Vélib fietsen in Parijs

Eline Door Eline

Fietsen in Parijs een van de meest makkelijke manieren van vervoeren door de stad. In dit artikel ga ik specifiek in op de Vélib en hoe dat werkt. Wil je meer weten over fietsen in Parijs en het huren van fietsen in Parijs (met bijbehorende kosten), dan raad ik je aan ons artikel over fietsen in Parijs te lezen.

velib parijs
Fietsen langs de Seine
Fietspad langs de Seine

Wat kost het om een Vélib fiets te huren?

Vaste kosten
Je betaalt ten eerste vaste kosten. Dat zijn gewoon de kosten die je betaalt om de fiets te huren. Hoeveel vaste kosten je betaalt is afhankelijk van hoeveel dagen je gebruik wil maken van de fiets.
1 dag op een klassieke fiets = €5
1 dag op een elektrische fiets = €10
3 dagen een fiets huren (klassiek of elektrisch) = €20
Als je dus een klassieke fiets huurt kun je beter per dag boeken. Dat is goedkoper. Als je een elektrische fiets wil huren kun je beter gelijk voor 3 dagen boeken als je er meerdere dagen gebruik van wil maken.

Variabele kosten
Wil je lekker goedkoop uit zijn? Dan is het huren van een gewone fiets perfect. Het eerste uur is namelijk altijd gratis. Voor het gebruik van een elektrische fiets betaal je voor je eerste 6 ritjes ook niets in de eerste drie kwartier. Zie de afbeelding hier onder voor een voorbeeld.

Als je je fiets langer dan drie kwartier (elektrisch) of een uur (gewone fiets) gebruikt ga je wel betalen. Per halfuur betaal je dan €1,00.

Mijn tip
Als je slim bent en je wilt er een sport van maken om zo goedkoop mogelijk uit te zijn neem je een ‘gewone’ fiets en gebruik je hem maximaal 60 minuten. Hoe dat precies werkt leg ik uit onder het kopje “Hoe hou je het huren van een fiets zo goedkoop mogelijk?” 😜

Hoe kan ik een fiets huren?

Stap 1: registreer jezelf bij Vélib
Om een fiets te huren kun je naar de officiële website van Vélib’ gaan, of de app van Vélib’ downloaden.
Als de wesbite/app in het Frans wordt weergeven kun je hem op Engels zetten. Je gaat vervolgens naar ‘subscribe to a plan’. Dan kies je voor V-Libre. ‘For occasional users’ staat erbij.
Dan vragen ze het volgende : ‘Which card would you like to use for your subscription?’ Klik dan op: ‘I would like to receive a Vélib’ Métropole card’.
Dan vul je je gegevens in. Ze geven vervolgens aan hoe hoog de borg is. Dit bedrag wordt niet afgeschreven. Dit wordt alleen gedaan als je de fiets niet terugbrengt voor het einde van de periode waarin je de fiets huurt.

Stap 2: Ga naar een self-service paal in Parijs
Een self-service paal is te vinden bij elk Vélib’ station. Bij deze paal kun je een fiets huren.  Daar kun je dan een keuze maken tussen een gewone en een elektrische fiets en hoeveel dagen je de fiets wilt huren. Je betaalt direct de vaste kosten en je bent klaar om te gaan 🙂

Vélib’ station

Hoe hou je het huren van een fiets zo goedkoop mogelijk?

Je hebt het net goed gelezen: de kosten kunnen aardig oplopen als je meerdere dagen achter elkaar een fiets wilt huren én je van plan bent daar een aantal uur achter elkaar gebruik van te maken. Gelukkig kunnen we creatief omgaan met de gebruiksregels 😏

Je kunt namelijk ook gewoon elk halfuur je fiets weer terugstallen in een Vélib’ station en weer een nieuwe fiets pakken zodat je elke keer kunt profiteren van dat ‘gratis uur’ 😜 Een Vélib’ station is namelijk snel gevonden. Ongeveer elke 300 meter verderop vind je wel een nieuw station.

