Fietsen in Parijs

Als je op een goedkope manier zoveel mogelijk van Parijs wilt zien kun je ook lekker gaan fietsen in Parijs!😊 Geen gedoe in het verkeer met de auto, geen last van een overvolle metro en tóch een hele efficiënte manier om zoveel mogelijk van de stad te kunnen zien 😏 Bovendien mis je op deze manier niet dat lekkere bakkertje op de hoek én misschien kom je onverwachts wel prachtige gebouwen tegen die je anders volledig gemist zou hebben. Kortom: op de fiets beleef je Parijs op een hele andere manier en daarom zou ik altijd aanraden een fiets te huren. Maar hoe werkt dat eigenlijk? Je leest het hier 😄

 • Waar kan ik een fiets huren in Parijs?
 • Vélib, de stadsfiets van Parijs
 • Wat kost het om een Vélib fiets te huren?
 • Mijn tip bij het huren van een Vélib fiets
 • Nadelen van de Vélib fietsen
 • Een losse fiets huren
 • Fietstour met een Nederlandse gids
 • fietsen in Parijs rondleiding met een gids

  Waar kan ik een fiets huren in Parijs?

  Waar kan ik een fiets huren in Parijs?

  Er zijn meerdere opties. Je kunt gebruik maken van de stadsfiets van Parijs, de Vélib, je kunt een losse fiets huren bij een verhuurder of je kunt een fietstour doen met een gids. In dit artikel geef ik meer informatie over het huren van fietsen, de voor- en nadelen en de kosten.

  Vélib, de stadsfiets van Parijs

  Om het milieu te beschermen tegen uitlaatgassen wil Parijs het fietsen bevorderen. Daarom zijn er sinds 2007 zogenaamde Vélib’s beschikbaar voor iedereen.  Door de hele stad heen zitten bepaalde punten waar je Vélib’s kunt krijgen.

  De fietsen die worden aangeboden zijn echt in hele goede staat. Ze zijn stevig gebouwd, hebben versnellingen en een mandje voorop zodat je niet je (zware) tas op je rug hoeft te houden tijdens het fietsen. Echt ideaal! Als een fiets kapot is wordt dat ook aangegeven en kan de fiets niet gebruikt worden. Zo weet je dus zeker dat je altijd een fiets hebt die het goed doet. Bovendien kun je de hoogte van het zadel aanpassen zodat de fiets altijd geschikt is voor iedereen.

  Parijs wil de ‘fiets-hoofdstad’ van de wereld worden. Dus er wordt de komende tijd flink geïnvesteerd in het aanleggen van veilige fietspaden. Genoeg redenen dus om ook eens op de fiets te stappen 😄

  Vélib Fietsen in Parijs
  Vélib

  Kan ik als toerist ook gebruik maken van een Vélib-fiets?

  Zeker! Vélibs zijn voor iedereen beschikbaar. Als jij een pinpas of creditcard beschikbaar hebt kun je een fiets huren 🙂 Wil je weten hoe dit precies werkt? Kijk dan ook even op deze pagina over de Vélib.

  Wat kost het om een Vélib fiets te huren?

  Vaste kosten
  Je betaalt ten eerste vaste kosten. Dat zijn gewoon de kosten die je betaalt om de fiets te huren. Hoeveel vaste kosten je betaalt is afhankelijk van hoeveel dagen je gebruik wil maken van de fiets.
  1 dag op een klassieke fiets = €5
  1 dag op een elektrische fiets = €10
  3 dagen een fiets huren (klassiek of elektrisch) = €20
  Als je dus een klassieke fiets huurt kun je beter per dag boeken. Dat is goedkoper. Als je een elektrische fiets wil huren kun je beter gelijk voor 3 dagen boeken als je er meerdere dagen gebruik van wil maken.

  Variabele kosten
  Wil je lekker goedkoop uit zijn? Dan is het huren van een gewone fiets perfect. Het eerste uur is namelijk altijd gratis. Voor het gebruik van een elektrische fiets betaal je voor je eerste 6 ritjes ook niets in de eerste drie kwartier. Zie de afbeelding hier onder voor een voorbeeld.

