Fietsen in Parijs – Vélib

Als je zoveel mogelijk van Parijs wilt zien op een goedkope manier kun je het beste lekker op de fiets stappen om langs de bekende bezienswaardigheden te rijden. Geen gedoe in het verkeer met de auto, geen last van een warme overvolle metro en toch een hele snelle efficiënte manier om zoveel mogelijk van de prachtige stad te kunnen zien.

Zo mis je ook niet dat lekkere bakkertje op de hoek en kom je mooie gebouwen tegen die je anders volledig gemist zou hebben. De stad wordt op de fiets echt op een hele andere manier beleefd. Je bevindt je ook veel meer tussen de echte Parijzenaars zelf is mijn beleving. Je komt bijvoorbeeld door kleine woonstraatjes waar dan weer een klein marktje te vinden is waar alleen de Parijzenaars van af weten.

Maarja, om je fiets mee te nemen naar Parijs is ook weer zo wat. Gelukkig wordt er een hele fijne service aangeboden waarbij je een fiets kunt huren. Dit heet Vélib en het staat voor Vélos Libres. Mag je zelf raden wat het betekent 🙂

Je ziet ook heel veel Parijzenaars zelf gebruik maken van de service van Vélib. Je kunt namelijk ook een abonnement nemen en dit is een stuk goedkoper dan een abonnement op de metro.

Hier onder leg ik voor je uit wat een Vélib precies is en hoe je hier gebruik van kunt maken. 🙂

Vélib (Vélos Libres)

Om het milieu te beschermen tegen uitlaatgassen wil Parijs als stad het fietsen bevorderen. Daarom zijn er sinds 2007 zogenaamde Vélib’s beschikbaar voor iedereen, dat wordt dus lekker fietsen in Parijs. Door de hele stad heen zitten bepaalde punten waar je Vélib’s kunt krijgen. Voor een overzicht kun je het beste de Vélib App downloaden.

De fietsen die worden aangeboden zijn echt in hele goede staat. Ze zijn stevig gebouwd, hebben versnellingen en een mandje voorop zodat je niet je (zware) tas op je rug hoeft te houden tijdens het fietsen. Echt ideaal! Als een fiets kapot is wordt dat ook aangegeven en kan de fiets niet gebruikt worden. Zo weet je dus zeker dat je altijd een fiets hebt die het goed doet. Bovendien kun je de hoogte van het zadel aanpassen zodat de fiets altijd geschikt is voor iedereen.

Vélib Fietsen in Parijs

Vélib

Vélib App: kaart met overzicht van fietsen in Parijs

Velib, fietsen in Parijs

De Vélib App is heel erg handig als je gebruik gaat maken van de fietsen. Er wordt namelijk op de kaart aangegeven waar de stations zich bevinden. Hier is geen internet verbinding voor nodig. Per station wordt ook nog eens aangegeven hoeveel beschikbare fietsen er nog zijn en hoeveel lege plekjes er nog zijn (om je fiets terug te zetten na gebruik).

Om een geschikt station te vinden typ je een adres of een bekende bezienswaardigheid in in het zoekveld en de Vélib stations die in de buurt zijn worden weergeven. Ik vind het persoonlijk echt ideaal!

Wat kost het precies om een fiets te huren in Parijs?

Tickets
Voor 1 dag (24 uur)  €1,50
Voor 7 dagen               €8,00

En een borg van €150 euro. Betaal je met een pinpas wordt dit meteen afgeschreven en krijg je je geld na een week weer terug nadat je de fiets op tijd hebt terug gebracht. Als je met een creditcard betaalt wordt er niets van je rekening afgeschreven als je de fiets netjes binnen 24 uur terug brengt.

De huurprijs:
Het eerste halfuur is altijd gratis.
Het tweede halfuur kost €1,00 voor een gewone fiets en €2,00 voor een elektrische fiets.
Het derde halfuur kost €2,00 voor een gewone fiets en €4,00 voor een elektrische fiets
Het vierde halfuur en elk half uur daarna kost €4,00.

Betalingen doel je bij een Vélib station. Daar staat een automaat waar je kunt betalen voor het huren van een fiets.

Hoe hou je het huren van een fiets zo goedkoop mogelijk?

Je hebt het net goed gelezen: de kosten kunnen aardig oplopen als je meerdere dagen achter elkaar een fiets wilt huren in Parijs. Maar gelukkig kunnen we creatief omgaan met de gebruiksregels. 🙂
Je kunt namelijk ook gewoon elk halfuur je fiets weer terugstallen in een Vélib stal en weer een nieuwe fiets pakken zodat je elke keer kunt profiteren van dat ‘gratis halfuur’. Je vindt zo’n Vélib stal namelijk ongeveer elke 300 meter verderop. ’s Avonds wordt het echter steeds lastiger om een leeg plekje in een fietsstal te vinden. Veel mensen hebben dan al hun fiets terug gebracht. Hou er dus rekening mee dat je dan eventueel een eindje moet fietsen om je fiets terug te brengen. Het beste is dan om naar een fietsenstal te gaan die niet te dicht in het centrum ligt. Bij je eigen hotel moet het vaak wel lukken, maar als je naast de Eiffeltoren wilt parkeren is dat toch lastig. Dan is het ook handig om de Vélib app er bij te pakken zodat je zo snel mogelijk naar een station kunt vinden.
Dit heeft bij mij en mijn vriend een keertje stress opgeleverd omdat wij perse binnen het halfuur onze fiets wilden inleveren, maar echt nog super ver moesten fietsen voordat we een leeg station vonden. Het heeft ook wel wat leuks.

Nederlandse fietsenmaker in Parijs

Problemen met je fiets? Geen paniek. Er zit een hele handige Nederlandse fietsenmaker in Parijs.

Adres
Gepetto & velos
59, rue du Cardinal Lemoine
75005 Paris
Telefoon : 01 43 54 19 95