Jardin du Luxembourg

Jardin du Luxembourg is een heerlijke plek om lekker naar toe te gaan om te relaxen. Even liggen in het gras en genieten van het zonnetje met een lekkere stokbrood met brie en een fles wijn. Genieten!  Het Jardin du Luxembourg is een hele populaire plek om te ontspannen voor zowel toeristen als Parijzenaars zelf. Het park ligt in het 6e arrondissement, aan de oever van de Seine en vlak bij de Sorbonne, universiteit van Parijs. Doordeweeks zijn hier daarom ook veel studenten te vinden.

Het park is erg toegankelijk voor ouders met kinderen omdat er veel activiteiten voor kinderen georganiseerd worden. In het centrum van het park bijvoorbeeld is het ‘Grand Bassin’, een achthoekige vijver. Hier kunnen kinderen  miniatuurbootjes laten varen.
Andere activiteiten voor kinderen zijn het poppentheater en rondritjes met pony’s. Daarbij zijn er in het Jardin du Luxembourg ook een openluchtcafé, een muziektent, tennisbanen en een imkerschool.

Geschiedenis van Jardin du Luxembourg

Jardin du Luxembourg zijn de tuinen die grenzen aan het Palais du Luxembourg. Dit paleis werd gebouwd door Maria de Médici. Zij was de weduwe van Hendrik IV. Invloedrijke dame, want ook de Champs-Elysées is in haar opdracht ontworpen en ontstaan. Maar ze heeft helaas nooit kunnen profiteren van haar nieuw gebouwde paleis, want toen het gebouw voltooid was in 1631 was ze verbannen. Balen!

Tot de Franse Revolutie was het Palais du Luxembourg het koninklijk paleis. Daarna is het tijdelijk gebruikt als gevangenis. In de Tweede Wereldoorlog is het door de Luftwaffe gebruikt als hoofdkwartier. Onder de tuinen bevonden zich schuilkelders. Tegenwoordig wordt het gebouw gebruikt door de Franse Senaat. Het is niet toegankelijk voor publiek, maar de tuinen wel. 🙂

De Medici fontein

De Medici fontein (La fontaine Médicis) is een prachtige fontein die te vinden is in Jardin du Luxembourg. De fontein is gebouwd in 1630 in opdracht van Marie de’ Medici. Op de fontein zijn mythologische figuren te zien. Bijvoorbeeld de reus Polyphemos in brons en Acis en Galatea in wit marmer. Acis en Galatea waren geliefden, maar Polyphemos was jaloers. Acis en Galatea zijn omarmend in een grot afgebeeld waarbij Polyphemos jaloers zit te turen. Volgens de Griekse mythologie heeft Polyphemos uiteindelijk Acis vermoord. De mythologische figuren zijn toegevoegd door Auguste Ottin.

Het geheim van deze fontein
Als je naar de achterkant van de fontein gaat, vindt je daar nog een fontein: de fontein van Leda. Deze fontein zit aan de Medici fontein vast. Maar dit is onbekend voor de meeste bezoekers. Persoonlijk vind ik deze fontein veel mooier en romantischer, behalve dat hij aan de buitenkant van het park ligt waardoor het aan de straat grenst. Maar in ieder geval: niet vergeten om even rondom de fontein afgebeeld op de foto te lopen dus 🙂 Ik heb bewust geen foto toegevoegd, want het moet natuurlijk nog wel een beetje een verrassing blijven hè? ^^

Bijenkorven in Jardin du Luxembourg

Wist je dat er meerdere plekken met bijenkorven te vinden zijn in Parijs? Het is zeer populair onder de Parijzenaren. Er zijn zelfs mensen die aan eigen honing productie doen in hun tuin. Maar de meest bekende spot met bijenkorven is openbaar en te vinden in de Jardin du Luxembourg. Hier zijn vele bijen druk bezig met het produceren van zoete honing.

Fête de miel
Eens in het jaar vindt het fête de miel (feest van de honing) plaats in de Jardin du Luxembourg. Meestal vindt dit feest plaats in augustus. Er zullen hier vele specialisten zijn die uitleg geven over het werk van de bijen, maar er zijn ook mogelijkheden om de verrukkelijke honing te proeven en zelfs een potje mee te nemen naar huis.

Openingstijden

Jardin du Luxembourg is iedere dag geopend van 8.15 uur tot zonsondergang.

Entreegeld Jardin du Luxembourg

Jardin du Luxembourg is gratis toegankelijk.

Rondleidingen

Je kunt meegaan met een rondleiding in het Jardin du Luxembourg, maar je moet wel even goed op de datum letten want gemiddeld gaat een rondleiding maar 1x per maand!

De rondleidingen zullen om 9:30 uur beginnen vanaf de poorten van het observatorium (op de hoek van de tuin bij place André Honorat).
Er moeten minimaal 3 mensen zijn die mee willen met een rondleiding. Anders gaat de rondleiding niet door. Het is gratis.

Activiteiten in Jardin du Luxembourg

Om op de hoogte te blijven van alle verbeteringen, veranderingen en activiteiten in Jardin du Luxembourg kunt je even op de officiële website daarvoor kijken. De site is in het Frans geschreven, maar er is een Engelse versie beschikbaar. De site wordt regelmatig ge-update. Ook kun je er terecht voor informatie over bijvoorbeeld de tuinbouwschool, mocht je daar graag een paar lessen nemen.

Tennis
Als je zegt ’tennis’ en ‘Parijs’ komt natuurlijk als eerste Roland Garros in je op. Logisch! Maar wist je dat je ook gewoon een lekker balletje kunt slaan in de tuinen van Palais du Luxembourg?? Hoe gaaf is dat? Om in zo’n mooie omgeving te kunnen tennissen. Hartstikke handig ook, want geen tennisbaan in Parijs ligt zo centraal in de stad. Er zijn meerdere metrostations in de buurt. Jardin du Luxembourg heeft 6 tennisbanen en ze zijn allemaal toegankelijk voor publiek. Met mooi weer is het hier heel gezellig om te tennissen omdat heel veel mensen om de banen heen gaan zitten om te kijken. Je moet ze overigens wel even van tevoren reserveren online. Ik en mijn vriend maakten de fout dat niet te doen en alle banen waren bezet, super jammer! 🙁

Tuinbouwschool
De tuinbouwschool van Jardin du Luxembourg is opgericht in 1809.
Er worden lessengegeven door mensen die Jardin Luxembourg onderhouden. Deze lessen zijn toegankelijk voor iedereen en zijn bovendien gratis. Maar het is wel handig als je hiervoor in Parijs woont, of langer verblijft omdat een cursus ongeveer 2,5 maand duurt.

Jeu de boules
In Jardin du Luxembourg zijn ook velden waar men een soort van Jeu de boule speelt. Fransen noemen het ‘Pétanque’. Het is een zeer populair spelletje in Frankrijk en het wordt vaak intensief gespeeld op dit soort openbare plekken. Erg leuk om te kijken en te doen. Je moet vaak wel je eigen ‘Pétanque’ spullen meenemen, maar misschien kun je een keertje met de Parijzenaars meedoen. 🙂

Hier kun je een klein beetje zien hoe het spelletje gespeeld wordt. Het is een filmpje die gemaakt is in Jardin du Luxembourg. Ik heb het filmpje niet zelf gemaakt.
https://www.youtube.com/embed/6t4Tq0XLkfU

Schaken
In het Jardin du Luxembourg staan een aantal schaaktafels waar je kunt schaken. Er zijn best wel wat mensen die het leuk vinden om een potje te spelen. Sommige Parijzenaars komen er bijna dagelijks.

Stoeltjes

Overal in het park staan stoeltjes waar mensen gebruik van kunnen maken. Zie de foto hier onder. Deze stoeltjes staan niet vast en iedereen kan de stoel neer zetten op de gewenste plaats. Bijvoorbeeld lekker in het zonnetje bij de fontein, of juist in de schaduw onder een boom.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Locatie en bereikbaarheid met openbaar vervoer

Het Jardin du Luxembourg is goed te bereiken met het openbaar vervoer in Parijs.

Met de metro: Lijn 4 en 10. Uitstappen bij halte Odéon. Of lijn 10, uitstappen bij halte Mabillon. En lijn 4 uitstappen bij halte Saint-Germain-des-Près.
Met de bus: Lijn: 21, 27, 38, 58, 82, 83, 84, 85, 89
Met de RER: Lijn RERB. Uitstappen bij halte Luxembourg-Sénat.
Met de fiets: er zijn echt bizar veel haltes in de buurt van het Jardin du Luxembourg. Ik zal er twee uitpikken, maar als je zelf even wilt kijken welke er nog meer zijn kun je het beste even de Vélib’ app downloaden. Zie mijn ‘Fietsen in Parijs‘ artikel.
Vélib’ station nummer 06104 – Herschel (7, Rue Herschel)
Vélib’ station nummer 06017 – Sénat Conde (34, Rue Conde)

Reacties
 1. Hoi ELine,

  Heel erg hartelijk bedankt voor je reactie. Hier kan ik wel wat mee. Ik kan helaas zelf niet komen kijken. IK heb gezien dat het park in verschillende romans voorkomt. Als ik het goed begrijp dan staan wordt de centrale tuin omringd door bomenrijen.

  groet harold

 2. Ik ben bezig met een roman waarin ik de Jardin du Luxembourg als plaats van handeling wil gebruiken. Zou u mij kunnen vertellen welke bomen (liefst soortnaam) er zoal groeien.

  • Hoi Harold,
   Wat interessant om te horen dat je een roman schrijft waarin je Jardin de Luxembourg wil gebruiken. Ik moet eerlijk bekennen dat ik dit ook even heb moeten opzoeken, maar volgens mij kun je de volgende bomen in Jardin de Luxembourg vinden:

   Witte paardenkastanjes
   Anna Paulownaboom
   Palmbomen
   Kamferboom
   Granaatappelbomen
   En er is een orangerie met ‘ rose-bays’

   Succes met je roman!

   Groetjes,
   Eline

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.