Is Parijs veilig? 

Parijs is een grote stad. Het telt maar liefst 2.2 miljoen inwoners, zonder de buitenwijken meegerekend te hebben. In zo’n grote stad vraag je je daarom af: Is Parijs veilig? In welke arrondissementen kan ik me veilig bewegen en voelen? En welke wijken in Parijs kan ik beter vermijden? In dit artikel leggen we uit waar je wel- en niet moet zijn in Parijs 😊 Ook delen we waar je veilig kunt parkeren in Parijs en of je veilig kunt fietsen in Parijs. Zo kun je goed voorbereid en met een gerust hart naar de stad vertrekken. Om het gelijk maar even kort samen te vatten: Parijs is heel erg veilig. Zeker in de toeristische arrondissementen hoef je je absoluut geen zorgen te maken 🙂

Tip: lees ook ons artikel met de leukste wijken in Parijs (+ hoteltips).

Is Parijs veilig?


is parijs veilig
veilige arrondissementen in Parijs

Welke arrondissementen in Parijs zijn veilig?

Wat zijn arrondissementen? Parijs is opgedeeld in 20 arrondissementen. Je kunt het zien alsof de stad is opgedeeld in 20 kleinere stukjes. Elk arrondissement heeft namelijk ook een eigen gemeenteraad, gemeentehuis en burgermeester. Het is een makkelijke manier om aan te geven waar je in de stad bent en bepaalde zaken kunnen op deze manier makkelijker geregeld worden. Parijs heeft ook wijken. Wijken kunnen in meerdere arrondissementen liggen. De wijk de Marais ligt bijvoorbeeld in zowel het 3e als het 4e arrondissement.

Welke arrondissementen zijn veilig? We zullen de arrondissementen 1 voor 1 doornemen. De drukst bezochte, toeristische wijken zijn meestal de meest veilige wijken.

Het 1e arrondissement is heel veilig. Hier vind je bekende bezienswaardigheden zoals het wereldbekende Louvre, het Paleis van Justitie, de Sainte-Chapelle, het winkelcentrum Les Halles, Galerie nationale du Jeu de Paume en de paleistuinen van het Louvre: de Jardin des Tuileries. Het is een zeer luxe arrondissement waar je je als toerist echt geen zorgen hoeft te maken.

Ook het 2e arrondissement is heel veilig. Het is hier gezellig vanwege de vele cafés, theaters, bars en restaurants.

Het 3e en 4e arrondissement zijn ook heel veilig. Hier bevind je je in de wijk de Marais. Ook kun je hier de Notre-Dame kan vinden.

Het 5e en 6e arrondissement liggen aan de onderkant van de Seine en zijn ook veilig. Hier bevind je je in de oude wijken: Saint Germain des Pres en Quartier Latin.

Wist je dat: Parijs statistisch gezien een van de meest veilige steden is in Europa? 😊

is parijs veilig

Het 7e arrondissement is heel veilig. Hier vind je de Eiffeltoren. Maar ook het Rodin Museum. Het is een vrij luxe arrondissement. Bij de Eiffeltoren zie je veel buitenlandse verkopers staan. Ze verkopen vaak Eiffeltorentjes als sleutelhanger. Af en toe zie je ze ineens heel hard wegrennen. Dat komt omdat ze illegaal verkopen. Ze zijn verder helemaal niet gevaarlijk en vrij aardig. Je kunt prima een souvenir van ze kopen als je dat leuk vindt. Wel wordt er in de buurt van de Eiffeltoren balletje balletje gespeeld.

Tip: in dit arrondissement kun je ook op de boot stappen om een boottocht over de Seine te maken. Aanrader! 😊

Het 8e arrondissement is één van de meest populaire wijken. Je kunt hier de Champs-Élysées en de Arc de Triomphe bezoeken. Ook heel veilig.

Het 9e arrondissement is dé museumwijk bij uitstek en zeer veilig. Tip: bezoek zeker de Opéra Garnier als je hier bent 😊

Het 10e arrondissement is deels heel veilig. Je kunt goed terecht in de buurt van Canal Saint Martin. Dit is een leuk stukje Parijs als je al vaker in Parijs bent geweest. Je kunt ook een boottocht over Canal Saint Martin maken. Maar er zijn ook plekken waar je beter niet kunt komen in het 10e arrondissement. Meer naar het oosten van het 10e arrondissement vind je de Chinese wijk. Dit is een minder veilige wijk. Lees verderop in het artikel meer.

Het 13e arrondissement is ook veilig. Hier vind je de wijk Montparnasse en de Tour Montparnasse. Erg leuk om te bezoeken. Rondom de Tour Montparnasse zitten allemaal crêpes restaurants.

Het 15e, 16e en 17e arrondissement zijn ook veilig.

Het achttiende arrondissement is ook veilig te noemen. Hier bevind je je namelijk in de kunstenaarswijk de Montmartre 😍 Omdat dit een hele toeristische wijk is zijn er ook wat meer straatverkopers. Let goed op mensen die met touwtjes staan en een ‘vriendschapsarmbandje’ om je vinger of pols willen gaan maken. Niet in mee gaan! (Zie verderop in dit artikel). Ook moet je hier iets beter op je spullen letten omdat er zakkenrollers kunnen zijn. Laat je niet afschrikken hoor, de Montmartre is heel leuk, ook met kinderen. Maar wees een beetje op je hoede voor je spullen.

Ook ’s avonds is dit arrondissement verder goed te bezoeken. De Sacré-Coeur is dan ook prachtig verlicht en vanaf daar heb je heel mooi uitzicht over de stad 😍

In de buurt bij de bezienswaardigheden van de Montmartre hoef je je dus geen zorgen te maken, maar op sommige plekken kan het ’s avonds een beetje grimmig zijn. Er zijn bepaalde andere buurten, waar je je beter niet laat zien (zie verderop in dit artikel onder het kopje “welke wijken vermijden”). Pigalle (onderkant van het 18e) en Porte de la Chapelle (noordelijkste puntje) zijn sowieso plekken om te vermijden.

Welke wijken kun je beter vermijden in Parijs?

Zoals je hierboven dus kunt lezen is Parijs over het algemeen heel veilig. Je zult je niet zo snel in een onveilige wijk bevinden. Alle wijken met bezienswaardigheden en winkelgebieden zijn namelijk helemaal veilig. Maar er zijn wel hier en daar wat wijken en plekken die je beter kunt vermijden in Parijs. Hier delen we een overzicht.

Algemene tip: alle arrondissementen die aan de Seine liggen zijn veilig + het 8e, 9e, 14e (Montparnasse) en 18e arrondissement (de Montmartre). Dit is een beetje kort door de bocht, maar het is een ezelsbruggetje wat je kunt gebruiken om te onthouden welke arrondissementen goed zijn om te bezoeken of om een hotel te boeken 🙂

Het 19e arrondissement (arrondissement des Buttes-Chaumont) is de meest noordelijke wijk van Parijs. In dit arrondissement zou ik geen hotel boeken. Het is het minst veilige arrondissement van Parijs. Place des Festivals wordt in deze wijk nog wel eens als parkeerplaats genoemd, maar zou ik niet doen. Er is hier verder ook niets te zien en het kan hier wat intimiderend voelen. Het enige wat wel leuk is is Parc Buttes Chaumont. Leuk om overdag te bezoeken 🙂

Verder moet je voorzichtig zijn in de wijk Belleville en de Chinese wijk (11e arrondissement). Ik bedoel dan met name de straten rondom Boulevard de Belleville en het metrostation Belleville. Belleville heeft ook mooie aspecten, dus als je de wijk wel graag wil ontdekken raad ik je aan om dat overdag te doen.

Het 20e arrondissement is ook niet aan te raden voor een hotel. Je hebt in het 11e arrondissement (ligt naast het 20e) nog Père Lachaise liggen. Dat is erg leuk om te bezoeken, maar de wijk ten oosten daarvan is geen bezoek waard.

Het 19e, 20e en Belleville liggen allemaal in het noord-oosten van Parijs. Dus je weet gewoon dat je die kant beter een beetje kunt omzeilen 😜 Nogmaals: het is ook weer geen ramp als je er terecht komt, maar het voelt een beetje intimiderend. En dat terwijl er gewoon ook niks te zien is.

Ga verder ’s nachts niet in de wijk tussen de stations Gare de l’Est en Gare du Nord rondwandelen. Of Clingnancourt.
Boek geen hotel rond Place Pigalle of de boulevard die begint op Place Clichy (18e) en eindigt op Place de Stalingrad (19e). Kom zeker niet in de buurt van Porte de la Chapelle. Dit ligt in het meest noordelijke puntje van het 18e arrondissement.

Het lijkt nu misschien alsof we heel veel plekken opnoemen. Dat is helemaal niet zo. Dit is maar een klein percentage van Parijs, maar we willen wel de specifieke plekken benoemen zodat je precies weet waar je wel en niet moet zijn.

Wil je weten welke hotels wij wél aanraden? 😊 Lees dan hier verder:
Romantische hotels in Parijs
Hotel in de Montmartre
Goedkope hotels in Parijs
Hotels in de Montmartre
Hotels in het centrum van Parijs

Is Parijs ’s avonds veilig?

Zeker. Ga ’s avonds niet rondlopen in de wijken die wij benoemen onder het kopje ‘welke wijken vermijden’. Maar als je naar de toeristische wijken gaat (de arrondissementen die we bovenin dit artikel benoemen) is Parijs ’s avonds heel erg veilig. Sterker nog, ’s avonds valt er zoveel te doen in Parijs 😍 Denk maar aan de Eiffeltoren die ’s avonds mooi gaat knipperen.

Onze favoriete dingen om ’s avonds te doen 👇

BezienswaardigheidPrijsTicket
Louvre€17Tickets
Catacomben€31Tickets
Boottocht over de Seine€16Tickets
Hop on hop off bus€34,85Tickets
Tour Montparnasse€17Tickets
Fondation Louis Vuitton€22Tickets
Centre Pompidou€15Tickets
Opéra Garnier€14Tickets

uitzicht avond tour montparnasse
Eiffeltoren lichtjes knipperen

Twee vormen van oplichterij die je wil voorkomen

Zoals ik al eerder in dit artikel noemde zijn er 2 vormen van oplichterij in Parijs die je kunt tegenkomen. Als je dit van tevoren weet kun je er rekening mee houden en het voorbij lopen. Dan heb je er geen last van.

1. Doe nooit mee aan het ‘balletje belletje’ spel. Dit is het typische goochelspelletje waarbij er drie kokertjes en één balletje wordt gebruikt. Je moet dan raden onder welk kokertje het balletje zit, nadat de oplichter de kokertjes heeft verschoven. Je denkt dat het allemaal heel makkelijk is en je zet misschien veel geld in. Niet doen dus! Het blijft en is een goocheltruc en het is een oplichter, want het balletje zit niet onder de koker, het zit in zijn of haar hand. Het kan ook zijn dat de oplichter een groep mensen ‘inhuurt’ die veel geld inzetten om mensen te lokken, zodat het allemaal echt lijkt. Laat je dus niet bedotten en loop niet in de val. 

2. Een andere, veel gebruikte truc is het ‘vrienschapsarmbandje’. De oplichter(s) steken een hand naar je uit en het lijkt alsof ze je een hand willen geven. Daarna binden ze een touwtje om je arm en maken ze heel snel een armbandje, een ‘vrienschapsarmbandje’. Ook al zeg je nee, ze doen het toch en ze vragen er geld voor. Dit komt wereldwijd heel vaak voor. In Parijs hebben ze het vooral op je gemunt bij de Sacré-Coeur. Negeren, geen oogcontact maken en doorlopen. Dat is hier de beste tactiek.

Is de metro in Parijs veilig?

Parijs heeft een heel groot en efficiënt metronetwerk. Overal in Parijs vind je een metrostation om de hoek. Het is daarom een veel gebruikt vervoersmiddel door de stad door zowel toeristen als Parijzenaars zelf. Omdat de metro zo vaak wordt gebruikt is het heel veilig. Je zal nooit alleen in een metro zitten. Er hangen ook overal camera’s en veel metrostations hebben een informatiebalie waar iemand achter zit. Om met de metro te reizen heb je ook een geldig metroticket nodig.

Er zijn wel eens rare types in de metro te vinden hoor. Het komt bijvoorbeeld wel eens voor dat mensen om geld vragen. Niet specifiek aan jou als persoon, maar ze stappen dan bij een halte in, houden een praatje, vragen om geld, niemand geeft wat en ze stappen weer uit. Iedereen is hier aan gewend en schenkt er geen aandacht aan.
We hebben wel een tip als er een raar type bij je in de metro zit: gewoon negeren. Vind je het toch oncomfortabel? Stap bij de eerstvolgende halte uit, loop naar een andere wagon en stap weer in. Dan heb je er ook geen last meer van.

Zakkenrollers springen met hun gestolen goederen vaak op het laatste moment uit de metro. Na het signaal dat de deuren gaan sluiten. Op die manier is het moeilijk om ze te achtervolgen. Let dus goed op je spullen. Maar heel eerlijk: wij hebben dit echt nog nooit meegemaakt of gezien.

Kortom: de metro is echt veilig en kun je met gerust hart gebruiken 😀

Andere manieren om door Parijs te reizen zijn met de fiets of met een elektrische step.

Samengevat: is Parijs veilig?

Is Parijs veilig? Ja! Parijs is een hele veilige stad en je hoeft je echt geen zorgen te maken als je Parijs gaat bezoeken 😊

Alle arrondissementen die aan de Seine grenzen zijn veilig + het 18e arrondissement (de Montmartre). Op toeristische plekken moet je natuurlijk wel een beetje oppassen voor zakkenrollen of spelletjes als balletje-balletje. Maar als je daar niet in mee gaat heb je daar helemaal geen last van. Ze dringen je niet op.

De buitenwijken van Parijs zijn minder veilig. Met buitenwijken bedoel is de wijken die echt buiten de ring van Parijs liggen. Met name de wijken aan het noord-oosten buiten Parijs. Ook het 19e arrondissement is niet een hele fijne plek voor een hotel (dit arrondissement ligt wel binnen de ring, maar ook aan de noord-oost kant van Parijs). Het noordelijkste puntje van het 18e arrondissement zou ik ook vermijden (bij Porte de la Chapelle).

Wil je wel een hotel buiten de stad boeken? Boek dan een hotel langs de RER A. Die lijn rijdt richting Disneyland. Wij vinden zelf Motel One heel fijn. Dit hotel ligt nét binnen de ring, maar is heel goed aan te rijden met de auto. Lees meer over dit hotel in ons artikel “hotel met parkeergarage in Parijs“.

Veelgestelde vragen

Waar kan ik veilig mijn auto parkeren in Paris?

Er zijn verschillende opties. Je kunt er voor kiezen je auto te parkeren in een betaalde en bewaakte parkeergarage. Dat geldt niet alleen voor Parijs, maar voor alle grote steden.
Het is niet goedkoop, maar zo is je auto wel beschermd tegen diefstal en vandalisme.

Een vrije plek vinden in de straten van Parijs is onbegonnen werk. Bovendien is het duur en mag je hier niet meerdere dagen staan. Je kunt natuurlijk ook de keuze maken om je auto buiten de stad te parkeren en verder met het openbaar vervoer te reizen. Zoek dan een Park and Ride Parijs vlakbij openbaar vervoer.

Onze tip: het beste parkeer je je auto bij je eigen hotel. Veel hotels hebben een beveiligde parkeergarage. Lees er meer over in ons artikel over hotel met parkeergarage.

Is fietsen in Parijs veilig?

Fietsen in Parijs is heel veilig en wordt steeds beter. Dus als je zoveel mogelijk op een goedkope manier van Parijs wil zien en je wil je geen stress op de hals halen door de overvolle metro’s in de binnenstad, kun je gerust een fiets huren.
Parijs streeft er namelijk naar om een 100% fietsvriendelijke stad te worden. Dit heeft ook te maken met de Olympische Spelen die in 2024 in Parijs gaan plaatsvinden. Zo worden er meer fietspaden en fietsbruggen aangelegd, worden er meer fietsstallingen geplaatst en de maximumsnelheid van auto’s in de binnenstad gaat worden verlaagd.

Welke arrondissementen zijn veilig?

Het 1e t/m het 10e arrondissement in Parijs zijn sowieso helemaal veilig. Dit zijn de arrondissementen die in het midden van het centrum van Parijs liggen. Hier vind je dus alle grote bezienswaardigheden en musea.
Ook het 18e arrondissement is veilig, dat is de Montmartre. ’s Avonds kan dit arrondissement iets grimmiger zijn. Gebruik in het algemeen je gezond verstand. Parijs is niet onveiliger dan andere grote steden 😊

Zijn de stations van Parijs veilig? 

Het gebied tussen Gare du Nord (het noordstation) en Garde de l’Est (het weststation) is een wat minder fijne plek. Het heeft de bijnaam Indian Quarter gekregen. De naam is een beetje misplaatst, want je treft hier voornamelijk Afrikaanse en Arabische immigranten aan. Ze doen je over het algemeen geen kwaad, maar het voelt intimiderend.

Is Parijs veilig met kinderen?

Zeker weten! Het is ideaal om Parijs te bezoeken met kinderen.
Bezoek de grote bezienswaardigheden en de arrondissementen in rondom de Seine, dan zit je helemaal goed en gaan jullie een heel leuk tripje naar Parijs hebben 😊 Lees onze leukste tip in het artikel over “Parijs bezoeken met kinderen“.

Is Parijs veilig voor vrouwen die in hun eentje reizen?

Absoluut! Weet je hoeveel vrouwen er dagelijks in Parijs in hun eentje op uit trekken? Heel veel 😜 Je kunt prima alleen over straat en alleen met de metro reizen.

Hoe zit het met stakingen?

De laatste jaren zijn er een aantal grote stakingen geweest in Parijs. Dat komt omdat Macron graag de pensioenleeftijd wil verhogen. De Fransen zijn het hier niet mee eens. Lees er meer over in ons artikel over stakingen in Parijs.