Zakkenrollers en oplichterij in Parijs: hoe voorkom je het?

Eline Door Eline

Opgelicht worden of beroofd worden van je spullen is natuurlijk erg vervelend. Om dat te voorkomen is het belangrijk om de signalen van oplichterij te herkennen. Daarom licht ik in dit artikel uit waar je in Parijs mogelijk opgelicht kan worden, hoe je het kunt herkennen en wat je het beste kunt doen op zakkenrollers geen schijn van kans te geven.

Tip: lees ook ons artikel over “Is Parijs veilig?

Oplichterij in Parijs: de meest voorkomende trucs

Balletje balletje

Iedereen kent het spel balletje balletje wel toch? Er zijn drie kokers en één balletje. Het is aan jou als speler de taak om te raden onder welk kokertje het balletje ligt nadat de kokers heen en weer zijn verschoven. Omdat het spelletje niet ingewikkeld lijkt (en is) zijn veel mensen overtuigd dat ze weten waar het balletje zit. Het resultaat is dat zij veel geld inzetten. Echter, schijn bedriegt: je kunt met dit spel nooit winnen want het balletje zit in de hand van de oplichter.
Eerst zul je misschien even kijken en het lijkt alsof de meeste mensen winnen. Maar trap daar niet in! Vaak vormen de oplichters een groep en zijn de andere ‘deelnemers’ ook onderdeel van die groep. Het spel is hartstikke illegaal. Niet doen dus!

Metro tickets

Mocht er ooit iemand naar je toekomen die je tegen een gereduceerde prijs metro tickets kan aanbieden: niet doen. Dit is vrijwel altijd een oplichter. Dit komt vooral voor in de metro stations Porte Maillot, Gare du Nord en Charles de Gaulle Étoile. Koop je metrotickets altijd gewoon bij een automaat of als je met de Thalys komt: in de Thalysbar aan boord van de trein.

Vriendschapsarmbandje

De oplichters steken hun hand naar je uit alsof ze je een hand willen geven. Dan binden ze een touwtje om je arm en draaien razendsnel een armbandje. Ook als je ‘nee’ zegt. Daar vragen ze dan vervolgens geld voor. Deze vorm van oplichterij komt heel erg veel voor bij de Sacré-Coeur. Het beste wat je hier kunt doen is ze gewoon negeren en doorlopen. Hou goed vol, want ze zijn enorm opdringerig. Zit je wel gevangen in deze oplichterij? Let dan ook heel erg goed op je spullen want het wordt ook gebruikt als afleiding voor zakkenrollers.

© G Morel

Krant en telefoon

Terwijl jij lekker een drankje aan het doen bent op een terrasje legt iemand ineens een krant op je tafel neer. Wat jij niet weet is dat je telefoon onder die krant ligt. Wanneer jij bent afgeleid door de krant en de persoon wordt je telefoon weggenomen. Let hier goed op en laat je niet afleiden. Je kunt deze vorm van oplichterij het beste voorkomen door je telefoon niet op tafel te leggen.

Petitie tekenen

Deze oplichterij wordt vaak uitgevoerd door jonge meisjes. Ze komen naar je toe met een stuk karton en vragen of je een handtekening wilt zetten voor een goed doel. Voor je het weet word je omsingeld door meerdere meisjes en terwijl jij aan het overwegen bent een handtekening te zetten worden je zakken/tas leeggehaald. Ook kan het zijn dat ze heel opdringerig om een donatie gaan vragen. Let alsjeblieft op en trap er niet in. Loop gewoon door en zeg gelijk ‘nee’. Zo ziet deze vorm van oplichterij eruit:

https://youtube.com/watch?v=OHRey54Cfzc

Illegale taxi’s

Controleer als je met een taxi rijdt van tevoren goed of het geen illegale taxi is. Taxi’s in Parijs hebben geen uniforme uitstraling zoals in steden als New York. Dat betekent dus dat je niet aan het uiterlijk van de auto zelf kunt zien of de taxi legaal is. Hoe kun je een legale taxi dan wel herkennen?

  • De taxi moet bovenop het dak een bordje hebben staan dat ‘Taxi Parisien’ zegt. Daaronder hangen nog drie kleine lichtjes met de letters A, B en C. Het bordje geeft licht door middel van LED verlichting.
  • De taxi moet binnen in de auto een zichtbare en werkende taxameter (taximeter) hebben waarop staat aangegeven wat je als klant moet betalen (deze loopt dus op naarmate de taxi langer rijdt).
  • Het licentienummer van de taxi moet zichtbaar zijn op de rechterkant van de nummerplaat.
  • Elke taxi moet een boordcomputer taxi (BCT) hebben. De boordcomputer taxi registreert ritten en werktijden.

Zakkenrollers

Natuurlijk kan het je overal in Parijs overkomen dat je spullen gestolen worden, maar er zijn een aantal hotspots voor zakkenrollers. Dit zijn met name bij de Eiffeltoren, bij de piramide van het Louvre en de Jardin des Tuileries, de Pont des Arts, de Champs-Élysées en in drukke metro’s.

Overige tips

  • Zorg ervoor dat je je tas of jas nooit los over je stoel hangt. Zorg ervoor dat hij altijd aan je lichaam vast zit.
  • Leg geen telefoons op camera’s op tafel.
  • Zorg ervoor dat je er niet te toeristisch uit ziet.
  • Maak geen oogcontact met mensen die je niet vertrouwt.
  • Wees extra alert wanneer iemand je aanspreekt. Mogelijk steelt een handlanger namelijk ondertussen je portemonnee.
Reacties
  1. Nou, we zijn er een hoop tegengekomen, allemaal bij Sacre Cour!
    De touwtjes, dove meisjes voor een handtekening, losse kaartjes aanbieden voor ov. Maar ook flesjes water aanbieden, veel te opdringerig en in je handen al zowat duwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *