Grand Palais

Eline Door Eline

Het Grand Palais is een tentoonstelling-hal in het 8e arrondissement van Parijs, te herkennen aan het gigantische glazen dak. Het is oorspronkelijk gebouwd voor de wereldtentoonstelling van 1900 in Parijs. Officieel gezien is het Grand Palais onderdeel van Réunion des musées nationaux et du Grand Palais des Champs-Élysées, afgekort: Rmn-Grandpalais. Het  bestaat uit drie verschillende delen: de Galeries Nationales du Grand Palais, het wetenschapsmuseum Palais de la Découverte en La Nef du Grand Palais (de grote tentoonstellingsruimte).

Grand Palais in Parijs

Het Palais de la Découverte

In het Palais de la Découverte is te vinden in de westelijke vleugel van het Grand Palais, gevestigd aan de Avenue Franklin Roosevelt. Hier worden interactieve demonstraties gegeven met betrekking tot de vakgebieden wiskunde, fysica, astronomie, chemie, geologie en biologie. Ook is er een planetarium. Erg interessant als je geïnteresseerd bent in deze bèta wetenschappen en vanwege de vele interactie heel leuk voor kinderen. Naast dat het een interactief museum is met permanente tentoonstellingen, vinden er ook vele tijdelijke tentoonstellingen en conferences plaats.

La Nef du Grand Palais

De grote hal met de glazen koepel wordt in het Frans La nef du Grand Palais genoemd. In deze hal kunnen zo’n 5670 mensen terecht! Daarom wordt het dus vooral gebruikt voor grote evenementen. La nef du Grand Palais heeft een enorme glazen koepel. Toen een deel van de koepel in 1993 naar beneden kwam zetten is La Nef du Grand Palais bijna een decennium lang dicht geweest voor restauratie. Het glaswerk en de metalen constructie werden volledig hersteld en ook de beelden op het dak werden meegenomen in de restauratie.
Elk jaar worden er veertig evenementen en exhibities georganiseerd. Sommige evenementen zijn nieuw en eenmalig, andere evenementen keren elk jaar terug.

Glazen koepel van het Grand Palais in Parijs
Glazen koepel van het Grand Palais © Pierre-Louis FERRER

Terugkerende evenementen in het Grand Palais

Elk jaar zijn er weer terugkerende evenementen in het Grand Palais. Hieronder zal ik er een paar uitlichten.

Palais des Glaces – Schaatsen in het Grand Palais

Eens per jaar wordt het Grand Palais omgetoverd tot een waar schaatsparadijs met een ijs oppervlakte van maar liefst 2700 m2!! Na het schaatsen kun je lekker even bijkomen onder het genot van een warme glühwein, warme chocolademelk en lekkere hapjes. Elke 30 minuten vindt er een spectaculaire lichtshow plaats op een gigantische fontein. Maar als je echt van een mooie lichtshow houdt zou ik je adviseren om ’s avonds terug te komen. De sfeer in dit bijzondere schaatspaleis is dan compleet veranderd. Het ijs is dan ineens een schaats-dansvloer geworden en er wordt muziek gedraaid door een real-life dj. In een echte disco mogen de lampen natuurlijk niet ontbreken en dat is ook zeker niet het geval. Het is echt heel erg gaaf.

Schaatsen in het Grand Palais in Parijs
Schaatsen in het Grand Palais

Monumenta

Het Grand Palais heeft een oppervlakte van maar liefst 13500 vierkante meter. Sinds 2007 wordt er elk jaar een grote hedendaagse kunstenaar uitgenodigd om een creatie te ontwerpen die geschikt is voor het grote volume van het Grand Palais. Dit heet monumenta.

Grand Palais Parijs Monumenta
Monumenta in het Grand Palais 2012 ©Jean-Pierre Dalbéra

A taste of Paris

Ik ben zelf onlangs nog naar ‘A taste of Paris’ geweest in het Grand Palais. A taste of Paris is ’s werelds grootste gastronomie festival waarbij het Grand Palais wordt gevuld met allerlei pop-up keukens. Hier gaan 27 topchefs vervolgens aan de slag gaan om de lekkerste maaltijden te bereiden. Het is best wel een culinaire aangelegenheid. Mensen kleden zich helemaal netjes aan voor dit evenement en maken er echt een avondje uit van. Bij elke chef kun je een keuze maken uit 3 gerechtjes. De gerechten zijn niet groot. Dat is mooi, want het geeft je de kans om meerdere gerechten uit te proberen.

Grand Palais in Parijs
A taste of Paris in het Grand Palais © Wegwijs naar Parijs
A taste of Paris in het Grand Palais
A taste of Paris in het Grand Palais © Wegwijs naar Parijs

Dit waren een aantal evenementen die ik graag even wilde uitlichten. Voor meer en actuele evenementen kun je hier kijken. Het is zeker wel de moeite waard om even te checken welk evenement gaande is in het Grand Palais ten tijde van jouw bezoek aan Parijs. Het is namelijk een prachtig gebouw waar je anders nooit zou komen en sommige evenementen zijn hartstikke interessant.