Panthéon

Het Panthéon is niet te missen als je je bevindt in het 5e arrondissement ofwel: in het midden van het Quartier Latin. Het is een zeer indrukwekkend 19e eeuws gebouw, ontworpen als kerk, maar later omgebouwd als tombe voor de laatste rust van belangrijke Fransen. Het Pantheon is van binnen te bezichtigen en er worden vaak interessante tentoonstellingen gegeven. 😊 Boven de ingang van het Panthéon staat de tekst Aux grands hommes la patrie reconnaissante, oftewel ‘Voor de grote mannen, het dankbare vaderland’. Het Pantheon wordt vaak overgeslagen bij een bezoek aan Parijs. Dat is écht zonde, want het is zo indrukwekkend en interessant. Ik hoop dat ik je in dit artikel kan overtuigen waarom.

Uitzicht op het Pantheon Parijs

Uitzicht op het Pantheon. Foto door: mjfagioli

Panthéon als tombe voor bekende Fransen

Het Panthéon is een prestigieuze tombe voor de laatste rust van bekende Fransen. Wie er in deze tombe begraven worden wordt bepaald door de Franse president. De tombes zijn mysterieus en interessant en geven een extra dimensie aan je bezoek. Zeker als je een beetje bekend bent met de Franse geschiedenis.
Bekende Fransen die hier begraven liggen zijn onder andere: Voltaire, Jean Moulin, Pierre en Marie Curie, Jean-Jacques Rousseau, Victor Hugo, Emile Zola, Soufflot, Alexandre Dumas en Louis Braille.

Opvallend is dat er slechts vier vrouwen liggen begraven.
De eerste vrouw die hier ooit begraven werd was Nobelprijswinnares Marie Curie (1867-1934). In 1995 kreeg zij een plaats in het Panthéon.
De laatste vrouw die tot nu toe is bijgezet is de Franse oud-politica Simone Veil. Op woensdag 5 juli 2017 werd zij met een speciale militaire ceremonie herdacht. Simone Veil zette zich haar hele leven in om de herinnering aan de Holocaust levend te houden. Zij heeft de Tweede Wereldoorlog doorgebracht in kampen en haar familie (ouders en broer) is door de nazi’s vermoord.
In de jaren ’70 was zij minister van gezondheidszorg en heeft in haar functie onder andere abortus gelegaliseerd. Ook was zij de eerste vrouwelijke voorzitster van het Europees Parlement en is zij tien jaar lang Europarlementariër geweest.

Cryptes van het Pantheon Parijs

Cryptes van het Pantheon

Bezoek het letterlijke hoogtepunt

Het Pantheon in Parijs heeft een hele grote koepel en het is een absolute aanrader om deze te beklimmen. Onder begeleiding kun je voor €2,- extra een tripje naar boven maken. Je moet wel goed ter been zijn want er is geen lift naar boven. Eenmaal boven aangekomen word je direct beloond voor je flinke klim. Vanaf hier heb je namelijk spectaculair uitzicht over Parijs.  Je kunt 360 graden rondom de koepel lopen zodat je Parijs van alle kanten kunt bezichtigen. Goed uitzicht heb je onder andere over de Eiffeltoren en het Hotel des Invalides. Om spoilers te voorkomen heb ik hier een uitzicht-foto vanaf een andere kant 😏👇 

Uitzicht vanaf het Pantheon Parijs

Uitzicht vanaf het Pantheon Parijs. Foto door: faungg’s photos

Slinger van Foucault

Hier in het Pantheon in Parijs is de slinger van Foucault voor het eerst tentoongesteld!😊
De slinger van Foucault is een grote slinger die gebruikt kan worden om de draaiing van de Aarde aan te tonen. Later zijn er overal ter wereld nog experimenten herhaald met de slinger van Foucault, maar de originele hangt dus in Parijs aan het plafond van het Pantheon. Heel indrukwekkend. Hier onder zie je er een filmpje van. Spoiler alert!

Interessante tentoonstellingen

Er worden regelmatige hele interessante tentoonstellingen gepresenteerd in het Pantheon. Vind je het interessant om te weten welke tentoonstelling er is ten tijde van jouw bezoek aan Parijs? Check dan altijd even de officiële website van het Pantheon voor actuele tentoonstellingen en tijden.

Voorkom een lange wachtrij: boek alvast je tickets

Het Pantheon is vanwege zijn indrukwekkende uitstraling en rijke geschiedenis een populaire bezienswaardigheid. Om lange wachtrijen te voorkomen is het handig om vooraf je tickets te boeken. Dat geldt eigenlijk voor alle bezienswaardigheden en musea in Parijs. Zeker als je besluit om Parijs in vakanties of de zomermaanden te bezoeken. Door een leuke samenwerking met Tiqets kan ik jullie hier priority entrance tickets voor het Pantheon aanbieden 👇👇

Tickets Louvre

Pantheon in Parijs

Pantheon in Parijs