Panthéon: waarom het een bezoek waard is

Eline Door Eline

Het Panthéon is een niet te missen bezienswaardigheid als je je in het 5e arrondissement bevindt. Het is een zeer indrukwekkend 19e-eeuws gebouw, ontworpen als kerk, maar later omgebouwd als tombe voor de laatste rust van belangrijke Fransen. Het Pantheon is van binnen te bezichtigen en er worden vaak interessante tentoonstellingen gegeven. ðŸ˜Š

Het Pantheon staat niet altijd bovenaan voor bezoek aan Parijs. Dat is écht zonde, want het is zo indrukwekkend en interessant. Ik hoop dat ik je in dit artikel kan overtuigen waarom 😊

© Wegwijs naar Parijs

Loop de wachtrij voorbij: bestel alvast je tickets voor het Panthéon

Het Pantheon is vanwege zijn indrukwekkende uitstraling en rijke geschiedenis een populaire bezienswaardigheid. Om lange wachtrijen te voorkomen is het handig om vooraf je tickets te boeken.

Bij het Panthéon is er namelijk echt een speciale ‘rij’ voor mensen met een vooraf gekocht ticket (zie de foto hieronder, accès direct). Ik had eigenlijk ook even een foto moeten maken van de rij met mensen die nog geen ticket hadden, maar dat ben ik vergeten 😜

Mét vooraf gekocht ticket liepen wij in ieder geval iedereen voorbij en stonden we binnen 5 seconden in het Panthéon 😊

🎟️ Een ticket voor volwassenen (18+) kost €11,50. Bestel hier.
🎟️ Kinderen zijn gratis

Tickets Louvre
Je mag in een speciale rij als je al van tevoren tickets hebt besteld
© Wegwijs naar Parijs

Waarom het Panthéon een bezoek waard is

Weetje: Boven de ingang van het Panthéon staat de tekst Aux grands hommes la patrie reconnaissante, oftewel ‘Voor de grote mannen, het dankbare vaderland’.

Slinger van Foucault

Midden in het Panthéon hangt een grote slinger aan de hoge koepel. Dit is de slinger van Foucault. Deze slinger kan gebruikt worden om de draaiing van de Aarde aan te tonen. Overal ter wereld zijn experimenten gedaan met de slinger van Foucault, maar de originele hangt in Parijs aan het plafond van het Pantheon. Heel indrukwekkend. Hier onder zie je er een filmpje van.

Hier in het Pantheon in Parijs is de slinger van Foucault voor het eerst tentoongesteld! 😊

Slinger van Foucault in het Pantheon van Parijs
Slinger van Foucault in het Pantheon van Parijs © Wegwijs naar Parijs

Het Panthéon is een tombe voor bekende Fransen

Het Panthéon is een prestigieuze tombe voor de laatste rust van bekende Fransen. Wie er in deze tombe begraven worden wordt bepaald door de Franse president. De tombes zijn mysterieus en interessant en geven een extra dimensie aan je bezoek. Zeker als je een beetje bekend bent met de Franse geschiedenis.

Bekende Fransen die hier begraven liggen zijn onder andere: Voltaire, Jean Moulin, Pierre en Marie Curie, Jean-Jacques Rousseau, Victor Hugo, Emile Zola, Soufflot, Alexandre Dumas en Louis Braille.

tombe van het Panthéon
© Wegwijs naar Parijs
De tombe van Voltaire in het Panthéon
De tombe van Voltaire, een Frans schrijver en filosoof © Wegwijs naar Parijs

Opvallend is dat er slechts vier vrouwen liggen begraven.
De eerste vrouw die hier ooit begraven werd was Nobelprijswinnares Marie Curie (1867-1934). In 1995 kreeg zij een plaats in het Panthéon.

De laatste vrouw die tot nu toe is bijgezet is de Franse oud-politica Simone Veil. Op woensdag 5 juli 2017 werd zij met een speciale militaire ceremonie herdacht. Simone Veil zette zich haar hele leven in om de herinnering aan de Holocaust levend te houden. Zij heeft de Tweede Wereldoorlog doorgebracht in kampen en haar familie (ouders en broer) is door de nazi’s vermoord.

In de jaren ’70 was zij minister van gezondheidszorg en heeft in haar functie onder andere abortus gelegaliseerd. Ook was zij de eerste vrouwelijke voorzitster van het Europees Parlement en is zij tien jaar lang Europarlementariër geweest.

Tip: Via schermen in de tombes kun je precies zien wie daar begraven liggen en hoe hun leven eruit zag. Zie het korte filmpje hieronder 👇

pantheon
De koepel van het Panthéon © Wegwijs naar Parijs

Je kunt de koepel van het Panthéon beklimmen

Het Pantheon in Parijs heeft een hele grote koepel en het is een absolute aanrader om deze te beklimmen. Onder begeleiding kun je voor €2,- extra een tripje naar boven maken. Je moet wel goed ter been zijn, want er is geen lift naar boven.

Eenmaal boven aangekomen word je direct beloond voor je flinke klim. Vanaf hier heb je namelijk spectaculair uitzicht over Parijs 😍 Je kunt 360 graden rondom de koepel lopen zodat je Parijs van alle kanten kunt bezichtigen. Goed uitzicht heb je onder andere over de Eiffeltoren en het Hotel des Invalides.

Let op: de koepel kan alleen in april t/m oktober beklommen worden. Hou hier rekening mee om teleurstelling te voorkomen.

Uitzicht vanaf het Panthéon
Uitzicht op het Pantheon Parijs
Uitzicht op het Pantheon

Interessante tentoonstellingen

Er worden regelmatige hele interessante tentoonstellingen gepresenteerd in het Pantheon. Vind je het interessant om te weten welke tentoonstelling er is ten tijde van jouw bezoek aan Parijs? Check dan altijd even de officiële website van het Pantheon voor actuele tentoonstellingen en tijden.

Het Place du Panthéon is een magische plek rond Kerst in Parijs

Tip: Place du Panthéon is helemaal in Kerstsfeer als je rond Kerst in Parijs bent 😍🎄