De hoogtepunten van het Louvre

Eline Door Eline

Het Louvre is een enorm museum met een gigantische collectie. Ik kan me dus voorstellen dat je je afvraagt waar je moet beginnen. Het lukt nooit om dit museum in één dag helemaal te bekijken. Daarvoor is het echt te groot. Daarom is het goed om een klein deel van het museum uit te kiezen om te bekijken. Maar welk deel dan? Wat is interessant en wat zijn de echte highlights? In dit artikel delen we de hoogtepunten van het Louvre 😊

De hoogtepunten van het Louvre

Top 10 hoogtepunten van het Louvre

Hier onder heb ik tien absolute hoogtepunten van het Louvre beschreven. De volgorde waarin ze staan is ook de meest logische volgorde om ze te bezoeken. Je begint op de begane grond in de Richelieu vleugel.

Tip vooraf: bestel je tickets voor het Louvre alvast online, dan voorkom je dat je daar in de wachtrij staat 😊

1. de Lamassu

Lamassu zijn gevleugelde stieren met een mensenhoofd en stierenoren.
Het is een vriendelijke, beschermende demon uit de Perzische mythologie. Vaak werden deze beelden bij ingangen van paleizen of bij stadspoorten geplaatst. Één aan elke zijde van de poort. De Lamassu is namelijk gigantisch groot en zijn uitstraling is onbevreesd en krachtig.

Lamassu Louvre museum Parijs
Lamassu © Wegwijs naar Parijs

Ze zijn ontzettend oud. Ze werden namelijk al in 3000 B.C. gemaakt! En het bijzondere is, dat deze Lamassu uit één stuk steen zijn gemaakt. Het is heel knap dat ze in die tijd in staat waren om deze gigantische stenen op hun plek te zetten voor een stadspoort. Naast Lamassu was de stadsmuur of de muur rondom het paleis gedecoreerd met jachtscènes. Zo’n scène is te zien vlak naast de Lamassu. Dit straalde koninklijke macht uit.

Interessant is dat de Lamassu vijf benen heeft. Vanaf de zijkant zie je vier benen en lijkt hij naar voren te bewegen. Vanaf de voorkant echter zie je twee benen en lijkt de Lamassu stil te staan. Het idee hier achter is dat je het beest naar je ziet staren op het moment dat je komt aanlopen. Het geeft een krachtige indruk. Maar als je in de stad of in het paleis thuis hoort en je loopt door de poort heen zie je de Lamassu ook bewegen.

Lamassu Louvre museum Parijs
Lamassu © Wegwijs naar Parijs

De lamassu zijn trouwens duidelijk een van de hoogtepunten van het Louvre. Ze staan tentoongesteld in een grote ruimte waar veel plaats is voor bezoekers. Je ziet hier veel mensen de Lamassu natekenen. Ik vind dat leuk om te zien.

Waar te vinden: Richelieu-vleugel, begane grond, kamer 4

1.5 Middeleeuws Louvre

De route loopt nu verder en passeert het lager gelegen deel van de Sully-vleugel. In dit lager gelegen deel kom je een interessante tentoonstelling tegen met de naam ‘Middeleeuws Louvre’. Aan beide kanten van de looproute zijn stenen muren te zien. Dit zijn de archeologische opgravingen van het voormalig kasteel wat van de 12e tot de 17e eeuw op de plek van het huidige museum stond. Vanaf hier heb je ook gelijk mooi uitzicht op het volgende topstuk.

Louvre museum tentoonstelling Middeleeuws Louvre in de Sully vleugel
Middeleeuws © Wegwijs naar Parijs
Louvre museum tentoonstelling Middeleeuws Louvre in de Sully vleugel
© Wegwijs naar Parijs

3. Great Sphinx of Tanis

Je loopt nu richting de Sully-vleugel en betreedt de Egyptische oudheid.

De Sfinx is een groot beeld, uit één enkel blok graniet gehouwen. Het laat het lichaam van een leeuw zien, met het gezicht van een farao. Een sfinx was vroeger de beschermer van heilige plaatsen van de oude Egyptenaren. Daarom is de locatie van de sfinx in het Louvre ook zo bijzonder, omdat het bij de ingang naar de afdeling van het oude Egypte staat. Ook dus als een soort beschermer van een heilige plek. De identiteit van de farao is niet bekend. Er zijn veel koningsnamen in het beeld gegraveerd, wat heeft geleid tot de overtuiging dat de oorspronkelijke naam mogelijk is verdwenen, wat suggereert dat de sfinx erg oud is.

Sphinx of Tamis Louvre Museum Parijs
Sphinx of Tamis © Wegwijs naar Parijs

Waar te vinden: Sully-vleugel, begane grond (soutterain), kamer 1

Als je met je gezicht naar de Sphinx staat ga je rechts de trap op om deze route te vervolgen.
Je komt in een zaal waar je moet kiezen tussen links en rechts. Het maakt eigenlijk niet heel veel uit, maar zorg ervoor dat je een beetje links eindigt. Aan het einde van de zaal aan de linkerkant vind je namelijk het volgende hoogtepunt.

5. Venus van Milo

De Venus van Milo is in 1820 gevonden op het eiland Melos, ook wel Milo genoemd.
Hoewel het beeld incompleet is heeft het een enorme populariteit weten te winnen. Wat is de reden dat juist dit beeld zoveel bezoekers trekt? Wat is er aan dit beeld anders dan aan andere beelden?
Daar wordt verschillend over gedacht.  Ten eerste kan het ontbreken van lichaamsdelen als interessant worden ervaren. Het laat iets aan de verbeelding over.

Daarbij heeft Venus van Milo geen echte gezichtsuitdrukking. Venus was een godin en hiermee wordt laten zien dat ze zich niet druk maakt over dingen waar normale mensen zich druk over maken.

Venus van Milo in het Louvre topstukken museum Parijs
Venus van Milo © Wegwijs naar Parijs

Waar te vinden: Sully-vleugel, begane grond, kamer 7

4. Slapende Hermaphrodite

Vervolgens buig je naar rechts en loop je een zijkamer binnen. Als je goed rondkijkt zie je hier ergens een mooie vrouw naakt op een comfortabel matras liggen. Tenminste, dat lijkt zo. Wat lijkt zo? Het comfortabele matras? Of de naakte vrouw? 😜
Ik zal je een hint geven: het matras is comfortabel, maar loop eens naar de andere kant en laat je verrassen 😏

Waar te vinden: Sully-vleugel, begane grond, kamer 17

Louvre weetjes museum Parijs topstukken tip
Slapende Hermaphrodite © Wegwijs naar Parijs

5. De kus van Amor en Psyche

Je verlaat nu de Sully-vleugel en betreed de Denon vleugel. Hier was ik zelf even de weg kwijt dus let op. Je kunt hier links af slaan, maar dat is niet nodig voor de route. Voor de route moet je de grote trap passeren en een klein stukje rechtdoor lopen. Dan vind je op een gegeven moment aan de linkerkant het prachtige beeld wat een heel mooi liefdesverhaal representeert tussen de beeldschone Psyche en de zoon van Venus: Amor. Psyche was zó ontzettend mooi dat Venus jaloers op haar was. Ze gaf de opdracht aan Amor om haar verliefd te maken op een verachtelijk persoon, maar omdat Amor zelf heel verliefd op haar was deed hij dit niet. Ze bleef onbemind en haar ouders gingen naar het Orakel.

Het Orakel gaf hen de opdracht om hun dochter te kleden voor een huwelijk en haar naar de oever van de zee te brengen. Dit deden ze en Psyche kwam terecht in een wonderbaarlijk paleis en kreeg een bedgenoot. Ze mocht hem echter niet zien, maar ze kon haar nieuwsgierigheid niet bedwingen. Met een olielamp bekeek ze ’s nachts haar bedgenoot en tot haar genoegen kwam ze er achter dat het een hele knappe jonge man was (Amor). Amor werd wakker van de een druppel olie en vluchtte weg.

Psyche was wanhopig en zocht haar bedgenoot overal. Uiteindelijk kwam ze terecht bij de jaloerse Venus. Venus liet haar allemaal vernederende klusjes en taken doen. Tot dat Psyche op een dag een flesjes schoonheidszalf voor Venus moest halen bij de koningin van het dodenrijk. Op de weg terug kon Psyche haar nieuwsgierigheid niet bedwingen en opende ze het flesje. Ze werd door de geur bedwelmd en viel in een diepe slaap. De verliefde Amor vond Psyche uiteindelijk en wekte haar met een prikje van zijn vleugels. Op het verzoek van Amor volgde een verzoening tussen Venus en Psyche en verleende Jupiter onsterfelijkheid aan Psyche. Ze trouwden tijdens een feestelijke bruiloft.

Waar te vinden: Denon-vleugel, begane grond, kamer 4

Kus van Cupido en Psyche Louvre museum Parijs
Kus van Cupido en Psyche Parijs

6. Nikè van Samothrake

Nu loop je terug naar de grote trap en als je naar boven kijkt zie je meteen de indrukwekkende Nikè van Samothrake. Dit beeld dat de Griekse godin Nikè representeert, is een absolute publiekstrekker. Je vindt haar op de monumentale trap bij een van de hoofdingangen. Ze was de godin van de overwinning. Nikè wordt gewoonlijk uitgebeeld als een gevleugelde jonge vrouw. Het marmeren beeld laat dan ook een vrouw zien met wijd gespreide vleugels, een been naar voren en een jurk of gewaad wat nog steeds lijkt te wapperen in de wind. Het dunne gewaad wordt aan de voorkant door de wind strak tegen haar lichaam geblazen, waardoor de sierlijke vormen van haar lichaam daardoorheen zichtbaar worden.

Nikè van Samothrake Louvre museum Parijs
Nikè van Samothrake © Wegwijs naar Parijs

In Athene echter, bovenop de Akropolis staat een kleine Nikètempel uit de oudheid. Deze tempel wordt de tempel van Nike Apteros genoemd. Wat betekent: de ongevleugelde Victorie. Volgens de legende zijn hier de vleugels van Nikè afgenomen zodat ze nooit meer kon wegvliegen uit Athene. Ze werd namelijk gezien als de beschermvrouwe van de stad. Anderen zeggen weer dat ze zelf haar vleugels af had gedaan omdat ze Athene zelf nooit meer wilde verlaten.

De rechtervleugel van het beeld is een symmetrische gipsen versie van de originele linkervleugel.
Het standbeeld is beschadigd en het mist het hoofd en de armen. Deze werden niet eerder teruggevonden. Aan de hand van de torso kon men zien dat de rechterhand opgeheven was. Lange tijd heeft men het vermoeden gehad dat Nikè een trompet vasthield. In 1950 werd de rechterhand gevonden. De hand was grotendeels open en heeft gespannen vingers. Ze heeft dus met geen mogelijkheid daar een trompet in kunnen vasthouden. De hand is nog te zien in de glazen kast naast het standbeeld.

Waar te vinden: Denon-vleugel, begane grond, bij de trap

7. De Mona Lisa

Je kunt Parijs niet verlaten zonder de Mona Lisa in de ogen gekeken te hebben, toch?!😜
Dit is misschien wel hét meest beroemde schilderij ter wereld. Je vindt haar op een verdieping hoger, in de Denon vleugel.
Verwacht er echter niet te veel van. De Mona Lisa is een klein schilderij, beschermd met glas en bijna niet te bezoeken door de vele toeristen die zich voor het schilderij verzamelen. In plaats van een plekje voor de Mona Lisa te bemachtigen kun je beter even achterom kijken. Hier hangt namelijk het grootste schilderij van het Louvre: De bruiloft te Kana.

Waar te vinden: Denon-vleugel, eerste verdieping, kamer 6

Het Louvre tips Mona Lisa
Mona Lisa

8. De strijd tussen David en Goliath

Dit schilderij is niet te vinden aan een muur, maar midden in de oneindige gang in de Denon Wing. Dit schilderij is enorm verrassend omdat het zowel van voren als van achteren bekeken kan worden. Als een soort van beeld! Het lijkt net alsof de schilder een ‘3D’ effect heeft geprobeerd te maken. Toch zijn er een aantal 3D imperfecties te vinden. Kun jij ze vinden?

Waar te vinden: Denon-vleugel, eerste verdieping, Grande Galerie (zaal 712)

Schilderij van David en Goliath in het Louvre
Schilderij van David en Goliath © Wegwijs naar Parijs

9. De Vrijheid leidt het volk

Dit schilderij is een icoon voor de Franse Revolutie.
De vrouw op de voorgrond is Marianne. Zij representeert de overwinning van de Franse Republiek over de monarchie. Dit wordt weergeven met de Franse vlag in haar ene hand en een bajonet in haar andere hand.
Aan haar voeten zijn lijken te zien. Ze wendt zich af en moedigt de mensen achter haar aan om naar voren te trekken.
Voor de komst van de euro stond dit schilderij afgebeeld op de briefjes van 100 Franc. Ook was het te zien op postzegels.

Waar te vinden: Denon-vleugel, eerste verdieping, kamer 77

10. Het vlot van de Medusa

Dit schilderij is gebaseerd op de schipbreuk van de Franse Méduse in 1816. Het schip zonk op de Atlantische Oceaan, net buiten de kust van Afrika. Er was een groot vlot gebouwd waarop maar liefst 149 mensen redding moesten zoeken. Daar was het vlot echter veel te klein voor. Sommige mensen werden overboord gegooid. Het vlot heeft van 5 tot 17 juli rondgedobberd en uiteindelijk waren er nog 12 mensen in leven. De rest waren verhongerd, overboord gegooid of zelfs opgegeten.
Op het schilderij zie je de gevoelens van wanhoop en valse hoop. In de verte is het zeil van het reddingsschip te zien.
Toentertijd was de schipbreuk een groot schandaal en het werk leverde dan ook veel weerstand op. Het getuigde van een politieke aanklacht tegen de onbekwaamheid van de koningsgezinde kapitein van de Medusa.

Waar te vinden: Denon-vleugel, eerste verdieping, kamer 77

Tip: ontdek de hoogtepunten van het Louvre met een audiogids

Met een audiogids word je langs de hoogtepunten geleid en krijg je tegelijk leuke achtergrond informatie mee over wat je ziet. Hierdoor komt je bezoek aan het Louvre meer tot leven 🙂
Download voordat je van huis gaat alvast een interessante audiogids voor op je telefoon. De audiogids van Rick Steves is bijvoorbeeld erg leuk. In een audiotour van een uurtje (iets langer als je af en toe even pauzeert) leidt hij je langs een paar hoogtepunten en laat hij je kennis maken met interessante verhalen achter de kunst die je tegen komt. Deze audiogids is in het Engels.

Het audiobestandje kun je hier downloaden.
En hier de bijbehorende plattegrond.

Volg de kinderroute met een Nintendo DS

Een bezoek aan het Louvre is een leukere activiteit met kinderen in Parijs dan je zou denken. Ze begrijpen hier namelijk heel goed dat een museum met schilderijen een stuk interessanter te maken is door kinderen spelenderwijs kennis te laten maken met de collectie. Je kunt daarom het museum verkennen met een spel op de Nintendo DS. Hoe cool is dat?! 😊

Bijkomend voordeel: kinderen mogen gratis naar binnen.

Louvre met kinderen
Nintendo
Reacties
  1. Fijne informatie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *