Louvre: tickets, openingstijden en handige tips!

Eline Door Eline

Wil jij het Louvre graag bezoeken? Leuk! 😊 Het Louvre bezoeken is een grote aanrader. Het is een van de meest bezochte musea in Parijs en dat is niet voor niets. Het Louvre heeft een uitgebreide en bijzondere kunstcollectie. Daarnaast is het gebouw zelf al een bezoek waard, want het museum bevindt zich in het voormalig paleis van Napoleon! 👑 In dit artikel delen we wat je kunt zien in het Louvre, hoe je je bezoek het beste voorbereidt en waar je betrouwbare tickets kunt kopen 🎟️

Ben je op zoek naar tickets? Betrouwbare tickets voor het Louvre koop je hier.

Tip: met de Parijs museumpas kun je het Louvre gratis bezoeken 😊 Daarnaast heb je daarmee toegang tot meer dan 50 andere musea, bezienswaardigheden en kastelen in- en rondom Parijs.

Het Louvre bezoeken


Betrouwbare tickets voor het Louvre kopen

Het Louvre is een van de meest bekende bezienswaardigheden in Parijs. De wachtrij om naar binnen te mogen is vaak echt super lang! Zeker tijdens schoolvakanties kan ik je een wachtrij garanderen. Het is daarom sterk aan te raden van tevoren tickets te bestellen zodat je die wachtrij overslaat 🚶‍♀️

Betrouwbare tickets voor het Louvre koop je via deze website. Daarmee krijg je gegarandeerd binnen 30 minuten toegang en verspil je dus geen waardevolle tijd in Parijs 😊 Daarnaast is dit een stuk makkelijker dan de automaten in het Louvre zelf. Oja, en kinderen mogen gratis mee 🙂 Ook als je jonger dan 26 jaar bent mag je gratis naar binnen. Dat doe je door je legitimatie te laten zien bij de ingang.

Tickets voor het Louvre
Er zijn verschillende soorten tickets die je kunt bestellen:
🎟️ Tickets voor toegang zonder gids: reserveer hier online
🎟️ Tickets met gids: bestel hier
🎟️ Toegang tot het Louvre + een rondvaart over de Seine: bestel hier
🎟️ Parijs museumpas
–> Bekijk hier het volledige overzicht van tickets voor het Louvre

Wat te zien in het Louvre?

Het Louvre is verdeeld over 3 vleugels. Dit zijn de de Richelieu-vleugel, de Sully-vleugel en de Denon-vleugel. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om 1 vleugel te bekijken, maar het is leuker om overal wat te bekijken.

Ik raad je aan van tevoren een plan te maken zodat je bij aankomst meteen weet waar je heen wil. Het is namelijk best onhandig als je dat daar nog moet uitzoeken 🙂 Ook raad ik aan van tevoren tickets te kopen. Met online gekochte tickets sta je namelijk niet in de wachtrij, want je hebt gegarandeerd binnen 30 minuten toegang. Koop hier je tickets.

Tip 1: Ga jij voor het eerst naar het Louvre? Een goede manier om dat te doen is door de hoogtepunten van het Louvre te bekijken. In het artikel over de hoogtepunten van het Louvre heb ik zelf een route uitgeschreven voor je waarbij je langs tien echte topstukken komt 😊 De Mona Lisa is er uiteraard een van, maar juist de ook andere andere stuken mag je echt niet missen.

Tip 2: volg de Beyoncé & Jay-Z route. Hou je van meer diepgang? Interesseer je je in black empowerment, politieke statements en de vroegere kolonisering? Dan is de Beyoncé & Jay-Z route echt wat voor jou. Ze hebben een nummer gemaakt waarvan de videoclip in het Louvre is opgenomen. In de clip komen een aantal hele mooie werken terug, elk met een bepaalde betekenis. In dit artikel heb ik de route voor je uitgeschreven + aanwijzingen.

Tip 3: Lees je van tevoren even in over stukken die je wil gaan zien, dat maakt je bezoek een stuk interessanter. Mijn vriend en ik lezen ons vaak allebei in over 5 stukken per persoon en vertellen dan aan elkaar het verhaal achter een bepaald beeld of schilderij.

Nikè van Samothrake Louvre
Nikè van Samothrake, een van de topstukken in het Louvre

Tip: neem een geheime ingang

De traditionele ingang tot het Louvre is de bekende, grote piramide. MAAR, wist je dat de grote bovengrondse piramide niet de enige ingang tot het museum is? 😏 Het Louvre heeft meerdere ingangen waar je als bezoeker toegang hebt tot het museum. Dit zijn de geheime ingangen van het Louvre. En weet je? Het kan je een hoop tijd besparen! De wachtrijen bij de alternatieve ingangen zijn namelijk niet zo lang als bij de hoofdingang. In totaal zijn er naast de hoofdingang nog 3 alternatieve ingangen.

 • Ingang via Porte des Lions
 • Ingang via Carrousel du Louvre
 • Ingang via Passage Richelieu

Voor bezoekers zonder groepsentree en zonder jaarkaart is de ingang via Carrousel du Louvre het beste. De ingang is hier onder te zien op de foto. Bij de witte pijl gaat er een trap naar beneden.

Ingang Louve
Ingang bij Arc de Triomphe du Carrousel

Het Louvre bezoeken met kinderen

Ga jij met kinderen naar Parijs? Het Louvre is niet zo saai voor kinderen als je zou denken.
Veel kinderen willen graag de Mona Lisa zien omdat ze dat herkennen vanuit een kinderserie of omdat ze daarover hebben geleerd op school.
Maar ook andere stukken in het Louvre zijn interessant voor kinderen. Kinderen mogen in ieder geval gratis naar binnen 😊

het louvre regen in parijs
Met kinderen naar het Louvre

Plattegrond van het Louvre

Omdat een plattegrond super handig is bij het voorbereiden van je bezoek heb ik hier onder de plattegrond bijgevoegd. Het geeft een mooi overzicht van de verschillende collecties en de drie vleugels. Hier onder zijn is de plattegrond van de drie meest belangrijke verdiepingen te vinden. Je kunt de plattegrond ook hier downloaden in PDF.

Plattegrond Museum Parijs
Plattegrond Museum Parijs
Plattegrond Museum begane grond
Plattegrond Museum begane grond.
Plattegrond Louvre Museum Eerste Verdieping
Plattegrond Museum Eerste Verdieping

Hoe lang duurt een bezoek aan het Louvre?

Over het algemeen duurt een bezoek aan het Louvre 2 tot 3 uur. Het Louvre is een enorm museum met een gigantische collectie. Het lukt nooit om dit museum in één dag helemaal te bekijken. Daarvoor is het echt te groot. Hoe lang je wel spendeert in het Louvre hangt natuurlijk af van wat je wil gaan zien en hoeveel tijd je er voor neemt.

Op welke tijden kun je het Louvre het beste bezoeken?

Het Louvre is alle dagen geopend van 9:00 tot 18:00 uur behalve op dinsdag, dan zijn ze gesloten.
Je kunt het Louvre het beste ’s ochtends vroeg of juist aan het einde van de middag bezoeken. Ook de avondopening is gunstig, dan is het niet te druk. Woensdag en donderdag is het het meest rustig in het Louvre.

Op vrijdag is het museum ook ’s avonds geopend. Je kunt dan naar binnen van 9:00 tot 21:45 uur. Het is zeker een aanrader om het museum ’s avonds te bezoeken omdat er dan een stuk minder groepen zijn. Het is daarom veel rustiger. Alle kamers sluiten 30 minuten voor sluitingstijd, hou daar wel even rekening mee.

het Louvre bezoeken in Parijs

Elke eerste vrijdagavond van de maand van september tot juni is de toegang gratis voor alle bezoekers. Dit geldt voor alle bezoeken na 18 uur. Je kunt dan alleen de permanente collectie bezichtigen. Super fijn als je on a budget naar Parijs gaat, maar vergeet niet dat iedereen van deze super aanbieding af weet. Het kan dus drukker zijn in het museum.

Het museum is altijd gesloten op Eerste Kerstdag en op de Franse Dag van de arbeid (1 mei). Op overige feestdagen zijn er aangepaste openingstijden. Kijk hiervoor even op de officiële website.

Gang in het museum
Het gebouw is eigenlijk al een kunstwerk op zichzelf, vind je niet?

Locatie en bereikbaarheid met het openbaar vervoer

Het museum is goed te bereiken met het openbaar vervoer.

Met de metro: Lijn 1 of lijn 7. Uitstappen bij halte Palais Royal – Musée du Louvre + 5 minuten lopen.
TIP: je kunt ook uitstappen bij halte Tuileries (metrolijn 1). Dit is iets langer lopen, maar je loopt dan wel door de Jardin des Tuileries en onder de Arc de Triomphe du Carrousel door. Touristische route ^^ :

Omgekeerde piramide
Omgekeerde piramide in het Carrousel du Louvre

Tip: neem na je bezoek aan het Louvre even pauze in de Jardin des Tuileries. Dit is de grote tuin van het Louvre. De tuin wordt gekenmerkt door de typische groene stoeltjes. Ook is er een mooie fontein waar vaak kinderen aan het spelen zijn 😊

Jardin des Tuileries stoeltjes fontein zomer

Geschiedenis van het Louvre

Het Louvre is niet altijd een museum geweest. Het werd oorspronkelijk gebouwd in de 12e eeuw onder het bewind van koning Filips II van Frankrijk. Het was bedoeld als een versterkte vesting die het koninkrijk moest beschermen tegen vijandelijke dreigingen.

Door de eeuwen heen groeide het Louvre uit tot een koninklijke residentie en een centrum van macht. Onder Karel V, die de troon besteeg in de 14e eeuw, onderging het kasteel verdere uitbreidingen en werden er imposante bastions toegevoegd om de verdediging te versterken. De muren werden hoger en de grachten dieper, waardoor het kasteel bijna onneembaar leek.

Maar zoals dat vaak gebeurde in de loop van de geschiedenis, veranderde de functie van het Louvre. In de 16e eeuw kwam koning Frans I aan de macht. Onder zijn bewind werden de middeleeuwse vestingwerken vervangen door prachtige Renaissance-architectuur. Opeens veranderde het Louvre van een robuust kasteel in een elegante koninklijke residentie met rijke decoraties en weelderige tuinen.

Toch was het niet alleen een thuis voor de koninklijke familie; het Louvre werd ook een verzamelplaats voor kunst en cultuur. Frans I was een gepassioneerde kunstverzamelaar en bracht een opmerkelijke kunstcollectie samen die later de basis zou vormen voor de beroemde kunstcollectie van het Louvre.

In de 17e eeuw nam Lodewijk XIV de troon over en verplaatste het koninklijk hof zich naar het Paleis van Versailles. Het Louvre verloor zijn rol als belangrijkste koninklijke residentie, maar het bleef een belangrijk cultureel centrum. Lodewijk XIV begon met de bouw van een nieuwe vleugel, de zogenaamde “Grande Galerie,” die zich uitstrekte langs de oever van de Seine. Deze galerij diende als een monumentaal vertoon van koninklijke macht en huisvestte tal van kunstwerken.

Na de Franse Revolutie in de late 18e eeuw, werd het Louvre officieel een museum en opende zijn deuren voor het publiek. De collecties groeiden gestaag door de eeuwen heen, en het museum werd al snel een van ’s werelds meest bezochte en gewaardeerde kunstmusea 😊

Veelgestelde vragen

Hoe lang duurt een bezoek aan het Louvre?

Een bezoek aan het Louvre duurt ongeveer 2 tot 3 uur. Maar je kunt natuurlijk zelf bepalen hoe lang je er wil blijven. Tip: maak wel een plan van tevoren. Op deze pagina vind je 2 routes die je kunt lopen in het Louvre zodat je mooie hoogtepunten ziet 😊

Waar kan ik tickets voor het Louvre bestellen?

Tickets voor het Louvre kun je hier bestellen. Je bestelt ze online en krijgt ze per mail. Je hoeft ze niet te printen. Je kunt ze via je telefoon laten zien om naar binnen te gaan.

Reacties
 1. Dank voor je reactie!
  We zijn er 8 mei en 9 mei… ik had niet gedacht dat het ineens ‘vol’ zou zijn.

  • Hi Carolin,

   Ik zie inderdaad dat je voor 8 en 9 mei niet online kunt reserveren. Maar ik weet dat het Louvre altijd tickets achterhoudt voor bezoekers aan de deur. Ik zou dus gewoon naar het Louvre toe gaan en daar tickets kopen. Dat komt vast goed, ik heb er vertrouwen in 😊 Als jullie geen problemen hebben met vroeg opstaan zou ik er inderdaad lekker vroeg heen gaan. Dan is de rij mogelijk kleiner 🙂 Tip: gebruik de ‘geheime ingang van het Louvre‘.

   Groetjes,
   Eline | Wegwijs naar Parijs

 2. Hoi,

  Ik ontdek zojuist dat er geen kaarten en tijdsloten voor het Louvre meer beschikbaar zijn als we in Parijs zijn. Bestaat er nog steeds de mogelijkheid om ter plaatse een kaartje te kopen?
  Bijv als we er vroeg in de morgen, voor openingstijd ter plaatse zijn?
  Ik hoop dat jij dit weet!
  Dank voor je reactie vast.

  • Hoi Carolin,

   Leuk dat jullie naar het Louvre willen. Wanneer willen jullie precies gaan? 🙂
   De tijdsloten bij Tiqets (waar je waarschijnlijk hebt gekeken, via onze website) lopen toevallig tot mei. Deze worden later aangevuld voor juni, juli en augustus.
   Dat betekent niet dat er geen tijdsloten meer open zijn. Je kunt dus of nog even wachten, of je kunt inderdaad daar ter plaatse een ticket kopen. Het enige nadeel daarvan is dat je wat langer in de rij staat, maar er zijn meestal nog wel tickets ter plaatse 🙂

   Groetjes,
   Eline | Wegwijs naar Parijs

 3. Hallo,

  We gaan een lang weekend naar Parijs met onze kinderen (studenten). Zondagmiddag gaat onze trein rond 16:00. In de loop van de ochtend verlaten we het hotel met de koffers. Waar kan je dan nog naar toe? Kan je bijv. het Louvre bezoeken en daar je koffers ergens stallen? Andere tips?

  Alvast heel erg bedankt!

  Mvg.

  Alexander

  • Hoi Alexander,

   Leuk dat jullie met jullie kinderen naar Parijs gaan! In het Louvre kun je helaas geen (grote) koffers in een locker doen. De lockers zijn deze afmetingen: 55cm x 35cm x 20cm.

   Ik kwam wel deze website tegen. Ik heb het nog nooit gebruikt, maar je kunt dan dichtbij het Louvre je koffer stallen tegen een prijs van €4,50. Misschien is dat wat. Het is wat prijzig, maar het krijgt wel goede reviews op Google en Trustpilot. En dan kun je wel zonder koffer het Louvre bezoeken 😊

   Anders kun je vragen of je de koffers bij het hotel kan laten. Vaak kan dat wel. Het nadeel is dan natuurlijk wel dat je daarna weer terug moet naar het hotel om de koffers op te halen.
   Op Gare du Nord kun je ook een locker huren waar koffers in kunnen.

   Groetjes,
   Eline | Wegwijs naar Parijs

 4. Goedendag!
  Mijn vriend en ik gaan in de meivakantie naar Parijs en jullie website helpt hier enorm bij!
  Het leek ons leuk om misschien naar het Louvre te gaan, maar we vragen ons af hoe het zit met het ticket onder de 26. Van andere websites begrijp ik dat het dan gratis is, maar bij jou lees ik hier niks over. Kan je me hier wat meer over vertellen? Moet je bijvoorbeeld wel een toegangsticket bestellen?

  Alvast heel erg bedankt!

  Groet,
  Nynke

  • Hoi Nynke,

   Super leuk dat je samen met je vriend naar Parijs gaat in mei. En goede vraag. Je mag inderdaad gratis naar binnen als je jonger bent dan 26 jaar. Je kunt dan gewoon naar de ingang lopen en daar je legitimatiebewijs of paspoort laten zien. Dan kunnen ze zien hoe oud je bent. Je hoeft geen ticket te kopen 😊

   Veel plezier!!

   Groetjes,
   Eline | Wegwijs naar Parijs

 5. Allereerst mijn complimenten voor de zeer informatieve site.
  Toch heb ik nog een vraag:
  Wij gaan met kleindochter in de herfstvakantie naar Parijs en hebben voor een aantal attracties kaarten gekocht. Meestal 3 maar voor sommige attracties wordt vermeld dat kinderen t/m 12 jaar gratis toegang hebben. Heb je dan toch een toegangskaartje nodig of mogen ze gewoon meelopen? En als ze een kaartje nodig hebben hoe kom je daar dan aan want via internet zijn geen gratis kaartjes te kopen.. Bij voorbaat dank voor een antwoord

  • Hoi Roel,

   Dankjewel, leuk om te horen dat je de website informatief vindt 😊 Bij bezienswaardigheden waar kinderen onder de 12 jaar gratis zijn, mogen ze gewoon mee naar binnen lopen. Je hebt geen losse tickets voor haar nodig. Alleen voor jullie zelf. Als ze een eigen paspoort of legitimatie heeft raad ik aan om die mee te nemen zodat je kunt bewijzen dat ze inderdaad jonger dan 12 is. Maar in principe is dat niet nodig. Zeker niet bij het Louvre. Daar mag iedereen jonger dan 26 ook gratis naar binnen, dus ze zullen wel zien dat zij jonger is dan dat 😜

   Veel plezier!

   Groetjes,
   Eline | Wegwijs naar Parijs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *