Top 10 musea in Parijs

YESSS een top 10 van de leukste musea in Parijs! 😍 Parijs heeft zo ontzettend veel te bieden, ook op het gebied van kunst. En weetje, stiekem vind ik niet de kunst het meest indrukwekkend, maar de architectuur van het gebouw (zoals bij het Louvre of het Fondation Louis Vuitton) of geniet ik enorm van de rustige binnentuinen (zoals bij het Petit Palais of het Rodin Museum). Zo is er voor iedereen wel wat. Ben jij ook benieuwd wat Parijs te bieden heeft? Let’s start!

1. Het Louvre

Cliché, maar het Louvre is het meer dan waard om op de eerste plaats in deze top 10 te staan 😍 Het blijft een magisch gebouw en de kunstcollectie is ontzettend omvangrijk.

Het lukt nooit om dit museum in één dag helemaal te bekijken. Daarvoor is het écht te groot. Daarom is het goed om een klein deel van het museum uit te kiezen om te bekijken. Maar welk deel dan? Wat is interessant en wat zijn de echte highlights? Dat heb ik in dit artikel speciaal voor je uitgelicht. Het is zeker een aanrader om van tevoren een plan te verzinnen.

top 10 leukste musea parijs

Ben je op zoek naar tickets voor het Louvre? Check hier de beschikbare tickets. Van tevoren een ticket kopen is wel aan te raden, want dan voorkom je de lange wachtrijen 🙂

2. Centre Pompidou

Het Centre Pompidou is een opvallend gebouw in Parijs met buizen aan de buitenkant 😛 De kleuren geven de functie van de buizen aan. De blauwe buizen zijn luchtpijpen, de groene buizen zijn waterbuizen, de gele buizen zijn elektriciteit leidingen, de witte buizen zijn ventilatiekanalen en rood is de kleur voor het transport (liften). Het idee van de architecten was om het gebouw binnenstebuiten te keren.

Het museum is een groot publiekscentrum voor moderne kunst. Er zijn schilderijen, sculpturen, boeken, films, video en documentatie over muziek en vormgeving te zien. Ook zijn er optredens. Onder andere theater, dans, muziek, maar ook debat en publicaties.

centre pompidou top 10 musea parijs

Een museumbezoek kan best vermoeiend zijn, maar wist je dat het museum een heel chill dakterras heeft? Heerlijk om hier even plaats te nemen en bij te komen van alle indrukken. Vanaf hier heb je prachtig uitzicht over Parijs 😍

Ben je op zoek naar tickets voor het Centre Pompidou? Check dan hier beschikbaarheid en prijzen.

Tickets Louvre

3. Petit Palais

Absoluut een van mijn favorieten!! 😍 Niet alleen vanwege de kunst, maar met name vanwege het PRACHTIGE gebouw en de heerlijke tuin! Wat een plek om je even lekker terug te trekken zeg.

Boek hier je tickets voor het Petit Palais.

De permanente collectie bestaat uit schilderijen en beelden die sinds 1870 door de stad Parijs zijn verzameld of gekocht. Het grootste gedeelte hiervan wordt gevormd door Franse kunst van de late 19e eeuw/begin 20e eeuw.

petit palais top 10 musea parijs
Lekker een croissantje eten in de tuin van het Petit Palais

Heb ik je overtuigd tot een bezoekje aan het Petit Palais? 😏 Check hier beschikbare tickets en prijzen?

Tickets Louvre

4. Musée d’Art moderne de la Ville de Paris

Het is het museum voor moderne kunst van de stad Parijs en ligt in het 16e arrondissement, in hetzelfde gebouw als het Palais de Tokyo en op loopafstand van de Eiffeltoren.

La Fée Electricité is het grote pronkstuk van het Musée d’Art moderne de la Ville de Paris. En terecht, het is prachtig!! 😍 Wellicht heb je het wel eens eerder gezien op foto’s: Een gigantisch lichtgevend en zeer kleurrijk schilderij, speciaal gemaakt voor de wereldtentoonstelling van 1937. Op het schilderij wordt La Fée Electricité uitgebeeld, oftewel: het elektriciteit sprookje.

In het schilderij zijn twee hoofdthema’s terug te zien: de geschiedenis van de elektriciteit en de toepassingen daarvan in de moderne wereld. Ook worden honderden mensen afgebeeld die een bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling van de elektriciteit.

Tickets Louvre
Gratis Museum Parijs: Musée d'Art moderne de la Ville de Paris

5. Rodin Museum

Het Rodin museum is een prachtig museum in het 7e arrondissement van Parijs. Niet alleen de tentoongestelde kunst is een bezoekje waard, maar ook het pand zelf én de gigantische tuin! 😍 Het Rodin museum behoort daarom ook niet voor niets tot de top 10 best bezochte musea van Parijs.

Het museum is gevestigd in Hôtel Biron. Hôtel Biron is een 18e-eeuwse villa die onlangs is gerenoveerd. Ooit was dit de verblijfplaats van Rodin himself. Door middel van een interessante audiotour krijg je een toelichting en achtergrond informatie over de beelden 😊 Het is leuk om eerst kennis te maken met de manier van werken die Rodin toepaste.

de denker rodin museum Parijs
De Denker

Een van de grote pluspunten aan dit museum is de schitterende tuin met buxusboompjes, rozen en een aantal van Rodin’s meest bekende werken 😍 Het is zo apart dat je midden in het drukke Parijs een plek vindt waar je zoveel rust ervaart. Waar binnen alle marmeren beelden tentoongesteld staan, is de tuin gedecoreerd met alle bronzen beelden. Ook vind je in de tuin een klein restaurantje waar je een kopje koffie of iets fris kunt drinken.

Dus, staat het Rodin museum na het lezen van dit artikel op jouw bucketlist?
Bestel van tevoren je tickets zodat je daar niet meer in de wachtrij hoeft te staan 👌🏻

Tickets Louvre

6. Fondation Louis Vuitton

Het gebouw is ontworpen door architect Frank Gehry in opdracht van Bernand Arnault (de oprichter van Fondation Louis Vuitton). Hij wilde Parijs een iconische plek schenken voor kunst en cultuur. Dat is zeker gelukt. Het gebouw zelf is namelijk grandioos en op zichzelf al zeker een bezoek waard. De buitenkant is al enorm indrukwekkend. Het bestaat uit twaalf glazen panelen die krom getrokken zijn met technieken uit de luchtvaart. Deze glazen panelen steunen vervolgens vooral op stalen peilers. Het ontwerp is gebaseerd op het Grand Palais in het centrum van Parijs. Het gebouw lijkt – door de bolle glazen panelen – een beetje op een schip met gebolde zeilen, “al zou het ook een ijsschots kunnen zijn”, aldus de architect.

Fondation Louis Vuitton Parijs Museum

Het fondation Louis Vuitton herbergt een fantastische verzameling van moderne en hedendaagse kunst. Deze worden gepresenteerd in de vorm van abstracte kunst, videoinstallaties en performance art.

Een bezoek aan het Fondation Louis Vuitton is een ware ontdekkingstocht. Het gebouw zit heel bijzonder in elkaar en het is makkelijk om hier te verdwalen. Dit is bewust op die manier gecreëerd. Het is de bedoeling dat de bezoeker verdwaald en echt op ontdekkingstocht door het gebouw gaat. 

Ben je op zoek naar tickets voor het Fondation Louis Vuitton? Check hier prijzen en beschikbaarheid.

Tickets Louvre

7. Musée d’Orsay

Het Musée d’Orsay is hét absolute must-see museum voor kunstliefhebbers. Het ligt in het 7e arrondissement en heeft een zeer vooraanstaande ligging aan de oever van de Seine. Misschien ben je er wel eens langs gevaren of gelopen. Het museum valt erg op door de indrukwekkende stationsklokken.

Musée d'Orsay Saint Germain des Prés Parijs
Musée d’Orsay

Voorheen was het namelijk een spoorwegstation, maar al gauw raakte het station d’Orsay te klein voor de lange treinstellen en in 1961 raakte het station leeg en buiten gebruik. Daarom werd besloten om het station te gebruiken als een museum voor 19e- en 20e-eeuwse kunst met schilderijen, beelden, gravures, foto’s, films en architectuur. Tegenwoordig worden er nog wel vier ondergrondse sporen gebruikt voor de RER C-treinen. Zoals je hier beneden op de foto ziet, heeft het museum nog de vorm van een normaal treinstation. Dat geeft het museum een leuke sfeer en unieke uitstraling.

8. Palais de Tokyo

Het Palais de Tokyo is een van de grootste musea voor hedendaagse kunst van Europa en bevindt zich op steenworp afstand van de Eiffeltoren. De naam doet je vermoeden dat het met Japan te maken heeft, maar niets is minder waar 😋 Het museum herbergt moderne en hedendaagse kunst.

Elke 3 maanden kun je het museum opnieuw bezoeken, want dan hebben ze weer een nieuwe expositie én je het Palais de Tokyo ook ’s avonds bezoeken. Het is tot middernacht geopend. Het bezoeken van een museum ’s avonds laat geeft toch een hele andere beleving 😏

Uitzicht op de Eiffeltoren vanaf Palais de Tokyo.
Uitzicht op de Eiffeltoren vanaf Palais de Tokyo.

9. La Maison Europeenne de la Photographie

Een fotografie museum te vergelijken met het Foam in Amsterdam of het Fotomuseum in Antwerpen. Het is niet heel groot, wel super indrukwekkend.
Of je nou verstand van fotografie hebt of niet, het is altijd leuk om de foto’s te bewonderen en er van te genieten 😊

10. De Wereld van Banksy

WAUW! Zo leuk dat dit museum zich nu in Parijs bevindt. Relatief nieuw en onbekend, maar heel gaaf als je ook zo’n fan bent van het werk van Banksy 😍 Hier schreef ik er een artikel over.

Tickets Louvre