Sacré-Coeur: de must-see in Parijs

Eline Door Eline

De Sacré-Coeur is een basiliek in het 18e arrondissement van Parijs. Het is een van de meest bezochte bezienswaardigheden in Parijs, een absolute aanrader! 😍 Geweldige architectuur, beelden, mozaïek en glas-in-lood ramen. De Sacré-Coeur valt vooral op door het felwitte uiterlijk én door de fenomenale locatie bovenop de Montmartre.

De Sacré-Coeur bezoeken


sacre coeur parijs
Uitzicht op de Sacré Coeur vanaf Square Marcel Bleustein Blanchet

Bouw en ontwerp van de basiliek

Voor het ontwerp werd in 1973 een wedstrijd gehouden. Deze wedstrijd werd uiteindelijk gewonnen door Paul Abadie en in 1875 begon de bouw. De bouw duurde erg lang. Zelfs zo lang dat Paul Abadie het gebouw nooit voltooid heeft zien worden omdat hij eerder overleed. In 1891 ging de basiliek voor het eerst open en werden er missen gehouden. Het is een van de meest bekende kerken in Parijs.

De Sacré-Coeur is gebouw in de vorm van een Grieks kruis. Dit betekent dat alle uiteinden van het kruis even lang zijn. Een leuk weetje: de stenen zijn travertijnstenen. Deze steensoort vormt het geheim waarom hij zou wit blijft 😏 Het is namelijk een soort kalksteen wat voortdurend calcium afscheidt. Hierdoor blijft de basiliek zo spierwit. Echt ontzettend mooi 😍 Een ander monument wat van deze steensoort is gemaakt is het monument op de Dam in Amsterdam.

Binnenkant van de Sacré-Coeur
Sacré-Coeur

De Sacré-Coeur werd niet gebouwd zonder reden. De voornaamste reden om de basiliek te bouwen was om de gesneuvelden van de Frans-Pruisische oorlog die plaats vond van 1870 tot 1871 te herdenken. Een andere reden was als boetedoening voor de misdaden van de ‘communards’. Dit was een twee maanden durende opstand in Parijs.

Met de Funiculaire naar de Sacré-Coeur

Om bij de Sacré-Coeur te komen moet je eerst een beetje afzien op een trap met maar liefst 250 treden. Ben je niet zo goed ter been of maak je jezelf liever niet moe? Dan kun je er voor kiezen om een deel van de route omhoog voort te zetten met de funiculaire van de Montmartre. Dit is een kabeltreintje die parallel aan de Rue Foyatier naar boven gaat. Scheelt je weer 250 treden 😜 Een ritje met de funiculaire kost net zo veel als een ritje met de metro: je hebt dus een t-ticket (zie hier voor meer informatie over tickets voor de metro) nodig. Die kun je in alle metrostations kopen.

Natuurlijk kun je direct naar de boven lopen, maar het aller aller leukste is om eerst een paar zijweggetjes te nemen om even de wijk Montmartre door te banjeren. Het is echt een hele gezellige wijk, vol met kunst, herkenbare plekjes vanuit films, gezellige restaurantjes en mooie bezienswaardigheden 😊

Funiculaire naar de top van de Montmartre
Funiculaire naar de top van de Montmartre

Bezoek aan de Sacré-Coeur

De Sacré-Coeur is elke dag geopend van 6:00 uur tot 22:30 uur. Je kunt de basiliek dan bezichtigen. Dit is gratis 😊 Ook kun je hier een mis bijwonen en biechten. Voor actuele openingstijden en andere informatie met betrekking tot het bijwonen van missen etc. kun je het beste even op de officiële website kijken. In de kerk kun je tegen een bijdrage een kaarsje aansteken.

Bezoek aan de koepel van de Sacré-Coeur

Als je na de klim naar boven nog puf over hebt kun je de koepel van de Sacré-Coeur bezoeken. De ingang voor een klim naar de koepel bevindt zich aan de linker voorzijde, hiervoor heb je wel een ticket nodig. De trap naar boven telt 300 treden. Eenmaal boven heb je spectaculair uitzicht over Parijs.

Voor een bezoek aan de koepel wordt een bijdrage gevraagd. Dit is niet heel veel, maar het kan dus verschillen per seizoen.

Locatie voor toegang tot de koepel van de Sacre Coeur
Toegang tot de koepel

Audio-guide

Lijkt het je leuk om nog meer te weten te komen over de geschiedenis, de architectuur en het gebruik van de Sacré-Coeur? Dan kun je een audio guide in de boekwinkel van de Sacré-Coeur kopen voor 5 of 10 euro, afhankelijk van welke variant je kiest. Helaas worden er geen rondleidingen gegeven. Dit is om voor zoveel mogelijk rust te zorgen in de basiliek.

Tip: in de winter wordt de Sacré-Coeur van binnen verwarmd. Lekker dus om even op te warmen als het koud is buiten.

Sacré-Coeur in Parijs Montmartre
Trappen naar boven

Tickets voor de Sacré-Coeur

De toegang tot de basiliek is gratis. Het is dus niet nodig om tickets te kopen.

Wil je graag de koepel beklimmen? Dan is er wel een kaartje nodig. Dit kaartje kost 6 euro en kan je alleen plaatselijk bij de Sacré-Coeur kopen.

Uitzicht over Parijs vanaf de Sacré-Coeur

Vanaf de Sacré-Coeur is het uitzicht over Parijs echt heel spectaculair. Het is namelijk een van de hoogste punten in Parijs en je kijkt over de hele stad.

Uitzicht vanaf de koepel van de Sacre Coeur
Uitzicht over Parijs vanaf de koepel

Beste locatie voor een foto

De perfecte spot voor een mooie foto is op het Sqaure Marcel Bleustein – Blanchet 😍

De mooiste foto locatie van de Sacré Coeur
Square Marcel Bleustein

Straatverkopers

Let op straatverkopers en oplichters! Een veel voorkomende manier van oplichten op deze plek is door middel van het maken van een ‘friendship bracelet’. Ze pakken je hand en draaien een armbandje om je hand heen. Laat dit niet gebeuren en loop direct door!

Als je eenmaal vast zit zul je moeten betalen of voor altijd vastgebonden zijn door middel van een armbandje. Let ook heel goed op je spullen want zakkenrollers zijn hier ook altijd aan de gang.

Bereikbaarheid met openbaar vervoer

De Sacré-Coeur is op verschillende manieren bereikbaar met het openbaar vervoer.

Met de metro: Het metrostation Château Rouge (lijn 4) is het metrostation wat het meest dichtbij de Sacré-Coeur is, maar ik zou niet zeggen dat dit perse het beste metrostation is om uit te stappen als je de Sacré-Coeur wilt bezichtigen. Het is namelijk juist leuk om door de wijk Montmartre te lopen dus dan zou een ander metrostation leuker zijn, afhankelijk van welke bezienswaardigheden je in de Montmartre wilt bezoeken.

Met de bus: speciaal voor toeristen die de Montmartre willen bezoeken rijdt er een zogenoemde ‘Montmartobus’. Deze bus rijdt door alle smalle straatjes en komt langs verschillende bezienswaardigheden zoals de Sacré-Coeur, langs het Place du Tertre (pleintje met alle schilders) en de wijngaard van de Montmartre.
De Montmartrobus stopt bij deze metrostations:

  • Pigalle
  • Abbesses
  • Lamarck Caulaincourt
  • Jules Joffrin

Met de fiets: Er zijn meerdere Vélib stations in de Montmartre waar je je fiets kwijt kunt om vervolgens omhoog te lopen naar de Sacré-Coeur.

Hoeveel trappen heeft de Sacré Coeur basiliek?

De trappen naar de Sacré Coeur bestaan uit 250 treden. Best een klim om boven te komen! Je kan ook de lift nemen met een metro ticket. Wil je de koepel beklimmen? Dan komen daar nog eens 300 treden bij. Let op, hier is geen lift beschikbaar.

Bij welk metrostation moet je uitstappen voor de Sacré coeur?

Je kan het beste metro lijn 4 nemen naar het metrostation Château Rouge (lijn 4). Wil je ook meteen de Montmartre verkennen? Dan kan je het beste uitstappen bij metrostation Anvers (lijn 2) of Abbesses (lijn 12).

Wat zijn de openingstijden van de Sacré coeur?

De basiliek is elke dag geopend van 6.30 tot 22.30. Wil je ook van het uitzicht genieten vanaf de koepel van de Sacré coeur? In oktober t/m april kan je de koepel tussen 10.00 en 19.00 uur beklimmen in de zomer (mei t/m september) van 08.30 tot 20.00 uur.

De Sacré coeur is elke dag geopend, 365 dagen per jaar.

Wat kost de toegang tot de Sacré Coeur?

Toegang tot de basiliek is gratis. Wil je echter de koepel beklimmen, dan moet je een ticket kopen voor 6 euro.

Waar kan ik tickets kopen voor de Sacré Coeur?

Voor de basiliek is er geen ticket nodig, de toegang is namelijk gratis. Wil je de koepel beklimmen, dan heb je een ticket van 6 euro nodig. Deze tickets kan je alleen plaatselijk bij de Sacré coeur zelf kopen.