Tip: ’s Avonds wordt het steeds lastiger om een leeg plekje in een fietsstal te vinden. Veel mensen hebben dan al hun fiets terug gebracht. Hou er dus rekening mee dat je dan eventueel een eindje moet fietsen om je fiets terug te brengen. Het beste is dan om naar een fietsenstal te gaan die niet te dicht in het centrum van alle bezienswaardigheden ligt. Bij je eigen hotel moet het vaak wel lukken, maar als je naast de Eiffeltoren wilt parkeren is dat toch lastig. Op dat moment is het ook handig om de Vélib’ app er bij te pakken zodat je zo snel mogelijk naar een station kunt vinden. De app geeft namelijk precies aan waar de stations zijn én hoeveel plekjes er nog vrij zijn. Handig! 🙂

Als je het namelijk aanpakt zoals ik het uitleg in dat artikel kost het huren van een Vélib je maar alleen de vaste kosten, dus €5 voor een gewone fiets (of eventueel €10 voor een elektrische fiets) die je vervolgens de hele dag kunt gebruiken 😊 Daar kan qua kosten geen metro ticket tegenop.

Vélib App: kaart met overzicht van fietsen in Parijs

De Vélib App is heel erg handig als je gebruik gaat maken van de fietsen. Er wordt namelijk op de kaart aangegeven waar de stations zich bevinden. Hier is geen internet verbinding voor nodig. Per station wordt ook nog eens aangegeven hoeveel beschikbare fietsen er nog zijn en hoeveel lege plekjes er nog zijn (om je fiets terug te zetten na gebruik).

Om een geschikt station te vinden typ je een adres of een bekende bezienswaardigheid in in het zoekveld en de Vélib stations die in de buurt zijn worden weergeven. Ik vind het persoonlijk echt ideaal!

Velib, fietsen in Parijs

Nadelen van de Vélib fietsen

Er zijn bij het huren van de Vélib fietsen 2 dingen die als nadeel gezien kunnen worden. Ten eerste geven ze aan dat je een borg van maar liefst €300 per fiets betaalt. Echter, het betalen van een borg is vrij normaal bij het huren van fietsen. Als je met een creditcard betaalt wordt het bovendien niet gelijk afgeschreven. Het wordt gereserveerd voor het geval er iets met de fiets gebeurt. Als je met pin een betaling doet wordt dit meteen afgeschreven en krijg je je geld na een week weer terug nadat je de fiets op tijd hebt terug gebracht. Ik heb zelf nooit problemen ervaren met het niet terugkrijgen van de borg, dus je hoeft je er niet te druk om te maken. Maar het is goed om te weten.

Ten tweede kan het als nadeel gezien worden dat je een creditcard nodig hebt als je online boekt. Dat hoeft natuurlijk geen nadeel te zijn, maar als je geen creditcard hebt is het dus heel onhandig en kun je beter voor een andere optie gaan. Per creditcard kun je 5 Vélib fietsen huren. Als je op straat een Vélib huurt (bij de Vélib paal, die zie je bij alle stations) kun je wel met je pinpas betalen.

Reacties
 1. De optie gratis bij de velob fiets lijkt niet te werken. Het Is nu altijd 1,- per 30
  Min.
  Mvg Ingeborg

  • Hoi Ingeborg,

   Ja je hebt helemaal gelijk! We gaan dit binnenkort even aanpassen. Ze hebben helaas de regels veranderd voor de Vélib fietsen.
   Dankjewel voor je berichtje.

   Groetjes,
   Johan

 2. Hoi, ik vroeg me af of onze kinderen (9 en 10 jaar, allebei 1m59) ook de velib kunnen gerbuiken

  Dank alvast

  Walter Leurink

  • Hoi Walter,

   Ik denk het wel, maar ik weet het niet zeker. Ik heb zelf nooit met kinderen gefietst dus ik vind het lastig in te schatten. Ik zou het een keertje proberen als ik jullie was🙂

   Groetjes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *