Tour Montparnasse

De plek waar de Tour Montparnasse staat in Parijs wordt door Nederlanders ook wel eens het Rotterdam van Parijs genoemd. Waarom? Omdat hier niets meer te zien is van de eeuwenlange geschiedenis van Parijs 😅 Het vroegere Gare Montparnasse is ingeruild voor een gloednieuw station en de Tour Montparnasse is een groot ‘nieuwbouw’ kantorencomplex.

Toch is de Tour Montparnasse een bezoekje waard 🙂 Het uitzicht wat je vanaf de toren hebt over Parijs is echt heel gaaf en de lift die je naar boven brengt is de snelste lift van Europa.

Tour Montparnasse

Snelste lift Tour Montparnasse

Je kunt de Tour Montparnasse bezoeken. Je gaat dan met de snelste lift van Europa helemaal naar de 56e verdieping van de Tour Montparnasse. Het kan zijn dat je je even een beetje licht in je hoofd voelt van de snelheid van de lift. In 38 seconden brengt hij je helemaal boven 😏

Op de 56e verdieping

Op de 56e verdieping van de Tour Montparnasse is een observatie-verdieping is ingericht. Omdat de hele toren uit ramen bestaat heb je heel mooi uitzicht over Parijs vanaf alle kanten van de toren. Als je een beetje goed weer hebt kun je heel ver kijken en kun je veel bezienswaardigheden van Parijs zien zoals de Eiffeltoren, de Notre Dame, de Sacré Coeur, het Louvre en Jardin Luxembourg.
Het meest ideale van uitzicht over Parijs vanaf deze toren is dat je ook kunt genieten van het uitzicht als het regent of als het koud is buiten. Want genieten vanaf bijvoorbeeld het uitzicht bij de Sacré Coeur is toch minder fijn als het regent. In de Tour Montparnasse op de 56e verdieping zit je lekker binnen. 🙂

Er zijn op de 56e verdieping ook een restaurant, een souvenirwinkeltje, een kleine bioscoop en een expositieruimte te vinden. Met verschillende interactieve tv-schermen wordt precies aangegeven welke populaire bezienswaardigheden in Parijs te zien zouden moeten zijn vanaf de Tour Montparnasse 😄 Ik kan me nog herinneren dat vooral het Cimetière du Montparnasse goed te zien was. Dit ligt namelijk vlak naast de Tour Montparnasse.

Uitzicht vanaf de Tour Montparnasse

Is de 56e verdieping niet hoog genoeg? Dan kun je altijd nog de trap pakken naar de 59e verdieping. Hier vind je een dakterras waar je ook over de stad kunt kijken. Een echt gezellig dakterras vond ik het niet. Er waren geen lekkere stoeltjes, eigenlijk staat er helemaal niks. Het is er kaal, alleen maar planken en een hoge glazen omheining. Er waren overigens ook geen andere mensen wat mij en mijn vriend wel even een momentje quality time samen gaf 😏

Tour Montparnasse
Bovenste verdieping van de Tour Montparnasse: het dakterras met panorama view.

Nu moet ik toegeven dat het bij ons regende waardoor de sfeer op het panorama terras natuurlijk heel anders is dan als het zonnetje lekker schijnt. Op zich hebben ze een best mooie omheining. Glas is sowieso beter dan hoge hekken  en volgens mij hebben ze ’s avonds mooie lampen die een iets romantische sfeer geven 😊

Uitzicht_tour_montparnasse_parijs
Uitzicht vanaf de Tour Montparnasse. Foto door: Irene Grassi

Lange wachtrijen voorkomen

Wil je voorkomen dat je lang in de wachtrij moet staan om de Tour Montparnasse te betreden? Door middel van een leuke samenwerking met Tiqets kan ik je hier speciale ‘priority entrance’ tickets voor de Tour Montparnasse in Parijs aanbieden! Bestel, betaal via onder andere iDeal en je ontvangt de tickets direct in je mailbox. De lange wachtrijen voor de kassa’s loop je voorbij en op vertoon van het ticket op je smartphone, loop je zo door! Ideaal! Ik raad het zeker aan om deze tickets te kopen voordat je naar de Tour Montparnasse gaat. Je kunt ze kopen via de gele ‘Bestel nu!’ button 😊

Arc de Triomphe

Een beetje geschiedenis

In 1959 werden de eerste plannen voor de Tour Montparnasse gemaakt. Maar daar kwam in eerste instantie veel kritiek op. De hoogte die het gebouw zou krijgen was veel te hoog. Het paste niet bij het straatbeeld. Uiteindelijk werd er toch een wedstrijd uitgeschreven om een ontwerp te maken voor een wolkenkrabber.
Vier architecten (Urbain cassan, Eugène Beaudouin, Hoym de Marien en Jean Saubot) gingen uiteindelijk aan de slag met het plan wat uiteindelijk is uitgegroeid tot de hedendaagse Tour Montparnasse. In 1970 is de eerste steen van de Tour Montparnasse gelegd. Met een hoogte van 210 meter is de Tour Montparnasse lang zo hoog niet als de Eiffeltoren. Inwoners van Parijs waren altijd tegen de bouw van deze hoge toren en hij is nog steeds niet geliefd bij de Parijzenaren.

Kleine tip

Een kleine tip voor als je de Tour Montparnasse gaat bezoeken. Ik was er zelf overdag, maar ik denk dat het heel gaaf is om dit ’s avonds te bezoeken. Volgens mij heeft het panorama dakterras mooie verlichting wat een iets meer romantische sfeer geeft en ’s avonds is de stad mooi verlicht, waaronder de Eiffeltoren.
Ik zou de volgende keer ook ’s avonds gaan.

Hier onder zie je namelijk een foto waarbij het al een beetje begint te schemeren. Is het niet ontzettend mooi? 😍

Tour Montparnasse
Uitzicht over Parijs met schemering

Bereikbaarheid met OV

De Tour Montparnasse is goed bereikbaar met het openbaar vervoer in Parijs.

Met de metro: Lijn 4, 6, 12 of 13. Uitstappen bij halte Montparnasse-Bienvenue + 2 minuten lopen.
Met de bus: Lijn 28, 58, 82, 88, 89, 91, 92, 94, 95 of 96.
Met de trein (SNCF): Uitstappen bij halte Gare Montparnasse + 2 minuten lopen.
Met de fiets:
Vélib station nummer: 15118 – Place Bienvenue (11 Rue de l’Arrivée). = meest dichtbij.
Vélib station nummer: 15001 – Arrivée (8, Rue de l’Arrivée) = meest dichtbij.
Vélib station nummer: 15002 – Bourdelle (Avenue du Maine)
Vélib station nummer: 14101 – Place Fernand Mourlot.

Openingstijden

De Tour Montparnasse is het hele jaar geopend.

Zomertijden (van 1 april tot 30 september)
Elke dag gopend van 09:30 tot 23:30 uur.

Wintertijden (van 1 oktober tot 31 maart)
Van zondag tot donderdag: geopend van 09:30 tot 22:30 uur.
Vrijdag en zaterdag: van 09:30 tot 23:00 uur.
En op de vooravond van feestdagen.

De lift gaat een half uur voor sluitingstijd voor de laatste keer omhoog.

Voor actuele informatie en openingstijden kun je altijd het beste even de officiële website van de Tour Montparnasse checken.