  Als je je fiets langer dan drie kwartier (elektrisch) of een uur (gewone fiets) gebruikt ga je wel betalen. Per halfuur betaal je dan €1,00.

  Mijn tip bij het huren van een Vélib fiets

  Als je slim bent en je wilt er een sport van maken om zo goedkoop mogelijk uit te zijn neem je een ‘gewone’ fiets en gebruik je hem maximaal 60 minuten. Hoe dat precies werkt leg ik uit in dit artikel onder het kopje “Hoe hou je het huren van een fiets zo goedkoop mogelijk?” 😜

  Als je het namelijk aanpakt zoals ik het uitleg in dat artikel kost het huren van een Vélib je maar alleen de vaste kosten, dus €5 voor een gewone fiets (of eventueel €10 voor een elektrische fiets) die je vervolgens de hele dag kunt gebruiken 😊 Daar kan qua kosten geen metro ticket tegenop.

  Nadelen van de Vélib fietsen

  Er zijn bij het huren van de Vélib fietsen 2 dingen die als nadeel gezien kunnen worden. Ten eerste geven ze aan dat je een borg van maar liefst €300 per fiets betaalt. Echter, het betalen van een borg is vrij normaal bij het huren van fietsen. Als je met een creditcard betaalt wordt het bovendien niet gelijk afgeschreven. Het wordt gereserveerd voor het geval er iets met de fiets gebeurt. Als je met pin een betaling doet wordt dit meteen afgeschreven en krijg je je geld na een week weer terug nadat je de fiets op tijd hebt terug gebracht. Ik heb zelf nooit problemen ervaren met het niet terugkrijgen van de borg, dus je hoeft je er niet te druk om te maken. Maar het is goed om te weten.

  Ten tweede kan het als nadeel gezien worden dat je een creditcard nodig hebt als je online boekt. Dat hoeft natuurlijk geen nadeel te zijn, maar als je geen creditcard hebt is het dus heel onhandig en kun je beter voor een andere optie gaan. Per creditcard kun je 5 Vélib fietsen huren. Als je op straat een Vélib huurt (bij de Vélib paal, die zie je bij alle stations) kun je wel met je pinpas betalen.

  Een losse fiets huren

  Baja Bikes
  Een losse fiets huren kan bij verschillende aanbieders. Een bekende Nederlandse aanbieder is Baja Bikes. Je betaalt hier €19 per dag voor een klassieke fiets en €50 per dag voor een elektrische fiets. Je betaalt hier ook met een creditcard en dat is gelijk je borg. Eigenlijk werkt dat dus volgens hetzelfde principe als bij Vélib.

  Het nadeel van een fiets huren bij Baja Bikes is ten eerste dat het duurder is, ten tweede dat ze maar 1 plek hebben waar je de fiets kan ophalen en terugbrengen. Dat moet dan maar net in de buurt van je hotel zijn. Hun fietsenstalling zit vlakbij de Arc de Triompe.

  Het Peloton Café
  Dit is een café en een fietsverhuurder in 1. Hun fietsverhuur heet eigenlijk Bike about tours. Net als Baja Bikes geven zij ook fietstours in Parijs. Hier schreef ik er een blog over. Je kunt een fiets bij ze huren voor €20 per dag.

  Mijn mening?
  Je bent dus een stuk goedkoper uit als je een Vélib fiets huurt. Bovendien heeft Vélib fietsenstallingen door de hele stad, waardoor het ook nog eens een stuk praktischer is.

  Fietstour met een gids

  Wat ook erg leuk is om te doen is een fietstour in Parijs met een local. Met een fietstour zie je veel van de stad, hoef je niet na te denken over de route (want dat doet de gids voor je) en ontdek je plekjes die je anders niet had ontdekt. Ik doe persoonlijk in elke nieuwe stad waar ik kom een fietstour om de stad gelijk al een beetje te leren kennen.

  Dit is bijvoorbeeld een erg leuke tour door Parijs waarbij je door een local wordt meegenomen 😊
  Je kunt ook een tour op een elektrische fiets doen, zoals deze tour.