De OV-chipkaart van Parijs: Navigo pas

Eline Door Eline

Eindelijk heeft Parijs het ook voor elkaar: de Navigo pas! Dit is eigenlijk de OV-chipkaart van Parijs die je kunt gebruiken in het openbaar vervoer en de metro van Parijs 😊 Geen gedoe meer met losse, papieren tickets. Maar 1 kaart waar je alle tickets op kunt laden die je wilt. Daarnaast kun je hem ook als digitale pas op je telefoon uploaden zodat je alleen je telefoon nodig hebt als je met het OV in Parijs gaat reizen. Het is ideaal! Zo reis jij heel makkelijk naar de leukste wijken in Parijs! 😊

Wist je dat de gemeente Parijs de Navigo volledig wilde invoeren voor het begin van de Olympische zomerspelen in Parijs 2024? 😊

Navigo pas


navigo pas metro parijs abonnement ov chipkaart opladen
navigo pas metro parijs abonnement ov chipkaart opladen

Een ‘anonieme‘ Navigo pas kan worden bij een ticket office in een metro-, RER-, of treinstation.
Een anonieme pas noemen ze in Parijs de Navigo Easy Travel Card.
Deze kost €2. Je betaalt gelijk voor de tickets die je erop wilt laten zetten. Voor een anonieme kaart heb je geen foto nodig. Je kunt als het goed is ook via je telefoon een Navigo Kaart aanschaffen. Dit kan via de Île-de-France Mobilités app.

Tip: je kunt ook een persoonlijke Navigo Pass kopen. Dit noemen ze een Navigo Découverte Travel Card. Het voordeel daarvan is dat je er een weekabonnement op kunt zetten. Dit is een stuk voordeliger dan losse tickets 😄 Lees meer onder het kopje ‘weekabonnement’

Een persoonlijke Navigo Pass koop je bij een loket in een metro of RER station en is €5. Daarmee bedoel ik dus een loket waar een medewerker zit. Je hebt niet bij elk metrostation een loket. Je vindt ze vooral bij de grotere metrostations.

Om de kaart aan te schaffen heb je een foto van jezelf nodig op pasfoto formaat. Een officiële pasfoto is niet vereist. Je kunt ook zelf een foto uitprinten. Het is belangrijk dat je alleen op de foto staat en dat je herkenbaar in beeld bent. Bij het loket wordt de foto op je kaart gedrukt en je kunt zelf je naam opschrijven. Om een weekabonnement af te sluiten heb je een persoonlijke Navigo kaart nodig.

Heb je geen pasfoto mee, maar wil je wel een Navigo Découverte zodat je een weekabonnement kunt gebruiken? Op bijna elk metrostation vind je een photobooth waar je pasfoto’s kunt maken 📸

navigo pas loket
Een loket waar je een Navigo pas kunt aanschaffen
Photobooth om een pasfoto voor een Navigo pas te maken
Photobooth om een pasfoto voor een Navigo pas te maken

Tip: Om het gebruik van de kaart te stimuleren krijg je €2 korting bij aanschaf van een carnet t-tickets (een ‘carnet’ betekent 10 tickets) die je op je Navigo Easy kaart laat zetten. Zo verdien je de aankoop van je kaart dus meteen weer terug 😄

Inchecken in de metro met je telefoon

Wist je dat je tegenwoordig ook gewoon kunt inchecken met je telefoon? 😊 Download hiervoor de Île-de-France Mobilités app.

Dit werkt wel alleen met een Android telefoon! Als je met een Android telefoon via de Îles-de-France Mobilités app een carnet/tickets koopt kun je ze direct op de telefoon zetten. Er staat vermeld “tickets loaded”. Je ziet in de app niet hoeveel je er nog open hebt staan. Maar het werkt wel. Als je incheckt met je telefoon zie je op de automaat van de metro een getal verschijnen. Dit getal geeft aan hoeveel tickets je nog over hebt 🙂 Je hebt dan dus geen Navigo pas nodig.

Dit kan nog niet met een iPhone, maar daar wordt aan gewerkt. Vanaf 2024 kan dat zeker.

Beide kaarten kun je gebruiken om met de metro en het andere openbare vervoer in Parijs te reizen. De kaart is ook geldig in Le Funiculaire: het kabeltreintje van de Montmartre.

Om met je kaart te reizen laad je je kaart op. Niet met geld, maar met tickets. Je kunt de volgende tickets op je kaart laden:
– Ticket t+ (dit is een los ticket voor een enkeltje) (alleen de Navigo Easy kaart)
– Een carnet (10 losse t-tickets) (alleen de Navigo Easy kaart)
– Een dagticket (dit noemen ze een ‘Forfait Navigo Jour’)
– Een weekend ticket als je onder de 26 jaar bent (dat is voordelig)
– Tickets voor de Orlybus (van- en naar Orly Airport)
– Tickets voor de Roissybus

In Parijs zet je niet net als in Nederland een bedrag op je kaart, maar losse tickets zoals je ze ook zou kopen bij de ticket machine. Zo kun je er bijvoorbeeld een dagpas opzetten (dat noemen ze een Mobilis of Forfait Navigo Jour) of een enkeltje (een t-ticket).

Maar er zijn ook wat verschillen. Hieronder zie je wat de verschillen zijn:

De anonieme kaart, de Navigo Easy Pass
De voordelen
– Deze kaart is goedkoper (€2)
– Je hebt geen foto nodig om hem te kopen
– Je kunt hem kopen bij een ticket machine en hebt dus geen metrostation met een loket nodig
– Je kunt de kaart delen met andere mensen. Maar dit werkt alleen als jullie niet samen reizen. Je mag namelijk niet tegelijkertijd gebruik maken van dezelfde kaart. Als je samen reist moet je allebei een eigen kaart hebben.
– Je kunt er losse tickets en een carnet (10 tickets op laden)
Nadeel:
– Je kunt er geen weekabonnement op laden.

Persoonlijke kaart, Navigo Découverte Travel Kaart
Voordelen:
– Je kunt op deze kaart een weekabonnement zetten, dit is relatief goedkoop
– Je kunt er zelfs een maandabonnement op zetten
Nadeel: je hebt een foto nodig die je bij een loket moet inleveren om de kaart te kopen en hij is iets duurder (€5).
En je kunt er geen losse tickets op laden. Je moet dan dus losse tickets kopen of een Navigo Easy kaart hebben.

Tip: een Navigo pas is handiger dan losse tickets. Er zijn veel voordelen, maar een van de voordelen die veel mensen niet weten is het volgende: als je besluit om met losse tickets op je Navigo pas te reizen, wordt het automatisch een dagkaart als dat voordeliger is (na 5 keer gebruik van de metro).

Een los ticket is met de Navigo pas €1,69. Een dagkaart (5 keer metrogebruik) is €8,45.
Als je dus 8 keer op dezelfde dag gebruik maakt van de metro, betaal je geen €13,52 maar slechts €8,45. Handig! Dit voorbeeld geldt voor zone 1-2.

De anonieme kaart. Dit noemen ze de Navigo Easy Pass
De anonieme kaart. Dit noemen ze de Navigo Easy Pass ©Wegwijs naar Parijs
navigo pas metro parijs abonnement ov chipkaart opladen
De ‘persoonlijke’ Navigo pas. Dit noemen ze de Navigo Découverte Travel Card.

Om je kaart op te laden hoef je tegenwoordig niet meer naar een automaat toe. Je kunt je kaart namelijk via je eigen telefoon opladen. Ideaal! 😄 Daarvoor heb je de ‘Bonjour RATP’ app nodig.

Ga naar ’titres’ of ’tickets’
Scan je pas door hem tegen je telefoon aan te houden
Klik op ‘acheter sur mon passe’
Kies vervolgens welk ticket je wil en zo nodig ook de datum waarop je het ticket wil gebruiken, het aantal zones en het aantal tickets.

Handig: je kunt met deze app ook zien hoeveel en welke tickets er nog op je pas staan.

Hier onder zie je een YouTube filmpje hoe je het moet doen. Het filmpje is in het Frans, maar je kunt hem zonder geluid bekijken.

Let op: om je Navigo pas via je telefoon op te laden heb je wel een creditcard nodig.

Wil je liever niet via je telefoon opladen? Je kunt ook naar een ticket machine in het metro-/RER-/treinstation. Houd je kaart voor de paarse ‘Navigo card reader’ of stop hem in de Navigo kaartgleuf (verschilt per machine welke optie je hebt). De machine laat dan gelijk zien hoeveel tickets je (nog) op je kaart hebt staan en krijg de optie om nieuwe tickets op je kaart te zetten 🙂

navigo opladen metrostation
Hier kun je je Navigo pas ook opladen als je geen creditcard hebt en het niet met je telefoon kunt doen.

Ben je langer dan een dag in Parijs en maak je veel gebruik van de metro? Dan kan het handig zijn om een Navigo weekabonnement af te sluiten 🙂 Het abonnement is geldig in alle zones en kost €30 per week.

