstikke leuk 🙂

  Om antwoord te geven op je vraag: niet alle eetgelegenheden en winkels zullen open zijn op nieuwjaarsdag. Winkels en grote warenhuizen als Galeries Lafayette zijn gesloten.
  Maar grote monumenten en musea zoals de Eiffeltoren en het Louvre zijn gewoon open. Ook een groot deel van de eetgelegenheden zijn open. Het beste kun je even een planning maken voor jezelf die dag en dan online even van tevoren opzoeken of gelegenheden die je wilt bezoeken open zijn op nieuwjaarsdag.

  Ik denk dat het Louvre zelfs gratis toegang is. Want elke eerste zondag van de maand tussen oktober en maart is toegang gratis. Zou ook op 1 januari dan moeten zijn toch? 🙂

  Ik hoop dat ik je hiermee heb kunnen helpen. Veel plezier in Parijs!

  Groetjes Eline
  Wegwijs naar Parijs

 8. Wij zijn dit jaar met oud&nieuw een weekendje in Parijs.
  Planning is om de massale drukte te ontlopen en het te gaan vieren op de trappen van de Sacre Coeur.

  Grootste vraag is, of alle eetgelegenheden, winkels, monumenten open zijn op 1 januari?
  Ik hoor het graag Eline.

 9. Hoi,

  Wij gaan de 31e met de Thalys naar Parijs om daar oud en nieuw te vieren. Wat is de place to be om 00.00 uur?
  Wij hebben een hotel midden in Parijs. Zou Euro Disney ook nog een optie kunnen zijn? En was zijn absoluute plekken in Parijs die je in deze tijd van jaar moet zien? We zijn er t/m 3 januari.

  • Beste Patricia,

   The place to be om 0:00 uur is de Champs-Elysées. De hele Champs-Elysées staat dan vol met mensen, het is super gezellig en vorig jaar had de stad een mooie lichtshow op de Arc de Triomphe zoals je in het filmpje kon zien op deze pagina.
   Disneyland Parijs is ook heel leuk om heen te gaan. Daar hebben ze een mooie vuurwerkshow. Hier onder andere een mooi filmpje van 2012 om een beetje een impressie te geven: https://www.youtube.com/watch?v=Xc13-8o2kBg&spfreload=10

   Verder is het leuk om rond deze tijd van het jaar de grote warenhuizen te bezoeken (Galeries Lafayette) omdat de etalages fantastisch versierd zijn. Ook is het leuk om kerstmarkten te bezoeken. Sommige kerstmarkten zijn nog open in januari.

   Groetjes Eline
   Wegwijs naar Parijs

 10. Hallo,

  wij vieren oudjaar op de Champs-Elysées. Zijn er in de buurt leuke bars waar we de avond kunnen afsluiten?
  Liefst zouden we die nacht geen metro meer nemen ivm de drukte.

  Alvast bedankt!

  • Beste Thijs,

   Leuk dat jullie oudjaar op de Champs-Elysées vieren dit jaar.
   Er zijn echt zat leuke bars op de Champs-Elysées, maar deze bars zijn echt heel duur. Vooral drankjes hebben flinke prijzen.
   Ik weet natuurlijk niet wat je budget is, maar als ik advies mag geven zou ik wat zijstraatjes ingaan en daar iets leuks uitzoeken.
   Ook in de zijstraatjes in de buurt van de Champs-Elysées en de Arc de Triomphe zijn leuke bars en restaurantjes te vinden.
   Veel plezier in ieder geval!

   Groetjes Eline
   Wegwijs naar Parijs

 11. Hoi,

  wij gaan met de camper naar Parijs en gaan de dagen voor oudjaar en met oudjaar de stad in per fiets.
  Ik ben aan het zoeken naar een bewaakte fietsen stalling maar heb die nog niet gevonden.
  Enig idee waar wij veilig onze fietsen kunnen laten tijdens ons bezoek aan Parijs?
  En zou zo’n stalling dan ook midden in de nacht op oudjaar nog open zijn om de fiets weer op te halen?
  groetjes,
  Leontine

  • Beste Leontine,
   Leuk dat jullie naar Parijs gaan met oudjaar!

   Ik heb even voor je op internet gezocht, want heel eerlijk: ik wist ook geen bewaakte fietsenstalling.
   Ik heb hier een Franse website gevonden: http://www.rouelibre.fr/. Zij hebben een paar bewaakte fietsenstallingen. Maar deze liggen helaas wel buiten Parijs. Ze zijn er voor bedoeld dat je dan met de trein de stad in kunt.
   Je moet er een abonnement voor afsluiten, dit kost ongeveer 15 euro per 3 maanden, verschilt een beetje per fietsenstalling.
   Dit abonnement kun je vervolgens dan voor de RER/trein gebruiken.
   De fietsenstalling is dan bewaakt met camerabeelden, en bovendien kun je alleen naar binnen als je zo’n abonnement hebt afgesloten.
   Ik las op internet dat het door andere mensen goed wordt beoordeeld. Ze zijn vaak wel 24/7 open.

   Maar ik denk dat je graag fietsenstallingen in de stad zelf zocht.
   Die heb ik helaas ook niet kunnen vinden. Vaak zijn er bij metrostations wel fietsenstallingen maar die zijn niet altijd even goed bewaakt.
   Wat je het beste kunt doen (naar mijn mening) is je eigen fiets thuis laten en een vélib pakken.
   Dit kost 1,70 euro per dag (als je het slim aanpakt) en kan niet gestolen worden. Hierbij mijn artikel over fietsen in Parijs, waarbij ik uitleg hoe je voor 1,70 een hele dag de fiets kunt gebruiken.
   http://www.wegwijsnaarparijs.nl/ontspanning/fietsen-in-parijs/

   Ik hoop dat ik je hier een beetje mee help. Sorry dat ik zelf ook geen bewaakte fietsenstalling ken.

   Groetjes Eline
   Wegwijs naar Parijs

 12. Hallo,
  We willen graag oud en nieuw vieren in Disneyland Parijs vanwege het mooie vuurwerk in het park. Is het wel veilig om daarna met de RER terug te gaan naar de stad of is de auto een betere optie?
  Alvast bedankt!

  Groetjes Karin

  • Beste Karin,

   Ik zou adviseren om met de RER te reizen. De treinen van de RER zijn in principe erg veilig. Ik ga er vanuit dat je vraagt of het veilig is vanwege de drukte? Je moet er uiteraard wel rekening mee houden dat de treinen echt vol zitten, zeker omdat het reizen met de RER die nacht gratis is. Maar er worden voldoende treinen ingezet om de drukte te verspreiden over de treinen. Ik zou me geen zorgen maken, het openbaar vervoer in Parijs met oud en nieuw is goed voorbereid op de komende drukte.
   De reden waarom je beter niet met de auto kunt gaan is dat een auto zeer nadelig is in het centrum van Parijs. Op ‘normale’ dagen is het verkeer in Parijs al erg druk, maar zeker in de nacht van 31 december – 1 januari. De stad is overvol met mensen. Bovendien zijn veel wegen afgesloten wat zorgt voor meer belasting met verkeer van de overige wegen.
   Hopelijk heb ik je hier mee geholpen.
   Wel heel gaaf dat je naar Disneyland Parijs gaat. Goed idee! Veel plezier en succes met de RER (of de auto natuurlijk).

   Groetjes Eline

 13. Hallo,
  Ik had een vraagje namelijk of de alle winkels in Parijs open zijn op oudjaarsdag..

  Alvast bedankt,
  Vriendelijke groet, Sterre

  • Beste Sterre,

   Bijna alle winkels in Parijs zijn gewoon open op 31 december. Maar veel winkels sluiten wel eerder. Het verschilt per winkel hoe laat ze sluiten. De wat grotere warenhuizen zijn open tot een uur of 7/8 ’s avonds. Kleinere winkels en musea sluiten vaak rond 18:00 uur of net iets eerder. Als je het wil weten van een specifieke winkel kun je het beste even op hun website kijken. Daar staan de openingstijden op 31 december wel bij.
   Ik hoop je hiermee geholpen te hebben.
   Veel plezier in Parijs in ieder geval!

   Groetjes Eline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *