Musée de l’Orangerie

Eline Door Eline

Het Musée de l’Orangerie ligt in de Jardin des Tuileries, vlakbij het Louvre, in het 1e arrondissement van Parijs. 😊 Het is een rustig, niet al te groot museum en bevindt zich aan de rechteroever van de Seine. Het is vanaf hier niet ver lopen naar het Musée d’Orsay. Een bezoek aan beide musea wordt daarom vaak gecombineerd. Hier zijn ook speciale combinatie tickets voor te koop. Het Musée de l’Orangerie is een heel prettig, licht museum vanwege een glazen dak en heeft bovendien een prachtige tuin met beelden en uitzicht op de Seine. Voorheen werd het gebouw gebruikt als opslagplaats voor sinaasappelbomen tijdens de winter, vandaar de naam: Musée de l’Orangerie.

Musée de l’Orangerie Parijs museum Rodin
Musée de l’Orangerie ©Tiqets

Het grote hoogtepunt: de waterlelies van Monet

In het Musée de l’Orangerie vind je veel schilderijen uit het einde van de 19e en het begin van de 20e eeuw, maar is vooral bekend vanwege de serie waterlelies van de Franse kunstschilder Claude Monet. In het Frans heet dit Les Nymphéas. Je ziet het hier onder op de foto 👇😊 Dit meesterwerk is door Monet zelf gedoneerd aan de Franse staat en wordt precies tentoongesteld zoals Monet het graag wilde: in twee ovalen zalen waar bezoekers volledig omringd worden door de schilderingen van de vijver in Giverny bij alle mogelijke lichtomstandigheden. Ongekend mooi! 😍

Musée de l’Orangerie Parijs museum Rodin
Musée de l’Orangerie Parijs ©fmpgoh

Midden in de ovalen zaal kun je plaats nemen op een bankje om echt de tijd te nemen om dit imposante kunstwerk in je op te nemen. Bezoekers zijn duidelijk onder de indruk en fluisteren allemaal. Op de foto ziet het er vrij vol uit, maar over het algemeen hangt er in dit museum een kalme sfeer waar je heerlijk tot rust kunt komen. Dat is wat het Musée de l’Orangerie onderscheid van de grote musea als het Louvre. Heel prettig.

Musée de l’Orangerie Parijs museum Rodin
Musée de l’Orangerie ©Philip Cohen

Overige kunstcollecties

Als je na je bezoek aan de prachtige schilderingen van Monet een verdieping naar beneden gaat vind je hier nog eens hele interessante werken van grootmeesters als Renoir, Matisse, Picasso en Modigliani. Stuk voor stuk prachtige impressionistische schilderijen. Zeker een aanrader als je van impressionisme houdt.

Tip: bekijk ook welke actuele exhibities er zijn. Hier onder zie je de meest actuele exhibitie:

Tips

Hou je bij het bezoeken van dit museum in je achterhoofd dat het qua grootte absoluut niet te vergelijken is met musea als het Louvre of het Musée d’Orsay. Wat betreft de kunstcollectie doet het echter zeker niet ten onder. Het is als het ware het kleine zusje van deze twee en daarom zéker de moeite waard. Ideaal om aan het einde van de dag nog even een bezoekje te brengen.
Nog een tip die ik wil meegeven is om een gids te huren om het museum te bekijken en koop je tickets van tevoren. Dat scheelt je een hoop tijd die je anders in de wachtrij moet spenderen 😉