Wanneer je veel met de metro gaat ben je dus een stuk goedkoper uit dan wanneer je losse kaartjes koopt. Een losse dagkaart kost €11,30, maar die is alleen geldig in zone 1 t/m 3. Het weekabonnement kun je voor alle zones kopen. (Zo kun je er ook mee naar de buitenwijken, het paleis van Versailles en Disneyland Parijs.) Een dagkaart voor alle zones is €20,10. Dus ben je twee of meer dagen in de stad. Dan is een Navigo weekabonnement een stuk goedkoper. Een Paris Visite kaart (speciaal voor toeristen) waarmee je 5 dagen door alle zones kunt reizen kost €74,30. Kun je beter een weekabonnement afsluiten 😉 (Je hebt deze overigens ook voor €43,30 voor zone 1 t/m 3).

Je kunt dit abonnement vanaf vrijdag bestellen voor de week erna (van maandag tot zondag is hij dan geldig). Hij loopt vanzelf af.

Er is 1 groot nadeel: het weekabonnement is geldig van maandag tot en met zondag. Dit is onafhankelijk van de dag van aankoop. Dus wanneer je je weekabonnement op donderdag koopt, is deze geldig tot en met zondag, en dus niet van donderdag tot woensdag. Ga jij dus meerdere dagen maar vallen een aantal dagen buiten de ‘week’ voor het abonnement, dan is een Paris Visite kaart wel weer handig.

Wat is goedkoper? En voor kinderen?

Ik voeg dit stukje even toe omdat we er veel vragen over krijgen. Wat is goedkoper? Losse tickets, een dagkaart of een Navigo weekabonnement? Hier komt de berekening:

Als je hotel binnen het centrum ligt (zone 1-2)

Een Navigo pas is altijd goedkoper dan losse tickets. Dat komt omdat de losse ritjes met de Navigo goedkoper zijn (€1,65 ipv €2,10). Een dagkaart is altijd goedkoper als je meer dan 5 keer met de metro reist. Ook hier is een Navigo pas handiger. De Navigo maakt er namelijk automatisch een dagkaart van als je meer dan 5 keer met de metro reist. Je hoeft dan dus niet van tevoren te kiezen of je een dagkaart neemt of losse tickets.

Een Navigo jour (dagpas) kost €8,45. De weekpas is €30. Dus een weekpas is goedkoper als je 4 keer een dagkaart gaat gebruiken. Je moet dus zelf even bedenken hoevaak je ongeveer van de metro gebruik gaat maken.

Voor alle kinderen vanaf 10 jaar geldt bovenstaande berekening ook. Er zijn namelijk geen goedkopere opties voor kinderen vanaf 10 jaar BEHALVE in het weekend. In het weekend kunnen jongeren tot 26 jaar goedkoper reizen. Lees er meer over op onze pagina over de metro.

Als je hotel buiten het centrum ligt (zone 3-5)

Als je hotel buiten het centrum ligt kun je het beste elke dag een dagkaart nemen, maar deze is duurder dan een dagkaart voor zone 1-2. Een dagkaart voor zone 1-3 is €11,30. Voor verdere zones is het nog duurder. Een weekkaart (€30) is dus al de meest goedkope optie vanaf 3 dagen Parijs.

Losse tickets is niet handig omdat je een speciaal ticket nodig hebt om van- en naar zone 3 of hoger te reizen. Dit noem je een point-to-point ticket (zie metro pagina). Dit ticket is altijd vrij prijzig. Een dag- en weekkaart is daarom al snel goedkoper.

Kinderen onder de 4 jaar zijn gratis. Kinderen onder de 10 jaar krijgen 50% korting op losse tickets in het centrum.
In dat geval kan een point-to-point ticket wel de betere optie zijn. Dit ticket heb je alleen nodig om van je hotel in zone 3, 4 of 5 naar het centrum te komen. Zie de metro pagina hoe dit werkt.
Voor de terugweg (van het centrum naar je hotel of camping) en voor de ritjes in het centrum zelf kun je losse tickets gebruiken. Deze zijn dan €1,05 per ticket (prijzen van 2023).
Je moet dus even berekenen wat voor de kids de meest goedkope optie is. Dat is afhankelijk van het aantal ritjes met de metro.

Goed om te weten

► Als je naast je t-ticket (los kaartje) ook andere tickets op je Navigo Easy pas hebt staan, dan krijgen de ‘speciale’ tickets voorrang op de t-tickets. Dus als je bijvoorbeeld een dagpas op je Navigo hebt staan zul je gebruik maken van je dagpas tijdens het reizen en niet van je losse t-tickets.

► Je kunt met een weekabonnement geen gebruik maken van de Orlyval (metro van Orly Airport naar het centrum van Parijs)

►Je kunt geen voltarief tickets en tickets met korting (bijvoorbeeld voor kinderen) tegelijkertijd op de kaart laden.

►Als je je kaart bent verloren (of als hij is gestolen) krijg je geen geld terug.

► Om je weg te vinden in het Parijse openbaar vervoer raad ik je aan om de RATP app te downloaden. Deze app werkt hetzelfde als de Nederlandse 9292ov app. Je kunt gemakkelijk opzoeken welke metro/tram/bus/RER je kunt nemen om op je bestemming te komen. Handig: de app geeft tegenwoordig aan waar je het beste in de metro kunt stappen (voorin, in het midden of achterin) zodat je op het station zo min mogelijk hoeft te lopen naar de uitgang/je overstap)

► Je kunt niet met 2 mensen tegelijk op 1 Navigo Easy kaart reizen. Dan doet hij het niet. Je kunt de kaart wél uitlenen als je hem zelf niet gebruikt. Een persoonlijke Navigo Découverte kan niet uitgeleend worden.

Openbaar vervoer Parijs

Het maandabonnement

Verblijf jij voor langere tijd in Parijs? De Parijzenaar die vaak met de metro gaat, heeft vaak een abonnement. Een maandabonnement kun je afsluiten via de website van île de France mobilités of bij een loket. Het abonnement wordt dan maandelijks van je rekening afgeschreven of je moet maandelijks je abonnement verlengen bij een machine. Een maandabonnement is maandelijks opzegbaar (alleen relevant bij automatische afschrijving). Een maandabonnement op je Navigo kaart kost €75,20 per maand. Het is gebruikelijk dat een Franse werkgever 50% van het abonnement betaalt dus als je in Parijs werkt kun je even nagaan of dat ook voor jou geldt.

Veelgestelde vragen

Waar kan ik een Navigo pas kopen?

Je kunt een Navigo pas alleen bij een loket in de metro- en treinstations van Parijs kopen.
Bijna elk metrostation heeft een loket. Sommige kleine niet. Koop dan gewoon een lost t-ticket (een enkeltje) naar een van de grotere stations en je vindt er wel een.

Moet ik een pasfoto meenemen als ik een Navigo Découverte wil of kan het ook via de telefoon?

Je moet een pasfoto meenemen. Als je die niet mee hebt kun je een foto maken in een van de photobooths. Bijna elk metrostation heeft er een.

Kan ik gelijk tickets op mijn Navigo pas laten zetten als ik hem bij een loket koop?

Ja, je kunt er gelijk tickets op laten zetten. Als je een nieuwe Navigo pas koopt krijg je korting op een carnet (10 losse tickets).

Kan ik een Navigo voor meerdere mensen gebruiken?

Nee, je kunt niet met meerdere mensen op één Navigo pas reizen als je tegelijk reist. Jullie moeten allemaal een eigen pas hebben.

Hoeveel kost een Navigo Pas?

Een Navigo Easy kost €2 en een Navigo Découverte kost €5.

Reacties
 1. Hi Eline,

  vrijdag 22 december gaan wij met zijn 4en naar Parijs voor een week.
  Van vrijdag 22 tot en met vrijdag 29 december.
  We zijn met 2 volwassenen, 1 kind van 16 jaar en 1 van 20 jaar.

  Onze airbnb zit in 55, Rue Eugène Berthoud Angle rues Adrien Lesesne et Eugène Berthoud, Saint-Ouen, Île-de-France 93400, Frankrijk. Ik twijfel even welke zone dit is. Kan je me helpen? We nemen metro 4 (violet) om richting centrum te gaan vanaf daar.

  We zitten eraan te denken om een weekabonnement te nemen. Kunnen we die dan gelijk op de 22e kopen? Of beter op maandag?
  Ik zag dat er voor de kinderen ook een goedkoop weekendkaartje bestaat.

  Zou je ons kunnen adviseren?

  • Hi Vanessa,

   Het weekabonnement kunnen jullie inderdaad beter op maandag aanschaffen, want hij loopt van maandag t/m zondag. Als je hem op zondag zou kopen zou het dus maar voor 1 dag zijn (heel onlogisch, maar zo is het nou eenmaal haha).
   Als jullie hem op maandag kopen kun je hem de hele week nog gebruiken 😊
   Voor de kinderen is er inderdaad een goedkoop weekend kaartje 🙂 Jullie airbnb zit in zone 2, dus jullie kunnen die tickets ook gewoon makkelijk gebruiken. Voor jullie zelf kun je dat voorweekend dan eventueel een dagpas kopen of losse tickets (als je 5 keer per dag met de metro gaat is een dagpas voordeliger).
   Check voor meer informatie eventueel ook even onze pagina over de metro in Parijs.

   Groetjes,
   Eline | Wegwijs naar Parijs

 2. Hallo,
  We reizen met zn tweeen van vrijdag tm maandag, komen aan bij Gare du Nord. Overnachten in camping Versailles. Het liefst gaan we deze 4 dagen Parijs graag in.
  Zijn losse tickets dan beter voor het reizen of een dag kaart (Navigo Decouverte?) omdat we meer dan 5x willen reizen met metro?
  Omdat het buiten de 1-3 zone zit… weten we niet wat het voordeligst is.
  Wat is voor ons het meest voordeligst om te kopen?

  Mvg R
  av bedankt

  • Hoi!!

   Leuk dat jullie naar Parijs gaan! 🙂
   De weekkaart is voor jullie het meest goedkoop, zeker omdat je die voor alle zones kunt gebruiken 😊
   Een weekkaart kost tegenwoordig €30. Maar dat haal je eruit als je meer dan 5x per dag met de metro reist.
   Je kunt dan dus ook buiten zone 1-3 reizen.
   Het enige nadeel is dat je hem op maandag niet meer kunt gebruiken… de Navigo werkt namelijk van maandag t/m zondag. Voor de laatste dag kun je dus het beste losse tickets aanschaffen.

   Groetjes,
   Eline | Wegwijs naar Parijs

 3. Dank je wel voor alle info. We waren afgelopen week in Parijs. We kochten een Navigo Découverte kaart op Gare du Nord met een weekabonnement. Dat beviel prima. We vonden het jammer, dat we op deze kaart geen losse tickets voor de laatste dag konden zetten, maar alleen een dagkaart. Voor enkele ritten ben je dan weer aangewezen op een Navigo Easy of op losse kaartjes uit de automaat. In je tekst komt dit verschil niet goed tot uiting. Zo easy vond ik al die verschillen niet. Het Nederlandse OV-chipkaartsysteem is dan misschien handiger en tegenwoordig kan je bij ons ook met je bankpas in- en uitchecken.

  • Hoi Peter!

   Fijn dat je na je tripje naar Parijs nog even de tijd neemt om een bericht achter te laten.
   Goed om te horen dat het weekabonnement goed beviel. Voor de enkele ritten ben je inderdaad weer aangewezen op losse tickets of de Navigo Easy. Dat stond inderdaad niet helemaal duidelijk in het artikel. Dankjewel dat je ons daar op wijst. We gaan het binnenkort gelijk even aanpassen.
   De verschillen zijn inderdaad niet ‘easy’. Wij vinden dit systeem in Parijs ook complex, zeker vergeleken met de Nederlandse OV chipkaart. Daarom proberen we in dit artikel zo goed mogelijk uit te leggen hoe het werkt. Nogmaals, dankjewel. We gaan het even aanpassen 😊

   Groetjes,
   Eline | Wegwijs naar Parijs

 4. Hallo,

  Naar aanleiding van u artikel heb ik nog een vraag. Wij gaan van woensdag tot zondag met de Thalys naar Parijs. Wij hebben interesse in een Navigo Découverte kaart met week abonnement. Geld deze dan tot en met zondag? En enkel voor de metro of ook andere vormen van openbaar vervoer?

  Groeten Anouk

  • Hoi Anouk!

   Ja, het weekabonnement loopt precies tot en met zondag, dus voor jullie is dat ideaal! 😊 En hij werkt ook voor andere vormen van openbaar vervoer in Parijs.

   Veel plezier!

   Groetjes,
   Eline | Wegwijs naar Parijs

 5. Dank je wel Eline voor je uitstekende uitleg. We zijn net terug uit Parijs na een midweek met onze vrienden Marlies en Godfried en we hadden enorm veel aan je uitleg van de navigo-pas. Dit is een heldere en goede beschrijving waardoor we onmiddellijk bij aankomst weer heel gemakkelijk naar ons hotel konden reizen.
  Veel gezien in Parijs, Musee d’Orsay, Sacre Coeur, Musee Dali, Opera Garnier, Père la Chaise, place du Tertre, Lafayette, etc.etc.
  Warme en vermoeiende dagen, maar enorm leuk.

  • Hoi Jim en Annemieke,

   Wat leuk dat jullie nog even de tijd nemen om na jullie tripje naar Parijs een reactie achter te laten! 😊 Ik vind het erg leuk om te lezen. Zoals ik het zo zie hebben jullie een hoop gezien en gedaan! Fijn ook dat jullie veel aan de uitleg hebben gehad over de Navigo pas. Daar doe ik het voor 🙂

   Groetjes,
   Eline | Wegwijs naar Parijs

 6. Hoi Eline, blij met de tips die je ons laat weten!
  Ik ga met mijn schoonzus van donderdag t/m zondag naar Parijs
  Wat voor pas kunnen wij het beste nemen.
  Wij dachten de navigo easy te kopen en er dan 10 tickets erop te zetten.
  Wij moeten dan alle twee zo een pas kopen.
  is dit juist?

  • Hoi Sonja,

   Leuk dat jullie samen naar Parijs gaan 😊 De Navigo Easy met 10 tickets erop klinkt als een goed idee. Jullie hebben dan inderdaad allebei een eigen pas nodig.

   Groetjes,
   Eline

 7. Hallo,
  Binnenkort gaan wij naar Parijs met de trein , we komen aan op gare du Nord.
  Kunnen wij op dat station een navigo decouverte (persoonlijke kaart) aanschaffen bij een bemand loket?

  Grtz Saskia

  • Hoi Saskia!

   Leuk dat jullie naar Parijs gaan met de trein.
   Ja, op Gare du Nord kun je bij een bemand loket de Navigo Decouverte aanschaffen.

   Veel plezier!

   Groetjes,
   Eline

 8. Bonjour Johan en Eline! Bedankt voor jullie handige website. Volgende week gaan we 4 dagen naar Parijs met onze dochters van 13 en 15.
  Ons hotel ligt het dichtst bij metrostation Esplanade de la Defence. Ligt dit metrostation nog net binnen zone 2 of ligt het in zone 3?
  Mijn andere vraag is in welke zones de t-tickets geldig zijn. Zijn deze in alle zones geldig?
  We overwegen om voor ons allemaal een weekkaart aan te schaffen. Weten jullie misschien of metrostation Esplanade een loket heeft waar je die kunt kopen? Alvast bedankt!

  • Hoi Linda!

   Dankjewel voor je complimentje, leuk om te horen dat jullie wat aan de website hebben 😊 Leuk dat jullie met jullie dochters naar Parijs gaan. Het metrostation Esplanade de la Défense ligt in zone 3. Tip: op onze pagina over de metro in Parijs hebben we een link naar kaart met alle metrostations waarop je ook kunt zien in welke zone ze liggen.

   Het t-ticket is alleen geldig in zone 1 en 2.
   Met een weekkaart kun je wel naar zone 3 reizen. Dit is dus voor jullie een hele goede optie 🙂 Sowieso is een weekkaart heel prettig om te gebruiken.
   En volgens mij kun je in dat metrostation ook gewoon een Navigo pas kopen. Er is als het goed is een ‘service’ balie. Daar kun je de Navigo passen kopen.

   Veel plezier!

   Groetjes,
   Eline | Wegwijs naar Parijs

 9. Hoi, binnenkort weer eens voor een paar dagen naar Parijs (3 dagen). We kochten altijd de Mobilis kaart voor een dag (kost 8,45). Dat is handig als je zeker weet dat je veel met de metro zal gaan. Maar als je dat op voorhand niet weet, is het dan makkelijker om een van de Navigo passen (en welke dan? ) aan te schaffen?

  • Hoi Rob!

   Als je het nog niet weet zou ik een ‘persoonlijke’ navigo pas aanschaffen (dus de Navigo Decouverte). Daar kun je gewoon losse tickets opladen, maar je kunt er ook uiteindelijk voor kiezen om er een dagkaart of weekkaart op te laden.

   Groetjes,
   Eline

 10. De pasfoto voor de persoonlijke Navigo Pass (weekabonnement) hoeft dus geen officiële pasfoto te zijn?
  Worden er andere eisen gesteld aan de “pasfoto”, bijv. hoe de persoon erop staat en hoe de verhoudingen op de foto zijn (zoals bij officiële pasfoto’s wel het geval is (oor tot oor etc.) of mag het gewoon elke foto van vooraanzicht zijn als de foto fysiek maar aan de formaateisen voldoet?
  Bijv. thuis tegen witte wand een foto van het gezicht maken zou prima moeten zijn?

  • Hoi Anita!

   Goed dat je het even extra navraagt. Nee, het hoeft geen officiële pasfoto te zijn. In principe is thuis tegen een witte wand, een foto van het gezicht helemaal prima 😊
   Je oren hoeven niet zoals bij een echte pasfoto zichtbaar te zijn.
   Als de foto inderdaad maar aan de formaateisen voldoet.

   Succes en veel plezier in Parijs!

   Groetjes,
   Eline | Wegwijs naar Parijs

 11. Wat ben ik blij jouw website gevonden te hebben!
  Ik geraakte helemaal niet wijs uit de ratp website.
  Dus ik kan een navigo pass découverte aankopen aan een bemand loket en moet enkel een pasfoto meenemen. Heb ik verder nog iets nodig of moet ik nog iets anders doen om die pas aan te vragen?
  Ikzelf ga van maandag tot maandag, dus ik zou er een weekabonnement opzetten. Dit kan dan gewoon aan die automaten? Of direct aan het loket?
  Voor de laatste dag gebruik ik dan nog losse tickets.

  • Hoi Berlien!

