Louvre: tickets, openingstijden en handige tips!

Heb jij de Mona Lisa herself wel eens in de ogen gekeken? Het lijkt wel alsof ze je aan blijft staren, welke kant je ook op loopt. Beetje creepy is het wel. Gelukkig weet je dat het ‘slechts’ een schilderij is. Je vindt haar in het Louvre in het 1e arrondissement van Parijs. Het Louvre is het museum dat de kunstwerken van vele beroemde kunstenaars en schilders bergt en tentoonstelt. Jaarlijks heeft het museum zo’n 6 tot 8 miljoen bezoekers. Naast een zeer bijzondere collectie heeft dit museum ook een zeer bijzondere uitstraling. De piramide, omgeven door fonteinen is een niet te missen kunstwerk in het hartje van Parijs.

Algemene informatie

Tips and tricks voor het uitstippelen van een bezoek

Praktische tips voor tickets, bezoektijden en toegang

Rondom het museum

Geschiedenis

Oorspronkelijk was het Louvre een 12e eeuws fort dat bedoeld was om bescherming te bieden tegen de Vikingen. Het fort werd toen gebouwd in opdracht van Filips II.
In de 14e eeuw werd dit omgebouwd tot een paleis. De kunstcollectie die te vinden is in het Louvre is in deze vroegere jaren bij elkaar verzameld door Franse royals waaronder door Napoleon in de 18e en 19e eeuw. Onder beheer van Napoleon diende ook steeds meer als museum. Hij zorgde er namelijk voor dat het toegankelijk was voor buitenstaanders. Ook kwamen er veel schilders en kunstenaars naar het museum toe om inspiratie op te doen voor hun werk.

Ingang

Onder de piramide

Collectie

Het museum heeft een hele brede collectie en is onderverdeeld in de volgende afdelingen:

 • Oosterse oudheden
 • Franse en Europese beeldhouwkunst
 • Westerse Schilderkunst
 • Griekse, Etruskische en Romeinse oudheden
 • Kunst van de Islam
 • Grafische kunst
 • Egyptische oudheden
 • Kunstvoorwerpen
 • Franse schilderkunst
 • Italiaanse schilderkunst
 • Noord-Europese schilderkunst
 • Decoratieve Europese kunst
 • Kunst uit Afrika, Azië, Oceanië en Amerika

Deze afdelingen zijn verdeeld over drie vleugels. Dit zijn de de Richelieu-vleugel, de Sully-vleugel en de Denon-vleugel. Omdat het museum zo’n grote kunstcollectie heeft is het verstandig om een hele dag uit te trekken voor een bezoek of om een bepaalde selectie te maken.

Gang in het museum

Het gebouw is eigenlijk al een kunstwerk op zichzelf, vind je niet?

Eerste keer naar het Louvre: waar te beginnen?!

Het Louvre is een enorm museum met een gigantische collectie. Het lukt nooit om dit museum in één dag helemaal te bekijken. Daarvoor is het echt te groot. Daarom is het goed om een klein deel van het museum uit te kiezen om te bekijken. Maar welk deel dan? Wat is interessant en wat zijn de echte highlights? Dat heb ik in dit artikel speciaal voor je uitgelicht. Het is zeker een aanrader om van tevoren een plan te verzinnen.
Je kunt verschillende dingen doen:
– Je kunt gebruik maken van een audiogids. Tip voor een goede audiogids vind je hier.
– Of je bezoekt een aantal hoogtepunten uit de collectie
– Of je verkent het museum met een Nintendo DS
– Of je maakt gebruik van de Louvre App
Voor de laatste twee kun je hier onder verder lezen😊

De Louvre App

Met de app kun jij je eigen gids zijn tijdens een bezoek. Het leuke van de app is dat het informatie verschaft over verschillende kunstwerken. Deze informatie kun je vanuit de app lezen, maar er zit ook een audio gedeelte in.

Verkennen met een Nintendo DS

Het Louvre is niet zo saai voor kinderen als je zou denken. Ze begrijpen heel goed dat een museum met schilderijen een stuk interessanter te maken is door kinderen spelenderwijs kennis te laten maken met de collectie. Je kunt daarom de collectie verkennen met een spel op de Nintendo DS. Hoe cool is dat?! Bijkomend voordeel: kinderen mogen gratis naar binnen. Koop voor jullie als ouders alvast tickets waarmee je niet zelf nog voor een ticket in de rij hoeft te staan en je dagje is een succes.

Louvre met kinderen

Bezoek het museum met kinderen

Plattegrond van het Louvre

Omdat een plattegrond super handig is bij het voorbereiden van je bezoek heb ik hier onder de plattegrond bijgevoegd. Het geeft een mooi overzicht van de verschillende collecties en de drie vleugels. Hier onder zijn is de plattegrond van de drie meest belangrijke verdiepingen te vinden. Je kunt de plattegrond ook hier downloaden in PDF.

Plattegrond Museum Parijs

Plattegrond Museum Parijs

Plattegrond Museum begane grond

Plattegrond Museum begane grond.

Plattegrond Louvre Museum Eerste Verdieping

Plattegrond Museum Eerste Verdieping

Geheime ingangen

Wist je dat de grote bovengrondse piramide niet de enige ingang tot het museum is? Het Louvre heeft meerdere ingangen waar je als bezoeker toegang hebt tot het museum. And you know what? Het kan je een hoop tijd besparen! De wachtrijen bij de alternatieve ingangen zijn namelijk niet zo lang als bij de hoofdingang. In totaal zijn er naast de hoofdingang nog 3 alternatieve ingangen.

 • Ingang via Porte des Lions
 • Ingang via >Carrousel du Louvre
 • Ingang via Passage Richelieu

Voor bezoekers zonder groepsentree en zonder jaarkaart is de ingang via Carrousel du Louvre het beste.
De ingang is hier onder te zien op de foto. Bij de witte pijl gaat er een trap naar beneden. Meer weten? Check dan even deze pagina.

Ingang Louve

Ingang bij Arc de Triomphe du Carrousel. Foto door: Chris Yunker

Tickets voor het Louvre, voorkom de lange wachtrij

Het Louvre is een van de meest bekende bezienswaardigheden in Parijs. De wachtrij om naar binnen te mogen is vaak echt super lang. Zeker tijdens schoolvakanties kan ik je een wachtrij garanderen. Eerlijk gezegd vind ik wachten voor een bezienswaardigheid altijd zonde van de tijd. Daarom ben ik ook super blij met mijn samenwerking met Tiqets. Via Tiqets kun je namelijk speciale ‘priority entrance’ tickets kopen alle Parijse must-sees! Bestel, betaal via onder andere iDeal en je ontvangt de tickets direct in je mailbox. De lange wachtrijen voor de kassa’s loop je voorbij en op vertoon van het ticket op je smartphone, loop je zo door! Ideaal! Ik raad het zeker aan om deze tickets te kopen voordat je naar Parijs gaat. Je kunt ze kopen via de gele ‘Bestel nu!’ button . 🙂

Tickets Louvre

Openingstijden Louvre + tips

Het museum is alle dagen geopend van 9:00 tot 18:00 uur behalve op dinsdag, dan zijn ze gesloten. Op woensdag en vrijdag is het museum ook ’s avonds geopend. Je kunt dan naar binnen van 9:00 tot 21:45 uur. Het is zeker een aanrader om het museum ’s avonds te bezoeken omdat er dan een stuk minder groepen zijn. Het is daarom veel rustiger. Alle kamers sluiten 30 minuten voor sluitingstijd, hou daar wel even rekening mee.

Elke eerste zondag van de maand van oktober tot maart is de toegang gratis voor alle bezoekers. Je kunt dan alleen de permanente collectie bezichtigen. Super fijn als je on a budget naar Parijs gaat, maar vergeet niet dat iedereen van deze super aanbieding af weet. Dit betekent dat het op de eerste zondag van de maand vaak een stuk drukker is.

Het museum is altijd gesloten op Eerste Kerstdag (25 december) en op de Franse Dag van de arbeid (1 mei). Op overige feestdagen zijn er aangepaste openingstijden. Kijk hiervoor even op de officiële website.

Voor actuele informatie en openingstijden kun je altijd het beste even een kijkje nemen op de officiële website.

Locatie en bereikbaarheid met het openbaar vervoer

Het museum is goed te bereiken met het openbaar vervoer.

Met de metro: Lijn 1. Uitstappen bij halte Louvre – Rivoli + 5 minuten lopen.
Met de metro: Lijn 1 of lijn 7. Uitstappen bij halte Palais Royal – Musée du Louvre + 5 minuten lopen.
TIP: je kunt ook uitstappen bij halte Tuileries (metrolijn 1). Dit is iets langer lopen, maar je loopt dan wel door de Jardin des Tuileries en onder de Arc de Triomphe du Carrousel door. Touristische route ^^ 🙂

Met de bus: Lijn 27 of 69. Uitstappen bij halte Musée du Louvre.
Voor de toeristische route door de Jardin des Tuileries en de Arc de Triomphe du Carrousel kun je bus 72, N11 en N24 pakken en uitstappen bij halte Castiglione.

Met de fiets:
Vélib station nummer: 01008 – Coquillière (9, Rue Coquillière)
Vélib station nummer: 01014 – Rivoli Musée (5, Rue de l’Echelle)
Vélib station nummer: 01023 – André Malraux Musée (165, Rue Saint Honoré)
Vélib station nummer: 01024 – Coquillière Heron – (20, Rue Coquillière)

Shoppen in het Carrousel du Louvre

Het Carrousel du Louvre is een ondergronds winkelcentrum waar je lekker kunt shoppen of rondsnuffelen voor leuke hebbedingetjes. Het Carrousel du Louvre wordt vooral herkend aan de omgekeerde piramide oftewel: pyramide inversée. Het ziet er uit als de piramide die als toegang dient voor het museum, maar dan kleiner en op z’n kop hangend.

De winkels zijn iedere dag geopend van 10.00 tot 20.00 uur. Het voordeel is dat je hier kunt shoppen zonder dat je last hebt van weersomstandigheden. Zo is het perfect om hier een deel van je dag door te brengen als het buiten de hele dag regent in Parijs.

Ook vind je in het Carrousel du Louvre een ingang naar het museum zelf.

Omgekeerde piramide

Omgekeerde piramide in het Carrousel du Louvre. Foto door: Neil Turner

Jardin des Tuileries – Tuinen bij het Louvre

De Jardin des Tuileries ofwel, de Tuilerieën, zijn de tuinen van het voormalige Palais des Tuileries. Het vormt een verbinding tussen het Place de la Concorde en het Louvre. Het is het oudste park in Parijs.

Het Palais des Tuileries was een voormalig koninklijk paleis en is in de 19e eeuw verwoest door een grote brand. Het vormde de verbinding tussen de twee vleugels van het museum. Nu grenzen de tuinen dus aan het museum en het is een populaire toeristische hotspot om even lekker te relaxen.

In de tuinen staan allemaal groene stoeltjes. Heel chill om even op te zitten en te genieten van wat je allemaal om je heen ziet. Ook staat er een grote fontein in de tuinen waar kinderen vaak aan het spelen zijn.

Jardin des Tuileries stoeltjes fontein zomer

Foto door: Andy Hay

Tip! Hotspot in de buurt: Angelina

Ben je in de winter in Parijs? Dan MOET je natuurlijk wel een échte Franse ‘Chocolat chaud’ gescoord hebben natuurlijk. En ben je in de buurt van het museum dan heb je het wel getroffen want niet ver daar vandaan zit wel echt de hotspot voor warme chocolademelk: Angelina. Het is echt immens populair in Parijs. De chocolademelk hier heet l’Africain en is echt heel dik en heel vullend haha.

Uiteraard kun je hier niet alleen terecht voor een warme chocolademelk en is Angelina ook in de zomer een bezoekje waard. Het is namelijk een echte patisserie en verkopen ook gebakjes alsof het kunstwerkjes zijn.
Angelina is eigenlijk al jaren een populaire hotspot in Parijs onder zowel toeristen als Parijzenaars zelf. Ook Coco Chanel kwam hier regelmatig langs om een plekje te vervullen aan haar tafel nummer 10. Wieweet zit jij dus wel op dezelfde plek als waar Coco Chanel regelmatig plaats heeft genomen.

Adres Angelina
226, Rue de Rivoli
75001 Parijs
Telefoonnummer: 01 42 60 82 00

Bewaar op Pinterest en lees het later

Vond je dit een nuttig artikel? Sla deze pin dan op op Pinterest zodat je het later makkelijk kunt terugvinden 😊En vergeet mij natuurlijk niet te volgen 😜