Fondation Louis Vuitton

Het museum Fondation Louis Vuitton bevindt zich in het Jardin d’Acclimatation (onderdeel van het Bois de Boulogne) in het 16e arrondissement van Parijs. Het is een unieke verschijning. Het gebouw is ontworpen door architect Frank Gehry in opdracht van Bernand Arnault (de oprichter van Fondation Louis Vuitton). Hij wilde Parijs een iconische plek schenken voor kunst en cultuur. Dat is zeker gelukt. Het gebouw zelf is namelijk grandioos en op zichzelf al zeker een bezoek waard.

Fondation Louis Vuitton Parijs Museum

De buitenkant is al enorm indrukwekkend. Het bestaat uit twaalf glazen panelen die krom getrokken zijn met technieken uit de luchtvaart. Deze glazen panelen steunen vervolgens vooral op stalen peilers. Het ontwerp is gebaseerd op het Grand Palais in het centrum van Parijs. Het gebouw lijkt – door de bolle glazen panelen – een beetje op een schip met gebolde zeilen, “al zou het ook een ijsschots kunnen zijn”, aldus de architect.
Binnen in het gebouw zijn elf ruimtes te vinden voor tentoonstellingen, een boekwinkel, een restaurant en een auditorium.

De kunstcollectie

Het Fondation Louis Vuitton herbergt een fantastische verzameling van moderne en hedendaagse kunst. Deze worden gepresenteerd in de vorm van abstracte kunst, videoinstallaties en performance art. Elk jaar zijn er twee speciale tijdelijke tentoonstellingen te zien in het Fondation Louis Vuitton. Ze hebben hiervoor samengewerkt met verschillende internationale topinstituten als MoMA in New York en het State Hermitage Museum in Sint-Petersburg. 

Fondation Louis Vuitton Parijs Museum
Expositie Takashi Murakami in het Fondation Louis Vuitton
Fondation Louis Vuitton Parijs Museum

Inside the Horizon

Een bezoek aan het Fondation Louis Vuitton is een ware ontdekkingstocht. Het gebouw zit heel bijzonder in elkaar en het is makkelijk om hier te verdwalen. Dit is bewust op die manier gecreëerd. Het is de bedoeling dat de bezoeker verdwaald en echt op ontdekkingstocht door het gebouw gaat. Heel bijzonder is het kunstwerk ‘Inside the horizon’, speciaal gemaakt de Fondation Louis Vuitton. De kunstenaar, Olafur Eliasson, zegt hier over: “Als we binnen onze eigen horizon zouden kunnen lopen, zou de wereld zo gesloten lijken als een grot, zo reflecterend als een spiegel en vluchtig als licht. Voor mij is de horizon geen lijn; het is een dimensie.” Dit wordt door middel van spiegels, LED verlichting en water gerepresenteerd. Als je hier loopt word je spiegelbeeld oneindig gereflecteerd. In dit gebouw ben je dus zelf onderdeel van de kunst.

Fondation Louis Vuitton Parijs Museum
Inside the Horizon in Fondation Louis Vuitton

Actuele tentoonstelling

Hier onder vind je welke tentoonstelling er op dit moment is. Klik op de afbeelding voor meer informatie 🙂

Premium toegang tot het Fondation Louis Vuitton

Dit museum ligt niet in de binnenstad van Parijs, maar in het Jardin d’Acclimatation, buiten de Périphérique (de ringweg van Parijs). Vanaf het metrostation moet je ook nog een stukje lopen door het Bois de Boulogne. Met premium tickets voor het Fondation Louis Vuitton word je met een shuttle busje vanuit het centrum opgehaald en voor de deur van het museum afgezet. Hartstikke handig want dan hoef je niet met de metro. Dat scheelt tijd en geld. Eenmaal bij het museum aangekomen krijg je skip-de-line toegang dus hoef je niet meer in de rij te staan voor een kaartje.

Tickets Louvre