   Leuk dat je naar Parijs gaat. En je hebt het volgens mij helemaal goed begrepen. Je hoeft inderdaad alleen een pasfoto mee te nemen. De Navigo pas Découverte moet je vervolgens wel even bij een loket aanvragen, dat kan niet bij de automaat. Zij zetten er dan een week abonnement op als je daar om vraagt 😊
   Slim om dan voor die ene dag nog losse tickets aan te schaffen.

   Veel plezier!

   Groetjes,
   Eline | Wegwijs naar Parijs

 12. Hoi,

  Wat fijn deze site! Ik ga in september met een klas leerlingen (ca 45 ll) naar Parijs. Wat is dan het handigst? Kan ik op 1 kaart meerdere carnets laten zetten? Of zijn er nog papieren carnets te koop? Vanwege het budget kan ik niet alle leerlingen een navigo-pas laten kopen.
  Dank voor je antwoord!
  Corina

  • Hoi Corina!

   Als je met een grote groep naar Parijs gaat kun je het beste bij een loket te tickets kopen. Er zijn nog gewoon losse kaartjes en carnets beschikbaar, dus die kun je ook bij een automaat kopen. Bij het loket kun je in 1 keer voor een grote groep je tickets/carnets bestellen.
   Je hoeft de leerlingen dus geen Navigo Pas te laten kopen 😊

   Groetjes,
   Eline

 13. Hoi,

  Graag maak ik gebruik van de IDF-app, zodat ik mijn metrokaartjes digitaal kan houden. Ik reis niet alleen, maar met vrouw en kinderen. Kan ik alle kaartjes op mijn telefoon kopen en laden? Mijn kinderen hebben sws nog geen telefoon. Weet jij hoe dit zit?

  • Hoi Jasper,

   Sorry voor mijn late reactie. Hopelijk is het nog op tijd. Je kunt niet tickets voor meerdere mensen op 1 telefoon zetten. Voor de kinderen kun je dus beter gewoon losse papieren tickets kopen.

   Groetjes,
   Johan

 14. Eerst en vooral: leuke site om te gebruiken bij het plannen van een weekendje Parijs.
  Mijn vraag: Ik heb ondertussen alle app’s die nodig zijn geïnstalleerd op mijn smartphone (IDF Mob, Bonjour RATP, ticket sans contact).
  Via de IDF mobilités is het mogelijk tickets aan te kopen (voor mij dagtickets), mijn kinderen kunnen deze eveneens installeren en een weekend Youth ticket bestellen. maar heeft iedereen dan ook nog een fysieke kaart nodig? Of kan je met je smartphone scannen om gebruik te maken van de metro/RER,…

  • Hoi Els,

   Als het je lukt om de tickets op je telefoon te laden ga ik er vanuit dat je met je telefoon kunt inchecken 😊 Dit kan sowieso alleen met een android telefoon. Voor iPhones is deze optie op dit moment nog niet beschikbaar.
   Als jullie dus een Android telefoon hebben hebben jullie waarschijnlijk geen fysieke kaart nodig om met de metro te reizen.
   Lukt het toch niet om in te checken? Dan kun je daar ter plekke bij een loket nog een kaart aanschaffen.

   Groeten,
   Johan

 15. Goedemorgen, as dinsdag vertrekken we naar Parijs voor 3 nachtjes (di 2 mei – vr 5 mei) en verblijven in een appartementje in Vincennes. Weet jij toevallig of we bij het metrostation Château de Vincennes metrotickets kunnen kopen? En wat is voor ons het voordeligst? Navigo kaart of losse tickets. We zijn met zn vieren, ouders, zoon van 18 en dochter van 17

  • Hoi Dani,

   Leuk dat jullie met het gezin naar Parijs gaan!
   Vanaf het Chateau de Vincennes kun je nog met een regulier metrokaartje naar het centrum reizen (een t-ticket).
   Een dagkaart is goedkoper als je meer dan 5 keer op een dag gebruik maakt van de metro.
   Tip: met een Navigo pas zijn je losse ritjes sowieso goedkoper én maakt hij er automatisch een dagkaart van als je meer dan 5 keer met de metro reist, je hoeft dan dus niet te kiezen). Ik zou dus sowieso een Navigo pas aanschaffen voor jullie allemaal.
   Een Navigo jour (dagpas) kost €8,45. Dus een weekpas is goedkoper als je 4 keer een dagkaart gaat gebruiken (€30 is een weekpas). Je moet dus zelf even bedenken hoevaak je ongeveer van de metro gebruik gaat maken.

   Voor de kinderen geldt precies hetzelfde, want met 17 en 18 jaar vallen ze onder het volwassen tarief.

   Veel plezier! 😊

   Groetjes,
   Johan

 16. Goedenavond!

  Wat een duidelijke uitleg. Fijn!
  Maar zou je toch nog even willen meedenken? Wij reizen vanaf station 95410 Groslay.. daar is ons huisje. Dan klopt het toch dat het voor ons ideaal is om de persoonlijke weekkaart te kopen van navigo?

  Alleen voor de kinderen, 8 en 10 jaar, vinden we het lastig wat het handigst is. We neigen nu naar een weekabonnement ook maar is dat wel het meest ideaal?

  Groetjes!

  • Hoi Yvette,

   Hier komt een hele berekening haha. Je kunt ook de conclusie onderaan lezen.

   Jullie reizen vanuit zone 4. Er zijn dan meerdere opties (maar de Navigo weekpas is waarschijnlijk het beste).

   Optie 1: losse tickets
   Een point-to-point ticket is €4,05. (zie ons artikel over de metro waar dit vandaan komt).
   Die heb je nodig om van het huisje naar het centrum te komen. Om terug van het centrum naar je huisje te komen is iets goedkoper en kost €1,65 (een los ticket). Je bent dus sowieso €5,70 kwijt per persoon.
   Daarnaast betaal je voor elk ritje in het centrum nog los €1,65 (met de Navigo pas).

   Een dagkaart voor zone 1-4 is €14.
   Het hangt er dus vanaf hoevaak je in het centrum een los ritje doet. Is dat bij elkaar meer dan 14 euro dan is een dagkaart goedkoper.
   Een weekpas is €30. Hiermee kun je overal onbeperkt reizen. Dit is dus goedkoper dan een dagkaart als jullie meer dan 2 dagen de stad in gaan.
   Het scheelt in ieder geval veel gedoe 😊

   Voor de kinderen is het iets anders. Jullie kind van 10 jaar valt helaas onder de volwassen tarieven (volgens mij is 10 jaar net aan volwassen).
   Maar voor jullie kind van 8 zijn er kinder-tarieven.
   Het point-to-point ticket (om van jullie hotel naar het centrum te komen) blijft even duur (€4,05).
   Maar kinderen onder de 10 jaar krijgen 50% korting op losse tickets in het centrum.
   Voor de terugweg (van het centrum naar je hotel of camping) en voor de ritjes in het centrum zelf kun je losse tickets gebruiken. Deze zijn dan €1,05 per ticket (prijzen van 2023).
   Je moet dus even berekenen wat voor de jongste de meest goedkope optie is. Dat is afhankelijk van het aantal ritjes met de metro.
   Waarschijnlijk de losse tickets.

   Om het even samen te vatten:
   – Ik zou een navigo weekpas kopen voor jullie zelf en het kind van 10
   – Voor jullie jongste kun je losse tickets kopen, dat is goedkoper. Bekijk wel even ons metro pagina om te zien hoe het werkt met het point-to-point ticket. Het is afhankelijk van jullie budget. Wil je voor gemak gaan? Dan zou ik ook een weekpas voor de jongste kopen.

   Dit is ook afhankelijk van welke dagen jullie gaan.
   In het weekend reizen de kinderen sowieso goedkoper met een navigo youth weekend.
   Dus als jullie in het weekend gaan kunnen jullie die pas voor de kids kopen.
   De weekpas loopt ook echt van maandag tot zondag. Dus het is ook nog afhankelijk van de dag waarop jullie aankomen. Daarvoor heb ik nu niet genoeg info om dit compleet te maken.

   Groetjes,
   Johan

 17. Allereerst, wat een duidelijke site. Dank daarvoor!

  Wij gaan vanaf a.s. zondag tot vrijdag 5 mei naar camping maisons-laffitte.
  Nu begrijp ik dat voor ons ( 2 volwassenen) het weekabbonement vam €30 toereikend is. Wat zouden jullie adviseren voor ons zoontje van 5 jaar? We gaan niet naar Disney, maar wel, naar verwachting, zeker 4 dagen Parijs in.
  Alvast bedankt!

  • Hoi Esther!

   Voor de volwassenen is het weekabonnement inderdaad het beste.

   Voor de kinderen is het wat complexer. Ik moet daar zelf ook even over nadenken.
   Voor kinderen zijn er losse t-tickets met 50% korting beschikbaar. Die zijn relatief goedkoop (€1,05 per ritje). Hiermee reis je in het centrum van Parijs.
   Je kunt met een t-ticket in het centrum inchecken en dan helemaal naar Maisons Lafitte reizen.
   Maar andersom (van de camping naar het centrum) kun je geen t-ticket gebruiken. Je hebt dan een point to point ticket nodig (zie ons artikel over de metro in Parijs). Dit is €4,95.

