Notre Dame | Bezoek de gerestaureerde kathedraal (2024)

Eline Door Eline

De Notre Dame is een van de mooiste kerken in Parijs. De naam betekent in het Nederlands: ‘onze-lieve-vrouwekathedraal’. De kathedraal werd bekend door het boek wat Victor Hugo schreef in 1831: de klokkenluider van de Notre Dame. Het boek gaat over de onbeantwoorde liefde van de klokkenluider Quasimodo voor de beeldschone zigeunerin Esmeralda. Wil jij de Notre Dame gaan bezoeken? In dit artikel delen we praktische informatie én leuke weetjes.

Wist je dat: de Notre Dame op 8 december 2024 weer open gaat? 😍 Dit is iets langer dan 5 jaar nadat de grote brand in de Notre Dame uitbrak.

Tip: in het Architectuur- en erfgoedmuseum van Parijs wordt op dit moment een tentoonstelling gehouden over de Notre Dame. Het heet ‘van bouwers tot restaurateurs’. Het gaat over de bouw- en restauratie van de Notre Dame na de brand. Ontzettend interessant! 😊

Je leert hier over welke materialen en methoden werden en worden gebruikt om de Notre Dame te bouwen en te herstellen. De tentoonstelling is er tot 29 april 2024.
🎟️ –> Boek hier tickets voor de tentoonstelling

Notre Dame bezoeken


notre dame parijs

Eerst een beetje geschiedenis…

In 1163 werd de eerste steen van de Notre Dame gelegd, maar pas in 1345 was de Notre Dame voltooid. De bouw duurde lang, maar er werd veel aandacht aan besteed. Zowel aan het exterieur als het interieur.

Notre Dame
Foto door: Sébastien Mespoulhé

In 1793, tijdens de Franse Revolutie werd de kathedraal omgedoopt tot Tempel van de Rede. Vele kunstwerken werden toen gestolen of kapotgemaakt. Er stonden toen 28 beelden van de koningen van Juda in de kathedraal, maar deze werden allemaal onthoofd. De vandalen dachten namelijk dat het standbeelden van Franse koningen waren. In 1801 werd het weer een heilige mis.
Vanaf 1845 werd de Notre Dame gerestaureerd. Deze restauratie duurde bij elkaar 23 jaar, maar was wel nodig om de beschadigen te herstellen die waren aangedaan tijdens de Franse Revolutie.

Notre Dame
Foto door: Robin Horn

Brand in de Notre Dame

Op maandag 15 april 2019 breekt er op de zolder van de Notre Dame brand uit. Grote vlammen en een hele hoop donkere wolken rook komen uit de kathedraal. Het is een vreselijk gezicht 😔 Even was het niet duidelijk of de kathedraal nog gered kon worden. Gelukkig is de brandweer van Parijs een van de best getrainde brandweer teams ter wereld. Dit komt omdat de brandweer onder het leger valt. Ze krijgen daardoor op militaire wijze training.
Na het ontstaan van de brand is er hard gewerkt om de brand te blussen, maar ook om belangrijke attributen en kunst uit de kathedraal te halen. Zo zijn bijvoorbeeld drie belangrijke relikwieën van Christus gered (de doornenkroon, een stuk van het kruis en een spijker van de kruisiging).

De brand is mogelijk veroorzaakt door een computerstoring. De hele houten constructie is verloren gegaan. Dat is heel zonde. De houten constructie was namelijk een van de oudste constructies in Parijs. Sommige balken waren afkomstig uit de achtste eeuw. De wederopbouw zal lang duren, maar gelukkig is er vlak voor de brand een 3D-scan van de kathedraal gemaakt. Dit helpt bij het herstellen van de schade. Ook zijn er honderden miljoenen euro’s gedoneerd voor de werderopbouw. De Notre Dame blijft in ieder geval vijf tot zes jaar dicht voor publiek.

Brand Notre Dame
Brand in de Notre Dame. Foto door: manhhai

Point Zero

Het grote plein waar de Notre Dame aan gelegen is heet het ‘Place du Parvis-Notre-Dame’, oftewel: Onze Lieve Vrouwenkerk Plein. Op dit plein vind je Point Zéro. Alle afstanden tussen Parijs en andere steden in Frankrijk worden vanaf dit ‘point zéro’ gemeten. De plek is gemarkeerd met een ronde steen.

Notre Dame
Point Zéro op het plein bij de Notre Dame. Foto door: Trevor Huxham

De legende van Saint Denis

De legende vertelt dat Saint Denis door de Romeinen gevangen werd genomen voor het prediken van het Christendom. Soldaten kregen opdracht om Saint Denis te onthoofden op de top van de Montmartre. Echter, het was die dag enorm heet en de vermoeide soldaten besloten om Saint Denis niet op de top van de Montmartre te onthoofden, maar halverwege. Geloof het of niet, het onthoofde lichaam van Saint Denis stond weer op, pakte het hoofd op en liep nog een paar kilometer verder terwijl het hoofd een preek gaf. Veel gelovigen denken dat de Montmartre de naam aan deze gebeurtenis te danken heeft. Wat heeft dit met de Notre Dame te maken? Saint Denis wordt – inclusief zijn onthoofde hoofd – afgebeeld op de Notre Dame. Kun jij hem vinden? Tip: kijk eens bij de linker deuropening van de westelijke gevel van Notre Dame.

Dit wist je niet over de Notre Dame….

De meeste arbeiders die bijdroegen aan de bouw van de Notre Dame waren betaalde arbeiders. Om het betalingssysteem betrouwbaar te maken creëerde elke steenhouwer een persoonlijk markeringssymbool die in elke steen gegraveerd werd. Aan het einde van de dag kon hij dan een eerlijke vergoeding vragen voor zijn geleverde werk. Veel van deze persoonlijke symbolen zijn gedurende al die jaren vervaagd, maar als je goed zoekt kun je hier en daar nog een verborgen symbool onthullen.

Notre Dame
Persoonlijke markering van een steenhouwer. Foto door: BonjourParis.com

Tip: bezoek de archeologische crypte

Wanneer je voor de Notre Dame staat heb je geen idee dat je eigenlijk bovenop een van de meest interessante plekken van Parijs staat. Het Île de la Cité is dé plek waar Parijs ooit is ontstaan en recht onder je bevindt zich een verborgen archeologische crypte. Hier vind je overblijfselen van de eerste Parijse nederzettingen die eeuwen verborgen hebben gelegen!! 😮 Nu maken ze deel uit van een ondergronds museum waar jij als bezoeker een kijkje kunt nemen 😏 Lees hier verder.

Archeologische cryptes van de Notre Dame Parijs
Archeologische crypte van de Notre Dame Parijs

Tip 2: Bezoek de Notre Dame met een professionele gids

Iedereen die Wegwijs naar Parijs al langer volgt weet dat ik sowieso groot fan ben van het boeken van een gids. Een gids laat jou dingen zien en horen die je anders nooit had meegekregen. Een gids is een expert, weet alle interessante feitjes en alle leuke anekdotes. Zeker een kathedraal met een historie als de Notre Dame heeft vele geheimen en juist met een gids kom je die te weten. Tip 2 is daarom: bezoek de Notre Dame met een professionele gids. Dat kan via de kalender hier naast  👉
Het kan ook door op de button hier onder te klikken👇

Tickets Louvre

Tip 3: Beklim de Notre Dame!!

Als je de kans krijgt om de Notre Dame te beklimmen, twijfel dan niet en ga dat doen!!
Om de Notre Dame te beklimmen moet je 422 traptreden omhoog. Je moet dus wel een klein beetje fit zijn 😋 (Er is helaas geen lift voor mensen die slecht ter been zijn).
Eenmaal boven heb je fantastisch uitzicht en een onvergetelijke ervaring!! Vanaf hier kijk je over Parijs en heb je uitgestrekt zicht over de Seine, maar dat niet alleen: eindelijk heb je de kans om de gargoyles’(of goblins) recht in de ogen te kijken! Dit zijn standbeelden van wezens die half mens, half beest zijn. Vanaf beneden kun je ze al goed zien zitten.

Het beklimmen van de Notre Dame kan elke zomer op zaterdag- en zondagavond. Als je tickets koopt voor een begeleid bezoek aan de Notre Dame kun je tickets voor het beklimmen van de torens ter plaatse kopen.

Openingstijden voor bezoek

Tegenwoordig is de Notre Dame een kathedraal wat dagelijks bezocht wordt door honderden toeristen. Het ligt op het Île de la Cité, dit is een klein eilandje in het midden van Parijs. In de kerk zelf is het mogelijk om een kaarsje aan te steken en plaats te nemen in het midden om bijvoorbeeld naar het orgel te luisteren of om te bidden. In de kathedraal worden drie relikwieën van Christus bewaard: de doornenkroon, een stuk uit het kruis en één van de nagels waarmee Christus gekruisigd werd.

De kathedraal is elke dag van het jaar geopend . Op doordeweekse dagen van 8:00 tot 18:45 uur en op zaterdag en zondag tot van 08:00 tot 19:15 uur. De toegang is gratis 😊

Voor actuele informatie en openingstijden kun je altijd het beste even de officiële website van de Notre Dame bekijken voor vertrek.

Notre Dame
Foto door: Brian Lin

Spectaculaire lichtshow op de gevel van de Notre Dame

Ga jij dit jaar in de herfstvakantie naar Parijs? Dan heb je geluk! 😊 Ter ere van dede honderdjarige viering van het einde van WOI (1919-2018) wordt er deze herfstvakantie namelijk een spectaculaire lichtshow op de Notre Dame georganiseerd! Of hoe de Fransen het zouden omschrijven: phénoménal! Met behulp van maar liefst 88 filmprojectors komt de gevel van de Notre Dame helemaal tot leven 😁 Een vergelijkbare show werd in 2017 ook al georganiseerd en was zo’n groot succes dat de organisatie besloot dit jaar nóg groter uit te pakken. Benieuwd hoe de show er van 2017 uit zag? Hier vind je een kleine impressie:

Dit wil je niet missen!!

Wil jij dit niet missen? 😊 Wees er dan snel bij! De lichtshow vindt plaats van 18 tot 25 oktober 2018. Elke avond worden er twee shows geprojecteerd. Eentje om 19:30 uur en eentje om 21:30 uur. Hier kun je gratis een plaatsje reserveren. Ook wordt er door de organisatie een vrijwillige bijdrage van €5,- per persoon gevraagd om de kosten voor het evenement te dekken. Ook wordt een deel besteed aan de restauratie van de Notre Dame.

Bezienswaardigheden in de buurt van de Notre Dame

De Notre Dame ligt redelijk geïsoleerd op het Île de la Cité, maar er zijn wel wat bezienswaardigheden op loopafstand. Zo kun je bijvoorbeeld lopen naar de populaire wijk Le Marais. Hier vind je onder andere het Centre Pompidou en het Place des Vosges. Centre Pompidou ligt op ongeveer 11 minuten lopen vanaf de Notre Dame.

Als je juist de andere kant op loopt kun je in 16 minuten lopen de Jardin du Luxembourg bereiken en het Panthéon.

Reacties
  1. Hey, bedankt voor de handige info !!
    Ik ga op 15 april naar Parijs, en wou dus nog even dubbel checken, zoals je beschreef of de Notre Dame open gaat voor bezoek. Ik vind hier niet echt iets over terug, zou je misschien je bron kunnen doorgeven? 🙂

    • Hi Marjolein!

      *Update: de heropening van de Notre Dame is uitgesteld naar 08 december 2024.

      Dankjewel voor je berichtje en terechte vraag 🙂 Ik heb deze informatie van het officiële bureau voor toerisme van Parijs (zie hier). Het is wel goed om te benoemen dat dit de geplande datum is. Ik weet natuurlijk niet hoe ver ze op schema liggen. Deze datum zou in theorie dus uitgesteld kunnen worden. Je kunt denk ik ook wel de website van de Notre Dame zelf in de gaten houden, voor de zekerheid.
      Ik denk wel dat ze echt willen proberen deze datum te halen, omdat het een mooie datum is. Precies 5 jaar na de brand.

      Groetjes,
      Eline | Wegwijs naar Parijs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *