Fietsen in Parijs

Eline Door Eline

Als je op een goedkope manier zoveel mogelijk van Parijs wilt zien kun je ook lekker gaan fietsen in Parijs!😊 Geen gedoe in het verkeer met de auto, geen last van een overvolle metro en tóch een hele efficiënte manier om zoveel mogelijk van de stad te kunnen zien 😏 Bovendien mis je op deze manier niet dat lekkere bakkertje op de hoek én misschien kom je onverwachts wel prachtige gebouwen tegen die je anders volledig gemist zou hebben. Kortom: op de fiets beleef je Parijs op een hele andere manier en daarom zou ik altijd aanraden een fiets te huren. Maar hoe werkt dat eigenlijk? Je leest het in dit artikel 😄

Fietsen in Parijs


fietsen in Parijs rondleiding met een gids

Fietstour met een Nederlandse gids

Een fietstour in Parijs met een Nederlandse gids is een van de grootste aanraders om te doen 😊 Met een fietstour zie je veel van de stad, hoef je niet na te denken over de route (want dat doet de gids voor je) en ontdek je plekjes die je anders niet had ontdekt.

De fietstours van Baja Bikes zijn ook erg leuk als je met kinderen naar Parijs gaat. Ze hebben een speciale kids fietstour. Kinderen krijgen dan allemaal een helm en de gids past alle verhalen aan voor de kinderen zodat het juist voor hun heel interessant is.

Fietstours van Baja Bikes:

-> Tour langs de highlights
-> Tour langs geheime plekken van Parijs
-> Kids fietstour
-> Avond fietstour

Tip: lees er meer over in ons artikel over fietstour in Parijs met Nederlandse gids

fietstour door parijs met kinderen
Fietstour in Parijs
fietsen in Parijs

Elektrische fiets in Parijs huren

In Parijs kun je heel gemakkelijk een elektrische fiets huren. De fietsen zijn letterlijk op elke hoek te vinden. Er zijn verschillende aanbieders van elektrische fietsen: Lime, Dott en Bolt.
Je vindt fietsen van deze 3 merken vaak naast elkaar. Je kiest degene die je favoriet is.
Bij de meeste aanbieders kost het huren van een elektrische fiets €1 om te ontgrendelen en vervolgens €0,25 per minuut om te rijden. Je hebt een creditcard nodig om een fiets te huren.

Tip: deze fietsen zijn vooral voor ‘gebruik in het moment’. Die huur je dus niet een hele dag. Je pakt er een als je er eentje nodig hebt en je zet hem weg als je op je plek van bestemming bent. Dit is een hele fijne manier van vervoer en het is een stuk goedkoper dan wanneer je een fiets voor de hele dag huurt. De Vélib fietsen zijn uiteindelijk goedkoper, maar hebben iets een minder krachtige motor.

Hoe werkt het?
Kies je favoriete aanbieder (wij vinden Dott het meest fijn).
1. Download de Dott app
2. Voer je creditcard gegevens in
3. Zoek een elektrische fiets op straat (of via de kaart in de app)
4. Scan de QR-code op de step met de Dott app
En je bent ready to go! 😊

Tip: Via deze link krijg je een ritje van 20 minuten gratis 😊

elektrische fiets huren in Parijs
Elektrische fietsen die je kunt pakken bij de Eiffeltoren ©Wegwijs naar Parijs
Elektrische fiets huren Parijs
Elektrische fietsen van Dott bij het Panthéon

Tip: lees ook ons artikel over het huren van een elektrische step in Parijs 😊

Een gewone fiets huren

Een losse fiets huren kan bij verschillende aanbieders. Een bekende Nederlandse aanbieder is Baja Bikes. Je betaalt hier €19 per dag voor een klassieke fiets. Je betaalt hier ook met een creditcard en dat is gelijk je borg. Eigenlijk werkt dat dus volgens hetzelfde principe als bij Vélib.

Het voordeel van een fiets huren bij Baja Bikes is dat je online een fiets kunt reserveren. Je kiest zelf de datum en de tijd waarop je de fiets wil komen halen en terugbrengen. Er is Nederlands personeel aanwezig om je te helpen.

Je kunt een gewone fiets huren. –> Bekijk hier beschikbaarheid
Hun fietsenstalling zit vlakbij de Arc de Triomphe.

Vélib, de stadsfiets van Parijs

Om het milieu te beschermen tegen uitlaatgassen wil Parijs het fietsen bevorderen. Daarom zijn er sinds 2007 zogenaamde Vélib fietsen beschikbaar voor iedereen 😊  Door de hele stad heen zitten bepaalde punten waar je Vélib’s kunt krijgen.

Goed om te weten: De Vélib fietsen worden door de gemeente Parijs beschikbaar gesteld en zijn niet van een commercieel bedrijf. De elektrische fietsen van Bolt, Lime en Dott zijn commercieel (en dus duurder, maar soms wel beter).

De fietsen die worden aangeboden zijn echt in hele goede staat. Ze zijn stevig gebouwd, hebben versnellingen en een mandje voorop zodat je niet je (zware) tas op je rug hoeft te houden tijdens het fietsen. Ook hebben ze elektrische fietsen. De elektrische fietsen hebben alleen wel een minder krachtige motor dan de elektrische fietsen van merken zoals Bolt, Lime en Dott (zie hierboven).

Als een fiets kapot is wordt dat ook aangegeven en kan de fiets niet gebruikt worden. Zo weet je dus zeker dat je altijd een fiets hebt die het goed doet. Bovendien kun je de hoogte van het zadel aanpassen zodat de fiets altijd geschikt is voor iedereen.

Kan ik als toerist ook gebruik maken van een Vélib-fiets?

Zeker! Vélibs zijn voor iedereen beschikbaar. Als jij een pinpas of creditcard beschikbaar hebt kun je een fiets huren 🙂 Het voordeel hiervan is dat je ter plekke kunt besluiten om een fiets te pakken. Je hoeft niet van tevoren iets te regelen. Ook kun je op elke hoek in Parijs zo’n fiets vinden. Dat is makkelijker dan dat je bij een specifieke fietsenwinkel een fiets huurt.

Wil je weten hoe dit precies werkt? Lees dan verder in ons artikel over de Vélib.

Is fietsen in Parijs veilig?

Dit is een veelgestelde vraag. Veel mensen zien Parijs als een drukke stad en twijfelen dus of fietsen in Parijs wel veilig is.

Maar fietsen in Parijs is heel veilig én wordt steeds veiliger. Parijs wil de ‘fiets-hoofdstad‘ van de wereld worden. Dus er wordt flink geïnvesteerd in veilige fietspaden. Daardoor kun je Parijs nu heel goed op de fiets verkennen. Langs de Seine loopt bijvoorbeeld een heel fijn fietspad. En zo zijn er meer fietspaden te vinden langs grote wegen en bezienswaardigheden.

Hier onder zie je een kaart van alle fietspaden in Parijs. Je kunt op de kaart klikken voor een vergroting.
Het is meer om een indicatie te geven van dat er behoorlijk wat goede fietspaden in Parijs zijn tegenwoordig 😊

Hieronder links op de foto zie je een heel goed voorbeeld van een ‘fiets snelweg’ in de Marais. Dit is een drukke autoweg, maar ook voor de fietsers is er een breed pad aangelegd. Dit pad is duidelijk gemarkeerd met witte lijnen en afbeeldingen van fietsen zodat het ook duidelijk is dat het een fietspad is. Ook op de foto rechts zie je een mooi voorbeeld 😊 Dit is een fietspad langs de Seine (je ziet de hijskraan die gebruikt wordt om de Notre Dame weer op te bouwen).

fietspad in de Marais
Een fietspad in de Marais
Fietsen langs de Seine
Fietspad langs de Seine

Fietsen in Parijs wordt dus steeds veiliger en leuker 😊 Wil jij met een kind een fietstour doen? Dan krijgen ze ook een helm en kiezen ze bewust voor wat rustigere routes. Veiligheid gaat dus altijd voorop 🙂

Tip: wil je langs de Seine fietsen? Ga dan over de ‘right bank’. Oftewel: de kant van de Seine aan de kant van het Louvre (de bovenkant). Hier kun je het makkelijkste en het meest veilig fietsen.

Tip: ben je al wat vaker in Parijs geweest? Dan is het leuk om langs het Canal Saint Martin te fietsen. Zo ontdek je weer een ander deel van Parijs 🙂🚲

Veelgestelde vragen

Waar kan ik een fiets huren in Parijs?

Er zijn meerdere opties. Je kunt gebruik maken van de stadsfiets van Parijs, de Vélib. Je kunt ook een losse fiets huren bij Baja Bikes. In dit artikel geef ik meer informatie over het huren van fietsen, de voor- en nadelen en de kosten.

Kan ik ook een elektrische fiets huren in Parijs?

Zeker. Er zijn verschillende opties. Je kunt de fietsen pakken die overal op straat te vinden zijn van de merken Lime, Dott en Bolt. Via deze link krijg je een ritje van 20 minuten gratis 😊 Je kunt ook een elektrische Vélib pakken, maar de motor van deze fietsen is minder krachtig. Bij Baja bikes kun je een elektrische fiets voor de hele dag huren. Dit kost €50 per dag.

Is fietsen in Parijs veilig?

Fietsen in Parijs is veilig en wordt steeds veiliger. Er worden namelijk steeds meer fietspaden aangelegd.

Waar kan ik een fietstour in Parijs doen?

Je kunt een fietstour boeken bij Baja Bikes. Zij geven tours met een Nederlandse gids. Ook zijn er speciale tours voor kinderen. Lees er meer over in ons artikel over fietstour in Parijs met Nederlandse gids.

Reacties
 1. Dag Eline, wij willen graag in mei komen kamperen in Parijs en met de fiets rondtoeren. Het zijn dure elektrische fietsen. Weet jij waar wij de fietsen veilig kunnen parkeren in de stad?
  Grts Guy en Marjon

  • Hoi Guy,

   Ik kan me goed voorstellen dat jullie graag een beveiligde parkeerplek voor jullie elektrische fietsen willen.
   Wij zijn helaas helemaal niet bekend met het parkeren van een (elektrische) fiets in Parijs omdat we altijd openbare fietsen gebruiken. Ik heb even online gekeken, en er schijnen een aantal beveiligde fietsenstallingen te zijn bij de stations van Parijs. Hier is het artikel wat ik daarover heb gevonden.
   Deze website biedt ook parkeerplekken aan.

   Hopelijk kun je daar wat mee.

   Groetjes,
   Johan

 2. Dag Eline, we gaan voor een roeievenement 3 sept 2022 naar Parijs en willen bij de Pont de Sèvres fietsen huren om het traject te verkennen.
  Heb je tips?
  We logeren in het Novotel Pont de Sèvres vlakbij de start van de Roeitocht

  • Hoi Mieke,
   Wat leuk dat jullie voor een roeievenement naar Parijs gaan.
   Slim om fietsen te huren om het traject te verkennen. Helaas ben ik helemaal niet bekend met dat gedeelte van de stad, dus ik zou ook niet weten waar je daar in de omgeving fietsen kunt huren. Wellicht kun je contact opnemen met het hotel. Misschien hebben zij zelf wel wat fietsen of weten ze waar je fietsen kunt huren?

   Groetjes,
   Eline | Wegwijs naar Parijs

 3. Geldt er een minimumleeftijd voor de Vélib?

  • Hoi Rutger,

   Nee hoor, als je een fiets kan huren met een creditcard mag die door iedereen gebruikt worden. Er zijn geen kinderfietsen, dus je moet zelf even kijken of een kind comfortabel op de fiets kan fietsen.

   Groetjes,
   Eline | Wegwijs naar Parijs

 4. Hey Eline,

  Kan je met 1 credit card ook 4 fietsen huren?

  Groetjes,
  Bart

  • Hi Bart!

   Ja, dat kan 🙂

   Groetjes,
   Eline | Wegwijs naar Parijs

 5. Hey Eline, wij gaan maandag as. 4 dagen naar Parijs (fietsen). Je uitleg over de Velib fietsen en andere tips and tricks zijn erg leuk en helder. Topper! groet, Michel

  • Hi Michel,

   Wat een leuk berichtje, dankjewel! Daar word ik blij van. Veel plezier in Parijs!!! 😊

   Groetjes,
   Eline | Wegwijs naar Parijs

 6. Dank je wel!!
  Ik heb 1 fiets via credit card en andere via gewone bankrekening gehuurd, maar dat zal wel van borg afgehaald worden denk ik.
  Die €1 voor eerste half uur, geldt alleen voor elektrische fiets, zag ik in het overzicht dat ik van Velib kreeg.
  Fijne avond!
  Groetjes!

 7. Hoi Eline,
  Dank je voor je snelle antwoord!
  Het bedrag van de borg snap ik, maar de kosten van het huren van de fiets: als je bv. langer dan 30 minuten fietst, of zoals bij de elektrische fietsen waar je ook het 1e half uur een euro betaalt. Ik heb niet helder hoe ik dat betaal, of wordt dat van je borg afgehaald?
  Bedankt weer voor je antwoord!
  Groetjes,
  Dani

  • Hoi Dani,

   Ik had je vraag dus inderdaad niet goed begrepen, maar nu snap ik wat je bedoelt 🙂
   Ik lees trouwens net dat de prijzen zijn veranderd. Ook in het eerste halfuur betaal je al voor het gebruik van je fiets. Dat bedrag is €1.
   Ik zal het morgen gelijk even aanpassen in het artikel.
   Maar als het goed is heb je een creditcard opgegeven. In dat geval wordt het bedrag vanzelf afgeschreven. De borg wordt (als het al is afgeschreven) ook vanzelf teruggestort.

   Groetjes,
   Eline

 8. Hoi Eline,
  Super fijn je tips over het fietsen. We hebben daar afgelopen dagen goed gebruik van gemaakt!
  Vraagje over de kosten van het huren, worden die ook van je rekening/credit card afgeschreven automatisch?? Of hadden we dat iedere keer bij de inleverlocatie moeten doen?? Ik was ervan uitgegaan dat dat automatisch ging.
  Alvast bedankt voor je antwoord! Groetjes, Dani

  • Hoi Dani,

   Dankjewel voor je berichtje. Leuk om te horen dat je mijn tips nuttig vindt 😊
   Ik weet niet zeker of ik je vraag helemaal goed begrijp, maar als je een Vélib huurt wordt de borg automatisch afgeschreven en ook weer automatisch teruggestort. In sommige gevallen wordt de borg niet eens geïncasseerd als je de fiets weer netjes op tijd terugbrengt 🙂

   Groetjes,
   Eline | Wegwijs naar Parijs

 9. Hoi hoi!

  Ik heb gisteren een fiets gehuurd hier in Parijs, ik heb daarvoor de borg betaald maar kon uiteindelijk de fiets niet mee krijgen..
  Nu ben ik heel bang dag ik mn borg niet terug kan krijgen. En het kan toch ook niet zo zijn dat anderen je fiets ‘pikken’

  Fijne jaarwisseling!
  Groetjes Liset

  • Hoi Liset,

   Het is inmiddels al weer een paar dagen geleden dat je dit berichtje hebt gepost, dus wellicht is je vraag al beantwoord. Maar je fiets kan inderdaad niet zomaar door iemand worden meegenomen. Zolang hij vast zit in de houder hoef je je nergens zorgen om te maken.
   De borg wordt vanzelf teruggestort 🙂

   Groetjes,
   Eline | Wegwijs naar Parijs

 10. Hoi Eline,
  Ik wilde je even op de hoogte brengen dat de borg op het moment €300 is voor de fietsen! Dan komt men niet voor onverwachte verrassingen te staan 🙂

  Groetjes Floris

  • Ha Floris!

   Dankjewel voor je berichtje en je aanvulling! 🙂 Ik heb het gelijk aangepast. Inderdaad wel prettig om te weten dat de borg €300 is 😅

   Fijne jaarwisseling alvast! 😊🎉

   Groetjes,
   Eline | Wegwijs naar Parijs

 11. Hoi Eline,

  Heb ik net aanstaand weekend van alles en nog wat geboekt, zal je zien dat Parijs plat ligt i.v.m. stakingen…. Evenwel mijn TGV is nog niet gecanceld dus we gaan gewoon!

  We (ik en mijn zoon van 10) gaan op zoek naar alternatieven om ons te bewegen in Parijs. Ik las een en ander over de Velib waarvan ik denk dat die door de chaos wel verhuurd zullen zijn. Dus mijn vraag is heb je een tip voor een goede verhuurder van fietsen (ergens liefst in de buurt van Arrondisement 10). Zo kunnen wij ons gemakkelijk verplaatsen en is nog leuk ook.

  En is het nemen van een taxatie een beetje te doen? Zo gaan wij zaterdagavond naar PSG en dat is om 11 uur afgelopen of zo. Om dan nog een uur in de nacht te moeten fietsen niet zo fraai.

  Alvast dank!

  • Hoi Tim!

   Ja, jammer van al die stakingen hè. Maar heel goed dat jullie gewoon gaan 😄 Ik weet zeker dat jullie ondanks de stakingen alsnog een leuke tijd in Parijs gaan beleven.
   In het 10e arrondissement zou je een fiets kunnen huren bij BizeBikes. Ik ken het zelf niet hoor, ik heb het heel eerlijk gezegd ook even online opgezocht omdat ik niet zo snel wist waar je een fiets kon huren in het 10e arrondissement. Hopelijk kun je hier wat mee 😊
   En ik zou even afwachten hoe de metro’s rijden op de dag dat jullie naar PSG gaan. Ik denk namelijk dat er wel metro’s rijden. Dat scheelt je een hoop geld. Hier kun je de iedere dag actuele informatie vinden over de metro’s die wel en niet rijden. Ook kun je je reis in Google Maps plannen. Google plant je reis namelijk op basis van actuele reisinformatie 🙂

   Groetjes,
   Eline | Wegwijs naar Parijs

 12. Goedenavond,

  Na hoeveel dagen krijg je borg van de fietsen weer terug?

  Groet,

  Meli

  • Hi Meli,

   Dankjewel voor je vraag. Ik durf niet precies te zeggen hoe lang het duurt voordat de borg wordt terugbetaald (dit heeft ook weer te maken met of er een weekend tussen zit of niet), maar als je met creditcard betaalt wordt de borg niet eens afgeschreven. Als je met een bankpas aan de paal betaalt op straat wordt de borg wel afgeschreven. Als je dus de mogelijkheid hebt om met creditcard te betalen zou ik voor deze optie kiezen.
   Sorry dat ik niet helemaal antwoord kan geven op je vraag, maar misschien helpt dit ook 🙂

   Groetjes,
   Eline | Wegwijs naar Parijs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *