Musée d’Orsay

Het Musée d’Orsay is hét absolute must-see museum voor kunstliefhebbers. Het ligt in het 7e arrondissement en heeft een zeer vooraanstaande ligging aan de oever van de Seine. Misschien ben je er wel eens langs gevaren of gelopen. Het museum valt erg op door de indrukwekkende stationsklokken.

Musée d'Orsay Parijs Seine

Musée d’Orsay tijdens zonsondergang

Voorheen was het namelijk een spoorwegstation, maar al gauw raakte het station d’Orsay te klein voor de lange treinstellen en in 1961 raakte het station leeg en buiten gebruik. Daarom werd besloten om het station te gebruiken als een museum voor 19e- en 20e-eeuwse kunst met schilderijen, beelden, gravures, foto’s, films en architectuur. Tegenwoordig worden er nog wel vier ondergrondse sporen gebruikt voor de RER C-treinen. Zoals je hier beneden op de foto ziet, heeft het museum nog de vorm van een normaal treinstation. Dat geeft het museum een leuke sfeer en unieke uitstraling.

Musée d'Orsay

Musée d’Orsay

Collectie en topstukken van het Musée d’Orsay

Toen het museum opende hingen er kunstwerken afkomstig van andere musea. Bijvoorbeeld van het Musée du Luxembourg en het Louvre. Maar later is de collectie verder uitgebreid door aankopen en giften. Het Musée d’Orsay is in het bezit van kunstwerken van grote kunstenaars zoals Monet, Manet, Renoir, Cezanne, van Gogh, Degas, en Rodin.

Topstukken

Petite danseuse de 14 ans

‘Petite danseuse de 14 ans’ is een wassen beeld van de kunstenaar Degas. Een danseresje uit België van toen 14 jaar heeft hiervoor model gestaan. Degas voorzag het natuurlijk gekleurde beeld van een tutu, van echt haar en echte ballerina schoenen. Het was een voorbeeld van extreem hyperrealisme. Hij presenteerde het kunstwerk vervolgens voor het eerst op de impressionistische tentoonstelling in 1881, omgeven door een glazen vitrine alsof het een museumexemplaar was. Het beeld was zo realistisch dat het een schandaal veroorzaakte. Degas heeft sindsdien nooit meer iets van zijn werk gepresenteerd. Na zijn overlijden zijn er maar liefst vijfentwintig bronzen afgietsels gemaakt van zijn oorspronkelijke beeld. Een daarvan is te vinden in het Musée d’Orsay, omring door glas, zoals Degas dat had gewild.

Starry Night Over the Rhone

Ook vinden we in het Musée d’Orsay Nederlands talent: Starry Night Over the Rhone, oftewel: Sterrennacht, geschilderd door Vincent van Gogh. Het is een van de grootste meesterwerken van van Gogh.

Musée d'Orsay Parijs Seine

Van Gogh in het Musée d’Orsay in Parijs

Restaurants

Het Musée d’Orsay heeft tweeprachtige restaurantswaar je lekker kunt plaats nemen en wat kunt eten en drinken na afloop van je bezoek aan het museum. Een van de restaurants ligt onder de geweldig mooie stationsklok. Het andere restaurant ligt in de voormalige balzaal met kroonluchters en barokke plafondschilderingen van het hotel dat in het treinstation gevestigd was (het Hôtel d’Orsay). Heel uniek dus om hier lekker wat te drinken.

Restaurant in het Musée d'Orsay in Parijs

Café in het Musée d’Orsay © Nick Webb

Priority entrance tickets

Musée d’Orsay is een zeer populair museum en heeft vaak lange wachtrijen voor de deur staan. Om deze lange wachtrijen te voorkomen kun je speciale tickets kopen waarmee je toegang hebt tot de gereserveerde ingang (museum ingang C).

Bestel, betaal via onder andere iDeal en je ontvangt de tickets direct in je mailbox. De lange wachtrijen voor de kassa’s loop je voorbij en op vertoon van het ticket op je smartphone, loop je zo door! Ideaal! Ik raad het zeker aan om deze tickets te kopen voordat je naar Parijs gaat. Je kunt ze kopen via de gele ‘Bestel nu!’ button. 🙂

Tickets Louvre

Musée d'Orsay

Musée d’Orsay

Tips

Een bezoek aan het Musée d’Orsay wordt vaak gecombineerd met een bezoek aan het wat kleinere museum: Musée de l’Orangerie, waar de ongekend mooie serie waterlelies van de Franse kunstschilder Claude Monet te vinden is. Les Nymphéas, in het Frans. Hiervoor kun je een speciaal combinatie ticket bestellen zodat je wat korting krijgt op je bezoek aan beide musea (een los ticket kost €12,- en een combinatie ticket is €16).

Musée de l’Orangerie Parijs museum Rodin

Musée de l’Orangerie  ©fmpgoh

Verder is het Musée d’Orsay een groot museum, dus het kan handig zijn om je bezoek van tevoren even voor te bereiden. En wil je de drukte een beetje ontlopen? Dan kan het een idee zijn om het museum ’s avonds te bezoeken. Op donderdagen is het Musée d’Orsay ’s avonds geopend. Dat scheelt enorm.

Bereikbaarheid Musée d’Orsay

Openbaar vervoer
Het Musée d’Orsay is goed bereikbaar met het openbaar vervoer.
Met de metro: metrolijn 12. Uitstappen bij halte Solférino + 4 minuten lopen.
Met de RER: RER C lijn. Uitstappen bij halte Musée d’Orsay + 1 minuut lopen.
Met de bus: lijn 68, 84 of 94. Uitstappen bij halte Solférino – Bellechasse + 4 minuten lopen.
Met de fiets: Vélib station nummer 07007 – Musée d’Orsay.

Musée d'Orsay Parijs

Musée d’Orsay. Foto door: Falcon® Photography