Le Funiculaire: het kabeltreintje van de Montmartre

Eline Door Eline

Om in de gezellige wijk de Montmartre of bij de Sacré-Coeur te komen moet je eerst best wel een grote afstand naar boven lopen. De Montmartre ligt namelijk op een grote heuvel. Als je helemaal bovenaan bent gekomen besef je je dat het afzien niet voor niets is geweest, want het uitzicht over Parijs vanaf de Sacré-Coeur is echt fenomenaal!

Ben je niet zo goed ter been of maak je jezelf liever niet moe? Dan kun je er voor kiezen om een deel van de route omhoog voort te zetten met de funiculaire van de Montmartre. Dit is een kabeltreintje die parallel aan de Rue Foyatier naar boven gaat. Scheelt je weer een paar honderd treden 😜 

Een ritje met de funiculaire naar de Sacré-Coeur kost net zo veel als een ritje met de metro: je hebt dus een t-ticket nodig. Die kun je in alle metrostations kopen.

Wat is de Funiculaire precies?

De funiculaire werd al in het jaar 1900 gebouwd! Sindsdien is het twee keer gerenoveerd en aangepast. Elk jaar maken zo’n twee miljoen reizigers gebruik van de funiculaire. De Funiculaire overbrugt een afstand van 108 meter. Een ritje met de Funiculaire duurt ongeveer 2 minuutjes. De gondel van de Funiculaire heeft ramen dus als je aan de goede kant van de gondel staat heb je fantastisch uitzicht over Parijs.

Funiculaire de Montmartre Parijs Sacre Coeur Kabeltrein
© Daniel Lobo

Door met de Funiculaire naar boven te reizen voorkom je dat je deze trap op hoeft te lopen:

Funiculaire de Montmartre Parijs Sacre Coeur Kabeltrein
Rue Foyatier  © Bert Theelen

Hoe werkt het?

De Funiculaire wordt onderhouden door de RATP. Dit is hetzelfde bedrijf dat verantwoordelijk is voor het overige openbaar vervoer in Parijs. Daarom kun je met een gewoon metroticket ook gebruik maken van de Funiculaire. Deze tickets kun je in een metrostation kopen of aan de voet van de Funiculaire. Als je een (meerdaagse) dagpas hebt voor de metro voldoet dat natuurlijk ook. Hier onder op de foto kun je zien dat er een ticketautomaat is. Toch is het handig om van tevoren je tickets gekocht te hebben voor als het heel druk is. Het werkt allemaal heel makkelijk en efficiënt.

Funiculaire de Montmartre Parijs Sacre Coeur Kabeltrein
© David McKelvey