De OV-chipkaart van Parijs: Navigo pas

Eindelijk heeft Parijs het ook voor elkaar: de Navigo pas! Dit is eigenlijk de OV-chipkaart van Parijs die je kunt gebruiken in het openbaar vervoer en de metro van Parijs 😊 Geen gedoe meer met losse, papieren tickets. Maar 1 kaart waar je alle tickets op kunt laden die je wilt. Daarnaast kun je hem ook als digitale pas op je telefoon uploaden zodat je alleen je telefoon nodig hebt als je met het OV in Parijs gaat reizen. Het is ideaal! Zo reis jij heel makkelijk naar de leukste wijken in Parijs! 😊


navigo pas metro parijs abonnement ov chipkaart opladen
navigo pas metro parijs abonnement ov chipkaart opladen

Een ‘anonieme‘ Navigo pas kan worden bij een ticket office in een metro-, RER-, of treinstation.
Een anonieme pas noemen ze in Parijs de Navigo Easy Travel Card.
Deze kost €2. Je betaalt gelijk voor de tickets die je erop wilt laten zetten. Voor een anonieme kaart heb je geen foto nodig. Je kunt als het goed is ook via je telefoon een Navigo Kaart aanschaffen. Dit kan via de Île-de-France Mobilités app.

Tip: je kunt ook een persoonlijke Navigo Pass kopen. Dit noemen ze een Navigo Découverte Travel Card. Het voordeel daarvan is dat je er een weekabonnement op kunt zetten. Dit is een stuk voordeliger dan losse tickets 😄 Lees meer onder het kopje ‘weekabonnement’

Een persoonlijke Navigo Pass koop je bij een loket in een metro of RER station en is €5. Daarmee bedoel ik dus een loket waar een medewerker zit. Je hebt niet bij elk metrostation een loket. Je vindt ze vooral bij de grotere metrostations.

Om de kaart aan te schaffen heb je een foto van jezelf nodig op pasfoto formaat. Een officiële pasfoto is niet vereist. Je kunt ook zelf een foto uitprinten (dit heb ik ook gedaan en dat ging prima). Het is belangrijk dat je alleen op de foto staat en dat je herkenbaar in beeld bent. Bij het loket wordt de foto op je kaart geplakt en je kunt zelf je naam opschrijven. Om een weekabonnement af te sluiten heb je een persoonlijke Navigo kaart nodig. Mijn vriend en ik kochten onze Navigo kaarten bij het RER station Versailles Château-Rive Gauche.

Loket metro parijs
Bij een loket op het station kun je een metro weekabonnement kopen
metro navigo pas kopen parijs

Tip: Om het gebruik van de kaart te stimuleren krijg je €2 korting bij aanschaf van een carnet t-tickets (een ‘carnet’ betekent 10 tickets) die je op je Navigo Easy kaart laat zetten. Zo verdien je de aankoop van je kaart dus meteen weer terug 😄

Inchecken in de metro met je telefoon

Wist je dat je tegenwoordig ook gewoon kunt inchecken met je telefoon? 😊 Download hiervoor de Île-de-France Mobilités app. Je kunt via deze app een Navigo pas kopen, opladen en er vervolgens mee inchecken in de metro van Parijs (en het overige openbaar vervoer).

Beide kaarten kun je gebruiken om met de metro en het andere openbare vervoer in Parijs te reizen. De kaart is ook geldig in Le Funiculaire: het kabeltreintje van de Montmartre.

Om met je kaart te reizen laad je je kaart op. Niet met geld, maar met tickets. Je kunt de volgende tickets op je kaart laden:
– Ticket t+ (dit is een los ticket voor een enkeltje)
– Een dagticket
– Een weekend ticket als je onder de 26 jaar bent (dat is voordelig)

In Parijs zet je niet net als in Nederland een bedrag op je kaart, maar losse tickets zoals je ze ook zou kopen bij de ticket machine. Zo kun je er bijvoorbeeld een dagpas opzetten of een enkeltje (een t-ticket).

Maar er zijn ook wat verschillen. Hieronder zie je wat de verschillen zijn:

De anonieme kaart, de Navigo Easy Pass
De voordelen
– Deze kaart is goedkoper (€2)
– Je hebt geen foto nodig om hem te kopen
– Je kunt hem kopen bij een ticket machine en hebt dus geen metrostation met een loket nodig
– Je kunt de kaart delen met andere mensen. Maar dit werkt alleen als jullie niet samen reizen. Je mag namelijk niet tegelijkertijd gebruik maken van dezelfde kaart. Als je samen reist moet je allebei een eigen kaart hebben.
Nadeel:
– Je kunt er geen weekabonnement op laden.

Persoonlijke kaart, Navigo Découverte Travel Kaart
Voordelen:
– Je kunt op deze kaart een weekabonnement zetten, dit is relatief goedkoop
– Je kunt er zelfs een maandabonnement op zetten
Nadeel: je hebt een foto nodig die je bij een loket moet inleveren om de kaart te kopen en hij is iets duurder (€5).

metro tickets parijs navigo easy pas ov chipkaart
De anonieme kaart. Dit noemen ze de Navigo Easy Pass
navigo pas metro parijs abonnement ov chipkaart opladen
De ‘persoonlijke’ Navigo pas. Dit noemen ze de Navigo Découverte Travel Card.

Om je kaart op te laden hoef je tegenwoordig niet meer naar een automaat toe. Je kunt je kaart namelijk via je eigen telefoon opladen. Ideaal! 😄 Daarvoor heb je de ‘Bonjour RATP’ app nodig.
Ga naar ’titres’
Scan je pas door hem tegen je telefoon aan te houden
Klik op ‘acheter sur mon passe’
Kies vervolgens welk ticket je wil en zo nodig ook de datum waarop je het ticket wil gebruiken, het aantal zones en het aantal tickets.

Hier onder zie je een YouTube filmpje hoe je het moet doen. Het filmpje is in het Frans, maar je kunt hem zonder geluid bekijken.

Let op: om je Navigo pas via je telefoon op te laden heb je wel een creditcard nodig.

Wil je liever niet via je telefoon opladen? Je kunt ook naar een ticket machine in het metro-/RER-/treinstation. Houd je kaart voor de paarse ‘Navigo card reader’ of stop hem in de Navigo kaartgleuf (verschilt per machine welke optie je hebt). De machine laat dan gelijk zien hoeveel tickets je (nog) op je kaart hebt staan en krijg de optie om nieuwe tickets op je kaart te zetten 🙂

Ben je langer dan een dag in Parijs en maak je veel gebruik van de metro? Dan kan het handig zijn om een Navigo weekabonnement af te sluiten 🙂 Het abonnement is geldig in alle zones en kost €30 per week.

Wanneer je veel met de metro gaat ben je dus een stuk goedkoper uit dan wanneer je losse kaartjes koopt. Een losse dagkaart kost €11,30, maar die is alleen geldig in zone 1 t/m 3. Het weekabonnement kun je voor alle zones kopen. (Zo kun je er ook mee naar de buitenwijken, het paleis van Versailles en Disneyland Parijs.) Een dagkaart voor alle zones is €20,10. Dus ben je twee of meer dagen in de stad. Dan is een Navigo weekabonnement een stuk goedkoper. Een Paris Visite kaart (speciaal voor toeristen) waarmee je 5 dagen door alle zones kunt reizen kost €74,30. Kun je beter een weekabonnement afsluiten 😉 (Je hebt deze overigens ook voor €43,30 voor zone 1 t/m 3).

Je kunt dit abonnement vanaf vrijdag bestellen voor de week erna (van maandag tot zondag is hij dan geldig). Hij loopt vanzelf af.

Er is 1 groot nadeel: het weekabonnement is geldig van maandag tot en met zondag. Dit is onafhankelijk van de dag van aankoop. Dus wanneer je je weekabonnement op donderdag koopt, is deze geldig tot en met zondag, en dus niet van donderdag tot woensdag. Ga jij dus meerdere dagen maar vallen een aantal dagen buiten de ‘week’ voor het abonnement, dan is een Paris Visite kaart wel weer handig.

Goed om te weten

► Als je naast je t-ticket (los kaartje) ook andere tickets op je Navigo Easy pas hebt staan, dan krijgen de ‘speciale’ tickets voorrang op de t-tickets. Dus als je bijvoorbeeld een dagpas op je Navigo hebt staan zul je gebruik maken van je dagpas tijdens het reizen en niet van je losse t-tickets.

► Je kunt met een weekabonnement geen gebruik maken van de Orlyval (metro van Orly Airport naar het centrum van Parijs)

►Je kunt geen voltarief tickets en tickets met korting (bijvoorbeeld voor kinderen) tegelijkertijd op de kaart laden.

►Als je je kaart bent verloren (of als hij is gestolen) krijg je geen geld terug.

► Om je weg te vinden in het Parijse openbaar vervoer raad ik je aan om de RATP app te downloaden. Deze app werkt hetzelfde als de Nederlandse 9292ov app. Je kunt gemakkelijk opzoeken welke metro/tram/bus/RER je kunt nemen om op je bestemming te komen. Handig: de app geeft tegenwoordig aan waar je het beste in de metro kunt stappen (voorin, in het midden of achterin) zodat je op het station zo min mogelijk hoeft te lopen naar de uitgang/je overstap)

Openbaar vervoer Parijs

Het maandabonnement

Verblijf jij voor langere tijd in Parijs? De Parijzenaar die vaak met de metro gaat, heeft vaak een abonnement. Een maandabonnement kun je afsluiten via de website van île de France mobilités of bij een loket. Het abonnement wordt dan maandelijks van je rekening afgeschreven of je moet maandelijks je abonnement verlengen bij een machine. Een maandabonnement is maandelijks opzegbaar (alleen relevant bij automatische afschrijving). Een maandabonnement op je Navigo kaart kost €75,20 per maand. Het is gebruikelijk dat een Franse werkgever 50% van het abonnement betaalt dus als je in Parijs werkt kun je even nagaan of dat ook voor jou geldt.

Reacties
 1. Hoi hoi
  Ik ga in augustus met mijn dochter naar parijs nu kom ik er niet goed achter of ik met een week abonnement ook de rer a in mag of dat ik daar als nog losse kaarten voor moet kopen en is het verstandig om van gare du nord naar maison lafitte losse kaartjes te kopen tot ik de week kaart heb gekocht we komen aan op een zaterdag
  Groeten Marjon

  • Hoi Marjon,

   Leuk dat je met je dochter naar Parijs gaat!
   Met het week abonnement kun je ook gebruik maken van de RER.
   Als je een week abonnement voor alle zones afsluit (€30 per week) kun je als het goed is helemaal naar de eindhalte van de RER, dus ook naar Maison Lafitte 🙂 Maar als je op een zaterdag aankomt is je week abonnement misschien niet zo handig, omdat hij maar tot zondag werkt.
   Als je vanaf maandag nog een paar dagen in Parijs bent kun je voor die zaterdag misschien beter een los ticket kopen. Omdat je naar buiten het centrum reist heb je hier een ‘point-to-point ticket’ voor nodig.
   Daar lees je meer over in ons artikel over de metro in Parijs. Het hangt er vanaf hoeveel je gebruik gaat maken van de metro in dat weekend. Als je er veel gebruik van gaat maken haal je het er wellicht uit qua prijs om een week abonnement te nemen.

   Groetjes,
   Johan

 2. Hoi, ik was onlangs een week in Parijs en heb een persoonlijk pas laten maken.
  Ik arriveerde op zondag. Weekpas ging in op maandag tot en met zondag. Perfect.

  Nu ga ik 10 dagen naar Parijs. Van donderdag 12 januari tot zondag 22 januari. Wat kan ik het beste doen qua abonnement? En kan ik dat met mijn persoonlijke pas alvast vanuit NL uploaden?

  Als ik weekpas pak, gaat die pas maandag16e januari in? Ik wil die 10 dagen er eigenlijk helemaal geen omkijken naar hebben, vanaf de 13e meteen onbeperkt kunnen reizen en het al in NL geregeld hebben. Wat adviseert u mij?

  Alvast dank voor uw reactie.

  • Hoi Susanne!

   Een persoonlijke pas is inderdaad heel handig, zeker met een weekabonnement erop. Als je er echt geen omkijken naar wil hebben zou ik 2x een week abonnement afsluiten. Dan reis je volledig onbeperkt. Anders kun je voor de andere dagen dagkaarten kopen, maar dan ben je alsnog iets duurder uit.

   Als je de app download kun je je week abonnement ook al in Nederland regelen.

   Groetjes,
   Johan

 3. Hoi, van 4 januari tot 7 januari 2023 hopen we Parijs te gaan bezoeken. We willen zoveel mogelijk zien van de stad. Nu bestaat ons gezin uit vader, moeder en 4 kinderen (17-14-8-2 jaar). We willen met de bus en de metro reizen. Welke keuze kunnen we het beste maken wat betreft de pas? En geldt er voor kinderen een lager tarief? Bedankt voor het antwoord alvast!

  • Hoi Adwin,

   Wat leuk dat jullie met het gezin naar Parijs gaan! 😊 Gezellig zo met z’n zessen!
   Voor kinderen geldt er op het week abonnement geen gereduceerd tarief.

   Als jullie veel met de metro gaan reizen raad ik jullie aan een Paris Visite kaart te kopen voor de kinderen jonger dan 11 jaar. Die zijn wel met gereduceerd tarief voor kinderen namelijk (€21,65 voor zone 1 t/m 3). Voor jezelf en de kids ouder dan 11 kun je dan wel een weekabonnement kopen (€30 voor alle zones). Bijna alle bezienswaardigheden liggen in zone 1 t/m 3.
   Lees < hier > meer over de Paris Visite kaart.

   Als jullie af en toe met de metro gaan reizen raad ik aan gewoon losse tickets te kopen (t-tickets of een carnet, dat zijn 10 t-tickets, dan krijg je korting). Kinderen onder de 10 jaar krijgen korting op een t-ticket.

   Tip: lees ons artikel over de > metro in Parijs <. Daar staat per ticket precies uitgelegd waar het handig voor is met linkjes naar de officiële website van de metro in Parijs waar je ook de huidige prijzen kunt vinden.Hopelijk heb ik je hiermee even verder geholpen.Groeten, Johan

 4. Hallo.
  Wij gaan volgende week zondg naar Parijs en willen dan een weekabonnement kopen die geldig is tot en met donderdag.
  Kan dit en moet dit bij een loket?

  • Hoi Diana,

   Ja, als jullie een weekabonnement willen moet je een ‘persoonlijke’ Navigo hebben. (Zie hierboven in het artikel). Die kun je alleen bij een loket aanvragen. Vergeet geen pasfoto mee te nemen.
   Veel plezier! 😊

   Groetjes,
   Johan

 5. Ik heb een Navigo weekabonnement gekocht van 22,80 euro.
  Ik vermoed dat daar maar een persoon op kan reizen.
  Of toch twee personen?

  • Hoi Pieter,

   Op een weekabonnement kan inderdaad maar 1 persoon reizen. Als je een ‘anonieme’ Navigo hebt kun je hem wel aan iemand anders geven als jij niet reist.
   Maar als je samen met iemand reist kun je inderdaad niet samen op 1 weekabonnement reizen. Dan moeten jullie er allebei een hebben.

   Groetjes,
   Johan | Wegwijs naar Parijs

 6. Hallo, als ik de Bonjour RATP app heb is de Navigo Easy pas dan nog nodig?
  Groetjes, PJ

  • Hoi Pieter-Jan,

   Goede vraag! Als je de RATP app hebt hoef je geen fysieke pas meer te kopen nee. Je moet dan wel een geldig vervoersbewijs kopen via de app (bijvoorbeeld losse tickets, of inderdaad een Navigo Easy). Hier vind je meer informatie.

   Groetjes,
   Johan | Wegwijs naar Parijs

 7. Hoi Eline,

  Is het ook mogelijk om een maandabonnement aan te schaffen of moet je dan elke week opnieuw een weekkaart op je pas zetten?

  groet,

  Jordy

  • Hoi Jordy,

   Je kunt ook een maand abonnement kopen. De verkopen voor deze pas beginnen op de 20e van de voorgaande maand en eindigen op de 19e van de maand waarvoor ze geldig zijn. Je kunt hier meer informatie vinden.

   Groetjes!

 8. Kan je ook nog steeds papieren kaartjes kopen in Parijs? Aangezien ik 1x de metro nodig heb. Ipv de ov chipkaart

  • Hoi Jos,

   Ja, nu kan dat nog.

   Groetjes,
   Eline

 9. Goedendag,
  Is de navigo easy pas ook te koop in de Thalys.
  Ik kan dat nergens vinden namelijk.
  BVD.
  Mvg paul

  • Hoi Paul,

   Nee volgens mij kun je deze kaart niet in de Thalys aanvragen.

   Groetjes,
   Eline

 10. Hallo, wij komen aan in Parijs op een zondag. Ik vermoed dat het niet eenvoudig zal zijn om dan een bemand metrostation te vinden om een Navigo Easy te kopen. Weet u of ze die ook verkopen aan de infobalie in Parijs Noordstation ? Dank bij voorbaat.

  • Hoi Alja,

   Ja, dat kan op Gare du Nord ook 🙂

 11. Hallo Eline,
  Dank je wel voor je snelle reactie en antwoord.
  Nog een vraagje:
  Als ik een carnet met 10 T-tickets koop en als ze niet allemaal zijn gebruikt.
  Hoelang zijn deze dan nog geldig ivb een volgend te plannen bezoek aan Parijs.
  Groetjes S

 12. Kun je met een T-ticket ook met bus en tram reizen? Enkele reis?

  • Ja dat kan ook 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.