Roland Garros

Het ‘Stade Roland-Garros’ is de plek waar hét Grand Slam toernooi van Frankrijk plaatsvindt: Roland Garros. De hele mondiale tennistop komt naar dit toernooi om te strijden voor een plekje in de finale. Het kenmerk van deze Grand Slam is dat er gespeeld wordt op gravel banen. De ondergrond van de tennisbanen heeft heel veel invloed op het tennisspel. Sommige spelers vinden het niet fijn om op gravel te spelen, hoe groot deze spelers ook zijn in de tenniswereld. Andere spelers vinden het juist heerlijk. Een groot gravelspeler is Rafael Nadal, hij wordt de koning van het gravel genoemd en wordt beschouwd als de beste gravelspeler aller tijden. Hij heeft Roland Garros al 8 keer gewonnen. Tijdens dit toernooi worden mannen en vrouwen enkelspel, mannen en vrouwen dubbelspel, gemengd dubbel en een juniorentoernooi gespeeld.

Hoe hoog is het prijzengeld op Roland Garros?

Elk jaar zijn we natuurlijk weer nieuwsgierig hoeveel de winnaars van Roland Garros verdienen. Het prijzengeld wat verdiend kan worden op Roland Garros is namelijk niet niets. Dit jaar is het totale prijzengeld bij elkaar maar liefst 39,197 miljoen euro!! Een potje mee tennissen op dit grote Grand Slam is daarom zeer aantrekkelijk. Beide winnaars (beste man en beste dame) kunnen na Roland Garros gewonnen te hebben 2,2 miljoen euro op hun bankrekening bijschrijven. Voor de verliezers in de eerste ronde is er een mooie troostprijs van 40.000 euro. Hier zit de grootste toename in prijzengeld ten opzichte van vorig jaar.

 

Prijzengeld enkelspelPrijzengeld per spelerGroei t.o.v. vorig jaar
Winnaar2,200,0004,76%
Tweede1,120,0005,66%
Halve finalisten560,0005,66%
Kwart finalisten380,00011,76%
Vierde ronde222,00011%
Derde ronde130,00010,17%
Tweede ronde79,00012,87%
Eerste ronde40,00014,29%
Prijzengeld Roland Garros Parijs

Roland Garros, Maria Sharapova. Foto door: Johan

Grand Slam wedstrijd bijwonen

Ben je aan het overwegen om dit jaar naar Roland Garros te gaan? Zeker doen!!! Het bijwonen van Roland Garros is echt fantastisch!! Het is heel bijzonder om de sfeer mee te maken op het tennispark. Roland Garros wordt gespeeld aan het einde van de lente dus het is meestal mooi weer en er worden wedstrijden van topniveau gespeeld. Je kunt een ticket kopen waarmee je toegang krijgt tot het park, maar geen toegang tot de grote stadions. Als je een wat kleiner budget hebt is dit een aanrader. Het hele park is in ieder geval bereikbaar met dit ticket dus je kunt veel wedstrijden zien zonder extra te hoeven betalen. De wedstrijden op Centre-Court kun je volgen op de grote tv-schermen.

Roland Garros

Roland Garros

Courts

Roland Garros is meer dan alleen een tennistoernooi. Het is een Frans tennis erfgoed met courts die vernoemd zijn naar grote tennisspelers.

Court Philippe-Chatrier
Het meest imposante ‘court of the grounds’ van Porte d’Auteuil is Court Philippe-Chatrier, oftewel, het Centre Court. Dit court heeft 15:059 zitplaatsen en heeft een mooie geschiedenis met vele zenuwslopende wedstrijden. In 2001 is het vernoemd naar Philippe Chatrier. Het is een oud-speler, was aanvoerder van het Franse tennisteam, president van de Franse Tennis Federatie, later van de Internationale Tennis Federatie en lid van het Internationaal Olympisch Comité.

Court Suzanne-Lenglen
Court Suzanne-Lenglen werd gebouwd in 1994 en biedt plaats aan 10.076 toeschouwers. Oorspronkelijk werd dit ‘Court A’ genoemd. In 1997 werd het uiteindelijk vernoemd naar de grootste Franse vrouwelijke tennisser allertijden: Suzanne Lenglen. Ze heeft Roland Garros in totaal 15 keer gewonnen. Zes keer met de dames enkel, twee keer met de dames dubbel en de gemengd dubbel heeft ze zelfs zeven keer gewonnen. De winnaarsbeker voor de vrouwen is ook naar haar vernoemd. Helaas is ze jong overleden aan leukemie, maar ze zal voor altijd herinnerd blijven.

Court 1 t/m 18 Court 1 is een court waar nog 3805 toeschouwers een wedstrijd kunnen bijwonen en is daarmee de derde grootste court van Roland Garros. En court 18 is onlangs vernieuwd. Bij deze baan kunnen nu maar liefst  2,200 toeschouwers kijken. Verder zijn er nog 16 andere banen waar een stuk minder toeschouwers kunnen komen kijken.

Centre Court Roland Garros

Centre Court Roland Garros

Tour door het Stade de Roland Garros

Wil jij het stadion op een ultieme manier beleven? Een tour geeft jou toegang tot het stadium op plekken waar de vip’s zitten, maar ook tot de zones waar normaal gesproken alleen spelers toegang tot hebben. Bijvoorbeeld de kleedkamers, het media centrum en het magische gravel. De tours worden door een professionele tour guide gegeven en duren ongeveer 1 uur.

Tours worden gegeven in Engels of in Frans. Er zijn normaal gesproken 4 tours per dag.
Het is ook mogelijk om het FFT museum te bekijken. Hier moet je wel extra voor betalen.

Openbaar vervoer Roland Garros

Roland Garros is heel goed bereikbaar met het openbaar vervoer.
Metro
Lijn 9: uitstappen bij halte Michel -Ange Auteuil of Michel – Ange Molitor
Lijn 10: uitstappen bij halte Porte d’Auteuil of Boulogne Jean Jaurès
Bus
Lijn 22 : uitstappen bij Michel – Ange Auteuil
Lijn 32 : uitstappen bij Porte d’ Auteuil
Lijn 52 : uitstappen bij Porte d’ Auteuil of La Tourelle
Lijn 62 : uitstappen bij Porte de Saint Lijn 72 : uitstappen bij La Tourelle
Lijn 241 : uitstappen bij Suzanne Lenglen PC1 : uitstappen bij Porte d’ Auteuil , Porte Molitor of Porte de Saint – Cloud
Perrier shuttle buses
Een gratis service van Perrier shuttle buses biedt non-stop vervoer tussen de verschillende ingangen van het terrein, openbare parkeerplaatsen en de nabijgelegen metrostations. Passagiers worden afgezet net buiten het terrein. Er zijn drie verschillende shuttle routes. Voor de tijden en plaats van deze gratis service kun je het beste even kijken op de officiële site van Roland Garros.

Roland Garros App

Wist jij dat je een super leuke en super handige app van Roland Garros kunt downloaden? Hier onder zie je bijvoorbeeld een overzichtje van een speler (Nadal), en zie je de statistieken van een gespeelde wedstrijd tussen bijvoorbeeld McGee en Gombos. Ook geeft de app een heleboel praktische informatie voor mensen die naar Roland Garros komen zoals welk transport ze kunnen nemen, een plattegrondje, hoe ze naar binnen kunnen en welke services er allemaal zijn.

app_roland_garros