Picasso Museum

Eline Door Eline

Het Picasso museum is gevestigd in het Hotel Salé in de gezellige wijk Le Marais. Het Hotel Salé onderging een renovatie van maar liefst vijf jaar en opende opnieuw in 2014. Het staat bekend als een van de meest extravagante 17e-eeuwse Parijse huizen en is dus op zichzelf al een bezoek waard 😊

Picasso Museum

Collectie
Topstukken
De drukte voorkomen
Kopje koffie op het dakterras

Picasso Musuem Parijs Hôtel Salé
Picasso Musuem Parijs © damian entwistle

Collectie

Het museum begeleid je chronologisch langs Picasso’s werken. Van Picasso’s eerste werken zoals ‘The Little Girl in a red Dress’, gemaakt toen hij slechts 14(!) jaar oud was, tot werken van vlak voor zijn dood. Daarnaast zijn er bepaalde zalen toegewijd aan een bepaald thema: zelfportretten, gitaren, portretten van vrouwen of stiervechten. Hoewel Pablo Picasso eigenlijk een Spaanse schilder was, heeft hij een groot deel van zijn leven in Frankrijk en Parijs doorgebracht. Langzaam maar zeker krijg je door middel van het museum een goed beeld van zijn levensloop en de ontwikkeling in zijn schilderkunst. Naast de werken wordt uitgebreid informatie gegeven in het Frans, Engels en Spaans.

Picasso museum Parijs Hôtel Salé
Picasso Musuem © JR P

Naast eigen werken van Picasso vind je in dit museum ook collecties die Pablo Picasso zelf heeft verzameld tijdens zijn leven. Het gaat hier om kunstwerken van onder andere Matisse en Cézanne. Het oppervak van het museum is sinds de grote renovatie verdubbeld en het museum heeft nu meer dan 5000 werken 😄

Topstukken

Waar moet ik beginnen met het uitlichten van topstukken in het Picasso Museum? Dit museum herbergt zoooveel mooie kunstwerken dat het eigenlijk niet mogelijk is om er maar een paar uit te lichten 😅 Ik ga toch m’n best doen:

The Death of Casagemas

Dit schilderij is een van zijn eerste werken gemaakt in Parijs. Het is een memoire, gewijd aan Casagemas, een jonge schilder die zelfmoord pleegde in Parijs in 1901. De schilderstijl is gebaseerd op het portret met de grijze hoed van Vincent van Gogh.

Autoportrait (1901)

Het zelfportret van Pablo Picasso werd gemaakt in 1901. Hij verbleef toen voor de tweede keer in Parijs. Het was een begin van een nieuwe periode: de Blue Period, wat niet de beste periode van zijn leven was, maar wat wel vele beroemde werken heeft opgeleverd. Picasso was ten tijde van dit portret slechts twintig jaar oud, maar in het portret lijkt hij veel ouder.

Picasso museum Parijs Hôtel Salé
Autoportrait Pablo Picasso © JR P

La Chèvre (de geit)

In brons gegoten zwangere geit. Het kunstwerk is opgebouwd uit afgedankte spullen. De buik van de geit is bijvoorbeeld gemaakt van een mand, de rug wordt gevormd door palmtakken, de anus is gemaakt van een ijzeren pijp en de uiers van kruiken. Zijn bedoeling met het kunstwerk was dat mensen gedwongen werden met andere ogen naar kunst te kijken.

De drukte voorkomen

Het Musée Picasso is een populair museum in Parijs. Om de drukte te voorkomen heb ik drie tips:

 • Ga niet op dinsdag naar het museum. Op maandag is het Picasso Museum namelijk gesloten, waardoor het op dinsdag altijd extra druk is.
 • Het beste tijdstip om het museum te bezoeken in ’s ochtends vroeg.
 • Tip: tussen twee tijdelijke exposities door wordt een deel van het museum altijd afgesloten om de volgende expositie op te bouwen. Dit duurt meestal zo’n zes weken. Als je kunt voorkomen om tijdens die weken naar het museum te gaan zou ik dat doen, want het is toch jammer als een deel van het museum niet te bezoeken is.
 • Koop je tickets van tevoren. Als je tickets van tevoren koopt hoef je namelijk niet meer in de rij te staan om een kaartje te kopen als je daar eenmaal bent. Tickets voor het Picasso Musuem kunnen hier besteld worden:
Tickets Louvre

Kopje koffie op het dakterras

Het Picasso Museum in Parijs heeft een mooi dakterras waar je na je bezoek aan het museum lekker plaats kunt nemen voor een drankje en een hapje 😊

Picasso Museum Parijs Hôtel Salé
Dakterras © Picasso Museum Parijs
Reacties
 1. Hallo Eline, wij gaan vanaf 3 februari 2023 naar Parijs en willen graag het Picasso museum bezoeken.
  Ik wilde vast tickets kopen, of gewoon even proberen of dat lukt, maar kan pas vanaf 7 maart boeken, weet jij of het museum dan gesloten is. Om een tentoonstelling in te richten, zoals ik op jouw website lees?
  Het zou een teleurstelling zijn, ik hoor graag van jou, groetjes Gemma

  • Hoi Gemma!

   Leuk dat jullie naar Parijs gaan 😊 Via onze website zijn tickets voor het Picasso museum helaas pas verkrijgbaar vanaf maart.
   Je kunt wel tickets via de officiële website van het Picasso museum boeken. Ook voor in februari 🙂

   Groetjes,
   Johan | Wegwijs naar Parijs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *