Metro in Parijs – Navigo weekabonnement

De kans is vrij groot dat je in Parijs gebruik maakt van de metro. De metro in Parijs is een gemakkelijke manier om je snel door de stad te verplaatsen. Er zijn verschillende opties wat betreft metro kaartjes. Je kunt kiezen voor losse kaartjes, een Navigo Easy waar je elke keer een aantal losse ritjes op zet, dagkaarten, weekabonnementen en speciale kaartjes voor toeristen. In dit artikel leg ik je uit wat een Navigo weekabonnement inhoudt en waar je een Navigo kaart kan gebruiken. Zo reis jij heel makkelijk naar de leukste wijken in Parijs! 😊

Openbaar vervoer Parijs
De metro in Parijs is gemakkelijk te gebruiken

Maandabonnement Metro Parijs

De Parijzenaar die vaak met de metro gaat, heeft vaak een abonnement. Er zijn twee soorten abonnementen. Een maandabonnement en een weekabonnement. Een maandabonnement kun je afsluiten via de website van île de France mobilités of bij een loket. Het abonnement wordt dan maandelijks van je rekening afgeschreven of je moet maandelijks je abonnement verlengen bij een machine. Een maandabonnement is maandelijks opzegbaar (alleen relevant bij automatische afschrijving). Een maandabonnement op je Navigo kaart kost €75,20 per maand. Het is gebruikelijk dat een Franse werkgever 50% van het abonnement betaald.

Weekabonnement metro
Parijse metrokaart voor een week
Metro abonnement
Mijn Navigo kaart

Weekabonnement metro Parijs

Wanneer je korter in Parijs bent, kun je kiezen voor een weekabonnement voor het openbaarvervoer. Ook als toerist kun je een Navigo kaart kopen. Het weekabonnement is gelding van maandag tot en met zondag. Dit is onafhankelijk van de dag van aankoop. Dus wanneer je je weekabonnement op donderdag koopt, is deze geldig tot en met zondag. (en dus niet van donderdag tot woensdag). Een weekabonnement voor het openbaar vervoer in Parijs kost €22,80. Wanneer je veel met de metro gaat ben je dus een stuk goedkoper uit dan wanneer je losse kaartjes koopt. Een losse dagkaart kost €7,50, maar die is alleen geldig in zone 1 en 2. Het weekabonnement kun je voor alle zones kopen. (Zo kun je er ook mee naar de buitenwijken, het paleis van Versailles en Disneyland Parijs.) Een dagkaart voor alle zones €17,80, dus ben je twee of meer dagen in de stad. Dan is een Navigo weekabonnement een stuk goedkoper. Een Paris Visite kaart (speciaal voor toeristen) waarmee je 5 dagen door alle zones kunt reizen kost €65,80. Kun je beter een weekabonnement afsluiten 😉

Loket metro parijs
Bij een loket op het station kun je een metro weekabonnement kopen

Waar koop je een Navigo kaart met weekabonnenent?

Om een weekabonnement af te sluiten heb je een persoonlijke Carte Navigo nodig. Deze koop je bij een loket in een metro of RER station. (Niet alle stations hebben een loket). Mijn vriend en ik kochten onze Navigo kaarten bij het RER station Versailles Château-Rive Gauche. Om de kaart aan te schaffen heb je een foto van jezelf nodig op pasfoto formaat. Een officiële pasfoto is niet vereist. Je kunt ook zelf een foto uitprinten (dit heb ik ook gedaan en dat ging prima). Het is belangrijk dat je alleen op de foto staat en dat je herkenbaar in beeld bent. Bij het loket wordt de foto op je kaart geplakt en je kunt zelf je naam opschrijven.

Metrokaart kopen parijs

Hoe koop je een weekabonnement voor de metro in Parijs?

Bij het loket op het station waar je de kaart laat maken, kan het abonnement gelijk op je kaart gezet worden. Je vraagt naar een forait navigo semaine pour Toutes les zones. Het abonnement kost €22,80 en het bedrag moet gelijk betaald worden. De kaart is geldig vanaf het moment van aankoop tot en met de eerstvolgende zondag. De kaart zelf kun je meerdere keren gebruiken en bij ieder bezoek aan Parijs kun je hier tegoed opzetten. Je kunt opnieuw een weekabonnement opladen (dat kan ook bij een machine) of losse tickets.

RER in Parijs

Waar kan ik een Nagvigo Semaine gebruiken?

Het weekabonnement van €22,80 is geldig in alle vijf de zones van het Parijse openbaar vervoer. Dit betekent dat je gebruik kunt maken van de bus, de tram, de metro, de RER en de lokale treinen. Zo kun je met je pas reizen naar Disneyland Parijs, het paleis van Versailles of het Kasteel van Malmaison (het huis van Napoleon en zijn vrouw Joséphine de Beauharnais). De kaart is ook geldig in Le Funiculaire: het kabeltreintje van de Montmartre. Om je weg te vinden in het Parijse openbaar vervoer raad ik je aan om de RATP app te downloaden. Deze app werkt hetzelfde als de Nederlandse 9292ov app. Je kunt gemakkelijk opzoeken welke metro/tram/bus/RER je kunt nemen om op je bestemming te komen. Handig: de app geeft tegenwoordig aan waar je het beste in de metro kunt stappen (voorin, in het midden of achterin) zodat je op het station zo min mogelijk hoeft te lopen naar de uitgang/je overstap)

RER C
Met de RER kun je naar het paleis van Versailles of Disneyland Parijs

Reacties
 1. Is er een mogelijkheid om het abonnement al in Nederland aan te vragen?

  • Hoi Wilma,

   Nee dat kan helaas niet. Je moet het echt daar doen, maar ze hebben het binnen 5 minuten gedaan 🙂

   Groetjes,
   Eline | Wegwijs naar Parijs

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.