Met de auto naar Parijs: dit moet je weten

Yeah! Lekker een paar dagen naar Parijs met de auto!😍🎉 Vanuit Nederland rij je in zo’n 5 uur wel naar de hoofdstad van de liefde. Om jouw reis helemaal smooth the laten verlopen heb ik hier een paar handige tips voor je op een rijtje gezet. Met de auto naar Parijs: dit moet je weten!

Hoe zit het precies met het milieuvignet?

Let er op dat je een milieuvignet nodig hebt als je met de auto naar Parijs gaat. Begin 2017 is een wervelwind aan discussie ontstaan rondom het nieuwe milieuvignet. Waar en wanneer is hij nu wel nodig en waar en wanneer niet? Aanvankelijk leek het milieuvignet alleen verplicht te zijn op doordeweekse dagen binnen de ringweg van Parijs, de Boulevard Périphérique. Later bleek echter, dat de verplichte zone tijdens periodes van grote luchtvervuiling tijdelijk vergroot kan worden tot ‘Intra A86’. Dit betekent dat het milieuvignet in deze periodes óók verplicht is in het hele gebied binnen de grote autoweg A86. (Zie het plaatje hier onder).

Om het zekere voor het onzekere te nemen kun je er dus maar beter gewoon eentje bestellen. Bestellen kan hier. Dit is de enige officiële website voor het bestellen van een milieuvignet. Koop er geen een via een andere website want de kans dat je wordt opgelicht is groot! Hou er rekening mee dat het verzenden van een mileuvignet even wat tijd kost. Komt het milieuvignet niet meer op tijd aan voor vertrek richting Parijs? De ANWB adviseert in dit geval de bestelbon uit te printen en mee te nemen als bewijs.

Milieuvignet met de auto naar Parijs

De milieusticker is verplicht ‘Intra A86’

Dit moet je verplicht in je auto hebben

Als je op reis gaat is het goed om van tevoren even te checken wat je verplicht mee moet nemen in de auto. Elk land heeft daar namelijk weer eigen regels voor. De volgende items zijn verplicht om mee te nemen in je auto als je naar Parijs gaat:

 • Gevarendriehoek: bij pech of een ongeval ben je in Frankrijk verplicht om een gevarendriehoek 30 meter achter de auto te plaatsen. Ook moeten de alarmlichten ingeschakeld worden. Heb je pech op de autoroute (autosnelweg)? In dat geval is het plaatsen van een gevarendriehoek te gevaarlijk en hoeft het niet.
 • Veiligheidshesje: het is zowel overdag als ’s nachts verplicht om een veiligheidsvestje te dragen bij pech of een ongeval. Het wordt door de ANWB geadviseerd om voor elke inzittende een veiligheidshesje in de auto te hebben liggen.
 • Alcoholtest: het is verplicht om een alcoholtest in je auto te hebben liggen, maar bestuurders die geen test bij zich hebben krijgen geen boete…🤔

Wanneer zijn de zwarte zaterdagen?

Met de term ‘zwarte zaterdag’ wordt aangeduid dat de snelwegen absolute topdrukte te verdragen krijgen. Dit heeft er vaak mee te maken dat veel mensen tegelijkertijd op vakantie gaan. Zeker in de zomervakantie kun je een aantal zwarte zaterdagen verwachten. Het is dan niet aan te raden om naar Parijs te rijden met de auto. Het beste kun je in dat geval op doordeweekse dagen reizen of op zondag. Je kunt van tevoren even checken op welke dagen topdrukte verwacht wordt.

Bespaar tijd op je reis naar Parijs met de tolbadge

Tol betalen is nooit leuk. Zeker niet als je daar nog lang voor in de rij moet staan ook. Om flink tijd te besparen kun je het beste een tolbadge aanschaffen. Zeker als je vaker door Frankrijk rijdt. Met deze tolbadge kun je elektronisch je tol betalen op het gehele Fransen snelwegennetwerk. Super handig!😊 Ook kun je bij verschillende parkeerterreinen en garages met je tolbadge betalen. Kijk voor aanschaf en meer informatie even op de website van de ANWB.

De leukste stopplekken langs de weg naar Parijs

 • Compiègne & het Kasteel van Pierrefonds: Compiègne is een schattig klein stadje en leuk om even de benen te strekken. Het heeft meerdere bijzondere bezienswaardigheden zoals het indrukwekkende hôtel de ville, een groot paleis en het super indrukwekkende kasteel van Pierrefonds.
 • Arras:  Arras staat bekend om twee grote pleinen die omringd worden door historische panden met fantastische gevels. Het lijkt een heel normaal stadje, maar het heeft een groot geheim.😇 Onder de grond bevindt zich een uitgebreid gangenstelsel dat al in de 10e eeuw is ontstaan! Het zijn oude krijtgroeven die werden uitgegraven en ze lopen tot ver buiten de stad. Heel bijzonder! Bij het lokale VVV kantoor kun je een ticket kopen om Arras onder de grond te ontdekken. Inkomertje voor de Catacomben van Parijs?
 • Lille of Rijsel: Ik ben gek op Lille! 😍 Lille heeft een super sfeervol, historisch centrum waar je gezellig kunt lunchen en rondwandelen. Ook heeft Lille een groot overdekt shopping centrum waar je heerlijk kunt winkelen. Zeker een leuke tussenstop op je route naar Parijs.😊 Lille ligt trouwens ook op de route van de Thalys. Misschien leuk om een nachtje te verblijven?
 • Reims: Een bezoekje aan Reims is wel de ideale voorbereiding voor je stedentrip naar Parijs, want net als Parijs heeft Reims een indrukwekkende kathedraal die de naam Notre Dame draagt én Galeries Lafayette is ook in Reims te vinden. Oh, en in Reims bevind je je in het hart van de champagnestreek😇 Proost!
Kasteel Pierrefonds onderweg naar Parijs tip kinderen

Kasteel Pierrefonds ©Philippe Rouzet

Tips voor rijden op de Périphérique

De rondweg van Parijs, de Boulevard Périphérique, kan echt een hel zijn om te rijden. Het is er druk, iedereen is asociaal en de bewegwijzering is niet altijd even duidelijk. Om jou no stress te geven op je tripje naar Parijs heb ik hier een aantal tips:

 1. Het is handig om dicht bij de uitvoegstroken te rijden, maar invoegend verkeer heeft op de Périphérique voorrang.
 2. Bereid je goed voor en check van tevoren welke ‘porte‘ je moet hebben. Dit zijn de knooppunten naar verbindende snelwegen, maar de snelwegen worden niet altijd duidelijk genoemd. Onderaan deze tips staan ze voor je op een rijtje.
 3. De maximaal toegestane snelheid is 70 kilometer per uur.
 4. Motorrijders halen vaak in. Hou hier rekening mee door met je spiegels mee te kijken en geef ze voldoende ruimte.
 5. Voor meer tips over het rijden op de Périphérique raad ik je aan om dit artikeltje op Frankrijk.nl even door te lezen 🙂

Périphérique Portes 

A1 (Lille/Noord-Frankrijk): Porte de la Chapelle

A4 (Straatsburg/Oost-Frankrijk): Porte de Bercy

A6 (Lyon/Zuidoost-Frankrijk): Porte d’Orléans

A10 (Nantes/Bordeaux/A20/Zuidwest-Frankrijk): Porte d’Italie

A13  (Normandië/West-Frankrijk): Porte d’Auteuil