Louvre: tickets, openingstijden en handige tips!

Wil jij het Louvre graag bezoeken? Leuk! 😊 Het Louvre bezoeken is een grote aanrader. Het is een van de meest bezochte musea in Parijs en dat is niet voor niets. Het Louvre heeft een uitgebreide en bijzondere kunstcollectie. Daarnaast is het gebouw zelf al een bezoek waard, want het museum bevindt zich in het voormalig paleis van Napoleon! 👑 In dit artikel delen we wat je kunt zien in het Louvre, hoe je je bezoek het beste voorbereidt en waar je betrouwbare tickets kunt kopen 🎟️

Het Louvre bezoeken


Betrouwbare tickets voor het Louvre kopen

Het Louvre is een van de meest bekende bezienswaardigheden in Parijs. De wachtrij om naar binnen te mogen is vaak echt super lang. Zeker tijdens schoolvakanties kan ik je een wachtrij garanderen.

Het is daarom sterk aan te raden van tevoren tickets te bestellen zodat je die wachtrij overslaat 🚶‍♀️

Waar kan ik betrouwbare tickets voor het Louvre kopen?

Betrouwbare tickets voor het Louvre koop je via deze website.

Daarmee krijg je gegarandeerd binnen 30 minuten toegang en verspil je dus geen waardevolle tijd in Parijs 😊 Daarnaast is dit een stuk makkelijker dan de automaten in het Louvre zelf.

Oja, en kinderen mogen gratis mee 🙂

Er zijn verschillende soorten tickets die je kunt bestellen:
🎟️ Tickets voor toegang zonder gids: reserveer hier online
🎟️ Tickets met gids: bestel hier
🎟️ Toegang tot het Louvre + een rondvaart over de Seine: bestel hier

Wat te zien in het Louvre?

Het Louvre is verdeeld over 3 vleugels. Dit zijn de de Richelieu-vleugel, de Sully-vleugel en de Denon-vleugel. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om 1 vleugel te bekijken, maar het is leuker om overal wat te bekijken.

Ik raad je aan van tevoren een plan te maken zodat je bij aankomst meteen weet waar je heen wil. Het is namelijk best onhandig als je dat daar nog moet uitzoeken 🙂 Ook raad ik aan van tevoren tickets te kopen. Met online gekochte tickets sta je namelijk niet in de wachtrij, want je hebt gegarandeerd binnen 30 minuten toegang. Koop hier je tickets.

Tip 1: Ga jij voor het eerst naar het Louvre? Een goede manier om dat te doen is door de hoogtepunten van het Louvre te bekijken. In het artikel over de hoogtepunten van het Louvre heb ik zelf een route uitgeschreven voor je waarbij je langs tien echte topstukken komt 😊 De Mona Lisa is er uiteraard een van, maar juist de ook andere andere stuken mag je echt niet missen.

Tip 2: volg de Beyoncé & Jay-Z route. Hou je van meer diepgang? Interesseer je je in black empowerment, politieke statements en de vroegere kolonisering? Dan is de Beyoncé & Jay-Z route echt wat voor jou. Ze hebben een nummer gemaakt waarvan de videoclip in het Louvre is opgenomen. In de clip komen een aantal hele mooie werken terug, elk met een bepaalde betekenis. In dit artikel heb ik de route voor je uitgeschreven + aanwijzingen.

Tip 3: Lees je van tevoren even in over stukken die je wil gaan zien, dat maakt je bezoek een stuk interessanter. Mijn vriend en ik lezen ons vaak allebei in over 5 stukken per persoon en vertellen dan aan elkaar het verhaal achter een bepaald beeld of schilderij.

Nikè van Samothrake Louvre
Nikè van Samothrake, een van de topstukken in het Louvre

Tip: neem een geheime ingang

De traditionele ingang tot het Louvre is de bekende, grote piramide. MAAR, wist je dat de grote bovengrondse piramide niet de enige ingang tot het museum is? 😏 Het Louvre heeft meerdere ingangen waar je als bezoeker toegang hebt tot het museum. Dit zijn de geheime ingangen van het Louvre. En weet je? Het kan je een hoop tijd besparen! De wachtrijen bij de alternatieve ingangen zijn namelijk niet zo lang als bij de hoofdingang. In totaal zijn er naast de hoofdingang nog 3 alternatieve ingangen.

  • Ingang via Porte des Lions
  • Ingang via Carrousel du Louvre
  • Ingang via Passage Richelieu

Voor bezoekers zonder groepsentree en zonder jaarkaart is de ingang via Carrousel du Louvre het beste. De ingang is hier onder te zien op de foto. Bij de witte pijl gaat er een trap naar beneden.

Ingang Louve
Ingang bij Arc de Triomphe du Carrousel

Het Louvre bezoeken met kinderen

Ga jij met kinderen naar Parijs? Het Louvre is niet zo saai voor kinderen als je zou denken.
Veel kinderen willen graag de Mona Lisa zien omdat ze dat herkennen vanuit een kinderserie of omdat ze daarover hebben geleerd op school.
Maar ook andere stukken in het Louvre zijn interessant voor kinderen. Kinderen mogen in ieder geval gratis naar binnen 😊

het louvre regen in parijs
Met kinderen naar het Louvre

Plattegrond van het Louvre

Omdat een plattegrond super handig is bij het voorbereiden van je bezoek heb ik hier onder de plattegrond bijgevoegd. Het geeft een mooi overzicht van de verschillende collecties en de drie vleugels. Hier onder zijn is de plattegrond van de drie meest belangrijke verdiepingen te vinden. Je kunt de plattegrond ook hier downloaden in PDF.

Plattegrond Museum Parijs
Plattegrond Museum Parijs
Plattegrond Museum begane grond
Plattegrond Museum begane grond.
Plattegrond Louvre Museum Eerste Verdieping
Plattegrond Museum Eerste Verdieping

Hoe lang duurt een bezoek aan het Louvre?

Over het algemeen duurt een bezoek aan het Louvre 2 tot 3 uur. Het Louvre is een enorm museum met een gigantische collectie. Het lukt nooit om dit museum in één dag helemaal te bekijken. Daarvoor is het echt te groot. Hoe lang je wel spendeert in het Louvre hangt natuurlijk af van wat je wil gaan zien en hoeveel tijd je er voor neemt.

Op welke tijden kun je het Louvre het beste bezoeken?

Het Louvre is alle dagen geopend van 9:00 tot 18:00 uur behalve op dinsdag, dan zijn ze gesloten.
Je kunt het Louvre het beste ’s ochtends vroeg of juist aan het einde van de middag bezoeken. Ook de avondopening is gunstig, dan is het niet te druk. Woensdag en donderdag is het het meest rustig in het Louvre.

Op vrijdag is het museum ook ’s avonds geopend. Je kunt dan naar binnen van 9:00 tot 21:45 uur. Het is zeker een aanrader om het museum ’s avonds te bezoeken omdat er dan een stuk minder groepen zijn. Het is daarom veel rustiger. Alle kamers sluiten 30 minuten voor sluitingstijd, hou daar wel even rekening mee.

het Louvre bezoeken in Parijs

Elke eerste zondag van de maand van oktober tot maart is de toegang gratis voor alle bezoekers. Je kunt dan alleen de permanente collectie bezichtigen. Super fijn als je on a budget naar Parijs gaat, maar vergeet niet dat iedereen van deze super aanbieding af weet. Dit betekent dat het op de eerste zondag van de maand vaak een stuk drukker is.

Het museum is altijd gesloten op Eerste Kerstdag en op de Franse Dag van de arbeid (1 mei). Op overige feestdagen zijn er aangepaste openingstijden. Kijk hiervoor even op de officiële website.

Gang in het museum
Het gebouw is eigenlijk al een kunstwerk op zichzelf, vind je niet?

Locatie en bereikbaarheid met het openbaar vervoer

Het museum is goed te bereiken met het openbaar vervoer.

Met de metro: Lijn 1 of lijn 7. Uitstappen bij halte Palais Royal – Musée du Louvre + 5 minuten lopen.
TIP: je kunt ook uitstappen bij halte Tuileries (metrolijn 1). Dit is iets langer lopen, maar je loopt dan wel door de Jardin des Tuileries en onder de Arc de Triomphe du Carrousel door. Touristische route ^^ :

Omgekeerde piramide
Omgekeerde piramide in het Carrousel du Louvre

Tip: neem na je bezoek aan het Louvre even pauze in de Jardin des Tuileries. Dit is de grote tuin van het Louvre. De tuin wordt gekenmerkt door de typische groene stoeltjes. Ook is er een mooie fontein waar vaak kinderen aan het spelen zijn 😊

Jardin des Tuileries stoeltjes fontein zomer

Veelgestelde vragen

Hoe lang duurt een bezoek aan het Louvre?

Een bezoek aan het Louvre duurt ongeveer 2 tot 3 uur. Maar je kunt natuurlijk zelf bepalen hoe lang je er wil blijven. Tip: maak wel een plan van tevoren. Op deze pagina vind je 2 routes die je kunt lopen in het Louvre zodat je mooie hoogtepunten ziet 😊

Waar kan ik tickets voor het Louvre bestellen?

Tickets voor het Louvre kun je hier bestellen. Je bestelt ze online en krijgt ze per mail. Je hoeft ze niet te printen. Je kunt ze via je telefoon laten zien om naar binnen te gaan.