   Maar als jullie meerdere dagen gaan kun je ook een Navigo pas kopen voor je zoon. Met een Navigo pas is er geen korting voor kinderen helaas.
   De Navigo weekpas is €30 en ongeveer gelijk aan de Paris Visite Pas voor zone 1-5 voor 3 dagen met korting voor kinderen.
   Ga je langer dan 3 dagen dan is een Navigo pas met weekabonnement goedkoper.

   Als je al 4 dagen van- en naar Parijs gaat ben je al 4x €4,95 kwijt aan een point-to-point ticket. Dat is al €19,80. Dan heb je nog niet je ritjes in het centrum. Je zou dus kunnen berekenen of het aantal ritjes in het centrum uiteindelijk ervoor zorgt dat je duurder uit bent dan de €30 van de Navigo pas of niet. Én voor jezelf de keuze maken of je elke keer een point to point ticket wil kopen en losse tickets etc. of gewoon makkelijk wil doen en een Navigo aanschaffen.

   Hopelijk kun je hiermee een keuze maken 😊

   Succes en veel plezier!

   Groetjes,
   Johan

 18. Thanks voor alle info. We gaan volgende week 5dgn naar Parijs. Ik ga zelf een pas aanschaffen met weekabonnement.
  Mijn zoontje is 11, dus hij heeft dan verder geen korting. Denk dat dan voor hem nu nog wel de paris visite pass goedkoper is, omdat hij daar nog wel korting krijgt?

  • Hoi Thamara!

   Met een Navigo pas is er inderdaad geen korting voor kinderen (helaas).

   Er zijn wel losse tickets voor kinderen met korting (t-tickets). Dat zijn dan de losse tickets die je bij de automaat koopt. Tickets zijn dan 50% goedkoper. Deze tickets zijn goedkoper als je minder dan 10 keer gebruik maakt van de metro op een dag.
   Meer dan 10 keer per dag zou een reguliere dagkaart goedkoper zijn (en uiteindelijk een Navigo weekabonnement).

   Het komt erop neer dat ik denk dat voor je zoon losse tickets het meest goedkoop zijn. Zeker in het centrum van Parijs (zone 1-2).

   Groetjes,
   Johan

 19. Wij gaan over een week een paar dagen naar Parijs en Disney. Nu heb ik begrepen dat een weekkaart voordeliger is voor ons gezin met twee pubers. We verblijven in Torcy. Is er op station Torcy ook een loket om de kaart aan te schaffen?

  • Hoi Cindy!

   Ja, ook bij het metrostation Torcy kun je een Navigopas + weekkaart aanschaffen. Dit kan dan bij het loket 😊
   Veel plezier in Disney en Parijs!

   Groetjes,
   Johan

 20. Hallo,

  Hoelang is de kaart met pasfoto (€5) geldig.
  Kun je die voor meerdere bezoeken gebruiken.

  • Hoi Bertus!
   Goede vraag!
   De kaart met pasfoto vervalt niet. Je kunt die dus voor meerdere bezoeken gebruiken 😊

   Groetjes,
   Johan

 21. Hoi Eline,

  Bedankt voor deze handige info en tips! Geeft me al veel meer rust!
  Ik vind vooral het gebruik van de metro nogal spannend 🙂
  Als ik het goed begrepen heb zijn er geen papieren tickets meer. Wij gaan morgen met z’n 4e 1 dagje naar Parijs. Ik wilde eerst een aantal kaartjes via mijn telefoon kopen, maar ik las in de comments hierboven dat je dan per telefoon een kaartje moet kopen? Dat lukt niet met 2 kids 🙁
  Weet jij of je bij het metrostation Liberté ook kaartjes kunt kopen?
  En wat raad je aan voor kaartje? Wij willen in het centrum een aantal dingen bezoeken zoals de Eiffeltoren maar dingen daarbuiten zoals Versailles zullen we over slaan.

  Groetjes!

  • Hoi Charlotte,

   Dankjewel, goed om te horen dat de informatie je helpt bij je voorbereidingen 😊
   De papieren tickets worden rustig uitgefaseerd, maar zijn nog wel te krijgen 🙂 Met kinderen zijn losse tickets inderdaad wel zo handig. Die kun je dus gewoon kopen. Jullie zullen alleen in zone 1 t/m 3 reizen. Voor kinderen zijn er ook nog kortingen op losse tickets. Je kunt ze het beste gewoon bij het metrostation kopen. Dat kan ook bij metrostation Liberté. Er zijn altijd automaten. Die zijn vrij duidelijk. Een los ticket noem je een t-ticket. Wil je er 10 in 1 keer kopen? Dat noem je een carnet. Dan krijg je wat korting.
   Gaan jullie meer dan 5 keer per dag met de metro reizen? Dan is een dagkaart handiger voor jullie als volwassenen. Voor de kinderen kun je het beste nog steeds losse tickets kopen omdat zij met korting reizen. Er is voor kinderen geen dagkaart.

   Succes en veel plezier!

   Groetjes,
   Johan

 22. Hoihoi!

  Ik ga samen met mijn man van 27 tot 29 april naar Parijs. Nu kom ik er niet helemaal aan uit of je met die Navigo kaart met alle soorten openbaar vervoer mag reizen in Parijs, zoals met de Paris Visite kaart.
  We willen alles met het openbaar vervoer bereizen die dagen. Ik denk zelf dat het dan het voordeligste is om een weekpas aan te schaffen voor ons 2en. Klopt dat of heb je daar een ander idee voor?

  Groetjes Samantha

  • Hoi Samantha,

   Met de Navigo kun je met alle soorten openbaar vervoer reizen 😊 Net als met de Paris Visite. De weekpas is een stuk goedkoper dan de Paris Visite, dus ik denk dat jullie een goede keuze maken om een weekpas aan te schaffen.

   Groetjes,
   Johan

 23. Hi Eline,

  Wat een fantastische site is dit. Zoveel info over Parijs bij elkaar.
  Merk alleen dat ik het stukje vervoer nog lastig vind.
  Wij gaan met onze kids (11 en 13 jaar) op dinsdag en donderdag Parijs in. Op woensdag gaan we naar Versailles, maar we verblijven daar dichtbij op een camping. Wat is in dit geval gunstigste qua vervoer? Losse kaartjes heen en terug vanaf camping naar centrum Parijs en dan ieder een navigo pass aanschaffen voor het vervoer in de stad?

  Alvast veel dank voor je tips.

  Groet Katie

  • Hoi Katie,

   Dankjewel! Leuk om te horen 😊
   Versailles ligt in zone 4. Als jullie dus daar in de buurt verblijven zou je kunnen overwegen om een dagpas te kopen voor zone 1 t/m 4 op de dagen dat jullie naar het centrum gaan. Dat kost €14. Dan hoef je ook gelijk nergens meer over na te denken.
   Een point-to-point ticket (los ticket) vanaf Versailles naar het centrum kost namelijk €4,05 voor een enkeltje. Dus dat is al €8,10 voor heen- en weer en dan nog de losse tickets in het centrum. Dan is een dagpas wel voordeliger. De kids gaan helaas al voor het volle tarief, ze hebben alleen kortingen voor kinderen jonger dan 10 jaar. Je kunt een dagticket bij het automaat kopen of inderdaad een Navigo pas.
   Meer over de dagkaart vind je in ons artikel over de metro 🙂

   Veel plezier!

   Groetjes,
   Johan

 24. Hallo, wat veel informatie is hier te vinden! Heel fijn, toch blijft het vervoer voor ons toch nog iets onduidelijk.
  Wij gaan met ons 4-en (18 en 15jr) in april een klein weekje naar Maisons-Laffitte om vandaaruit Parijs te ontdekken.
  We komen aan op vrijdag en vertrekken op de donderdag. Op de di gaan we naar Versailles. 3 of 4 dagen zullen we vertoeven in Parijs.
  Wat is in ons geval het handigst betreft RER en metro?

  • Hoi Erik,

   Dankjewel voor je complimentje. En goed dat je even een berichtje stuurt met deze vraag.
   In jullie geval kunnen jullie een weekkaart voor het OV nemen.
   Dat is een hele voordelige optie voor alle dagen van maandag t/m donderdag. Het kost €30 pp, maar je kunt er wel de hele week onbeperkt mee reizen binnen alle zones (jullie camping ligt namelijk best wel wat buiten het centrum). Ook kun je hiermee naar het Paleis van Versailles. Je hoeft dan nergens meer over na te denken en het is erg voordelig.

   Een weekkaart loopt helaas echt van maandag t/m zondag. Dus voor jullie eerste dagen (vrijdag t/m zondag) is het slim om andere tickets te gebruiken.
   De kids kunnen een weekendpas gebruiken (Navigo Youth Weekend). Voor €10,10 pp kunnen ze de hele zaterdag en zondag onbeperkt met de metro reizen in alle zones. Vrijdag is jullie aankomstdag, dus wellicht is het fijn om dan op de camping te blijven. Dan heb je ook geen extra tickets nodig.
   In het weekend kunnen jullie als volwassenen een dagkaart kopen of losse tickets. Het hangt er vanaf hoe vaak je met de metro reist op een dag.

   Meer informatie over tickets vind je in ons artikel over de metro van Parijs. In dat artikel vind je ook een specifiek voorbeeld hoe je met de metro van- en naar de camping Maisons Laffitte komt vanuit het centrum van Parijs. Misschien helpt dat nog 😊

   Groeten,
   Johan

 25. Bedankt voor de info op jullie site!
  Wij reisden in april 2023 in Parijs met de metro met 1 android telefoon en 1 iPhone.
  Met de android: Als je via de IDF app een carnet/tickets koopt kun je ze direct op de telefoon zetten. Er staat vermeld “tickets loaded”. Je ziet in de app niet hoeveel je er nog open hebt staan. Gelukkig werkte het wel. Als je incheckt met je telefoon zie je op de automaat van de metro een getal verschijnen hoeveel je er nog over hebt.
  Met de iPhone: dit moest nog met een Navigo pas (hebben wij in de ticket automaat op Gare du Nord gekocht). Want de optie om de carnet/tickets direct op de telefoon te zetten was er niet.

  • Hoi Chris!

   Wat fijn dat je na je trip naar Parijs nog de tijd neemt om een berichtje te schrijven. Interessant om te lezen hoe het met een Android telefoon ging. Wij hebben allebei een iPhone dus we hebben nog niet de mogelijkheid gehad om te proberen om tickets op de telefoon te laden.
   Dit is dus fijn om te lezen voor mensen die een Android telefoon hebben. Ik ga het ook even aan het artikel toevoegen zodat andere mensen het makkelijk terug kunnen vinden. Dankjewel!! 😊

   Groetjes,
   Johan

 26. Hoi Johan,

  Binnenkort gaan wij met z’n tweeën naar Parijs. We slapen buiten het centrum in Saint-Denis. We zijn er van donderdag tot en met zondag. We zijn allebei onder de 25 jaar. Wat is voor ons de goedkoopste oplossing? Ik zie door de bomen het bos even niet meer haha!

  Alvast bedankt!

  • Hoi Dion,

   Leuk dat jullie samen naar Parijs gaan! Omdat jullie jonger dan 26 jaar zijn kun je in het weekend een voordeelticket voor de metro boeken.
   Je betaalt dan €10,10 voor zonde 1 t/m 5. Dat ticket kun je de hele zaterdag en zondag gebruiken. Je kunt dan overal heen reizen, ook jullie hotel buiten de ring. Dit heet de Navigo Jeunes Week-end.
   Op de weekdagen kun je dan het beste losse tickets kopen.

   Veel plezier!

   Groetjes,
   Johan

 27. Goedendag,
  Wij (2 volwassenen 30+) gaan van zondag 23 april 2023 t/m donderdag 27 april 2023 samen naar Parijs. De eerste dag blijven we in de buurt van het centrum (vanaf ons hotel bij Gare du Nord), dag 2 en 3 gaan we vanaf Gare du Nord naar Disneyland Parijs en dag 4 weer naar het centrum. Op dag 5 gaan we terug en reizen we niet meer met het OV.
  Het lijkt mij dat het het goedkoopst en handigst is als ik voor dag 2 t/m 4 een Navigo Découverte Travel card koop voor ons twee om daar een weekabonnement op te zetten. Klopt dat? Ik neem aan dat deze op station Gare du Nord te koop zullen zijn? Maar omdat deze pas op maandag in gaat, wat is dan handig voor de zondag? Zondag hoeven we heen alleen maar met het OV naar het dichtstbijzijnde opstappunt voor de Hopp on/ off bus en terug van in de buurt van de Eiffeltoren naar ons hotel bij Gare du Nord. Wat adviseert u ons aan te schaffen voor dag 1? Ik verneem het graag, alvast bedankt!

  • Hoi Chantal,

   Leuk dat jullie naar Parijs en Disneyland gaan! Je hebt helemaal gelijk dat je voor dag 2 t/m 4 het beste een week abonnement kunt kopen op de Navigo pas. Deze kun je op Gare du Nord bij een loket kopen.
   Voor de zondag kun je dan gewoon losse tickets gebruiken. Check ook onze pagina over de metro van Parijs. Daar staat meer uitgelegd over losse tickets. Die kun je overigens ook gewoon op je Navigo pas zetten 🙂

   Groetjes,
   Johan

 28. Hoi
  Kan ik t-tickets op mijn telefoon voor 2 mensen gebruiken? Voor mezelf en mijn zoon (zonder telefoon).
  Bedankt
  Gr Delphine

  • Hoi Delphine!

   Nee, je hebt 2 telefoons nodig. Wij hebben dit ook geprobeerd, maar het werkt echt niet. Het poortje gaat niet open.
   Dus of je hebt 2 telefoons nodig, of een losse Navigo pas of je moet gewoon losse tickets halen bij een automaat. Je kunt namelijk nog gewoon losse tickets krijgen 😊

   Groetjes,
   Johan

 29. Hallo, ik wil in de mei vakantie met mijn zoontje (9 jaar) vier dagen (van zaterdag t/m dinsdag) naar Parijs toe. We zullen het meeste wel per metro gaan bezichtigen (zone 1 t/m 3) dus meerdere ritjes per dag. Welke OV pas zal hiervoor het handigst en voordeligste zijn?

  Mvgr. Sabine

  • Hoi Sabine,

   In jullie geval is een weekpas helaas niet handig omdat de weekpas van maandag t/m zondag loopt. En jullie gaan van zaterdag t/m dinsdag.
   Je kunt wel dagkaarten kopen.
   In dag geval kun je gewoon een Navigo Easy aanschaffen (dus zonder pasfoto etc.). Je kunt er ook voor kiezen om er losse ritjes op te laten zetten (t-tickets of een carnet, dat is 10 losse tickets). Een dagkaart is voordeliger als je meer dan 5 keer per dag per persoon de metro gebruikt.

   Veel plezier!

   Groeten,
   Johan

 30. Bonjour,
  Wat een fijne informatie.
  Ik ga met mijn jongste zoon (12) in mei paar dagen naar Parijs, komen aan vanuit Brussel met de TGV op het station van Disneyland Parijs (dinsdag) en ook op de terugweg (vrijdag) moeten we op Marne-la-Vallee Chessy de TGV terug richting Nederland pakken. Kunnen we op dat station een Navigo Decouverte voor een week aanschaffen? Of hoe komen we het voordeligst van daar naar ons verblijf in Parijs op dinsdag en vrijdag weer terug? De andere twee dagen zullen we echt alleen in Parijs zijn en daar de metro pakken.

  • Bonjour Wendy!

   Dankjewel voor je complimentje!
   Ik weet niet 100% zeker of je op het station van Marne-la-Vallee Chessy ook een Navigo pas kunt aanschaffen. Dat zou wel heel fijn zijn, want een weekpas zou in jullie geval wel heel voordelig zijn.
   Als je daar geen weekpas kunt kopen bij het loket kun je het beste een los ticket kopen voor naar Parijs zelf en dan op het eerste metrostation dat je tegenkomt een Navigo weekpas kopen. Daarmee kun je in ieder geval wel weer terug naar Marne-la-Vallee Chessy, dus eigenlijk ga ik er vanuit dat je daar ook wel een Navigo pas kunt aanschaffen. Vergeet geen pasfoto’s mee te nemen 😊 Hopelijk kom je er zo uit.

   Veel plezier!

   Groeten,
   Johan

 31. Goedemiddag,
  Wij, gezin van 4 ( 2kids 7/14), gaan eind april voor 1 week naar Parijs, camping Sandaya Maison Laffitte. Het station zit dichtbij dus uitstekend voor dagelijks gebruik naar de stad. Wij komen op zondag aan en vertrekken op vrijdagmiddag. Is het nu handig om een weekkaart 4 zones te kopen met navigo pas op naam of telkens losse tickets. Of moet in juiste een Paris Visite pas kiezen. Kan ik dat van huis uit al regelen of moet ik dat ter plaatse doen op de zondag van aankomst.
  Wij willen iedere dag veel in Parijs zijn en zullen meerder stations gebruiken.
  Alvast bedankt voor je antwoord,
  Jan van Buuren

  • Hoi Jan,

   Leuk dat jullie naar Parijs gaan. In jullie geval kun je het beste een weekpas kopen. Voor een weekpas heb je een Navigo nodig. Je kunt daarmee ook van- en naar de camping reizen en onbeperkt in het centrum.
   Je kunt dit niet van tevoren regelen, dat kun je alleen ter plekke doen bij een loket 😊

   Veel succes en plezier!

   Groeten,
   Johan

 32. Beste
  Binnen 2 weken vertrekken we met een groep van 80 leerlingen en 7 leerkrachten naar Parijs.
  Vroeger kochten we per leerling een carnet of we deelden per rit een nieuw ticketje uit aan de lln. Moeten we nu per leerling een digitale pas kopen? En dan per kaart extra t-tickets erop zetten? Dit is onbegonnen werk 🙂
  Op de Franse website van RER staat de nieuwe info er zelfs nog niet op. Het infoblad voor de toerist spreekt nog over de papieren tickets. Alvast reuzebedankt voor een antwoord.

  Vriendelijke groeten
  Katrien

  • Hoi Katrien!

   Dat is een grote groep leerlingen. Ik kan me voorstellen dat het een gedoe is om voor iedereen een Navigo Pas te kopen.
   Maar goed nieuws: je kunt nog steeds losse carnets kopen 😊 Jullie kunnen het dus precies zo doen als altijd.

   Veel plezier!

   Groetjes,
   Johan

 33. Hallo,

  Wat een hoop informatie! Bedankt!
  Maar toch heb ik wat vragen waar ik met behulp van internet niet helemaal uit kom:

  We willen met drie personen (één 16-jarige en twee volwassenen) in juni een paar dagen (doordeweeks) naar Parijs/Disney. We zoeken naar overnachtingen tussen Parijs en Disneyland in de buurt van RER A zodat we deze lijn kunnen nemen.

  Eén persoon zal twee dagen vanuit die plek naar Parijs gaan en twee personen gaan vanuit die plek naar Disneyland. Een derde en/of vierde dag gaan we met zijn drieën naar Parijs.

  1. Ik zag op een website dat losse tickets een maximum van vijf euro hebben. Maar begrijp ik het goed dat tien tickets veertig euro kosten?
  2. Staan op de tickets ook datums of kunnen we de eerste dag een voorraadje kopen zodat we niet bij elke rit naar de automaat hoeven?
  3. Zijn deze tickets nog steeds los te koop of moeten we hiervoor ieder een eigen pas aanschaffen?

  Merci!

  • Hoi Ingrid,

   Leuk dat jullie met z’n drieën naar Parijs en Disney gaan. En goed dat je vragen stelt, dat helpt ons ook weer om onze artikelen steeds relevanter voor jullie te maken 😊

   1. Losse tickets zijn tegenwoordig €2,10. Je kunt ook een carnet kopen en op je Navigo Easy pas zetten (dat zijn 10 tickets in één keer), dan kosten ze €16,90 voor 10 tickets. Dus €1,69 per stuk. Ook de 16-jarige betaald het volle tarief. Je moet wel kiezen of je losse T-tickets wil of een carnet, want je kunt ze niet allebei op een Navigo pas zetten.

   Buiten de ring van Parijs kun je niet meer met een T-ticket reizen en heb je een point-to-point ticket nodig. Meer daarover vind je in ons artikel over de metro van Parijs.

   2. De tickets staan niet op datum dus je kunt ze gebruiken wanneer je wil, zelfs volgend jaar nog geloof ik 😜
   3. De tickets zijn ook nog wel los te koop.

   Veel plezier!

   Groeten,
   Johan

   2. Losse t-tickets

 34. Als ik het goed begrijp laat ik de persoonlijke weekpas met pasfoto maken op het station Gare du Nord en hoef ik deze niet op mijn telefoon op te laden maar gebeurd dit opladen gelijk aan het loket op het station. Ik ga dan met een visuele pas gebruik maken van het ov en niet met mijn telefoon. Is dit juist?

 35. Goedendag, mijn dochter (18) en ik gaan eind van deze maand van dinsdag tot en met zondag met de TGV naar Parijs en willen een week abonnement kopen. Doen we dit op Gare du Nord (zo ja welk loket) of is digitaal op onze telefoons ook mogelijk of moeten we eerst een persoonlijke pas met pasfoto laten maken? Wat is het handigste?
  Wij kunnen beide geen Frans spreken/lezen ☺️.
  Alvast bedankt voor de reactie.

  • Hoi Florentina! Leuk een moeder-dochter uitje naar Parijs!
   Jullie kunnen op Gare du Nord een week abonnement kopen. Welk loket maakt niet zoveel uit, gewoon een ticket loket wat je kunt vinden. (Zoals je ook op de foto hier in dit artikel ziet 😊)
   Je kunt het beste al thuis pasfoto’s printen. Dan haal je daar een Navigo Découverte kaart (de persoonlijke pas).
   Eventueel kun je op een briefje ‘Navigo Découverte’ schrijven. Dan hoef je het daar niet uit te spreken.

   Als je dit er ook bij schrijft snappen ze helemaal wat je bedoelt: “Navigo Semaine pour toutes zones.”
   Dat betekent dat je een weekabonnement wil. Goede voorbereiding 😜

   Groeten,
   Johan

 36. Hoi,
  wat een goede uitleg, hartelijk dank ervoor!
  Kan je mij misschien vertellen wat het beste manier is om vanaf suresnes longchamp naar disneyland te reizen?
  Heb best veel opgezocht maar dacht misschien dat jij het beter kan vertellen.
  Verder heb ik na jouw uitleg besloten om
  Toch losse kaartjes te kopen omdat ik heel veel lopend Parijs wil bewonderen.

  • Hoi Elena,

   Graag gedaan, fijn dat je er wat aan hebt! 😊
   Om je vraag te beantwoorden kun je eigenlijk heel makkelijk Google Maps gebruiken. Voer beide adressen in en je ziet gelijk de beste opties.
   Je kunt het beste naar het metrostation van La Défense gaan. Er rijdt een tram vanaf Suresnes Longchamp naar dit metrostation toe dus dat is makkelijk.
   Vanaf daar pak je de RER A helemaal tot aan Disneyland 🙂
   En slim om losse kaartjes te kopen als je lekker veel door Parijs wil gaan wandelen. Leuk hoor! Veel plezier!

   Groeten,
   Johan

 37. Kun je de pasfoto voor de weekpas ter plekke maken, dus bij aankoop van de weekpas? Moet dit een papieren versie zijn of kan het ook een digitale foto zijn?

  Groet, Etienne

  • Hoi Etienne,

   Ik denk dat het een papieren versie moet zijn (hadden wij wel), maar ik weet het niet 100% zeker.
   Sorry dat ik je vraag niet kan beantwoorden.

   Groeten,
   Johan

 38. Hoi, onwijs bedankt voor de info. Volgende maand ga ik met mijn vriendin een midweek naar Parijs. Super veel zin in. Voor beide de eerste keer naar Parijs, dus alle info op de website is er welkom. We gaan gebruik maken van de Navigo Découverte Travel Card met een week abonnement.

  Echter heb ik een vraag. Weten jullie misschien of er zo’n loket zit bij Gare Du Nord waar een Navigo Découverte Travel Card aangevraagd kan worden?

  • Hoi Merijn!

   Super leuk dat jullie samen naar Parijs gaan. Fijn dat jullie wat aan de website hebben 😊 Op Gare du Nord kun je sowieso een Navigo Découverte aanvragen. Succes en veel plezier!!

   Groetjes,
   Johan

 39. Elke jaar gaan we met ongeveer 75 leerlingen (17 – 18 jarigen) naar Parijs voor 4 dagen (vrijdag tot maandag). We verplaatsen ons dagelijks 2 tot 5 keer met de metro, in grote groep, kleine groep en individueel. Wat is voor ons het interessantst met de nieuwe navigo passen? En hoe laden we deze navigo kaarten het best op? Alvast bedankt voor een reactie.

  • Hoi Inge,

   Wat leuk dat jullie met 75 leerlingen naar Parijs gaan! Dat lijkt me een hele onderneming haha 😜

   Ik zou in ieder geval elke leerling de app laten downloaden waarmee ze de navigo pas zelf kunnen opladen (de ‘Bonjour RATP’ app). Kinderen zijn heel handig met een telefoon, dus als je het een keer goed uitlegt hoe het werkt snappen ze dat wel. Dan hoef je het als docent niet zelf te doen voor 75 leerlingen, dat scheelt een hoop 😊

   Qua tickets kun je verschillende dingen doen, maar ik zou voor een combinatie van een weekendpas en losse tickets gaan.
   – Er is een speciale weekendpas voor jongeren onder de 26 jaar, daarmee kunnen ze voor maar €4,10 de hele zaterdag en zondag onbeperkt gebruik maken van het OV in zone 1-3. Lees er hier meer over.
   – Je kunt dan losse tickets kopen voor vrijdag en zondag. Als je van tevoren een plan hebt (die hebben jullie waarschijnlijk wel), weet je hoeveel tickets ze kunnen aanschaffen. Die kunnen ze alvast op hun Navigo pas uploaden. Ze kunnen ook een carnet kopen. Dit zijn 10 losse tickets, dan hoef je er niet meer over na te denken. Dat is wel makkelijk.
   – Voor jullie als docent kun je een dagpas kopen voor de weekenddagen.

   Hopelijk kom je hiermee verder. Veel plezier en succes!

   Groeten,
   Johan

 40. Goedemiddag, mijn partner en ik kijken uit naar onze reis naar Parijs in december dit jaar. We komen op de dinsdagmiddag aan en vertrekken de vrijdag in de namiddag weer per trein.
  Wat adviseer je ons qua pas cq tickets voor die dagen?

  Groetjes Annette

  • Hoi Annette,

   Leuk dat jullie samen naar Parijs gaan, jullie zijn al vroeg met voorbereiden 😊
   Qua tickets hangt het er heel erg vanaf hoe vaak je van plan bent de metro te gebruiken.
   Gebruik je de metro vaak? Dan zou ik een weekabonnement nemen. Dan heb je de hele week onbeperkt toegang tot de metro. Dat is wel prettig.
   Maar gebruik je ook een hop on hop off bus of gaan jullie veel wandelen? Dan kun je beter losse tickets nemen.

   Veel plezier succes met de voorbereidingen!

 41. Wanneer je aan het loket een Navigo decouverte kaart koopt kan de verkoper er dan meteen het weekabonnement opzetten of moet je dat zelf doen bij een kaartjesapparaat.
  In afwachting.
  Michiel

  • Hoi Michiel,

   De medewerker achter het loket kan meteen een weekabonnement voor de metro op je Navigo Decouverte kaart zetten 😊

   Groeten,
   Johan

 42. Hoi,
  Wij vertrekken volgende week donderdag – zaterdag.
  Ik begrijp het goed dat we met de navigo week pas dan beter af zijn dan paris visit. Ik dacht de paris visit te nemen en dan de rit naar Kasteel van Versailles apart te kopen.
  Je kan de navigo weekpas online ook kopen?

  Alvast bedankt!

  • Hoi Kim!

   De Paris Visite card is voor 3 dagen €30, dus vergelijkbaar met het weekabonnement, behalve dat je dan inderdaad losse tickets naar Versailles moet boeken. Het voordeel van de Visite card is dat je korting krijgt op bezienswaardigheden. Via deze link kun je een folder downloaden waar je kunt zien welke kortingen er zijn. Als je veel gaat bekijken waar je met de Paris Visite card korting krijgt zou dat misschien weer voordeliger kunnen zijn 😊

   Groetjes,
   Johan

 43. Dank voor deze informatie waarin jullie vertellen dat je ook rechtstreeks kan inchecken met je telefoon (dus zonder Navigo pas).
  Voorlopig geldt dat alleen voor Android telefoons en moeten Apple gebruikers nog even wachten.

  • Hi Dolf!

   Je hebt helemaal gelijk, dankjewel voor de aanvulling. We gaan het even aanpassen in het artikel 😊

   Groeten,
   Johan

 44. Hoi hoi
  Ik ga in augustus met mijn dochter naar parijs nu kom ik er niet goed achter of ik met een week abonnement ook de rer a in mag of dat ik daar als nog losse kaarten voor moet kopen en is het verstandig om van gare du nord naar maison lafitte losse kaartjes te kopen tot ik de week kaart heb gekocht we komen aan op een zaterdag
  Groeten Marjon

  • Hoi Marjon,

   Leuk dat je met je dochter naar Parijs gaat!
   Met het week abonnement kun je ook gebruik maken van de RER.
   Als je een week abonnement voor alle zones afsluit (€30 per week) kun je als het goed is helemaal naar de eindhalte van de RER, dus ook naar Maison Lafitte 🙂 Maar als je op een zaterdag aankomt is je week abonnement misschien niet zo handig, omdat hij maar tot zondag werkt.
   Als je vanaf maandag nog een paar dagen in Parijs bent kun je voor die zaterdag misschien beter een los ticket kopen. Omdat je naar buiten het centrum reist heb je hier een ‘point-to-point ticket’ voor nodig.
   Daar lees je meer over in ons artikel over de metro in Parijs. Het hangt er vanaf hoeveel je gebruik gaat maken van de metro in dat weekend. Als je er veel gebruik van gaat maken haal je het er wellicht uit qua prijs om een week abonnement te nemen.

   Groetjes,
   Johan

 45. Hoi, ik was onlangs een week in Parijs en heb een persoonlijk pas laten maken.
  Ik arriveerde op zondag. Weekpas ging in op maandag tot en met zondag. Perfect.

  Nu ga ik 10 dagen naar Parijs. Van donderdag 12 januari tot zondag 22 januari. Wat kan ik het beste doen qua abonnement? En kan ik dat met mijn persoonlijke pas alvast vanuit NL uploaden?

  Als ik weekpas pak, gaat die pas maandag16e januari in? Ik wil die 10 dagen er eigenlijk helemaal geen omkijken naar hebben, vanaf de 13e meteen onbeperkt kunnen reizen en het al in NL geregeld hebben. Wat adviseert u mij?

  Alvast dank voor uw reactie.

  • Hoi Susanne!

   Een persoonlijke pas is inderdaad heel handig, zeker met een weekabonnement erop. Als je er echt geen omkijken naar wil hebben zou ik 2x een week abonnement afsluiten. Dan reis je volledig onbeperkt. Anders kun je voor de andere dagen dagkaarten kopen, maar dan ben je alsnog iets duurder uit.

   Als je de app download kun je je week abonnement ook al in Nederland regelen.

   Groetjes,
   Johan

 46. Hoi, van 4 januari tot 7 januari 2023 hopen we Parijs te gaan bezoeken. We willen zoveel mogelijk zien van de stad. Nu bestaat ons gezin uit vader, moeder en 4 kinderen (17-14-8-2 jaar). We willen met de bus en de metro reizen. Welke keuze kunnen we het beste maken wat betreft de pas? En geldt er voor kinderen een lager tarief? Bedankt voor het antwoord alvast!

  • Hoi Adwin,

   Wat leuk dat jullie met het gezin naar Parijs gaan! 😊 Gezellig zo met z’n zessen!
   Voor kinderen geldt er op het week abonnement geen gereduceerd tarief.

   Als jullie veel met de metro gaan reizen raad ik jullie aan een Paris Visite kaart te kopen voor de kinderen jonger dan 11 jaar. Die zijn wel met gereduceerd tarief voor kinderen namelijk (€21,65 voor zone 1 t/m 3). Voor jezelf en de kids ouder dan 11 kun je dan wel een weekabonnement kopen (€30 voor alle zones). Bijna alle bezienswaardigheden liggen in zone 1 t/m 3.
   Lees < hier > meer over de Paris Visite kaart.

   Als jullie af en toe met de metro gaan reizen raad ik aan gewoon losse tickets te kopen (t-tickets of een carnet, dat zijn 10 t-tickets, dan krijg je korting). Kinderen onder de 10 jaar krijgen korting op een t-ticket.

   Tip: lees ons artikel over de > metro in Parijs <. Daar staat per ticket precies uitgelegd waar het handig voor is met linkjes naar de officiële website van de metro in Parijs waar je ook de huidige prijzen kunt vinden. Hopelijk heb ik je hiermee even verder geholpen. Groeten, Johan

 47. Hallo.
  Wij gaan volgende week zondg naar Parijs en willen dan een weekabonnement kopen die geldig is tot en met donderdag.
  Kan dit en moet dit bij een loket?

  • Hoi Diana,

   Ja, als jullie een weekabonnement willen moet je een ‘persoonlijke’ Navigo hebben. (Zie hierboven in het artikel). Die kun je alleen bij een loket aanvragen. Vergeet geen pasfoto mee te nemen.
   Veel plezier! 😊

   Groetjes,
   Johan

 48. Ik heb een Navigo weekabonnement gekocht van 22,80 euro.
  Ik vermoed dat daar maar een persoon op kan reizen.
  Of toch twee personen?

  • Hoi Pieter,

   Op een weekabonnement kan inderdaad maar 1 persoon reizen. Als je een ‘anonieme’ Navigo hebt kun je hem wel aan iemand anders geven als jij niet reist.
   Maar als je samen met iemand reist kun je inderdaad niet samen op 1 weekabonnement reizen. Dan moeten jullie er allebei een hebben.

   Groetjes,
   Johan | Wegwijs naar Parijs

 49. Hallo, als ik de Bonjour RATP app heb is de Navigo Easy pas dan nog nodig?
  Groetjes, PJ

  • Hoi Pieter-Jan,

   Goede vraag! Als je de RATP app hebt hoef je geen fysieke pas meer te kopen nee. Je moet dan wel een geldig vervoersbewijs kopen via de app (bijvoorbeeld losse tickets, of inderdaad een Navigo Easy). Hier vind je meer informatie.

   Groetjes,
   Johan | Wegwijs naar Parijs

 50. Hoi Eline,

  Is het ook mogelijk om een maandabonnement aan te schaffen of moet je dan elke week opnieuw een weekkaart op je pas zetten?

  groet,

  Jordy

  • Hoi Jordy,

   Je kunt ook een maand abonnement kopen. De verkopen voor deze pas beginnen op de 20e van de voorgaande maand en eindigen op de 19e van de maand waarvoor ze geldig zijn. Je kunt hier meer informatie vinden.

   Groetjes!

 51. Kan je ook nog steeds papieren kaartjes kopen in Parijs? Aangezien ik 1x de metro nodig heb. Ipv de ov chipkaart

  • Hoi Jos,

   Ja, nu kan dat nog.

   Groetjes,
   Eline

 52. Goedendag,
  Is de navigo easy pas ook te koop in de Thalys.
  Ik kan dat nergens vinden namelijk.
  BVD.
  Mvg paul

  • Hoi Paul,

   Nee volgens mij kun je deze kaart niet in de Thalys aanvragen.

   Groetjes,
   Eline

 53. Hallo, wij komen aan in Parijs op een zondag. Ik vermoed dat het niet eenvoudig zal zijn om dan een bemand metrostation te vinden om een Navigo Easy te kopen. Weet u of ze die ook verkopen aan de infobalie in Parijs Noordstation ? Dank bij voorbaat.

  • Hoi Alja,

   Ja, dat kan op Gare du Nord ook 🙂

 54. Hallo Eline,
  Dank je wel voor je snelle reactie en antwoord.
  Nog een vraagje:
  Als ik een carnet met 10 T-tickets koop en als ze niet allemaal zijn gebruikt.
  Hoelang zijn deze dan nog geldig ivb een volgend te plannen bezoek aan Parijs.
  Groetjes S

 55. Kun je met een T-ticket ook met bus en tram reizen? Enkele reis?

  • Ja dat kan ook 🙂

Comments are closed.