14 juli in Parijs, nationale feestdag – zomertip!

Ben je van plan om een vakantie naar Parijs te boeken tijdens de zomervakantie? Dan is het een absolute aanrader om 14 juli mee te pakken tijdens je vakantietripje. Deze dag is namelijk een nationale feestdag in Parijs waarbij verschillende spectaculaire activiteiten worden georganiseerd.

14 juli Parijs

Waarom is 14 juli een nationale feestdag in Parijs?

14 juli 1789 vond het memorabele moment plaats waarop de burgers in Parijs de Bastille bestormden en hiermee officieel de Franse Revolutie inluidden.

De Bastille was een groot kasteel in Parijs en diende als gevangenis. Het stond symbool voor de gevestigde orde (de regering, machthebbenden). De burgers hadden geen vertrouwen meer in de koning en de aristocratie (mensen met veel aanzien, die niet gekozen zijn door de bevolking). Toen de populaire minister Jacques Necker werd ontslagen voelden de burgers zich niet meer vertegenwoordigd en zij kwamen daarom in opstand waarbij het kasteel werd bestormd en geplunderd.

‘De Franse Revolutie’ klinkt je ongetwijfeld heel bekend in de oren, maar wat was dat ook alweer??
Ik snap heel goed dat je niet alles van je geschiedenislessen op de middelbare school hebt onthouden hoor. Ik vond het ook nooit het meest interessante vak op school. Daarom zal ik even heel kort je geheugen opfrissen.

De Franse Revolutie duurde zo’n 10 jaar. Hierbij verloor Frankrijk haar monarchie en werd het een republiek. De macht van de adel en de kerk werden ver teruggedrongen en kerkelijke principes werden vervangen door het bekende liberté, egalité en fraternité (vrijheid, gelijkheid en broerderschap).  Frankrijk werd hierdoor een moderne democratische natiestaat en dat is uiteraard een feestje waard. 🙂

Tot aan hier de geschiedenis, wat is er te doen in Parijs op 14 juli?

Evenementen in Parijs op 14 juli

Militaire parade – kippenvel!!
Dit evenement is zó gaaf. De ochtend begint met de Alpha Jets van La Patrouille de France (een onderdeel van de Franse air force).  Zij vliegen over de stad heen en laten naast een boel kabaal, ook een rookpluim achter in de kleuren van de Franse vlag: rood, wit, blauw.
Vanaf een uur of 11 ’s ochtends gaat de traditionele militaire parade van start en lopen zij over de wereldberoemde Avenue des Champs-Élysées. Voor een dag rijden hier geen stinkende auto’s over de straat maar lopen er duizenden (oud-)militairen, politieagenten, brandweermannen en studenten. Langs de weg staan mensen te kijken. Wees op tijd als je ook een plekje vooraan wilt hebben. Ze lopen van de Place de l’Etoile tot aan de Place de la Concorde. Het is echt heel indrukwekkend. Ook is er altijd een hele beroemde Fransman te gast, namelijk de president himself! 🙂

Het absolute hoogtepunt van de dag: vuurwerk vanaf de Eiffeltoren!
Zelfs als je met oud en nieuw naar Parijs gaat zul je geen vuurwerk afgestoken zien worden vanaf de Eiffeltoren. Dit is dus heel exclusief! Elk jaar wordt er een fantastische vuurwerkshow gegeven met een speciaal thema. De vuurwerkshow begint om 23 uur en duurt dan een halfuurtje.
Je kunt het vuurwerk bekijken vanaf Champs de Mars (het park/grasveld bij de Eiffeltoren) en Place du Trocadéro. Ook is het heel gaaf om het vuurwerk vanaf de Tour Montparnasse te kijken. Hier bouwen ze altijd een leuk feestje bovenop het dakterras inclusief DJ en mooi uitzicht over de stad.

Bals des Pompiers
Nadat je de hele dag hebt genoten van de gezelligheid en evenementen in Parijs op 14 juli kun je ’s avonds nog even tot in de late uurtjes lekker party’en bij verschillende brandweerkazernes in Parijs. ‘Bals des Pompiers’ worden het ook wel genoemd. Dit zijn feesten die georganiseerd worden in de brandweerkazernes, speciaal op 13 en 14 juli. Vaak kun je tegen betaling van een klein bedrag naar binnen. Ook kun je wat eten en drinken kopen en zijn er nog wel eens verlotingen. Alle opbrengsten gaan naar het goede doel.