Le Marais

Le Marais is een van de oudste buurten in Parijs en enorm populair. Het is een zeer levendige wijk met veel bezienswaardigheden, uitgaansgelegenheden en historische panden. Je komt hier het meest dichtbij het Middeleeuwse Parijs. De pre-revolutionaire gebouwen en straten zijn nog intact, in tegenstelling tot de rest van Parijs. Place des Vosges is een van de mooiste pleinen in Parijs en is een heerlijke spot om even te relaxen tijdens je wandeling door de Marais. Ook is deze wijk enorm populair onder het winkelend publiek. Er zijn namelijk vele winkelstraten om lekker te shoppen.  Je vindt hier zowel speciale Franse winkeltjes als grotere winkelketens die we ook in Nederland hebben.

Shoppen in Le Marais

Beste winkelstraten om te gaan shoppen in de Marais?

Als je wilt winkelen in unieke, lokale boetiekjes en winkeltjes die alleen hier te vinden zijn kan ik straten als Rue des Rosiers, Rue Charlot, Rue du Rio de Sicile en Rue Vieille du Temple aanraden.
Ben je meer op zoek naar de grote winkelketens die je misschien ook kent van in Nederland? Een grote winkelstraat met deze grote bekende winkelketens loopt recht door Le Marais heen en is Rue de Rivoli.

Een beetje geschiedenis

Napoleon
Een groot deel van Parijs werd met de grond gelijk gemaakt door Napoleon en Haussmann. Zij wilden enorme lanen en gigantische pleinen, zoals het Place Concorde bouwen. Dit zijn nu de glorie van Parijs, maar ze werden oorspronkelijk bedacht zodat legers en geschut konden worden verplaatst rond de stad. Le Marais is een buurt die nog intact is gebleven en is daarom nog erg knus en gezellig.

Joodse buurt
De buurt is van oorsprong een Joodse buurt. Er zijn daarom nog vele Joodse lekkernijen te bemachtigen. Ooit woonde hier de grootste Joodse gemeenschap in Europa. Helaas stierf maar liefst 75% van de bevolking tragisch in concentratiekampen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vandaag de dag zit de straat vol met delicatessenwinkels, bakkerijen, oude hamams, en Oost-Europese Joodse restaurants.

Penis-vormige broodjes in Le MaraisBaguette_Magique_parijs_marais_bakkerij

Tegenwoordig is Le Marais ook dé homo-hotspot van Parijs en zijn er zelfs penis-vormige broodjes te vinden. Laat je verleiden door het mannelijke geslachtsdeel bij de bakkerij LeGay Choc. Een bijzondere bakkerij, vlakbij het Centre Pompidou, die zichzelf erg origineel maakt door de penis-vormige broodjes, taarten en chocolaatjes.
Het wordt gerund door twee broers (eentje gay, eentje hetro), en hoe toevallig: hun achternaam is ook echt ‘Legay’.
De bakkerij valt niet te missen want ongetwijfeld tref je een lange rij aan met mensen die speciaal komen voor een “Baguette Magique” (het meest verkochte broodje in penis-vorm).
Uiteraard geldt de regel ‘size does matter’, daarom betaal je voor een “Baguette Magique” een hogere prijs naarmate hij groter is. ^^

Hier vind je meer informatie over de bakkerij LeGay Choc.

Relaxen in het Place des Vosges

Even genoeg door de stad geslenterd en toe aan relaxen? Als het mooi weer is zou ik je adviseren om lekker naar het Place des Vosges te gaan. Het is van de mooiste, meest rustgevende pleinen in Parijs. Het is omringd door ontzettend mooie, grote huizen met fantastische gevels. Het straat luxe uit. Op het plein is genoeg gras om even lekker te chillen. Ook staan er mooie fonteinen en een groot beeld van Napoléon.

place_des_vosges_parijs_le_marais

Foto door: David McSpadden

Restaurantjes in de Marais

Ohh de Marais heeft zóveel leuke plekjes waar je gezellig én lekker kunt eten.
Een hele fijne plek is ‘Chez Janou‘. Dit zit vlakbij het Place des Vosges. Ze hebben lekkere gerechten (vegetarisch ook heel lekker), leuk personeel wat super vriendelijk is en grapjes maakt én het is een fijne plek in een rustig straatje. Geen verkeer dus om je heen. Wij hebben hier écht genoten 😍
We namen allebei alleen een voorgerecht en een nagerecht.
Maar neem je chocolade mousse als nagerecht? Dan komen ze met een hele grote pot met mousse waar ze met een grote lepel de mousse op je bord scheppen. Je mag zelf stop zeggen. Mijn vriend zei na 2 scheppen stop, maar z’n hele bord lag vol met chocolade mousse 😂 We hebben er samen van gegeten en gingen rollend naar huis hahaha. Was wel heel lekker 😜

Chez Janou

Koffie in de Marais

Oh, ik kan zo blij worden van een goed kopje koffie. Gelukkig heeft de Marais en ontzettend leuk tentje waar je heerlijke koffie kunt halen: het Ob-La-Di Café. Als je in de Marais bent móet je hier wel even langs gaan voor een goede kop koffie inclusief huisgemaakte lekkernij. Veel van de gebakken lekkernijen zijn glutenvrij en vegan en zijn heerlijk! Daarnaast is het personeel heel vriendelijk en open en ze spreken ook nog eens goed Engels! Best wel een uitzondering in Parijs 😅 (helaas), maar zeker een aanrader dus! 😊

Adres: 54 rue de Saintonge, Parijs, Marais

Hotel in de Marais

Een super prettig hotel om te verblijven in de Marais is het Hotel Jeanne d’Arc. Dit hotel ligt letterlijk om de hoek van het prachtige Place des Vosges en ligt centraal in de stad. Het personeel is vriendelijk en de kamers zijn schoon.

Hotel Jeanne d’Arc in de Marais

Het nachtleven van Le Marais

Ik zou het zeker aanraden om een keertje een bezoekje te brengen aan Le Marais bij nacht. Het uitgaansleven is hier erg gezellig. En wat maakt het zo bijzonder? Le Marais is een hele homo vriendelijke buurt. De vele nachtclubs en cafe’s trekken dan ook veel homo’s. Ik zou zeggen, proef deze sfeer een keertje mee onder het genot van een overheerlijke cocktail.

Bijzonderheden

– Leuk om te shoppen
– Joodse buurt dus ook Joods eten en Joodse producten
– Enorm LGBT-vriendelijk
– Leuke uitgaansgelegenheden
– Bouw nog intact van het Middeleeuwse Parijs: knus!