Parkeren in Parijs

De Fransen staan bekend om hun fanatieke manier van fileparkeren. Auto’s staan in Parijs niet op de handrem zodat de buurman een mooi duwtje kan geven om het parkeervak te verlaten. Zij vinden het heel normaal, maar wij houden onze auto’s liever deukvrij. Daarom heb ik hier een paar tips op een rijtje gezet voor het parkeren in Parijs.

Parkeren op straat

Parkeren op straat in Parijs is niet aan te raden. Het heeft namelijk een aantal nadelen. Ten eerste is het in Frankrijk heel normaal om je auto tegen de auto van iemand anders aan te parkeren. Dus als je geen deuken in je auto wilt zou ik uit de buurt blijven van Franse auto’s die file geparkeerd staan. Ten tweede mag je vaak niet langer dan 2 uur parkeren en ten derde heb je soms een speciale kaart nodig die je bij een tabakswinkeltje moet kopen. Best wel omslachtig dus. Bovendien is er op straat geen toezicht op je auto. Ik zou daarom aanraden om lekker een parkeergarage op te zoeken.

Parkeren in Parijs
Foto door: Jamie A Cowan © shutterLIVING

Parkeren bij het hotel

Als je met de auto naar Parijs gaat is het het makkelijkste om te parkeren bij je hotel. In het centrum hebben veel hotels geen parkeergarage. Je komt dus eerder uit bij een hotel wat verder uit het centrum. Dat is geen probleem, want met het metro netwerk van Parijs sta je binnen no time in het centrum.

Als ik een suggestie mag geven: een fijn hotel aan de rand van de stad waar je je auto kunt parkeren is Motel One. Het is een Duits design hotel met een prachtige lobby en fijne kamers. Op 5 minuten afstand van het hotel zit een metrostation waardoor je binnen 20 minuten midden in het centrum van Parijs staat 😊 Het zit direct naast de Boulevard Périphérique. Daardoor rij je hier vanaf Nederland en België makkelijk naartoe. En don’t worry, je hebt geen last van het geluid van de snelweg. Alle kamers zijn heel goed geïsoleerd en daardoor geluidsdicht. Je kunt ook vragen om een kamer aan de andere kant als je dat liever hebt. Verder hebben ze een uitgebreid ontbijt en een klein terras waar je lekker buiten kunt zitten. Je betaalt wel €20 per dag voor je parkeerplek, maar dat betaal je bijna overal.

Controleer beschikbaarheid hotel in Parijs

Als je in dit hotel verblijft en de auto in de parkeergarage laat heb je geen milieuvignet nodig.

Parkeergarages in het centrum

Saemens car parking

Saemes car parking staat voor modern en vernieuwend. Ze hebben maar liefst 21 verschillende parkeergarages door Parijs heen dus bij deze aanbieder ben je bijna altijd dichtbij je plaats van bestemming. Maar ik zal je meteen verklappen:
Saemes is een van de duurste aanbieders. De tarieven voor parkeren zijn afhankelijk van waar je je auto parkeert. In hartje centrum betaal je gemiddeld zo’n 36 euro voor een dag. In de buitenste arrondissementen van Parijs kun je voor 17 euro een hele dag parkeren. Om zeker te zijn van een plekje kun je wel online alvast je parkeerplaats reserveren. Hier vind je hun website.

De onafhankelijke parkeerwebsite Parclick

Als je liever goedkoper parkeert is het handig om een onafhankelijke parkeerwebsite te gebruiken. Parclick is daar eentje van en vergelijkt verschillende parkeergarages in de buurt van jouw bestemming. Zodra je een parkeerplek hebt gekozen kun je direct online reserveren. Het voordeel van deze website is dat je een fantastisch overzicht hebt over waar parkeergarages zich in Parijs bevinden en hoeveel het per dag kost om je auto hier te parkeren. De website kan ook in het Nederlands weergeven worden en alles wordt duidelijk uitgelegd. Zeker een van de beste aanbieders als het gaat om parkeergarages. Hoe verder weg je van het centrum parkeert hoe goedkoper een parkeerplek wordt. Ik vind deze website persoonlijk heel prettig werken. Als je een parkeergarage aan klikt zie je ook gelijk een paar foto’s van de parkeergarage. Fijn om even te zien hoe het er uitziet. Klein nadeel is dat je niet met iDeal kunt betalen.

Parkeren in Parijs
Foto door: Parclick

Neoparking

Een andere onafhankelijke parkeerwebsite is Neoparking. Ook deze website geeft je op een kaartje duidelijk overzicht over welke parkeergele- genheden er zijn in Parijs en hoeveel het kost om te parkeren. Je kunt zelf aangeven hoelang je wilt parkeren en waar je naartoe wilt. Ik vind deze website zelf iets minder fijn in gebruik in vergelijking met Parclick, maar het principe van deze websites is hetzelfde.

Particulier een parkeerplek huren

Het is ook mogelijk om particulier een parkeerplek te huren. In dat geval kun je een plek reserveren op Mobypark.com. Hier bieden particulieren hun parkeerplek tegen een vaste prijs aan. Vaak kun je hier een stuk goedkoper een parkeerplekje in het centrum vinden dan wanneer je een plek reserveert in een commerciêle parkeergarage 😊 Het werkt eigenlijk een beetje als Airbnb, behalve dat mensen hierbij geen slaapplek aanbieden, maar een parkeerplek. Super handig dus! 🙂

Ik heb er zelf een erg positieve ervaring mee. Wij boekten een parkeerplaats bij een particulier onder het Hôpital Saint-Louis. Een ruime plek in een beveiligde parkeergarage. Hier parkeerden ook eigenlijk alleen maar Fransen (want het was bedoeld voor het ziekenhuis). De verhuurder van deze plek woont in dezelfde wijk. We konden dus een pasje ophalen bij haar thuis (via een kastje met code, dus we hoefden geen contact te hebben). We betaalden hier €10 per dag voor onze auto. Normaal was het dagtarief €20 dus dat scheelde wel. Vanaf hier liepen we naar ons hotel in de Marais 😊 Hier onder zie je onze auto op de parkeerplaats die we huurden.

parkeren in parijs tip

Overige tips

  • Probeer niet in het centrum van Parijs te parkeren op oudjaarsdag want veel wegen zijn afgesloten en er zijn veel mensen op de been.
  • Parkeer je auto aan de rand van de stad, dichtbij een metrostation en pak vanaf hier de metro naar het centrum. Dit scheelt je heel wat parkeerkosten.
  • Je zou misschien denken dat het een service is dat je gratis kunt parkeren bij je hotel, maar bij de meeste hotels moet je betalen voor je parkeerplek. Check dit dus even bij aankomst en kijk of je ergens anders goedkoper kunt parkeren.

Lees hier alles wat je nog meer moet weten als je met de auto naar Parijs reist.

Het milieuvignet van Parijs

Als je met de auto naar Parijs gaat, let er dan op dat je een milieuvignet nodig hebt. Het milieuvignet is verplicht binnen de ringweg van Parijs, de Boulevard Périphérique. Dit is een maatregel om vervuiling door het autoverkeer tegen te gaan. Je kunt hem hier online kopen.

Parkeren in Parijs