Jardin du Luxembourg

Eline Door Eline

Jardin du Luxembourg is een groot stadspark in het 6e arrondissement van Parijs. Het is waarschijnlijk het meest bekende park in Parijs. Hier komen mensen graag naar toe om lekker te relaxen. Je wordt hier omringd door grasvelden, bomen, beelden en de mooiste bloemen 😍
Het leukste van Jardin du Luxembourg is de grote vijver waar je met miniatuurbootjes kunt varen. Een must-do voor ouders met kinderen 😊

Jardin du Luxembourg


Jardin du luxembourg
vrijheidsbeeld Parijs in het Jardin du Luxembourg
Wist je dat er ook een replica van het vrijheidsbeeld in het Jardin du Luxembourg te vinden is?

Tip: Ga naar Jardin du Luxembourg met een lekker stokbrood, wat brie en een goed flesje wijn en je hebt de perfecte picknick in Parijs ❤️

Met kinderen naar Jardin du Luxembourg

Varen met bootjes

Als je met kinderen naar Parijs gaat moet je absoluut een bezoek brengen aan het Jardin du Luxembourg! Bij de vijver kunnen ze houten bootjes besturen vanaf de waterkant 😊 In het voorjaar tot en met het najaar kun je op mooie dagen een bootje huren. Dit kost €4 per 30 minuten. Bij de vijver staat een man de bootjes te verhuren. Je kinderen mogen zelf hun bootje uitkiezen. Elk bootje heeft een andere landvlag. Met een stok kunnen ze het bootje vervolgens het water op duwen. De wind doet de rest van het werk. Maar het bootje zal af en toe wat bijgestuurd moeten worden, want voor je het weet raakt je bootje de overkant van de vijver. Gegarandeerd plezier! 🤩
Andere activiteiten voor kinderen zijn het poppentheater en rondritjes met pony’s.

De Medici fontein

De Medici fontein (La fontaine Médicis in het Frans) is een prachtige verborgen fontein in Jardin du Luxembourg 😍 De fontein is gebouwd in 1630 in opdracht van koningin Marie de’ Medici. Op de fontein zijn mythologische figuren te zien. Bijvoorbeeld de reus Polyphemos in brons en Acis en Galatea in wit marmer. Acis en Galatea waren geliefden, maar Polyphemos was jaloers. Acis en Galatea zijn omarmend in een grot afgebeeld waarbij Polyphemos jaloers naar het koppel zit te gluren. Volgens de Griekse mythologie is Acis uiteindelijk vermoord door Polyphemos. 
Langs de fontein staan de typisch Parijse groene stoeltjes. Het is een heerlijke plek om lekker even uit te rusten 😊 In de zomer is het een fijne plek voor wat schaduw.

Medici fontein in het Jardin du Luxembourg
Medici fontein in het Jardin du Luxembourg
Medici fontein in het Jardin du Luxembourg
Medici fontein in het Jardin du Luxembourg

Tip: Als je naar de achterkant van de fontein gaat, vindt je daar nog een fontein: de fontein van Leda. Deze fontein zit aan de Medici fontein vast. Maar dit is onbekend voor de meeste bezoekers.

Bijenkorven in Jardin du Luxembourg

Honing en Parijs zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden 🍯 Midden in de stad zijn ontelbare bijenkasten te vinden. De meest bekende plek is in het Jardin du Luxembourg. Hier staan meerdere bijenkasten en worden imker lessen gegeven.

Bijen in het Jardin du Luxembourg
Bijen in het Jardin du Luxembourg

Het produceren van eigen honing is heel populair onder de Parijzenaren. Veel mensen doen aan de productie van eigen honing in hun tuin! Maar de meest bekende spot met bijenkorven is openbaar en te vinden in de Jardin du Luxembourg. Hier zijn vele bijen druk bezig met het produceren van zoete honing.

Ga je in september naar Parijs? 🙂 Dan heb je wellicht het geluk om het Fête du Miel mee te maken. Dit is een tweedaags festival in het Jardin du Luxembourg waar je een pot honing kunt kopen die op smaak is gebracht met de kenmerkende bloemen uit Jardin du Luxembourg. Erg speciaal!

bijen in parijs
Bijen bij het Louvre
Honing uit het Jardin du Luxembourg
Honing uit het Jardin du Luxembourg

Jardin du Luxembourg is niet de enige plek waar bijenkorven te vinden zijn. Ook bij het Louvre kun je bijen vinden, vlakbij het Pavillon de Flore. De bijenkasten zijn een gezamenlijk project van het Louvre en het Parijse schoonheidsmerk Nuxe. Het voornaamste doel is om de bijen te beschermen. Maar het merk Nuxe gebruikt de honing in ook hun schoonheidsproducten (de lippenbalsem Rêve de Miel is, zoals de naam al doet vermoeden, echt dromerig!). Ook zijn er bijenkasten te vinden op de daken van Les Invalides, L’École Militaire, La Monnaie de Paris en Le Cordon Bleu.

Ga je niet in september naar Parijs? Maar wil je wel een potje honing als souveniertje meenemen? 😊 Je kunt de ‘Le Miel de Paris’ honing kopen bij Fauchon Madeleine, Printemps du Goût, La Grande Épicerie van Bon Marché en de cadeauwinkels in het Musée d’Orsay en Les Invalides.

Oja én je kunt een potje Miel de l’Opéra kopen in de Opéra Garnier. Uiteraard gemaakt door bijen op het dak van het operagebouw 😏

Activiteiten in Jardin du Luxembourg

Naast een leuke picknick en varen met bootjes zijn er ook andere activiteiten die je kunt doen in het Jardin du Luxembourg. Je kunt er bijvoorbeeld tennissen. Er zijn 6 tennisbanen en ze zijn allemaal toegankelijk voor publiek. Je moet ze overigens wel even van tevoren online reserveren.

Daarnaast kun je hier jeu de boule spelen. Hoe kan het ook anders? Dit is een typisch Franse activiteit. De Fransen noemen het ‘Pétanque‘. Het is erg leuk om even te kijken en te doen. Je moet wel je eigen ‘Pétanque’ spullen meenemen, maar misschien kun je een keertje met de Parijzenaars meedoen? 😊

Verder vind je een aantal schaaktafels in het Jardin du Luxembourg.

Locatie

Het Jardin du Luxembourg is goed te bereiken met het openbaar vervoer in Parijs.
Met de metro: Lijn 4 en 10. Uitstappen bij halte Odéon. Of lijn 10, uitstappen bij halte Mabillon. En lijn 4 uitstappen bij halte Saint-Germain-des-Près.
Met de bus: Lijn: 21, 27, 38, 58, 82, 83, 84, 85, 89

Reacties
 1. Hoi ELine,

  Heel erg hartelijk bedankt voor je reactie. Hier kan ik wel wat mee. Ik kan helaas zelf niet komen kijken. IK heb gezien dat het park in verschillende romans voorkomt. Als ik het goed begrijp dan staan wordt de centrale tuin omringd door bomenrijen.

  groet harold

 2. Ik ben bezig met een roman waarin ik de Jardin du Luxembourg als plaats van handeling wil gebruiken. Zou u mij kunnen vertellen welke bomen (liefst soortnaam) er zoal groeien.

  • Hoi Harold,
   Wat interessant om te horen dat je een roman schrijft waarin je Jardin de Luxembourg wil gebruiken. Ik moet eerlijk bekennen dat ik dit ook even heb moeten opzoeken, maar volgens mij kun je de volgende bomen in Jardin de Luxembourg vinden:

   Witte paardenkastanjes
   Anna Paulownaboom
   Palmbomen
   Kamferboom
   Granaatappelbomen
   En er is een orangerie met ‘ rose-bays’

   Succes met je roman!

   Groetjes,
   Eline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *