Place du Tertre

Eline Door Eline

Het Place du Tertre is het bekende schilderspleintje in de Montmartre. Je vindt het in het 18e arrondissement van Parijs. Het staat vooral bekend om de schilders die hier een plekje hebben ingenomen en portretten maken van voorbijgangers. De meningen over het Place du Tertre zijn verdeeld. De een vindt het vreselijk, de ander vindt het fantastisch 😊

Montmartre als thuishaven van kunstenaars

Sinds de veelbelovende Belle Époque (eind 18e eeuw tot de Eerste Wereldoorlog) is de Montmartre al de thuishaven voor schilders en kunstenaars geweest. De Montmartre was toen slechts een eenvoudig dorp.

Vanwege lage woonlasten en de vele café’s en cabarets (waar modellen benaderd konden worden) werd de Montmartre al snel heel interessant voor schilders en kunstenaars.

Ook van Gogh himself heeft twee jaar in de Montmartre gewoond. Hij woonde vlak bij de Moulin de la Galette op 45, Rue Lepic. Veel andere beroemde artiesten woonden een tijdje aan 12, Rue Cortot. Tegenwoordig is hier het Musée Montmartre gehuisvest.

Echter, na de Eerste Wereldoorlog vertrokken de schilders naar Montparnasse en van de échte schilderswijk als toen is inmiddels niet meer zoveel over. De Montmartre en vooral (het gebied rondom) Place du Tetre is overspoeld met souvenirwinkels, commerciële restaurants, snelle portrettekenaars en toeristen!😅

Place du Tertre Schildersplein Montmartre
Place du Tertre Schildersplein Montmartre

Authentiek souvenirtje

Vind je het leuk om een echt authentiek souvenirtje mee te nemen? Dan is het leuk om een portret of een karikatuur van jezelf te laten maken.

Place du Tertre Schildersplein Montmartre
Place du Tertre Schildersplein Montmartre

Tips voor een bezoek aan Place du Tertre

  • Je kunt Place du Tertre het beste zo vroeg mogelijk in de ochtend bezoeken. Dan is het nog rustig en krijg je nog iets mee van de wijk die het vroeger was.
  • Als je je wilt laten schilderen, kies dan een schilder uit die niet opdringerig is. Opdringerige schilders zijn vaak te commercieel en alleen maar bezig met geld verdienen.
  • Altijd afdingen als je je laat schilderen.
  • Het terras op het Place du Tetre is misschien niet de beste plek om een drankje te doen. Serveerders zijn hier niet echt aardig en je betaalt een hoofdprijs. Je kunt beter even een paar straatjes verder op een drankje doen.
  • Let op zakkenrollers.
  • Combineer je bezoek met de Sacré Coeur, deze ligt om de hoek van het schildersplein.