Opéra Garnier

Opéra Garnier, of Opéra National de Paris is een ontzettend mooi en indrukwekkend gebouw in het 9e arrondissement van Parijs. Van binnen is het gebouw bekleed met bladgoud en marmer, maar ook aan de buitenkant is het gebouw onweerstaanbaar mooi. De gevel is versierd met  marmeren zuilen, friezen, beeldengroepen en grote standbeelden. De opera dankt zijn naam aan zijn ontwerper: Garnier. Hij heeft het gebouw in 1861 ontworpen in opdracht van Napoleon III. En goed nieuws! Je kunt de opéra nog van binnen bekijken ook! En dat heb ik dan natuurlijk ook gedaan, hierbij dus mijn verslag van de Opéra Garnier.

Wat wil je graag weten over de Opéra Garnier? Kies hier onder je onderwerp 🙂

Eerst een beetje geschiedenis…

De geplande opening was in 1871, maar vanwege de Frans Duitse oorlog werd dit uiteindelijk 1875. Daarbij is de lange duur van het bouwen van de opera te wijten aan een ondergronds meer dat ontdekt werd tijdens de constructie. Het kleine meer bestaat nog steeds onder het operagebouw. Hier is ook een theaterstuk op gebaseerd. Namelijk ‘Le fantôme de l’opéra’ (het spook van de opera), geschreven door Paul Leroux. In het meesterwerk was het de schuilplaats van ‘het spook’. Dit verhaal is later nog een grote inspiratiebron geweest voor vele films, liedjes en theaterstukken. Dit heeft natuurlijk bijgedragen aan de bekendheid van Opéra Garnier.

Mijn ervaring in de Opéra Garnier

De opera is al heel indrukwekkend als je er voor staat. Het is echt een immens gebouw met mooie trappen die naar de ingang lopen.
Overdag kun je naar binnen om het gebouw te bezichtigen. ’s Avonds kun je een voorstelling bijwonen als je daar tickets voor hebt. Ik ben zelf alleen naar binnen gegaan om het gebouw te bezichtigen overdag en echt waar, van binnen is het nog zooo veel mooier dan van buiten. De opera is rijkelijk versierd spiegels en schilderingen en delen van het plafond zijn zelfs van mozaïek! Bijna alles is van goud en marmer en het voelt allemaal zo luxe.  De ‘zaal’ zelf waar alle voorstellingen worden gegeven is traditioneel mooi rood. Ook hier heb je een prachtig plafond en een hele grote kroonluchter. Onder het toneel is er ruimte voor een orkest. Het lijkt me heel gaaf om hier een keer een voorstelling bij te wonen. Een bezoekje aan Opéra Garnier was het zeker waard. 🙂 Lijkt het je ook leuk om de Opéra Garnier te bezoeken. Hier onder kun je alvast tickets bestellen.

Foto door: Peter

Tickets voor Opéra Garnier

Opéra Garnier is een van de mooiste gebouwen in heel Parijs. Ook als er geen voorstellingen gegeven worden kun je hier naar binnen om de mooie, rijke architectuur en inrichting van het gebouw te bekijken. Hier kun je tickets kopen voor een doe-het-zelf rondleiding door de Opéra Garnier. Klik daarvoor op de gele ‘Bestel hier’ button.

Interieur van de Opéra Garnier

Het interieur van het operagebouw is, zoals al eerder genoemd, zeer indrukwekkend. De grote marmeren trap naar de zaal is maar liefst 30 meter hoog. De groter foyer heeft een met mozaïek belegd plafond en een hele reeks indrukwekkende kroonluchters. Aan de muren hangen mooie kunstwerken en objecten die met de geschiedenis van de opéra te maken hebben.

Onder de groene koepel van de opéra bevindt zich de zaal waar de voorstellingen worden gegeven, met rode stoelen,  balkonnetjes beschilderd met bladgoud en mooie engelenbeelden. Aan het plafond hangt een enorme kroonluchter die ook door Garnier is ontworpen. Het plafond werd in 1964 beschilderd door Marc Chagall.

Het podium is ongeveer 60 meter lang en biedt plaats aan zo’n 450 acteurs. En er is plek voor  1979 mensen om deze acteurs te komen bewonderen. De opéra wordt voornamelijk gebruikt voor ballet voorstellingen.

Foto door: Chris Chabot

Openingstijden voor bezoek

Opéra Garnier is in het winterseizoen (half september tot half juli) geopend van 10:00 tot 6:40 uur.
In het zomerseizoen is het geopend van 10:00 tot 16:30 uur (half juli tot half september). Op dagen dat er optredens of toneelvoorstellingen zijn worden er andere bezoek openingstijden gehandhaafd. Ook tijdens feestdagen (1 januari, 1 mei) kan de Opéra gesloten zijn voor publiek. Kijk daarom voor je bezoek altijd even op de officiële website van de Opéra Garnier zodat je zeker weet dat het geopend is.

Bereikbaarheid met het openbaar vervoer

De Opéra Garnier is goed te bereiken met het openbaar vervoer in Parijs.
Met de metro: Lijn 3, 7 of 8. Uitstappen bij halte Opéra. Of gebruik maken van de RER A. Uitstappen bij halte Auber + 2 minuten lopen.
Met de bus: Buslijn 42, 52, 68, 95 of 81. Uitstappen bij halte Opera + klein stukje lopen (afhankelijk van welke lijn je neemt).
Met de fiets: Vélib station nummer 02015 – Opera (25, Rue Louis le Grand). Of Vélib station nummer 02014 – Saint Augustin (3, Rue Danou).

Bezienswaardigheden in de buurt van Opéra Garnier

Op 8 minuten lopen vanaf Opéra Garnier vind je de zeer interessante kerk La Madeleine. Op het eerste gezicht lijkt het niet op een kerk omdat het er meer uitziet als een Romeinse tempel.

Aan de andere kant van de Opéra vind je op 3 minuten loopafstand het bekende warenhuis Galeries Lafayette. Zeker tijdens Kerst en Oud en Nieuw in Parijs een bezoekje waard omdat je hier dan de mooiste versierde etalages ooit ziet. Maar ook leuk om te shoppen of om te genieten van het uitzicht over Parijs als je op het dakterras staat.

De wijk rondom de Opéra Garnier is trouwens onwijs leuk om te shoppen. Je vindt lange winkelstraten met populaire ketens voor het grote publiek. Bijvoorbeeld H&M, GAP en Mango.

Andere top bezienswaardigheden in Parijs

De Opéra Garnier is een van de grootste bezienswaardigheden in Parijs, maar Parijs heeft nog veel meer te bieden. Op deze pagina vind je een overzicht met de mooiste, populairste bezienswaardigheden in Parijs.