Met de auto naar Parijs: dit moet je weten

Gaan jullie met de auto naar Parijs? 😊 Super leuk! Maar er zijn wel wat dingen waar je rekening mee moet houden én het is wel handig om te kijken naar een hotel met parkeerplaats zodat je je auto met een gerust hart kunt achterlaten. Daarom deel ik in dit artikel alle informatie die je nodig hebt om je reis naar Parijs met de auto helemaal smooth te laten verlopen 🙂

Met de auto naar Parijs


met de auto naar Parijs

Hotels met parkeerplaats in Parijs

Waar kan ik parkeren als ik met de auto naar Parijs ga?

Als je met de auto naar Parijs gaat is het handig om rekening te houden met waar je gaat parkeren en welk hotel je daarom uitkiest. Hotels in het centrum vallen daardoor al snel af. Veel hotels in het centrum hebben namelijk geen parkeergelegenheid. Ik schreef een speciaal artikel over hotels met parkeerplaats in Parijs. Maar ik zal hier een van mijn favorieten delen: hotel Motel One 🙂 Lees er hier onder meer over.

Je kunt ook gebruik maken van particuliere parkeerplekken. Meer daarover lees je in het artikel parkeren in Parijs.

motel one in parijs parkeerplaats

Hotel Motel One

Een fijn hotel aan de rand van de stad waar je je auto kunt parkeren is Motel One. Het is een Duits design hotel met een prachtige lobby en fijne kamers. Op 5 minuten afstand van het hotel zit een metrostation waardoor je binnen 20 minuten midden in het centrum van Parijs staat 😊 Het zit direct naast de Boulevard Périphérique. Daardoor rij je hier vanaf Nederland en België makkelijk naartoe. En don’t worry, je hebt geen last van het geluid van de snelweg. Alle kamers zijn heel goed geïsoleerd en daardoor geluidsdicht. Verder hebben ze een uitgebreid ontbijt en een terras waar je lekker buiten kunt zitten. Als je in dit hotel verblijft en de auto in de parkeergarage laat heb je geen milieuvignet nodig.

–> Zie hier beschikbare kamers en prijzen

Met de auto naar Parijs, kindvriendelijk hotel

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat jullie met kinderen naar Parijs gaan. Er zijn ook een aantal leuke, kindvriendelijke hotels in Parijs met parkeerplaats. Deze hotels hebben bijvoorbeeld familiekamers of kamers met een tussendeur zodat jullie als gezin bij elkaar kunnen slapen. Ook wordt er vaak aan leuke dingen voor de kinderen gedacht 🙂 Lees verder in het artikel over kindvriendelijke hotels in Parijs.

Heb ik een milieusticker nodig als ik met de auto naar Parijs ga?

Heb ik een milieusticker nodig als ik met de auto naar Parijs ga?

Het hangt er vanaf 🙃 Je hebt wel een milieusticker nodig als je binnen de ring van Parijs gaat rijden (de Boulevard Périphérique). Ben jij niet van plan de binnenstad in te rijden? Dan heb je geen milieusticker nodig.
Maar let op: als er een periode van grote luchtvervuiling is kan het gebied uitgebreid worden. Je hebt dan ook een milieuvignet nodig wanneer je binnen de grote ringweg A86, zie het kaartje hier onder. En daar rij je waarschijnlijk wel als je naar Parijs gaat. Het gebeurt zelden, maar hou er rekening mee. Zonder milieusticker riskeer je een boete van €68. 

Tip: als je in een hotel rond of buiten de Boulevard Périphérique verblijft heb je dus geen milieusticker nodig. Zoals het hotel wat ik hier boven noemde, hotel Motel One 😊

Wil je een milieusticker bestellen? Bestellen kan hier. Dit is de enige officiële website voor het bestellen van een milieuvignet. Koop er geen een via een andere website want de kans dat je wordt opgelicht is groot! Hou er rekening mee dat het verzenden van een mileuvignet even wat tijd kost. Komt het milieuvignet niet meer op tijd aan voor vertrek richting Parijs? De ANWB adviseert in dit geval de bestelbon uit te printen en mee te nemen als bewijs.

Milieuvignet met de auto naar Parijs
De milieusticker is verplicht ‘Intra A86’

Tip: De rondweg van Parijs, de Boulevard Périphérique, is heel druk. Hou hier rekening mee. Waar je vooral op moet letten zijn motorrijders die je van alle kanten inhalen. Kijk goed mee in je spiegels en geef ze ruimte om ongelukken te voorkomen.

Dit moet je in Frankrijk verplicht in je auto hebben

Als je op reis gaat is het goed om van tevoren even te checken wat je verplicht mee moet nemen in de auto. Elk land heeft daar namelijk weer eigen regels voor. De volgende items zijn verplicht om mee te nemen in je auto als je naar Parijs gaat:

Gevarendriehoek: bij pech of een ongeval ben je in Frankrijk verplicht om een gevarendriehoek 30 meter achter de auto te plaatsen. Ook moeten de alarmlichten ingeschakeld worden. Heb je pech op de autoroute (autosnelweg)? In dat geval is het plaatsen van een gevarendriehoek te gevaarlijk en hoeft het niet.

Veiligheidshesje: het is zowel overdag als ’s nachts verplicht om een veiligheidsvestje te dragen bij pech of een ongeval. Het wordt door de ANWB geadviseerd om voor elke inzittende een veiligheidshesje in de auto te hebben liggen.

Alcoholtest: sinds mei 2020 is het niet meer verplicht om een alcoholtest in de auto te hebben.

Hoe lang is het met de auto rijden naar Parijs?

Vanuit Nederland (Amsterdam) is het gemiddeld 5 uur rijden met de auto. De Thalys doet er 3 uur en 11 minuten over.
Vanuit België is Parijs gemiddeld 3 uur rijden met de auto. De Thalys rijdt in ongeveer 1 uur en 25 minuten van Brussel naar Parijs.

Is er een tolweg naar Parijs?

Ja, om zo makkelijk mogelijk in Parijs te komen moet je over een tolweg (tol is péage in het Frans). Dit kost ongeveer €30 voor heen- en terug samen. Je kunt bij de tolpoortjes gewoon met je bankpas betalen. Wil je geen tol betalen? Dan duurt je ritje naar Parijs bijna 2 uur langer. Met de huidige brandstofkosten is dat dus niet goedkoper 😉

Is het goedkoper om met de trein of de auto naar Parijs te gaan?

Dit is een terechte vraag en daar is geen eenduidig antwoord op. Het hangt van meerdere dingen af 😉

🚗 Met de auto naar Parijs
Voor 5 dagen Parijs kost de auto ongeveer €315.
Ik ben hier uitgegaan van €160 voor benzinekosten (nov ’22, vanuit Amsterdam), €30 tolkosten en €25 parkeerkosten per dag.
De meeste hotels die een parkeerplek aanbieden vragen daar namelijk zo’n €20 tot €25 per dag voor. Er zijn wel wat hotels die minder parkeerkosten rekenen. Lees daarvoor het artikel hotel met parkeerplaats in Parijs.

🚆 Met de trein naar Parijs
Als je de Thalys op tijd boekt (4 maanden van tevoren) kun je voor €70 per persoon heen- en terug. Je hebt dan geen parkeerkosten. Maar, ben je wat later met boeken dan kunnen de kosten voor de Thalys ook snel oplopen. Lees hier meer over de goedkoop de Thalys boeken.

🚗/🚆Kortom: de Thalys is vooral goedkoper als je met minder mensen gaat (bijvoorbeeld met z’n tweeën, drieën of vieren) en op tijd boekt. De auto is vooral goedkoper als je last minute naar Parijs besluit te gaan of als je met een gezin/meer dan 4 mensen gaat 😊
Wil je écht goedkoop naar Parijs reizen? Dan adviseren we een busreis Parijs te boeken.

Weet jij al waar je gaat verblijven in Parijs?
Tip: lees hier wat de leukste wijken van Parijs zijn 😊

Reacties
 1. hallo, heb een vraagje. we gaan binnenkort naar Parijs. hebben dan een hotel bij Disney, maar daar gaan we pas de 2e dag naar toe. vanaf daar is het bijna een uur met de metro/trein ( RER A) naar de Eiffeltoren. Is er aan de rand van Parijs (aan de kant van Disney) een grote, fatsoenlijke parkeergarage dat we daar de auto fatsoenlijk kunnen parkeren en dan de metro of de RER naar het centrum kunnen nemen? en dat we dan s avonds naar die parkeergarage terug gaan, en vanaf dat punt s avonds naar ons hotel kunnen rijden. Groetjes Marga

  • Hoi Marga,

   Dat is een hele specifieke vraag. Ik ben daar zelf ook niet helemaal bekend mee, maar ik heb even op Google gekeken.
   Volgens mij is de parkeergarage Valmy-Liberté een goede optie. Je kunt hier makkelijk met de auto naar Parijs rijden vanaf Disneyland. En het is dichtbij een metro station waardoor je met de metro makkelijk de stad in kan. De parkeerkosten zijn volgens mij ook niet eens zo heel hoog.
   Daarnaast is er videobewaking 😀

   Lees <hier> eventueel even verder.

   Succes en veel plezier! 😊

   Groeten,
   Johan

 2. Super bedankt voor de tips !!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *