Jardin des Tuileries – tuinen bij het Louvre

Eline Door Eline

De  Jardin des Tuileries ofwel, de Tuilerieën,  zijn de tuinen van het voormalige Palais des Tuileries.  Jardin des Tuileries is een verbinding tussen het Place de la Concorde en het Louvre. Het is het oudste park in Parijs. Het Palais des Tuileries was een voormalig koninklijk paleis en is in de 19e eeuw verwoest door een grote brand. Het vormde de verbinding tussen de twee vleugels van het Louvre. Nu grenzen de tuinen dus aan het Louvre en het is een populaire toeristische hotspot om even lekker te relaxen.

Betekenis Tuilerieën

De  Jardin des Tuileries dankt de naam aan de tegelfabrieken die op de plek stonden voordat het Palais des Tuileries in 1564 werd gebouwd in opdracht van Koningin Catherine de Medici. Tegelfabriek in het Frans is ’tuilerie’.

Arc de Triomphe du Carrousel bij het Louvre
Arc de Triomphe du Carrousel. Foto door: Dennis Jarvis

Waarom is Jardin des Tuileries zo populair?

Het Jardin Tuileries is een zeer groot openbaar park waar je lekker kunt relaxen. In het park (om het zo maar even te noemen) staan allemaal stoeltjes rondom een gigantische fontein die je vrij kunt gebruiken. Dit geeft een hele gezellige sfeer. Verder is de tuin goed verzorgd en vind je er verschillende kunst. Je ziet allerlei beelden, maar ook bijvoorbeeld Arc de Triomphe du Carrousel: een kleinere versie van de Arc de Triomphe op de Champs-Elysées.

Samen met mijn vriend gingen we ’s ochtends altijd lekkere Franse croissantjes halen bij een bakkertje om de hoek en daarna ons ontbijtje opeten in Jardin des Tuileries: echt genieten! 

Jardin des Tuileries Louvre Parijs
Relaxen in het Jardin des Tuileries. Foto door: Andrew
Jardin des tuileries
Jardin des tuileries. Foto door: macchi

Kermis in Jardin des Tuileries

Tijdens de zomervakantie vindt er een traditionele kermis plaats in het Jardin des Tuileries. Je vindt hier dan verschillende attracties als botsauto’s, achtbanen, een reuzenrad en carrousel paarden. Ook zijn er van die game kraampjes waarbij je eendjes kunt vissen of ring gooien. Voor de kleine kinderen is er de mogelijkheid om trampoline te springen en er zijn glijbanen. Uiteraard is een kermis geen kermis als je geen snacks hebt. Daarom kun je hier suikerspin, ijs, donuts, toffee appels, warme broodjes en natuurlijk crêpes halen. De toegang tot de kermis is gratis, maar voor de attracties moet je wel betalen.

Kermis_jardin_des_ Tuileries_bezienswaardigheden_parijs_zomervakantie_louvre
Kermis in Jardin des Tuileries.
Kermis in Jardin des Tuileries
Kermis in Jardin des Tuileries

Omringd door grote musea

Heb jij de Mona Lisa herself wel eens in de ogen gekeken? Het lijkt wel alsof ze je aan blijft staren, welke kant je ook op loopt. Beetje creepy is het wel. Gelukkig weet je dat het ‘slechts’ een schilderij is. Je vindt haar in het museum het Louvre, grenzend aan de Jardin des Tuileries. En dat is niet het enige museum. Jardin des Tuileries wordt omringd door maar liefst vijf grote musea! Het Louvre, Musée de l’Orangerie, Jeu de Paume, Musée des Arts Décoratifs én Musée d’Orsay. Echt een cultureel middelpunt dus! 😊

Tip: ga je het Louvre bezoeken? Bestel je tickets voor het Louvre dan alvast van tevoren, zodat je daar niet in de wachtrij staat 😊

Piramide Louvre Museum Parijs
Piramide Louvre Museum Parijs

Tip! Hotspot in de buurt: Angelina

Ben je in de winter in Parijs? Dan MOET je natuurlijk wel een échte Franse ‘Chocolat chaud’ gescoord hebben natuurlijk. En ben je in de buurt van Jardin des Tuileries dan heb je het wel getroffen want niet ver daar vandaan zit wel echt de hotspot voor warme chocolademelk: Angelina. Je vindt deze immens populaire chocolaterie 226, Rue de Rivoli. De chocolademelk hier heet l’Africain en is echt heel dik en heel vullend haha.

Foto door: © Hedonisthk

Uiteraard is Angelina ook in de zomer een bezoekje waard. Het is namelijk een echte patisserie en verkopen ook gebakjes alsof het kunstwerkjes zijn.
Angelina is eigenlijk al jaren een populaire hotspot in Parijs onder zowel toeristen als Parijzenaars zelf. Ook Coco Chanel kwam hier regelmatig langs om een plekje te vervullen aan haar tafel nummer 10. Wieweet zit jij dus wel op dezelfde plek als waar Coco Chanel regelmatig plaats heeft genomen.

Adres en bereikbaarheid

Jardin des Tuileries is goed bereikbaar met het openbaar vervoer in Parijs.

Met de metro:
Lijn 1, 8 of 12. Uitstappen bij halte Concorde.
Lijn 1. Uitstappen bij halte Tuileries.
Met de bus: lijn 72, N11 of N24. Uitstappen bij halte Castiglione of halte Pont de Solférino – Quai des Tuileries.
Met de fiets: Vélib station nummer 01020 – Rivoli Concorde (2, Rue Cambon). Of Vélib station nummer 01018 – Rivoli Tuilerie (2, Rue d’Alger).

Ik heb deze haltes specifiek genoemd omdat je dan door het park naar het Louvre toe kunt lopen. Uiteraard kun je ook aan de kant van het Louvre beginnen, maar ik dacht dat andersom leuker zou zijn. Als je de tuinen door bent gelopen en je bent ook voorbij het Louvre kun je doorlopen naar de leuke wijk Le Marais.

Andere top bezienswaardigheden in Parijs

De Jardin des Tuileries is een van de grootste bezienswaardigheden in Parijs, maar Parijs heeft nog veel meer te bieden. Op deze pagina vind je een overzicht met de mooiste, populairste bezienswaardigheden in Parijs.

Een grote bezienswaardigheid op loopafstand van Jardin des Tuileries is de kerk La Madeleine. Een wandelingetje van 10 minuutjes is genoeg om daar te komen.