Fietsen in Parijs

Als je op een goedkope manier zoveel mogelijk van Parijs wilt zien kun je ook lekker gaan fietsen in Parijs!😊 Geen gedoe in het verkeer met de auto, geen last van een overvolle metro en tóch een hele efficiënte manier om zoveel mogelijk van de stad te kunnen zien 😏 Bovendien mis je op deze manier niet dat lekkere bakkertje op de hoek én misschien kom je onverwachts wel prachtige gebouwen tegen die je anders volledig gemist zou hebben. Kortom: op de fiets beleef je Parijs op een hele andere manier en daarom zou ik altijd aanraden een fiets te huren. Maar hoe werkt dat eigenlijk? Je leest het hier 😄


fietsen in Parijs rondleiding met een gids

Waar kan ik een fiets huren in Parijs?

Waar kan ik een fiets huren in Parijs?

Er zijn meerdere opties. Je kunt gebruik maken van de stadsfiets van Parijs, de Vélib, je kunt een losse fiets huren bij een verhuurder of je kunt een fietstour doen met een gids. In dit artikel geef ik meer informatie over het huren van fietsen, de voor- en nadelen en de kosten.

Vélib, de stadsfiets van Parijs

Om het milieu te beschermen tegen uitlaatgassen wil Parijs het fietsen bevorderen. Daarom zijn er sinds 2007 zogenaamde Vélib’s beschikbaar voor iedereen.  Door de hele stad heen zitten bepaalde punten waar je Vélib’s kunt krijgen.

De fietsen die worden aangeboden zijn echt in hele goede staat. Ze zijn stevig gebouwd, hebben versnellingen en een mandje voorop zodat je niet je (zware) tas op je rug hoeft te houden tijdens het fietsen. Echt ideaal! Als een fiets kapot is wordt dat ook aangegeven en kan de fiets niet gebruikt worden. Zo weet je dus zeker dat je altijd een fiets hebt die het goed doet. Bovendien kun je de hoogte van het zadel aanpassen zodat de fiets altijd geschikt is voor iedereen.

Parijs wil de ‘fiets-hoofdstad’ van de wereld worden. Dus er wordt de komende tijd flink geïnvesteerd in het aanleggen van veilige fietspaden. Genoeg redenen dus om ook eens op de fiets te stappen 😄

Vélib Fietsen in Parijs
Vélib

Kan ik als toerist ook gebruik maken van een Vélib-fiets?

Zeker! Vélibs zijn voor iedereen beschikbaar. Als jij een pinpas of creditcard beschikbaar hebt kun je een fiets huren 🙂 Wil je weten hoe dit precies werkt? Kijk dan ook even op deze pagina over de Vélib.

Wat kost het om een Vélib fiets te huren?

Vaste kosten
Je betaalt ten eerste vaste kosten. Dat zijn gewoon de kosten die je betaalt om de fiets te huren. Hoeveel vaste kosten je betaalt is afhankelijk van hoeveel dagen je gebruik wil maken van de fiets.
1 dag op een klassieke fiets = €5
1 dag op een elektrische fiets = €10
3 dagen een fiets huren (klassiek of elektrisch) = €20
Als je dus een klassieke fiets huurt kun je beter per dag boeken. Dat is goedkoper. Als je een elektrische fiets wil huren kun je beter gelijk voor 3 dagen boeken als je er meerdere dagen gebruik van wil maken.

Variabele kosten
Wil je lekker goedkoop uit zijn? Dan is het huren van een gewone fiets perfect. Het eerste uur is namelijk altijd gratis. Voor het gebruik van een elektrische fiets betaal je voor je eerste 6 ritjes ook niets in de eerste drie kwartier. Zie de afbeelding hier onder voor een voorbeeld.

Als je je fiets langer dan drie kwartier (elektrisch) of een uur (gewone fiets) gebruikt ga je wel betalen. Per halfuur betaal je dan €1,00.

Mijn tip bij het huren van een Vélib fiets

Als je slim bent en je wilt er een sport van maken om zo goedkoop mogelijk uit te zijn neem je een ‘gewone’ fiets en gebruik je hem maximaal 60 minuten. Hoe dat precies werkt leg ik uit in dit artikel onder het kopje “Hoe hou je het huren van een fiets zo goedkoop mogelijk?” 😜

Als je het namelijk aanpakt zoals ik het uitleg in dat artikel kost het huren van een Vélib je maar alleen de vaste kosten, dus €5 voor een gewone fiets (of eventueel €10 voor een elektrische fiets) die je vervolgens de hele dag kunt gebruiken 😊 Daar kan qua kosten geen metro ticket tegenop.

Nadelen van de Vélib fietsen

Er zijn bij het huren van de Vélib fietsen 2 dingen die als nadeel gezien kunnen worden. Ten eerste geven ze aan dat je een borg van maar liefst €300 per fiets betaalt. Echter, het betalen van een borg is vrij normaal bij het huren van fietsen. Als je met een creditcard betaalt wordt het bovendien niet gelijk afgeschreven. Het wordt gereserveerd voor het geval er iets met de fiets gebeurt. Als je met pin een betaling doet wordt dit meteen afgeschreven en krijg je je geld na een week weer terug nadat je de fiets op tijd hebt terug gebracht. Ik heb zelf nooit problemen ervaren met het niet terugkrijgen van de borg, dus je hoeft je er niet te druk om te maken. Maar het is goed om te weten.

Ten tweede kan het als nadeel gezien worden dat je een creditcard nodig hebt als je online boekt. Dat hoeft natuurlijk geen nadeel te zijn, maar als je geen creditcard hebt is het dus heel onhandig en kun je beter voor een andere optie gaan. Per creditcard kun je 5 Vélib fietsen huren. Als je op straat een Vélib huurt (bij de Vélib paal, die zie je bij alle stations) kun je wel met je pinpas betalen.

Een losse fiets huren

Baja Bikes
Een losse fiets huren kan bij verschillende aanbieders. Een bekende Nederlandse aanbieder is Baja Bikes. Je betaalt hier €19 per dag voor een klassieke fiets en €50 per dag voor een elektrische fiets. Je betaalt hier ook met een creditcard en dat is gelijk je borg. Eigenlijk werkt dat dus volgens hetzelfde principe als bij Vélib.

Hun fietsenstalling zit vlakbij de Arc de Triompe.

Fietstour met een gids

Wat ook erg leuk is om te doen is een fietstour in Parijs met een local. Met een fietstour zie je veel van de stad, hoef je niet na te denken over de route (want dat doet de gids voor je) en ontdek je plekjes die je anders niet had ontdekt. Ik doe persoonlijk in elke nieuwe stad waar ik kom een fietstour om de stad gelijk al een beetje te leren kennen.

-> Tour langs de highlights
-> Tour langs geheime plekken van Parijs
-> Kids fietstour
-> Avond fietstour

Reacties
 1. Dag Eline, we gaan voor een roeievenement 3 sept 2022 naar Parijs en willen bij de Pont de Sèvres fietsen huren om het traject te verkennen.
  Heb je tips?
  We logeren in het Novotel Pont de Sèvres vlakbij de start van de Roeitocht

  • Hoi Mieke,
   Wat leuk dat jullie voor een roeievenement naar Parijs gaan.
   Slim om fietsen te huren om het traject te verkennen. Helaas ben ik helemaal niet bekend met dat gedeelte van de stad, dus ik zou ook niet weten waar je daar in de omgeving fietsen kunt huren. Wellicht kun je contact opnemen met het hotel. Misschien hebben zij zelf wel wat fietsen of weten ze waar je fietsen kunt huren?

   Groetjes,
   Eline | Wegwijs naar Parijs

 2. Geldt er een minimumleeftijd voor de Vélib?

  • Hoi Rutger,

   Nee hoor, als je een fiets kan huren met een creditcard mag die door iedereen gebruikt worden. Er zijn geen kinderfietsen, dus je moet zelf even kijken of een kind comfortabel op de fiets kan fietsen.

   Groetjes,
   Eline | Wegwijs naar Parijs

 3. Hey Eline,

  Kan je met 1 credit card ook 4 fietsen huren?

  Groetjes,
  Bart

  • Hi Bart!

   Ja, dat kan 🙂

   Groetjes,
   Eline | Wegwijs naar Parijs

 4. Hey Eline, wij gaan maandag as. 4 dagen naar Parijs (fietsen). Je uitleg over de Velib fietsen en andere tips and tricks zijn erg leuk en helder. Topper! groet, Michel

  • Hi Michel,

   Wat een leuk berichtje, dankjewel! Daar word ik blij van. Veel plezier in Parijs!!! 😊

   Groetjes,
   Eline | Wegwijs naar Parijs

 5. Dank je wel!!
  Ik heb 1 fiets via credit card en andere via gewone bankrekening gehuurd, maar dat zal wel van borg afgehaald worden denk ik.
  Die €1 voor eerste half uur, geldt alleen voor elektrische fiets, zag ik in het overzicht dat ik van Velib kreeg.
  Fijne avond!
  Groetjes!

 6. Hoi Eline,
  Dank je voor je snelle antwoord!
  Het bedrag van de borg snap ik, maar de kosten van het huren van de fiets: als je bv. langer dan 30 minuten fietst, of zoals bij de elektrische fietsen waar je ook het 1e half uur een euro betaalt. Ik heb niet helder hoe ik dat betaal, of wordt dat van je borg afgehaald?
  Bedankt weer voor je antwoord!
  Groetjes,
  Dani

  • Hoi Dani,

   Ik had je vraag dus inderdaad niet goed begrepen, maar nu snap ik wat je bedoelt 🙂
   Ik lees trouwens net dat de prijzen zijn veranderd. Ook in het eerste halfuur betaal je al voor het gebruik van je fiets. Dat bedrag is €1.
   Ik zal het morgen gelijk even aanpassen in het artikel.
   Maar als het goed is heb je een creditcard opgegeven. In dat geval wordt het bedrag vanzelf afgeschreven. De borg wordt (als het al is afgeschreven) ook vanzelf teruggestort.

   Groetjes,
   Eline

 7. Hoi Eline,
  Super fijn je tips over het fietsen. We hebben daar afgelopen dagen goed gebruik van gemaakt!
  Vraagje over de kosten van het huren, worden die ook van je rekening/credit card afgeschreven automatisch?? Of hadden we dat iedere keer bij de inleverlocatie moeten doen?? Ik was ervan uitgegaan dat dat automatisch ging.
  Alvast bedankt voor je antwoord! Groetjes, Dani

  • Hoi Dani,

   Dankjewel voor je berichtje. Leuk om te horen dat je mijn tips nuttig vindt 😊
   Ik weet niet zeker of ik je vraag helemaal goed begrijp, maar als je een Vélib huurt wordt de borg automatisch afgeschreven en ook weer automatisch teruggestort. In sommige gevallen wordt de borg niet eens geïncasseerd als je de fiets weer netjes op tijd terugbrengt 🙂

   Groetjes,
   Eline | Wegwijs naar Parijs

 8. Hoi hoi!

  Ik heb gisteren een fiets gehuurd hier in Parijs, ik heb daarvoor de borg betaald maar kon uiteindelijk de fiets niet mee krijgen..
  Nu ben ik heel bang dag ik mn borg niet terug kan krijgen. En het kan toch ook niet zo zijn dat anderen je fiets ‘pikken’

  Fijne jaarwisseling!
  Groetjes Liset

  • Hoi Liset,

   Het is inmiddels al weer een paar dagen geleden dat je dit berichtje hebt gepost, dus wellicht is je vraag al beantwoord. Maar je fiets kan inderdaad niet zomaar door iemand worden meegenomen. Zolang hij vast zit in de houder hoef je je nergens zorgen om te maken.
   De borg wordt vanzelf teruggestort 🙂

   Groetjes,
   Eline | Wegwijs naar Parijs

 9. Hoi Eline,
  Ik wilde je even op de hoogte brengen dat de borg op het moment €300 is voor de fietsen! Dan komt men niet voor onverwachte verrassingen te staan 🙂

  Groetjes Floris

  • Ha Floris!

   Dankjewel voor je berichtje en je aanvulling! 🙂 Ik heb het gelijk aangepast. Inderdaad wel prettig om te weten dat de borg €300 is 😅

   Fijne jaarwisseling alvast! 😊🎉

   Groetjes,
   Eline | Wegwijs naar Parijs

 10. Hoi Eline,

  Heb ik net aanstaand weekend van alles en nog wat geboekt, zal je zien dat Parijs plat ligt i.v.m. stakingen…. Evenwel mijn TGV is nog niet gecanceld dus we gaan gewoon!

  We (ik en mijn zoon van 10) gaan op zoek naar alternatieven om ons te bewegen in Parijs. Ik las een en ander over de Velib waarvan ik denk dat die door de chaos wel verhuurd zullen zijn. Dus mijn vraag is heb je een tip voor een goede verhuurder van fietsen (ergens liefst in de buurt van Arrondisement 10). Zo kunnen wij ons gemakkelijk verplaatsen en is nog leuk ook.

  En is het nemen van een taxatie een beetje te doen? Zo gaan wij zaterdagavond naar PSG en dat is om 11 uur afgelopen of zo. Om dan nog een uur in de nacht te moeten fietsen niet zo fraai.

  Alvast dank!

  • Hoi Tim!

   Ja, jammer van al die stakingen hè. Maar heel goed dat jullie gewoon gaan 😄 Ik weet zeker dat jullie ondanks de stakingen alsnog een leuke tijd in Parijs gaan beleven.
   In het 10e arrondissement zou je een fiets kunnen huren bij BizeBikes. Ik ken het zelf niet hoor, ik heb het heel eerlijk gezegd ook even online opgezocht omdat ik niet zo snel wist waar je een fiets kon huren in het 10e arrondissement. Hopelijk kun je hier wat mee 😊
   En ik zou even afwachten hoe de metro’s rijden op de dag dat jullie naar PSG gaan. Ik denk namelijk dat er wel metro’s rijden. Dat scheelt je een hoop geld. Hier kun je de iedere dag actuele informatie vinden over de metro’s die wel en niet rijden. Ook kun je je reis in Google Maps plannen. Google plant je reis namelijk op basis van actuele reisinformatie 🙂

   Groetjes,
   Eline | Wegwijs naar Parijs

 11. Goedenavond,

  Na hoeveel dagen krijg je borg van de fietsen weer terug?

  Groet,

  Meli

  • Hi Meli,

   Dankjewel voor je vraag. Ik durf niet precies te zeggen hoe lang het duurt voordat de borg wordt terugbetaald (dit heeft ook weer te maken met of er een weekend tussen zit of niet), maar als je met creditcard betaalt wordt de borg niet eens afgeschreven. Als je met een bankpas aan de paal betaalt op straat wordt de borg wel afgeschreven. Als je dus de mogelijkheid hebt om met creditcard te betalen zou ik voor deze optie kiezen.
   Sorry dat ik niet helemaal antwoord kan geven op je vraag, maar misschien helpt dit ook 🙂

   Groetjes,
   Eline | Wegwijs naar Parijs

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.